Răspunsuri la întrebări (2022)

Alina Balan:

Buna ziua,

Am 28 de ani, 52kg si 1.65m. Mama si matusa mea au fost diagnosticate cu hipertiroidism.
In urma unui consult ginecologic, mi s-au recomandat si hormonii specifici tiroidei . Rezultatele sunt :

ATPO = 47.82 , interval de ref. 0 – 30,
FT4 = 13.13 , interval de ref. 8.9 – 17.2,
TSH = 0.744 , interval de ref. 0.3 – 4.5,
Prolactina = 651.4 , interval de ref. 66 – 490,
FSH = 4 , interval de ref. 1.2 – 9,
Estradiol = 138.5 , interval de ref. 48 – 172,
LH = 7.291 , interval de ref. 0.4 – 19,
Progesteron = 23.9 , interval de ref. 2.12 – 26.44,
Testosteron = 0.13 < 1.

Analizele le-am facut in ziua 21 a cm .

Va rog din suflet sa imi spuneti daca exista vreo solutie sa tin in frau anticorpii (suplimente, tratament, regim alimentar, orice) si daca este vreo legatura intre acestia si nivelul crescut al prolactinei .

Multumesc mult.
Toate cele bune,
Alina B.

Raspuns:

  • valoarea doar putin crescuta a ATPO NU arata in mod obligatoriu o tiroidita autoimuna si nici macar evolutia sigura catre o tiroidita autoimuna in timp; undeva intre 5-10% din populatie are un nivel usor crescut al ATPO si/sau anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG), marea majoritate fara sa dezvoltea boala vreodata;
  • NU exista vreun tratament dovedit care sa elimine riscul de aparitie a tiroiditei autoimune; verificarea cel putin anuala cu analize de laborator (TSH, FT4, ATPO, ATG) este indicata;
  • prolactina putin crescuta este cel mai probabil un raspuns tranzitor la stres si nu are legatura cu tiroida; aceasta ar trebui repetata dupa 3 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.