Răspunsuri la întrebări (317)

DEMARCSEK GETA:

Buna ziua,
Stimate Domnule Doctor

In primul rand doresc sa va retin atentia cat se poate de putin, si voi face un rezumat al problemelor cu care ma confrint.V-am mai scris in 21-09-2010,intrebarea cu nr. 263,ati fost prompt si mi-ati raspuns Atunci va spusesem ca urmeaza sa merg la un control in 07.10. 2010 si mi-ati spus sa va scriu rezultatele pe care le voi avea .Va redau cele scrise in rezultatul examinarii:
Glanda tiroida cu volum normal, cu structura izoecogena, inomogena.In LD catre polul superior se evidentiaza 2 formatiuni alaturate , una partial transsonica ,partial ecogena, bine delimitata , fara semnal vascular , de 1.7/0.9 cm (macrochist complex), iar cealalta de 1/0.7 cm,hipoecogena,fara delimitare neta, cu arii transsonice miciin ionterior si cateva microcalcificari, cu semnal vascular bine reprezentat central si periferic.Mediolobar stang se evidentiaza un microchist de 3/3 mm.Tesut extranodular normal vascularizat la examenul Doppler.
Acesta este rezultatul de atunci .Daca veti analiza disctutia anterioara- intrebarea 263 veti vedea care sunt diferentele fata de atunci.Mai departe, doamna doctor m-a trimis sa fac o elastografie , caci ne poate da mai multe date fata de ecograful ei.Am fost programata la elastografie doar pe 18.11.2010, adica ieri si va redau rezultatul:
La nivelul lobului tiroidian drept,superior se pune in evidenta o formatiune chistica usor atipica,cu diametrul maxim de 15 mm, cu scor elastografic BGR.
Caudal si in contact cu imaginea chistica descrisa se identifica o formatiune hipoecogena, polilobata,cu delimitare partial neta, partial imprecisa , heterogena, cu micro si macrocalcificari incluse, cu microchiste si hiposemnal vascular, cu diametrul maxim de 10 mm.Formatiunea descrisa este rigida elastografic, albastra.Aspectul rigid poate fi fals pozitiv, datorita macro si microcalcificarilor.
Fara limfonoduli suspecti lateralocervicalbilateral.
CONCLUZIE:Macrochist tiroidian drept.Formatiune nespecifica tiroidiana dreapta, rigida elastografic.
Acum ca v-am redat rezultatele examinarilor va rog din suflet ajutati-ma , dati-mi un sfat pentru a putea decide ca fac mai departe.Doamna doctor cand a analizat rezultatele elastografei mi-a spus ca nu ne-a ajutat mult in a lamuri situatia .Pur si simplu a zis ca nu poate sa -mi spuna ce sa fac mai departe, daca sa ma operez sau nu ,hotararea este a mea.Imi este foarte greu , caci daca medicina nu-mi ofera siguranta in rezolvarea problemelor,atunci cum pot eu sa stiu daca decizia pe care o voi lua este una corecta!?Certitudine imi va oferi doar examenul histopatologic al nodulilor in urma extirparii tiroidei, nu ?Doamna doctor a zis ca nu merita sa-mi faca nici macar punctie , caci nodulul este mic sinu este sigur ca va nimeri exact pe el si exista riscul ca si rezultatul punctiei sa fie impartial.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat in a putea decide ce hotarare sa iau , coreland rezultatele ecografiei si elastografiei cu efectele unei interventii chirurgicale si cu efectele unei renuntari la operatie.Avand experienta in acest domeniu, ca specialist credeti ca forma lor , consistenta , marimea lor ridica mari suspiciuni ? Daca solutia extrema este operatia, o voi urma.
In speranta ca-mi veti raspunde, va transmit
Mii de multumiri si succes pe mai depart
e.

Raspuns:

– rolul elastografiei in evaluarea nodulilor tiroidieni nu este inca foarte clar stabilit; de aceea, elastografia, poate cel mult orienta diagnosticul;

– teoretic, exista doua posibilitati:

  1. ideal ar fi ca ambii noduli din lobul drept (nu si chistul de 3/3mm) sa fie punctionati; desi mai mic, nodulul de 1/0.7 cm, prezinta mai multe elemente de suspiciunea (prost delimitat, microcalcificari, vascularizatie la interior) si, probabil, merita mai multa atentie;
  2. monitorizare ecografica la 3 luni; daca sunt semne de crestere, in special a nodulului cu microcalcificari, punctia sau direct operatia pot fi indicate;

– sub control ecografic, un nodul care are 10 mm poate fi punctionat fara mari dificultati;

– tinand cont ca nodulul cu risc mai mare (pe baza descrierii ecografice) are doar 1 cm, nu sunt sigur ca operatia este cea mai buna solutie de prima intentie, mai ales ca acest nodul nu a dat semne de crestere la ecografiile repetate; pe de alta parte, nodulul (chistic) care a crescut in acest timp, nu prezinta elemente ecografice de suspiciune; chiar si asa, cresterea in dimensiuni poate fi indicatie de punctie;

– trebuie sa intelegeti ca opinia mea se bazeaza pe descrierea ecografica facut de alt medic (nici macar pe imagini printate facute in timpul ecografiei), si nu pe vizualizarea directa; toata interpretarea depinde, deci, de experienta celui care a facut aceste ecografii si, din acest motiv, poate sa fie diferita de cea avuta daca as fi evaluat eu nodulii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (317)”

  1. Va multumesc foarte mult de raspunsul oferit – nr. 317.In final, cred ca voi recurge la operatie, caci se pare, este singura metoda certa de a afla raspuns la suspiciunile create de nodulul problema.In luna ianuarie voi merge la inca un control si doamna doctor imi va face trimitere la un chirurg.Un lucru totusi nu-l pot intelege:de ce oare mi-a spus doamna doctor ca nu merita punctionat nodulul-pe considerentul ca este mic si ca nu ofera certitudine nici macar aceasta procedura!
    As dori sa va mai intreb daca, trecand inca aproximativ doua luni pana ma voi opera , credeti ca se poate inrautati situatia mai mult decat este?Dupa ce voi trece de aceasta operatie am sa revin cu rezultatul – sper din suflet ca acesta sa fie negativ.

    Va multumesc si toata stima pentru interesul acordat fata de pacientii virtuali pe care-i aveti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.