Răspunsuri la întrebări (69)

Oana:

Buna ziua,

Domnule doctor, v-am mai scris cand eram in saptamana 18 de sarcina si eram diagnosticata cu hipotiroidie, tratamentul propus la acel moment fiind Euthyrox 50.

Intre timp sarcina a evoluat (sunt in saptamana 28), la fel si doza de Euthyrox, care a crescut constant. Ultima ajustare a avut loc in saptamana 24, tratamentul in acest moment fiind Euthyrox 125.

Din pacate, pe langa hipotiroidie, au aparut si probleme de trombofilie si am urmat tratament cu Aspenter 75 (1/zi) timp de 5 saptamani (sapt 23-27), iar saptamana aceasta (28) am trecut pe Clexane 0.4 (1 injectie/zi).

Ieri am repetat analizele de tiroida, cu urmatoarele rezultate:
TSH 0.14 (VN adult 0.27-4.2, VN sarcina trim III 0.21-3.15)
FT3 3.5 (VN adult 3.9-6.7, VN sarcina trim III 3.09-5.03)
FT4 15.9 (VN adult 12-22, VN sarcina trim III 8.39-15.6)

Am indicat atat valorile normale pt adulti, cat si cele pt trim III de sarcina, pt ca laboratorul care a lucrat rezultatele face aceasta distinctie. Din pacate insa, medicul endocrinlog care ma urmareste nu este de acord cu aceasta diferentiere si considera ca nu exista valori normale specifice sarcinii. Acest lucru ma bulverseaza, pentru ca nu stiu in acest moment cum se pune problema.
Daca privim valorile normale pt adulti, atunci FT3 este sub limita inferioara, FT4 normal, desi aproape de limita de jos. Daca luam valorile pt trim III de sarcina, atunci FT3 este normal, desi la limita inferioara, FT4 foarte putin crescut. In ambele cazuri insa, TSH este foarte mic. Dupa parerea dvs., se poate deduce de aici ca sunt intr-o usoara hipertiroidie si ca ar trebui redusa doza de Euthyrox?
Am mentionat tratamentul cu Aspenter si Clexane (heparina), pentru ca atat pe site-ul laboratorului care a lucrat analizele de tiroida, cat si pe prospectul Euthyrox-ului sunt atentionari legate de asocierea acestor medicamente cu Euthyrox.
Pe site-ul laboratorului se mentioneaza ca pot aparea scaderi ale TSH datorate administrarii de heparina, precum si cresteri ale FT4 datorate administrarii de aspirina si heparina.
In prospectul Euthyrox se specifica: “Administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente poate duce la accentuarea efectului Euthyrox: salicilati (analgezice si antitermice) etc…”.
Am vorbit cu medicul meu despre aceste aspecte, dar acesta nu considera ca exista vreo interferenta intre aceste medicamente.

De aceea doresc sa-mi spuneti si pararea dvs: Credeti ca TSH-ul foarte scazut este artificial si se datoreaza doar interferentelor de care vorbeam mai sus (caz in care doza de Euthyrox nu trebuie ajustata) sau trebuie considerat ca , indiferent de motiv, acest TSH este mult prea mic si deci trebuie redusa doza pentru a nu risca o hipertiroidie. Mentionez ca doza de Euthyrox o iau intotdeauna dimineata devreme, Aspenter-ul il luam la distanta de aprox 6-7 h, iar Clexane intotdeauna seara, adica la o distanta de aproximativ 12 h. De asemenea, nu am observat simptome de hipertiroidie , decat poate un puls usor crescut (80).Tensiunea este in general scazuta (9 cu 5, foarte rar 10 cu 6).

Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– am revazut cazul dvs si, avand in vedere ca nivelul ATPO a fost normal, ca la 6 saptamani de la oprirea Euthyrox-ului testele de functie tiroidiana erau normale si ca nu ati mentionat nicio ecografie tiroidiana care sa decrie un aspect caracteristic de inflamatie cronica (tiroidita autoimuna), diagnosticul de hipotiroidism este insuficient argumentat; in consecinta, tratamentul se poate dovedi nenecesar;

– faptul ca ati ramas insarcinata dupa reluarea tratmentului cu l-tiroxina este, cel mai probabil, doar o coincidenta;

– nu imi este foarte clar de ce medicul dvs endocrinolog a ales sa creasca progresiv doza de Euthyrox avand in vedere ca TSH a fost tot timpul in limite normale; la acest moment TSH-ul este usor supresat, aratand un usor exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism subclinic); acesta nu pune in pericol sarcina, dar, in opinia mea, este o situatie care se putea evita usor prin diagnosticul corect al hipotiroidiei (daca exista) si, daca se confirma, prin ajustarea dozelor de Euthyrox pentru a mentine TSH-ul in limite normale, nu supresat;

– tratamentul cu antiagregant (Aspenter) are efecte temporare si minore asupra productiei si metabolismului hormonilor tiroidieni; aspirina creste, intr-o mica masura la aceasta doza, nivelul fractiei libere a hormonilor tiroidieni; in cazul dvs, cred ca nivelul supresat al TSH este cauzat de doza de Euthyrox;

Dr. Claudiu Ţupea

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (69)”

  1. ma numesc elena am 29 de ani si anul trcut in august dupa ce am baut foarte multa apa cu gheata ,cola cu gheata am simtit ca o umflatura la gat ,am mers la medic(eram in italia in vacanta)am facut o ecografie mi-a zis ca am 2chisturi tiroidine si sa imi fac analizele le-am facut dar nu am mai mers dupa rezultat…ma simt bine ,iar chistul s-a micsorat foarte mult abia daca se mai simte,ce imi recomandati,imi este foarte frica sa merg la medic,nu am pe nimeni in familie cu o astfel de boala…va multumesc

  2. buna ziua..
    sunt mihaela, am 25 de ani si sunt din brasov.
    dupa 2 consultatii facute la 2 doctori endocrinologi din brasov am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna tip 1A.mi s-a prescris sa iau propranolol si de unul dintre doctori doxepin.
    rezultatele analizelor sunt urmatoare:
    TSH : 1.53uU/ml valori normale (0.27uU/ml-4.2uU/ml)
    FT4: 20.50 pmol/l valori normale (10pmol/l-23pmol/l)
    T3: 2.36 nmol/l valori normale (1.3nmol/l-3.1nmol/l)

    eco tiroidiana:
    lob drept:39 mm, antero-post 13.5mm, transv 13.8mm vol 3.8 cm cubi
    ecostructura difuz neomogena prin multiple zone hipoecogene mici cu dimensiuni maxime de 2mm
    lob stang:36 mm,antero-post 13.7mm, transv 15 mm, vol 3.9 cm cubi
    ecostructura difuz neomogena cu multiple zone transonice si hipoecogene, cu dimensiuni maxime de 2.3mm

    as dori sa imi spuneti si parerea dvs in legatura cu tratamentu care mi s-a prescris si daca este corect.
    in cazul meu pot spune ca am si alte manifestari cum ar fi: insomni,tahicardie(pt care iau propranolol, lipsa poftei de mancare, nod in gat, deficit ponderal.

    va multumesc anticipat

  3. Buna ziua. Ma numesc Maria, am 31 de ani si incerc de 5 ani sa raman insarcinata. In februarie 2009 am facut o procedura de fertilizare in vitro( am trompele obturate) care a fost un esec.( inainte de a incepe procedura toate analizele au fost bune). Acum, in noiembrie,am vrut sa incep o alta procedura , dar se pare ca analizele nu mai sunt in regula:
    – 11 sept 2009: TSH = 0.03, T3 = 2, FT3 = 5.8, T4= 99.5 SI FT4= 16.6, ATPO = 7 si anti- tiroglobulina= 79.
    – 30 noiembrie 2009 : TSH = 4.33 ( incepusem deja procedura, dar eram in perioada inhibari). Sfatul dr. ginecolog a fost sa intrerupem tratamnetul. Mentionez ca am facut si echo pentru tiroida si nu s-a vazut absolut nici o modificare.
    In opinia d-voastra, ce credeti ca ar putea fi si ce ar trebui sa fac; ce alte investigatii suplimentare pentru a stabili un diagnostic clar avand in vedere ca ne dorim foarte mult un copil.
    Va multumesc!

  4. Buna ziua!
    Am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna Hashimoto. Vreau sa aplic pentru o bursa sociala pe caz de boala la facultate si as dori sa stiu daca aceasta boala poate fi incadrata in categoria bolilor imunologice.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.