Vaccinul anti-COVID-19 și bolile tiroidei

Se discută foarte mult în perioada aceasta despre vaccinul împotriva infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Am văzut multe păreri contra și multe îndemnuri la așteptare. De asemenea, am văzut menționată de câteva ori o presupusă contraindicație la cei cu afecțiuni tiroidiene.

Să o luăm pe rând…

1. Cum funcționează?

Principiul vaccinurilor ARN este bine explicat în mai multe locuri, motiv pentru care nu-l reiau pe larg. Are la baza o idee foarte ingenioasă, aceea de a „învăța” celulele noastre să fabrice componenta virusului care apoi determină răspunsul imun, fără nimic în plus care să poata duce la infecție. În cazul vaccinurilor clasice, această componentă se injectează direct, de regulă sub forma microbului inactivat sau atenuat.

2. Ne modifică ADN-ul?

Nu, ARN-ul din vaccin, care conține instrucțiunile de fabricare pentru proteina „spike”, își exercită efectul în afara nucleului celular, unde se află ADN-ul. De altfel, este și destul de rapid degradat după injectare.

3. Este nesigur?

E destul de clar după câteva milioane de doze administrate deja, în condițiile în care toată lumea urmarește ce se întâmplă, că siguranța pe termen scurt este foarte ridicată. Nu trebuie să știm foarte multă statistică ca să întelegem că daca urmărim 2-3 milioane de oameni aleși pur și simplu la întâmplare timp 1-2 săptămâni, câteva zeci vor avea în acest interval o urgență medicală gravă (infarct miocardic, accident vascular, comă, etc) și câțiva vor muri. Cu această idee în minte, nu vă lăsați păcăliți exemple manipulatoare (cu sau fără intenție) de tipul „s-a vaccinat ieri și azi a pățit ceva teribil”. Nu înseamnă deloc că problema menționată a fost cauzată de vaccin, cel mai probabil e doar întâmplarea. Există, desigur, efectele adverse reale, recunoscute, reacțiile alergice fiind probabil cele care necesită cea mai mare grijă.

Pe termen lung nu avem încă destule date și aici o preocupare este legitimă. Pentru mine, argumentele raționale plecând de la mecanismul de acțiune, respectul pentru știință, cercetare și pentru mințile strălucite din toată lumea care au lucrat la acest proiect uriaș, mai ales ca nu se prefigurează nicio altă soluție pentru revenirea la normal, sunt mai puternice decât aceste îndoieli.

Este extrem de important sa înțelegem că niciun vaccin/tratament/intervenție terapeutică nu are eficiență de 100% și efecte adverse 0%. Cei mai mulți dintre noi suntem în viață pentru că un tratament, un vaccin, o operație, imperfecte în eficiența lor, la momentul potrivit, ne-au salvat. Să nu devenim absurzi și să cerem ceea ce niciun om de știință onest nu ar putea promite, siguranță de 100%.

4. Am o boală de tiroidă, pot să mă vaccinez?

Răspunsul este DA. Vaccinul determină o reacție imunitară extrem de specifică, strict împotriva acelei componente a virsului. Nu există nicio dovadă ca ar influența evoluția bolilor tiroidiene autoimune (tiroidita Hashimoto și boala Basedow-Graves). Cei cu patologie non-autoimună (noduli tiroidieni, tiroida îndepărtată chirurgical) cu atât mai mult nu au motive de îngrijorare.

 În cazurile tratamentelor imunosupresoare, cum sunt glucocorticoizii (prednison/medrol/metilprednisolon/dexametazonă), inhibitorii de tirozin-kinază sau chimioterapia, rar utilizate în bolile tiroidiene, efectul vaccinului poate fi atenuat. Cu toate astea, vaccinul anti-COVID-19 rămâne indicat și la acești pacienți.

LATER-EDIT: Pentru că au fost câteva întrebări, revin cu o clarificare. Tratamentul cu iod radioactiv, utilizat la pacienții cu formele cele mai frecvente de cancer tiroidian (papilar și folicular), NU este imunosupresor, deci nu va scădea eficiența vaccinului anti-COVID-19.

5. Cum e cu injectarea de cipuri, 5G, planurile de control planetar prin vaccin?

Sigur că fiecare e liber să creadă ce dorește. Doar că uneori lucrurile pe care le credem nu sunt doar „exotice” și inofensive. Câteodată au consecințe dramatice, cum sunt boala, uneori gravă, și chiar moartea.

Vă rog să vă alegeți cu atenție sursele de informare, să aveți grijă de la cine acceptați sfaturi. Cu toții suntem profund afectați de anul care s-a încheiat, eu însumi sunt uneori exasperat de toate restricțiile și măsurile de protectie. Dar asta nu înseamnă că trebuie să negăm problema (ar fi nedrept față de cei care au trecut prin boală sau au pierdut pe cineva drag) sau să ne lăsăm influențați de unii care nu vor decât să profite de fricile noastre, hrănindu-le cu explicații simpliste și idei absurde.

Nu va exista pe blog sau pe pagina de Facebook nicio dispută cu adepții acestor idei. în măsura în care există printre cititorii mei, îi rog să se abțină, aceste platforme vor rămâne dedicate strict scopului lor declarat.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Vaccinul anti-COVID-19 și bolile tiroidei”

  1. Va multumesc,cand voi crede ca este mai putin periculos sa calatoresc am sa solicit o consultatie la dumneavoastra.Cu infinita recunostinta si stima din Iasi.

  2. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2153) – TIROIDA.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.