Răspunsuri la întrebări (2099)

Flavia Angela:

Buna Ziua,
Pentru Mama mea, 49 de ani
In urma unui ecograf s-au descoperit 2 noduli, Si sa facut o internare pentru o scintigrafie + Analize. Sa recomandat de catre medicul Endocrinolohg interventia chirurgicala pentru a scoate tiroida total.
In Familie nu sunt cazuri cu afectiuni tiroidiene, In Anul 2019 Ocombrie au inceput Bufeuri – transpiratii pe timpul zilei, accentuate pe timpul noptii. Anul 2020 Luna Februarie au aparut simptomele de oboseala, Palpitatii, probleme gastrice reflux – constipatie, dureri in zona pieptului si in zona cervicala, dureri articulare (urmeaza analize pentru inflamatii), pierderea in greutate nu stiu cu exactitate in cat timp sa redus din greutate, dar de la 60kg sa ajuns la 44,5kg. Stari de oboseala zilnice, axietate. Nu are alte afectiuni de sanatate.
Tratament urmat cu: Mastrelle meno 1, Sargenor Fiole, Calciu Magneziu Si Zinc. Fara nici o ameliorare in urma acestui tratament Urmat din luna Mai 2020.
Va rog daca ne puteti informa cu detalii despre iodul radioactiv, doresc sa stiu daca este posibila tratarea fara interventia chirurgicala in urma rezultatelor pe care le voi atasa mai jos.
Mentionez nu sa efectuat o biopsie.
Va Multumesc Frumos.
Rezultatele de pe Scrisoarea Medicala:
DIAGNOSTIC PRIMAR:
E44.1 – Malnutritia Proteino-energetica usoara
SINDROM HIPOANABOLIC
DIAGNOSTIC SECUNDAR:
GUSA MULTINODULARA. NODUL DOMINANT LTS CAPTANT
TETANIE NORMOCALCEMICA
CLIMAX CU TULBURARI NEUROVEGETATIVE
Epicriza: Pacienta 49 ani, fumatoare, se interneaza pentru fatigabilitate, tremor al extremitatilor, iritabilitate, epigastralgii, acroparestezii, bufeuri – in vederea clinicii hormonale.
G = 44,5 Kg T = 156 cm, TA = 125/65 mmHg: AV= 84 b/min.
ECOGRAFIE TIROIDIANA:
LTD = 20,26,52 mm
LTS = 25,26,64 mm
Tiroida Normala situata, simetrica , difuz marita, ecogenitate neomogena, zone hipoecogene alternand cu zone izoecogene. Pe sectiune longitudinala LTS arie hipoecogena, neomogena 16/18 mm relativ bine delimitata si arie intens hipoecogena 4,5/3 mm, bine delimitata.
REZULTAT SCINTIGRAFIE:
– Tiroida normala situata, marita de volum prin hipertrofia ambilor lobi;
– LTS : Imagine rotund-ovalara, bine delimitata, situata la baza lobului, hiperfixanta fata de restul tesutului tiroidian unde intensitatea radioactivitatii este mai scazuta ( nodul fierbinte)
-LTD: mica imagine lacunara, situata la baza lobului, ce intrerupe conturul extern ( nodul rece) ; distributie omogena si intensitate normala a RT in restul lobului;
CONCLUZII:
Gusa multinodulara mixta.
REZULTATE ANALIZE:
TSH 0, 4473 UI/ mL Valori Normale: ( 0, 3500 – 4, 9400 )
0, 4473 mUI/L Valori Normale: ( 0, 3500 – 4, 9400 )

FT4 0,79 ng/dL Valori Normale: ( 0,70 – 1 , 48 )
10, 17 pmol/L Valori Normale: ( 9,01 – 19,05 )

TIROGLOBULINA 106,80 ng/mL Valori Normale: (3,5 – 77,0)

TPO < 3, 0 UI/mL Valori Normale: (<5,61

COLESTEROL 178 mg/dL Valori Normale: (<200
4,61 Valori Normale: (< 5,20

Raspuns:

  • analizele prezentate (TSH si FT4) arata ca tiroida functioneaza normal, deci piederea ponderala si restul problemelor, nu au cauza tiroidina;
  • in special scaderea in greutate ar trebui investigata, deoarece nu apare de obicei odata cu instalarea menopauzei; restul manifestarilor (bufeuri, palpitatii, astenie) pot fi puse pe seama tranzitiei catre menopauza;
  • din datele prezentate in postarea dvs, NU reiese ca operatia de indepartare a tiroidei este neaparat indicata, cel putin nu in perioada imediat urmatoare; daca e posibil, faceti o consultatie de a doua opinie la un alt endocrinolog, eventual cu un set nou de analize de sange (TSH, FT4, ATPO, Ac anti-tiroglobulina, TRAb);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.