Răspunsuri la întrebări (2501)

Roxana:

Buna ziua, femeie 42 de ani, tiroidectomie totala in martie 2024. Rezultatul histopatologic fiind urmatorul:

1)Carcinom papilar lob stang tiroidian,focar cu dimensiuni de 1,2/0,7cm,marginal,subtip clasic,cu arii de tip variant foliculara si arii cu celularitate de tip oxifil (aproximativ 15/%din suprafata tumorala examinata), neincapsulat, cu rari corpi psamomatosi si invazie limfovasculara prezenta (L1),cu infiltrare tumorala carcinomatoasa in tesutul fibroadipos si muscular striat peritiroidian(pT3 b), cu invazie perineurala prezenta (Pn1)si margini de rezectie chirurgicala aparent fara prezenta de infiltrare tumorala carcinomatoasa (R0).
2)Parenchim tiroidian adiacent si de fond cu aspect de adenomatoza micropolinodulara anizofoliculara ,cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional, arii microfoliculare , hemoragii ,siderofagie si arii restranse cu infiltrat limfoid interstitial.
3) Mic limfoganglion periistmic cu aspect reactive(pNo).
4) Mic fragment de glanda paratiroida de 0.1/0.1 cm cu celule principale si lipodistrofie, subcapsular lob drept tiroidian.

Cod morfologic M: ICD 0:8260/3
Stadialitate post chirurgicala PT: pT3b
Stadialitate post chirurgicala PN: pNO
Stadialitate agregata ST: ST1
Alte date de tip prognostic: L1,Pn1,R0

Cum interpretati acest rezultat?

La 4 saptamani de la operatie, iau tratament cu Euthyrox de 100, iar la analize TSH ul este 6,35( 0,35- 4,94) si FT4 este 1,05( 0,7- 1,48). Credeti ca e insuficienta doza de Euthyrox?

Multumesc!

Raspuns:

  • rezultatul arata un focar de cancer tiroidian diferentiat cu tendinta clara la extindere in tesuturile din jur si in circulatia limfatica; din acest motiv, tratamentul cu iod radioactiv este necesar pentru a eradica eventualele resturi microscopice de tesut malign; este esential ca inainte de programarea acestui tratament sa existe o ecografie efectuata de un medic cu experienta, care sa excluda prezenta unor resturi tiroidiene semnificative sau a unor adenopatii suspecte de dimensiuni mari (caz in care intra in discutie o reinterventie chirurgicala);
  • avand in vedere rezultatul histopatologic, TSH-ul ar trebui mentinut intre 0.1 si 0.5 µUI/ml, adica usor subnormal; ceea ce inseamna ca intr-adevar doza de Euthyrox va trebui crescuta pentru atingerea acestui obiectiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.