Răspunsuri la întrebări (2329)

Cristina Maria:

Numele meu este Cristina și am 29 de ani,în luna februarie am descoperit 2 noduli dintre care unul canceros,am făcut punctie la care a ieșit Bethesda V,carcinom papilar cu recomandarea de operație.
Diagnostic pus tiroidita autoimuna și gușă nodulara.
Pana în momentul de fata nu am făcut operația deoarece la ultimul control a reieșit ca unul din noduli a scăzut 3 mm(datorita faptului ca am ținut și regim alimentar zic eu).
Întrebarea mea este dacă exista posibilitate sa nu mai fac operația în condițiile în care a mai scăzut dimensiunea nodulului ?
Menționez ca pe viitor îmi doresc și o sarcina.
Iar de 7 luni iau tratament cu euthyrox de 25 mg,îmi puteți spune la ce ma ajuta administrarea de euthyrox în cazul de fata?

Raspuns:

  • exista aceasta abordare, de a nu opera direct si de a supraveghea un cancer tiroidian diferentiat (papilar de obicei) de dimensiuni mici (de regula sub 10 mm in diamterul maxim), care nu e situat in vecinatatea unor structuri vitale (trahee, nerv laringeu, vase mari), nu are extindere in afara tiroidei (fie directa, fie ganglionara) si care nu face parte din subtipurile mai agresive;
  • cu toate astea, pentru asa ceva e nevoie ca decizia sa fie luata ÎMPREUNĂ cu un edocrinolog cu experienta, care sa se asigure ca criteriile de mai sus sunt indeplinite si care sa poate face monitorizarea adecvata;
  • in ciuda folclorului de internet, NU exista vreo dieta cu eficienta dovedita in controlul cancerului tiroidian;
  • sarcina se poate obtine fara probleme si daca tiroida este indepartata chirurgical;
  • tratamentul cu Euthyrox este, presupun, pentru tiroidita autoimuna, nu pentru carcinomul papilar;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.