Răspunsuri la întrebări (126)

Daniela:

Domnule doctor,

Va multumesc pentru lamuriri. Revin cu cateva intrebari:
1} Exista alimente interzise pacientilor care au suferit o tiroidectomie? Mersul la mare/plaja la ore rezonabile mai este indicata?
2} Boala este ereditara? Am o fetita de 2 ani si as dori sa stiu daca este necesara monitorizarea si daca da de la ce varsta?

Cu multumiri ,

Daniela

Raspuns:

– nu exista alimente interzise pentru pacientii cu tiroidectomie;

– daca se decide folosirea tratamentului cu iod radioactiv, tratamentul cu Euthyorx se va opri cu 6 saptamani inainte de administrarea iodului; in aceasta perioda de 6 sapamani sunt contraindicate alimentele bogate in iod pentru ca pot scadea eficienta tratamentului; interdictia este limitata strict la aceasta situatie;

– puteti merge la mare fara probleme;

– se considera ca prezenta acestui tip de cancer nu asociaza un risc mai mare la urmasi; se stie, insa, ca predispozitia pentru gusa nodulara este mai importanta la cei care au rude de gradul I cu aceasta afectiune; ca o masura de precautie se poate recomanda o ecografie tiroidiana odata cu intrarea in varsta adulta (18-20 de ani);

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (126)”

  1. Buna ziua,

    Am o mare rugaminte daca se poate.Mama mea trebuie sa urmeze tratamentul cu iod.I s-a spus sa urmeze un regim alimentar fara iod.Se poate o lista cu alimentele care nu contine iod.

    Va multumesc anticipat.

  2. Buna ziua,
    Numele meu este Ana, 34 de ani, Bucuresti, de profesie web admin.

    In urma unor analize de rutina efectuate ieri la CDT V. Babes, in data de 27.02.2010, pentru o sarcina depistata recent (ultima menstruatie fiind 18 ianuarie 2010, cu ovulatie estimata intre 2-4 februarie 2010, beta hcg=898 in data de 19.02, beta hcg=2098 in data de 21.02, beta hcg=18736,97 in data de 27.02 si incadrate normal in valorile de laborator pentru saptamanile aferente) mi-au iesit urmatoarele rezultate in afara limitelor admise:

    TSH 8,3754 micro IU/ml limite:0,34-4,94
    Anti-TPO 128,9 UI/ml limita: <12

    Mentionez ca este prima data cand fac analize pentru hormonii tiroidieni, ele fiind recomandate de medicul cardiolog la care m-am prezentat acum cateva zile pentru niste extrasistole care mi-au aparut brusc si cu care nu am mai avut de-a face pana acum.

    Sunt ingrijorata pentru ca, din cate m-am documentat intre timp, ar putea fi vorba de o tiroida autoimuna si ca fara un tratament corespunzator, care de obicei am inteles ca se face inca dinainte de instalarea sarcinii, fatul ar putea fi afectat serios la nivel cognitiv.

    Intrucat toti medicii endocrinologi la care am incercat sa ma programez urgent nu ma pot primi mai devreme de o luna, va rog sa imi spuneti daca as putea incepe un tratament pentru reglarea acestor valori (din articolele de specialitate citite am inteles ca este vital ca in saptamanile 8-10 de sarcina nivelul TSH sa fie sub valoarea 2).

    De precizat ca nu este singura afectiune autoimuna pe care as putea sa o am. Acum sase luni am fost pusa sub prezumtia de hepatita autoimuna, neconfirmata inca pentru ca analizele nu sunt concludente( doar ASMA positiv, GGT usor marit, cu valoarea 76-limitele de laborator fiind 8-43 pentru femei-, in rest toate valorile de sange normale -incluzand ast, alt, fosfataza alcalina, bilirubine care de asemenea au iesit in parametri normali, profil lipidic normal, HLG normal, VSH normal. Singurele depasiri de limite au fost inregistrate in electroforeza, unde albuminele erau usor marite, iar gama globulinele usor scazute).

    In acest interval de timp de 6 luni , m-am ingrasat aproape 10 kilograme (m-am lasat de fumat de aproape 9 luni), de la 62 de kg la 72 la o inaltime de 1,68, desi am o dieta sanatoasa, fara grasimi, prajeli, multe legume, fructe, doar carne de pui si vita, peste, lactate usoare. Nu consum alcool si foarte rar cafea, in schimb am un stil de viata sedentar.

    Semnalmente ereditare: pe linie materna- mama, bunica operate de colecist, supra-ponderale, cu poliartrita reumatoida si risc de accidente vasculare; pe linie paterna- surorile tatalui prezinta afectiuni tiroidiene: hipertiroidism. Mama are grupa de sange AB4 RH negativ, tata A2 pozitiv (eu avand aceeasi grupa ca si el).

    Am stari de oboseala, piele uscata,o acnee usoara localizata pe spate, o lentoare in miscari, dar le-am pus pe seama stresului cotidian si a afectiunilor mai vechi. Pentru o imagine completa, as adauga colecistectomia pe care am avut-o la varsta de 23 de ani, deci acum 11 ani, care a avut consecinte majore in urma unor manevre ERCP pentru litiaza biliara si soldate cu pancreatita necrotico-hemoragica, fistula bilio-digestiva;s-a intervenit ulterior in maniera clasica si s-au practicat lavaje. Evolutia a fost favorabila.

    V-as fi recunoscatoare daca imi puteti spune riscurile in acest moment si pentru aceste valori ale hormonilor tiroidieni si ce ar putea fi facut pentru o evolutie normala a sarcinii.

    Nu am niciun tratament specific, singurele medicamente pe care le iau acum sunt acid folic (1 tb pe zi) si No-spa, la nevoie, in crampele abdominale, fara sa depasesc 3 tb pe zi.

    Multumesc mult

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.