Răspunsuri la întrebări (2514)

Coman Madalina:

Buna ziua, domnul doctor.
In luna Februarie 2024 am făcut o procedura FIV, iar in luna Aprilie 2024 cu ocazia unui control endocrinologic am constatat ca am un nodul pe tiroida suspect, iar in urma punctiei a rezultat ca este malign, a urmat tiroidectomia in 10 mai, iar acum am primit rezultatul histopatologic care este următorul:

“In sectiunile examinate de la nivelul ariei descrise macroscopic se identifica o proliferare tumorala alcatuita din celule foliculare cu nuclei mariti, aglomerati, cu cromatina fin granulara sau clarificata si cu contur nuclear neregulat formand incizuri nucleare si pseudoincluzii intranucleare, dispuse mai ales sub forma de structuri papilare cu ax conjunctivo-vascular, asociind focare cu arhitectura foliculara.
Activitatea mitotica a celulelor tumorale este redusa- au fost identificate in medie 2 mitoze/ 2 mm2, cu focare de pana la 4 mitoze/ 2 mm2- avand in vedere varsta pacientei si aspectul bine diferentiat al proliferarii, nu se considera un aspect sugestiv pentru o tumora de grad inalt. Nu sunt prezente focare de necroza tumorala.
Stroma tumorala este fibroasa. Asociaza corpi psamomatosi si calcificari stromale.
Sunt prezenti emboli tumorali intralimfatici. Absenta invaziei venoase. Absenta infiltrarii perineurale.
Aspectul histologic pledeaza pentru un carcinom papilar tiroidian, subtip histologic clasic.
Tumora invadeaza lobul tiroidian drept la toate etajele, realizand noduli tumorali alternand cu mici grupuri de celule tumorale si corpi psamomatosi, infiltrand printre foliculii tiroidieni netumorali.
Celulele tumorale sunt prezente la nivelul istmului si invadaza lobul tiroidian stang, in treimea medie si in treimea inferioara.
Au fost identificate focare de extensie extratiroidiana microscopica, submilimetrica- anterior la nivelul istmului si anterior in treimea inferioara a lobului tiroidian drept.

Luand in considerare aspectele morfologice descrise, se considera focar tumoral unic, pT2.
Parenchimul tiroidian netumoral prezinta arhitectura predominant normofoliculara cu rari macrofoliculi interpusi.

In sectiunile examinate de la nivelul treimilor medie si inferioara ale lobului tiroidian drept este prezenta o glanda paratiroida de 4/2 mm cu infiltrare adipoasa, localizata partial intratiroidian.

Toti cei 7 limfoganglioni examinati prezinta metastaza de carcinom papilar, cu diametrul maxim de 5,5 mm si cu depasirea focala a capsulei.

Marginea chirurgicala de rezectie peritiroidiana vine focal in contact cu tumora, pe o distanta de 1 mm- treime medie lob tiroidian drept, anterior.

DIAGNOSTIC ANATOMO-PATOLOGIC: Carcinom papilar tiroidian, subtip histologic clasic, cu afectarea ambilor lobi tiroidieni. pT2N1aL1V0Pn0R1
C 73.9 M 8260/3”

Ce puteți sa îmi spuneti despre rezultatul histopatologic? Cât de gravă este situația?

Raspuns:

  • este vorba de un cancer diferentiat (formele cele mai frecvente si curabile), extins larg la nivelul tiroidei si prezent de asemenea la nivelul ganglionilor limfatici invecinati;
  • urmatorul pas trebuie sa fie tratamentul cu iod radioactiv, care va distruge eventualele grupuri microscopice de celule tumorale ramase; in functie de raspuns, poate fi suficienta o doza sau pot fi necesare mai multe;
  • inainte de tratamentul cu radioiod este bine sa sa excluda ecografic prezenta unor ganglioni invadati de dimensiuni mai mari (> 10 mm) sau a unor resturi tiroidiene semnificative, caz in care e indicata reinterventia chirugicala si abia apoi administrarea de iod radioactiv;
  • din experienta, de regula lucrurile merg bine si in astfel de cazuri, ceva mai agresive local, dar mai multe se vor putea spune in timp, monitorizand raspunsul la tratamente;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.