Răspunsuri la întrebări (2070)

Ali:

Buna ziua,

Am 25 de ani si mi-am facut analizele la glanda. Nu am fost am fost la medic pana acum si nu am luat nici un tratament. Imi spuneti va rog ce boala am si de ce mi-a scazut TSH ul atat de mult? Am stari de anxietate, agitatie, atacuri de panica, palpitatii si ameteli. Se poate sa fie de la stres si suparari? Am trecut printr-o perioada foarte grea si stresanta.
Rezultat glanda 9 Aprilie 2019
TSH 3,450 uUI/mL (valori normale 0,27- 4,2 uUI/)
FT4 0,92 ng/dL (valori normale 0,93 -1,7 ng/dL)
ATPO 64 UI/mL (valori normale 0-34 UI/mL)

Rezultat glanda Octombrie 2019
TSH 0,005 (valori normale 0,27-4.20/microUI/ml)
FT4 25.40 (valori normale 12,6-21/pmol/L)
ATPO 133.1 (valori normale 0-34/UI/ml)

Rezultat glanda 25 martie 2020
TSH 0,007 uUI/L (valori normale 0,27-4.2)
FT4(tiroxina libera) 17,71pmol/L (valori normale 12-22)
ATPO 126.3 (valori normale <34)

Raspuns:

  • in primul rand, ar fi trebuit sa ajungeti la endocrinolog macar dupa rezultatele din Octombrie 2019; acestea aratau un exces semnificativ de hormoni tiroidieni, care netratat poate fi periculos chiar si la tineri;
  • analizele din Martie 2020 arata persistenta acestui exces, dar aparent ameliorat fata de analizele precedente;
  • in esenta, sunt 2 situatii posibile, foarte diferite ca evolutie ulterioara si tratament:
    1. o forma usoara de boala Basedow-Graves, cu ameliorare partiala spontana; evolutia ulterioara poate fi catre o remisie (normalizare a TSH) sau reactivare; tratamentul uzual se face cu medicamente numite antitiroidiene de sinteza;
    2. o hashitoxicoza, asta inseamnand o accentuare a distructiei tiroidiene dintr-o tiroidita autoimuna, cu eliberarea de hormoni depozitati in glanda si modificari ale analizelor ca de hipertiroidie; diferenta majora fata de hipertiroidia propriu-zisa este ca episodul e autolimitat, fiind depasit prin metabolizarea hormonilor eliberati;
  • acest diagnostic diferential nu este intotdeauna usor de facut si, fara indoiala, doar un endocrinolog poate lamuri situatia;
  • stresul major poate fi un factor declansator in bolile tiroidiene autoimune; DAR, odata ce boala exista, chiar si ipotetica disparitie a stresului NU va duce la vindecarea tiroidei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.