Răspunsuri la întrebări (1014)

Natalia:

Buna ziua, am 29 de ani, sex feminin. De aproape doi ani sunt in tratament cu Euthyrox, pentru hipotiroidie. Am inceput cu 25 mg si am ajuns la 75 mg.

Nu am rude de gradul I suferinde cu tiroida, doar o matusa careia i s-a spus ca ar avea probleme, dar care nu a investigat problema.
Istoricul medical cuprinde 13 operatii de plastie la mana stanga, pentru care am facut numeroase radiografii, operatie de apendicita, sindrom colon iritabil si tratament pentru depresie, in perioada 2010-2012.

Problema cea mai accentuata pe care o am este o oboseala continua, nevoia de somn, dar indiferent cat dorm nu ma simt odihnita la trezire. De aprox o luna trezirea a devenit mai dificila decat de obicei. Prezint probleme de concentrare si ma intristez foarte usor. Tot de aprox o luna am inceput sa am spasme musculare frecvente (de 3-4 ori pe ora), a caror locatie nu se schimba (pulpa picior drept, pleoapa superioara dreapta, brat drept). Adesea transpir pe jumatatea stanga a corpului, in timp ce dreapta ramane uscata. Nu am avut modificari in greutate, dar precizez ca sunt supraponderala.

Analizele efectuate recent (2.08.2013) indica astfel:

Free T4 (FT4 – Tiroxina libera )
Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 15,6 (12 – 22)
TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
Electrochemiluminiscenta ?UI/mL 1,43 (0.27 – 4.2)
Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza)
Chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 7 (< 34)

Ecografia tiroidei (3.08.2013) specifica:
Lobul drept tiroidian Dimensiuni: – diametrul antero-posterior: 1.4 cm – diametrul transvers: 1.2 cm – diametrul longitudinal: 3.5 cm Parenchim glandular cu structura neomogena, prezinta in portiunea medie posterior, imagine nodulara hiperecogena, neomogena, 4.3/3.3/4 mm, delimitata de un fin halou hipoecogen, nevascularizata. Lobul stang tiroidian Dimensiuni: – diametrul antero-posterior: 1.4 cm – diametrul transvers: 1.2 cm – diametrul longitudinal: 3.6 cm Parenchim glandular cu structura relativ omogena. Istmul Grosime: 2.4 mm Structura omogena. Vascularizatia tiroidiana globala cu aspect normal. Cateva adenopatii latero-cervicale bilateral, cu centrul hiperecogen, cu dimensiuni de pana la 10 mm.

In februarie, la 50 mg Euthyrox, analizele indicau:
TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
Electrochemiluminiscenta ?UI/mL 5,13 (0.27 – 4.2)
Free T4 (FT4 – Tiroxina libera )
Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 12,6 (12 – 22)
FT3 ( Triiodotironina libera)
FT3 pmol/L 4,4 3.9 – 6.7

In mai analizele indicau, dupa ce mi-a fost crescuta doza la 75 mg Euthyrox:
TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
Electrochemiluminiscenta ?UI/mL 2,28 (0.27 – 4.2)
Free T4 (FT4 – Tiroxina libera )
Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 14,7 (12 – 22)

Intrebarea mea este daca structura nodulului depistat pe tiroida prezinta suspiciuni si daca un nodul de aceste dimensiuni necesita interventie chirurgicala sau este de ajuns sa fie tinut sub observatie. Ce inseamna acele adenopatii laterale?
O alta intrebare este legata de alimentatie, pentru ca am citit tot felul de informatii contradictorii. In caz de hipotiroidie este indicat sa evit alimentele bogate in iod sau sa le consum?

Va multumesc,
Natalia

Raspuns:

– un nodul de tiroida atat de mic necesita doar urmarire periodica, in niciun caz operatie; adenopatiile descrise ecografic sunt inflamatorii, adica o descoperire foarte frecventa si lipsita de importanta la ecografiile de acest tip;

– valorile in limite ale TSH si FT4 atesta nivelurile normale de hormoni tiroidieni, deci exclud orice cauza tiroidiana pentru problemele cu care va confruntati;

– nu exista o dieta anume pentru pacientii cu hipotiroidie; ca regula generala, sunt de evitat suplimentele alimentare bogate in iod, cum ar fi cele cu spirulina; sarea de masa iodata NU trebuie exclusa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.