Răspunsuri la întrebări (2521)

Andrei:

Buna ziua domnul doctor . Ma numesc Andrei am 22 de ani si recent am aflat ca am o problema putin mai complicata , pentru ca nu reusesc momentan sa gasesc raspuns nici la urolog nici la endocrinolog. Problema din ce am inteles apartine la limita dintre cele 2 specializari.
La cererea mea , medicul endocrinolog ( sufar de la 11 ani cu tiroida autoimuna , tratata ) am testat testosteronul , problema este ca testosteronul liber a iesit la limita inferioara , care din aceasta cauza experimentez disfunctii erectiale, libidou scazut , moleseala , depresie , scaderea in greutate greoaie si iau foarte repede in greutate ( nu se pune problema de fluctuatii ) pentru ca greutatea se mentine si o dau putin cam greu jos. Asta in conditiile in care am mare grija la alimentatie si fac si mult sport si odihna .

Lh , FSH , SHBG , cariotip astea au iesit bune. Inclusiv cele de tiroida FT4 si TSH
Singurele care au iesit prost , testosteronul liber , spermograma ( cantitatea de sperma este aproape inexistenta , singura problema ) si radiografia testiculara care arata testiculele mici pentru varsta respectiva. Practic jumate din cat ar trebui sa fie fara o cauza exacta.
La recomandarea doctorului endocrinolog am urmat tratament cu Macca , tongkat ali si ashwagandha , pentru restabilirea testosteronului si incercand alternativ inainte de a-mi prescrie substitutie cu testosteron .
Insa nu au avut efect astea , din contra in dimineata respectiva a fost mai scazut decat luna in care am facut analiza.
Singurul diagnostic oficial este de atrofie testiculara.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) exista o legatura intre aceasta ‘ problema’ si tiroida autoimuna de care sufar ? Poate provoca tiroida scaderea testosteronului, probleme testiculare , libidou scazut si disfunctii erectiale ? In conditiile in care din punct de vedere al urologului nu sunt probleme ce tin de la el ci sunt strict endocrinologice.
2) ce s-ar putea face pentru a trata aceasta probleme cat mai eficient ? Din moment ce toate aceste variante au scazut , tratamentul natural , exista alte alternative pana la terapia cu testosteronul ? Care am inteles ca afecteaza fertilitatea.
3) Credeti ca la Parhon se poate gasi o rezolvare pentru ce am ? Din moment ce pana acum nu am reusit sa rezolv cu ajutorul doctorilor asta .
Si ultima intrebare , dumneavoastra va ocupati cu cazuri asemanatoare ?

Raspuns:

  • deficitul de testosteron (hipogonadismul masculin) se confirma dupa ce in cel putin doua ocazii separate, la cel putin 1-2 luni distanta, nivelul testosteronului seric liber calculat (utilizand testosteronul seric total, SHBG si albumina serica) ESTE CLAR SUBNORMAL; utilizarea testosteronului seric liber masurat direct (si nu calculat!) NU este la fel de relevanta;
  • daca testosteronul este scazut, iar valorile FSH si LH sunt normale, urmatorul pas este evaluarea imagistica a hipofizei prin examen RMN; in paralel, alte deficite de secretie a hormonilor hipofizari ar trebui cautate;
  • tiroidita autoimuna, daca e cu functie normala (TSH, FT4 in limite), NU poate provoca in mod direct scaderea nivelului de testosteron; asocieri in context autoimun intre tiroidita si afectare testiculara sunt posibile, dar improbabile, mai ales ca analizele sugereaza in cazul dvs o problema la nivel central (hipotalamus-hipofiza);
  • in concluzie, sunt destul de multe aspecte neclare legate de cazul dvs, sfatul este sa mai cereti o parere inainte de a incepe tratamentul cu testosteron;
  • desigur, eu ma pot ocupa de situatia dvs, de-a lungul timpului am diagnosticat si tratat astfel de probleme;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.