Răspunsuri la întrebări (329)

alina:

buna seara,
mama mea are 48 de ani si in urma cu 8 ani de zile a fost operata de gusa nodulara chistica lob drept, suspect tumoare, diagnosticul histopatologic fiind : adenom folicular, tyroidea-benignoma;in urma acestei interventii chirurgicale mama fiind considerata vindecata nefiind nevoie sa urmeze un tratament ulterior, anul acesta a sesizat o neregula in partea stanga, in urma controlului engocrinologic am primit urmatoarele rezultate :VSH-15 interval de referinta:2-10/mm/h; proteina c reactiva cantitativ-0.97, interval de referinta: 0-0.5/mg/dl;TSH-2.3186, interval de referinta:0.35-4.94uUl/mL; anticorpi anti microzomiali tiroidieni/TPOK/ATPO/AAMI-0.21, interval de referinta:0-5.61/Ul/mL si FT4-0.87 cu interval de referinta 0.70-1.48/ng/dL; in urma ecografiei tiriodiana s-a observat 3 formatiuni nodulare, ceam mai mare dispusa central, paramedian de 11 mm cu calcificari. s-a facut examinare scintografica cu perfuzie de Tc99 rezultatul fiind: gusa mica lobulara stanga,nodulara,normofunctionala,”Noduli reci” lob stanga tiroidian. acest lucru poate sa ii afecteze functionarea normala a inimii? este nevoie de interventie chirurgicala?
va multumesc si astept un raspuns

Raspuns:

– dupa operatie de indepartare a lobului drept tiroidian pacienta ar fi trebuit sa urmeze tratament cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), tocmai pentru a preveni aparitia de noduli in lobul ramas;

– niste noduli tiroidieni cu dimensiuni maxime in jur de 1cm nu sunt neaparat ingrijoratori; managementul lor depinde foarte mult de aspectul ecografic si daca exista o tendinta la crestere; daca sunt stationari, ecografia periodica este suficienta;

– consider totusi ca tratamentul cu l-tiroxin este indicat in continuare, in aceeasi idee de diminua stimulul de crestere asupra nodulilor;

– atat timp cat TSH si FreeT4 sunt in limite normale inseamna ca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt de asemenea normale; deci nu poate exista niciun fel de influenta tiroidiana asupra functiei cardiace;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (329)”

  1. In 1997 medicul de familie a observat o crestere in volum a tiroidei si mi-a spus ca e posibil sa am probleme cu tiroida.
    In 1998 am fost la medicul endocrinolog si mi s-a pus diagnosticul de tiroidita autoimuna Hashimoto; mi s-a dat tratament cu Iodtyrox. mentionez ca aveam simptome de hipertiroidie, TSH era scazut, iar iodtyroxul m-a adus aproape in coma tireotoxica la Timisoara.
    Aici mi s-au dozat TSH, FT4, FT3 si mi s-a spus ca am Basedow si mi-au tratament cu antitiroidiene de sinteza si beta blocante.

    Pentru ca nu am avut posibilitatea financiara de a mai consulta „specialisti” am ales sa ma tratez singura, pe baza schemelor citite in tratatele de endocrinologie. Imi dozam periodic TSH si functie de valori, luam Tyrozol, scadeam doza cand TSH tindea sa creasca depasind eutiroidia, urmaream ca FT4, t3, t4 si Ft3 sa fie in limite normale.Deja imi cunosc organismul si stiu cand sunt in hipertiroidie.

    In 2009 am hotarat sa consult un specialist pentru ca nu mi s-a parut corect totusi sa ma tratez singura. I-am spus istoricul bolii, tiroida era foarte marita, mi-a vorbit de operatie, dupa care mi-a facut eco. La ecografiile anterioare prezentasem noduli si i-am spus…medicul a facut ecografia si mi-a spus ca nu am noduli, ca nu este nevoie de tratament pentru ca tiroida arata ca o tiroida tratata.
    Mi-a recomandat TSH, hemoleucograma,antireceptor TSH, TPOK.
    Tratament: tyrozol 10 mg- 6 luni, metoprolol 100 mg- 2X50- 3 luni si aspacardin.
    Am urmat tratamentul 2 luni, dupa care medicul, care venea din Iasi nu a mai venit in orasul meu.Am ramas din nou singura…

    Momentan iau tyrozol 10 mg si 50 mg de metoprolol…
    Am TSH de 1,24 (valori normale 0,4-4)
    TPOK de 350 (valori normale <35)
    Ft4, t3, t4, ft3 in limite normale
    hemoleucograma cu numar normal de leucocite (6500), doar o usoara anemie
    Antireceptor TSH (TRAB) este 1,4 (negativ1,5) deci sunt in zona de incert.

    Ultima data in 2009 cand am vb cu medicul mi-a spus ca odata atinsa eutiroidia, va asocia eutirox cu tyrozolul.

    Intrebarea mea este: acum iau 10 mg de tyrozol. Pot asocia cu 50 mg de eutirox, dupa care urmarind evolutia sa scad tyrozol 5 mg si eutirox 25 mg?
    Cum procedez cu betablocantele? cand introduc eutiroxul sa cresc doza de betablocante de la 50 la 100?

    Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.