Răspunsuri la întrebări (2247)

Loredana:

Bună ziua. Incep prin a vă mulțumi pentru răspunsurile pe care le-am primit de-a lungul timpului. Mă numesc Loredana și am 41 de ani, sufăr de hipotiroidism obținut în urma iradierii cu Iod radioactiv în anul 2013.
Iau euthyrox de 100 4 zile si 3 zile de 75. Din 2013 de cand sufar de hipotiroidism mi s-a spus sa nu iau suplimente cu calciu deoarece valorile sunt la limita de sus, fiind suspecta de paratiroidism.
La ultimele analize din 05. 10. 2021 rezultatele au fost:
calciul ionic: 1,30 (1,15-1,33)
calciul total:9,9 (8,6-10,0)
PO4: 2,9 (2,5- 4,5)
PTH: 47,9 (15-68,3)
TSH: 0,3504 (0,350- 4,940)
vitamina D 17,3 ( carență sub 20, nivel optim peste 30).
Cum nu mă simt forte bine, vă întreb dacă pot să iau vitamina D, sau influențează valoarea calciului?
Vă mulțumesc!

Raspuns:

  • analizele prezentate NU arata un hiperparatiroidism primar; in aceasta boala apare un exces de parathormon (PTH), care, printre altele, determina cresterea nivelului de calciu din sange;
  • dvs aveti o insuficienta de vitamina D care ar trebui tratata cu vitamina D3 administrata pe cale orala, in doze de 1000-2000 UI/zi; nu e nevoie sa luati concomitent si calciu; tratamentul ar trebui urmat cel putin 6 luni, cu repetarea dupa acest interval a analizelor (25 OH vitamina D, calciu seric total, albumina serica, PTH, fosfor seric); sub acest tratament nu este de asteptat sa creasca nivelul calciului seric;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.