Răspunsuri la întrebări (248)

Luciana Stan:

Buna ziua
Am sa va prezint pe scurt cazul meu si nelamuririle pe care le am. Am 28 de ani, sunt insarcinata in 7 saptamani si deoarece in urma cu un an am nascut si copilul a murit la 3 zile dupa aceea din cauze necunoscute, medicul de familie mi-a recomandat sa fac si niste analize de endocrinologie. Eu sunt foarte slaba – 48Kg, mananc mult,imi tremura mainile, am stari de iritabilitate si uneori senzatia de sufocare. La ecografie tiroida a avut dimensiuni si aspect normal iar rezultatele la analize sunt urmatoarele:
Anti- tiroglobulina – 217,8
TSH – 4,88
Anti -TPO – <5
FT4 – 16,67
Medicul endocrinolog este acum in concediu. Eu din rezultatul analizelor inteleg ca am o tiroidie antiimuna inca nu foarte grava pt ca FT4 are inca valori normale. Valoarea TSH indica o hipotiroidie desi eu credeam dupa simptome ca as avea hiper-. Copilul ar putea fi afectat in dezvoltarea sistemului nervos de hipotiroidie? De ce TSH e mare daca FT4 nu e mic? Ar trebui sa merg urgent la alt endocrinolog sau mai pot astepta 2 saptamani pana d-na dr. se intoarce din concediu? Exista si alte analize care ar trebui facute?
Va multumesc si imi cer scuze daca nu am fost suficient de clara.

Raspuns:

– nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina in asociere cu ATPO in limite normale sugereaza o tiroidita autoimuna aflata intr-un stadiu incipient;

– combinatia dintre nivelul normal al FreeT4 (tiroxinei libere) si nivelul usor crescut al TSH indica prezenta unui hipotiroidism subclinic; aceeasta este o forma usoara a deficitului de hormoni tiroidieni; secretia TSH este foarte sensibila la modificarile hormonilor tiroidieni si se modifica atunci cand nivelurile T3 si T4 au tendinta sa creasca sau sa scada, inainte de a iesi din limitele normale; de aceea masurarea TSH este cea mai buna metoda de a evalua modul in care functioneaza tiroida;

– in situatia dvs (insarcinata) este recomandat tratamentul de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), chiar daca deficitul este foarte usor; acesta va mentine hormonii tiroidieni la un nivel optim, asigurandu-se astfel ca nu vor exista efecte nocive asupra dezvoltarii sistemulii nervos la fat;

– nu exista analize suplimentare necesare;

– tratamentul ar trebui inceput imediat, nu peste 2 saptamani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (248)”

  1. Buna ziua,

    va scriu in legatura cu o nedumerire si anume: de 4 luni deja, tusesc in mod regulat in fiecare noapte (cam la aceeasi ora). am fost la ORL si la medicul specialist in pneumologie, dar diagnosticul de bronsita cronica nu a fost corect (am luat toate tratamentele, am facut radiografie la plamani si la sinusuri, nimic). exista o banuiala din partea mamei, care a avut si are probleme cu tiroida, cum ca ar fi o tuse iritativa provocata de glanda. credeti ca e posibil? ce teste se impun in acest caz?
    as vrea sa elimin toate posibilitatile, pentru ca incet-incet am ajuns in situatia in care nu mai pot sa ma duc la serviciu sau ma trezesc foarte greu (tarziu) din cauza oboselii acumulate de la tuse si de la nedormit.

    Va multumesc mult.

  2. Multumesc mult pt raspuns domnule doctor. Azi am mers la endocrinologie si mi s-a recomandat o doza de 25 cu Euthyrox si sa repet la alt lab analizele care nu au iesit in parametrii normali. Tratamentul am sa-l incep de maine pentru ca trebuie luat la prima ora dimineata. Dumneavoasrta considerati suficienta doza sau ati fi prescris 50? Multumesc mult pentru timpul acordat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.