Răspunsuri la întrebări (2161)

SANDU Nicoleta:

Buna ziua, am o intrebare in ceea ce o priveste pe mama mea in varsta de 68 ani, care a fost diagnostica cu hipertiroida (noduli tiroidieni).
Doresc sa stiu daca sunt motive de ingrijorare aceste cresteri ale TSH-ului.

13.05.2020
* TSH 0.005, interval de referinta 0.27 – 4.2
* FT4 21.9, interval de referinta 12 – 22
* Anti-TPO 19, interval de referinta < 34
A urmat tratament cu Thyrozol 10mg * 4 cps + Vitamina D3 1000

17.11.2020
* TSH 26.3, interval de referinta 0.27 – 4.2
* FT4 9.6, interval de referinta 12 – 22
* Anti-TPO 17, interval de referinta < 34
A redus tratamentul cu Thyrozol 10mg * 2 cps + Vitamina D3 1000

28.01.2021
* TSH 63.40, interval de referinta 0.27 – 4.2
* FT4 7.7, interval de referinta 12 – 22
* Anti-TPO 15, interval de referinta < 34

Inca nu am ajuns la medic sa vedem ce schema de tratament va aplica.

Problema este ca ma ingrijoreaza acest THS care creste mereu.
Se ingrasa fara sa manance si oboseste destul de repede.

Mentionez ca are tratament pentru inima (Concor, Atacand, Rytmonorm, Spironolactona, Leridip) este hipertensiva si urmeaza tratament si cu anticoagulant (Eliquis).

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

  • analizele prezentate arata:
  1. intervalul initial de control (din Mai pana in Noiembrie) a fost PREA LUNG raportat la doza de Thyrozol;
  2. reducerea dozei in Noiembrie de la 40 mg/zi la 20 mg/zi a fost insuficienta raportat la rezultatele analizelor;
  3. la acest moment, mama dvs se afla intr-un hipotiroidism (lipsă de hormoni tiroidieni) moderat spre sever, care explica cresterea in greutate si obseala;
  • este necesara o scadere imediata a dozei de Thyrozol; in functie de starea dansei si de examenul fizic, poate fi necesara si suplimentarea temporara cu o doza mica de Euthyrox;
  • recomandarea este sa programati cat mai curand un control endocrinologic;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2161)”

  1. Bună seara! Am o senzație de nod în gât de vreo lună și jumătate și am slăbit vreo 7 kg. Am hotărât să fac niște analize la glanda tiroidă și mi-au ieșit valorile următoare:
    Tsh= 0,495
    FT3 = 2,53
    FT4 = 1,02
    Menționez că am 44 de ani. Credeți că am nevoie de tratament? Trebuie să merg la endocrinolog sau să stau liniștită? Vă mulţumesc anticipat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.