Răspunsuri la întrebări (141)

GD:

Buna ziua!
Am 32 de ani si în 2007 am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna.
Valori initiale (2007): TSH – 1.3292 (referinta: 0.35 – 4.94); Free T4 – 1.25 (referinta: 0.70 – 1.48); Anti-TPO – 69.28 (referinta: < 5.61)
Mi s-a recomandat Euthyrox, initial 25mcg, apoi 50mcg, doza pe care o iau si în prezent.
Ultimele valori (octombrie 2009) sunt: TSH – 0,46 (referinta: 0,5-4,5); ATPO: 192,0 (referinta: < 35mUI/ml). Ecografia din octombrie 2009 mentioneaza un nodul hipoechogen de 0,76/0,43mm si mici calcificari periferice (lob drept), mici arii hipoechogene, structura micronodulara (lob stâng), istm – 0,5cm, hipodensa, precum si un ganglion hipodens de 0,5/0,4cm.
Mi s-a explicat ca boala înca nu este instalata si ca Euthyroxul previne declansarea acesteia.
Istoric: 2009: sarcina oprita în evolutie la 7 saptamâni si 6 zile, fara cauze (doza de Euthyrox a ramas aceeasi si pe durata sarcinii si dupa aceea)
Întrebari:
1. oprirea din evolutie a sarcinii poate avea legatura cu administrarea de Euthyrox?
2. dat fiind ca valoarea TSH este în prezent mai mica decât limita inferioara de referinta mai trebuie continuat tratamentul cu Euthyrox?
Multumesc mult pentru raspunsul dvs.

Raspuns:

  1. nu cred ca oprirea in evolutie a sarcinii are legatura cu tratamentul cu Euthyrox; trebuie sa stiti ca, in anumite cazuri, cand apar avorturi spontane neexplicate la paciente cu tiroidita autoimuna dar cu functie tiroidiana normala (TSH normal), se administreaza o doza de 25 μg/zi de Euthyrox; acest tratament s-a dovedit ca scade riscul de a pierde sarcina; presupun ca si o doza de 50 μg/zi de Euthyrox va avea acelasi efect de scadere a riscului;
  2. administarea de Euthyrox pentru a „preveni declansarea tiroiditei autoimune” nu este sustinuta de literatura de specialitate; in momentul in care nivelul ATPO este ridicat si, eventual, ecostructura tiroidei este afectata, boala este deja declansata; evolutia spre hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni) poate fi mai lenta sau mai rapida, dar, asa cum am precizat, nu exista dovezi ca folosirea l-tiroxinei poate incetini progresiunea bolii; de aceea, atat timp cat TSH se afla in limite normale, nu consider necesar tratamentul de substitutie;
  3. pe timpul sarcinii boala trebuie monitorizata frecvent, iar tratamentul trebuie instituit prompt daca TSH are tendinta sa creasca;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (141)”

  1. Buna ziua! Am 42 de ani, fara afectiuni ale tiroidei in familie. Cu ocazia unei ecografii pentru supravegherea unui mic fibroadenom mamar de 7 mm pe care il am de 15 ani am facut si o ecografie la tiroida si am descoperit in lobul drept un nodul hipoecogen de 11/10/7,5 mm, bine vascularizat central si periferic si intrucat aceste caracteristici mi s-a spus ca nu sunt de bun augur mi s-a recomandat punctie. Nu erau prezente adenopatii laterocervicale. Rezultatul punctiei a fost frotiuri paucicelulare, contin abundenta masa eritrocitara ce asociaza mase de coloid lax, rari nuclei liberi, izolate tireocite cu aspect etiologic benign. Scitigrafia cu tehnetiu (nu se poate face cu iod ca nu are laboratorul) a aratat contur acosat in treimea inferoexterna a lobului drept, nodulul descris ecografic afixator, captare moderat neomogena a lobului drept cu o zona discret hiperfixatoare in treimea mediolobulara. LTS contur regulat, caaptare discret neomogena de 99mTc. Mentionez ca nu am nici un fel de simptome iar TSH, T3, T4 sunt normale. Ce e de facut? Inteleg ca riscul de cancer e mare si deci trebuie operat (un endocrinolog spunand ca punctia nu e multumitoare datorita numarului mic de tireocite), alt endocrinolog zice sa mai asteptam 1-2 luni. Va rog sa ma ajutati in luarea unei decizii caci sunt mama singura, mi-e frica atat de cancer cat si de consecintele scoaterii tiroidei(daca se va dovedi ca nu a fost necesar). Si daca trebuie operat trebuie scoasa toata glanda sau doar un lob? Va multumesc si va felicit pentru blog, Dumnezeu sa va dea sanatate pentru ca ajutati atatia oameni. Daca se poate va rog sa mi raspundeti pentru ca am vorbit in prealabil cu un chirurg care m-a programat la inceputul saptamanii viitoare daca ma hotarasc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.