Răspunsuri la întrebări (2336)

Ana:

Bună seara! Numele meu este Ana și am 72 ani. Din anul 2008 am fost diagnosticată cu tiroidita cr. autoimună cu eutiroidism, nodul dominant LD tiroidian 1,8/1,3 cm cu multiple microcalcificări, discret vascularizat, fără adenopatii laterocervicale suspecte. La evaluarea hormonală din luna iunie 2022, valoarea TSH=3,01 (0,40-4,00) și T4 Free=0,808 (0,89-1,76). După 3 luni am repetat analizele, plus altele.
TSH=4,3174 (0,5-4,5)
FT4=11,13 (9-19)
ATPO=0,45 (0-5,61)
(25-OH)VITAMINA D=20,2 (20-100)
CROSSLAPS SERIC=0,256 (0,33-0,782)
OSTEOCALCINA=12,30 (15-46)
CALCITONINA<1,00 (1-4,8)
TRIGLICERIDE=206 (0-149)
COLESTEROL=240 (0-200)
UREE=50 (22-43)
Mi s-a recomandat tratament cu Euthyrox 25 microg/zi și puncție cu ac fin la nivelul nodulului dominant.
Aștept părerea și sfatul dumneavoastră. Vă mulțumesc!

Raspuns:

  • daca valorile TSH si FT4 sunt in limite, NU vad un motiv pentru inceperea tratamentului cu Euthyrox; analizele ar trebui repetate peste 4-6 luni;
  • un nodul tiroidian de 1.8 cm, cu microcalcificari, are in esenta indicatie de punctie; stiu totusi din experienta ca de multe ori anumite modificari ecografice benigne (numite artefacte de reverberatie) sunt confundate cu microcalcificarile (care ridica, intr-adevar, niste suspiciuni); de aceea poate fi o idee buna sa mai cereti o a doua opinie ecografica inainte de a face punctia;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.