Răspunsuri la întrebări (2355)

Claudia:

Bună ziua!
Aș avea și eu niște curiozități legate de glanda tiroidă.
Am vărsta de 18 ani și am depistat în urmă cu doi ani că sufăr de această boală.Am făcut analize(TSH,FT4) și în urma rezultatului am primit un tratament(euthyrox L-V=25,S-D=50).
De curând,eu am început facultatea și am cam încurcat dozele,am luat câte 50 timp de 5 luni și erau zile când nici nu le luam.Până intr-o zi când am început să mă simt rău,au început palpitațiile la inimă,tremuram foarte tare,amețeli,stare de vomă,mi se usca gura și aveam o senzație de înghițire a limbii.M-am dus să-mi fac analizele și mi-au ieșit mari(TSH=4,36 și FT4=1,33) am făcut ecograf și mi-au schimbat tratamentul(L-J=50 și V-D=75)sintomele sau mai ameliorat,dar încă sunt amețită,am o stare de neliniște dimineața când mă trezesc,stări de vomă rare ori și lipsa poftei de mâncare.
Țin să precizez,că mama mea a fost operată.
Aș avea curiozitatea cât mă va ține aceste sintome?

Raspuns:

  • in primul rand, tratamentul cu Euthyrox ar trebui luat EXACT cum a fost recomandat; analizele sunt greu de interpretat daca sunt multe doze sarite;
  • cu toate astea, nu as lega manifestarile descrise de hipotiroidie sau de tratamentul cu Euthyrox, valorile TSH si FT4 fiind in limite (probabil TSH-ul in jurul limitei superioare);
  • e posibil ca problemele enumerate sa fie pe fond de stres, la 18 ani bolile organice sunt din fericire rare; totusi, daca persista, e indicat un consult de medicina interna, care va stabili daca sunt necesare investigatii suplimentare;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2355)”

  1. Buna ziua!

    Ma numesc Iulia Dana., am 44 ani, fără antecedente de tiroida in familie.

    În anul 2018 , m-am operat de tiroida ( tumora maligna) :tiroidectomie totala. Limfadenectomie latero-cervicala stanga.
    Ex HP.:
    1) Carcinom papilar sclerozant multifocal LST : focar LST 3/ 2 cm, neincapsulat, invaziv pe fronturi multiple in tesutul fibroconjunctiv si muscular striat peritiroidian, invaziv pe vase limfatice peritumorale si capsulare, invazie perineurala,microfocare satelite subcentrimetice,
    2) 8 limfoganglioni LCS : 7 ggl cu metastaze structurale si arii de efracție capsulara si un limfoganglion cu aspect reactiv.
    3.Fragment grandular PT marginal LST asociat cu frontul de invazie tumorala.

    ! Mentionez ca am făcut, în prima fază, 2 sedinte cu iod ( 2018/ 2019) , cu un rezultat f bun in 2019( TG a scazut de la 285,4 ng/ ml la 0,04 ng( 3,5-77).

    ! Pe lângă faptul că am trăit în acești 5 ani cu teama unei recidive, ecografia imi arata tot timpul niste ADENOPATII , de care nu stiu daca sa ma îngrijorez sau nu.: ,,LC stg inf- polimicroadenopatie cu aspect hipoecogen, fără hil adenopatic, cea mai mare 7,4/ 3,4 mm, fără semnal Dopller in interior.
    LC drept- polimicroadenopatie cu aspect nespecific. Loje tiroidiene neomogene.”
    Analizele din 2022:
    TSH = 0,1133Ul/ ml
    Ft4= 20,09( 9-19)
    TG = 0,06(3,5-77).

    Ati putea, va rog, să-mi lămuriți următoarele framantari?

    1. Acesti ganglioni tin de boala mea sau sunt inflamatori?
    2. Daca cresc mai mari de 1 cm, trebuie operati???? (anul trecut am mai facut o ședință , a treia, cu iod pt a-i micsora ,însă fără efect).
    3. Dacă trec 5 ani ,posibilitatea de recidiva scade?
    4.Iodul poate afecta ochii? Imi curg tot timpul ,de la ultima cură.Cel puțin eu asociez cu acest eveniment.

    5.Alpha D3 si Calcidin le voi lua toata viata?

    Va multumesc foarte mult!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.