Răspunsuri la întrebări (497)

Georgiana:

Buna seara,

Am 23 de ani si in urma cu cateva zile am fost diagnosticata ecografic cu gusa tiroidiana polinodulara medie. Sunt programata la un consult abia peste doua saptamani si as vrea sa stiu daca sa imi fac griji. Rezultatele ecografiei sunt urmatoarele:
– lob tiroidian drept: – tesuturile pretiroidiene de aspect normal clinic si ecografic
– capsula tiroidiana intacta
– dimenisiuni: 2cm axul transversal, 1,8 cm axul anteroposterior, 2,2 cm axul sagital
– ecostructura prezinta numerosi noduli solizi, hiperecogeni cu diametrul intre 0,3 si 0.6 cm, bogat vascularizati
– contur boselat
– lob stang: – tesuturile pretiroidiene de aspect normal clinic si ecografic
– capsula tiroidiana intacta
– dimensiuni: 2 cm axul transversal, 2 cm axul anteroposterior, 2,5 cm axul sagital
– ecostructura neomogena, cu numerosi noduli, solizi,hiperecogeni, bine vascularizati cu diametrul intre 0,3 si 0,5 cm
– istmul tiroidian: – marit de volum cu nodul anterior ce determina o boselura cu diametrul de 1,3/0,6 cm. Nodulul este solid, hiperecogen si bine vascularizat.
Arterele carotide comune si venele jugulare interne fara modificari patologice.
Fara adenopatii laterocervicale.

Tin sa precizez ca am remarcat si o usoara imflamare a ganglionilor de sub barbie. Are legatura cu tiroida sau poate fi dintr-o alta cauza? Recent am facut si analize de sange. Totul a iesit bine, mai putin magneziul ( 1,4 mg/dl, valorile normale fiind de 1,7-2,5 mg/dl), calciu seric total la limita inferioara ( 8,50 mg/dl, valorile normale fiind 8,50- 10,20 mg/dl), calciul ionic seric ( 3,57 mg/dl, valorile normale fiind de 3,60-4,30 mg/dl) si trigliceridele 213 mg/dl, valorile normale fiind mai mici de 170 mg/dl). Colesterolul a iesit bine de 178 mg/dl, iar glicemia de 89 mg/dl.
Am fost diagnosticata si cu ulcer duodenal cronic, dolicocolon, ptoza renala in urma unei ecografii, splina un pic marita ( de 11,8 cm), vezica biliara are peretii ingrosati, hiperecogeni iar la ovarul drept am si un chist de 2,7 cm ( chisturile imi dispar daca iau anticonceptionale si reapar daca renunt la ele).

In ultimele luni starea mea de sanatate s-a alterat destul de tare, sunt foarte obosita, ametita, am senzatie de sufocare, presiune in gat, sunt foarte deprimata. Iarna aceasta am luat in greutate 8 kg, iar in ultimele luni am reusit sa slabesc 7.

Va rog sa imi raspundeti, sunt ingrijorata, mai ales ca in ultimele luni vestile cu privire la sanatatea mea sunt din ce in ce mai proaste.

 

Raspuns:

– o structura global neomogena a tiroidei, asa cum sugereaza ecografia, poate indica o boala inflamatorie cronica, tiroidita autoimuna sau boala Basedow-Graves; pentru lamurirea diagnosticului sunt necesare teste de laborator specifice: TSH, FreeT4 si ATPO; abia in urma rezultatelor se poate stabili daca tiroida are intr-adevar vreun efect negativ asupra starii dvs generale; oricum, la dimensiunile din ecografia prezentate, tiroida nu este suficient de mare pentru a determina sufocare sau presiune la nivelul gatului;

– nodulul istmic, daca a fost corect identificat si nu este de fapt un pseudonodul, este singurul care merita, izolat, atentie; luand in considerare aspectul ecografic, cel mai probabil este suficienta monitorizarea ecografica periodica deocamdata;

– intelegeti, desigur, ca este greu de raspuns clar la intrebarea dvs, daca este cazul sa va faceti griji; nu cred ca e vorba de o afectiune grava a tiroidei, cred totusi ca ecografia ridica niste suspiciuni si un diagnostic clar trebuie stabilit;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.