Nodulii tiroidieni reprezintă anomalii focale de structură ale tiroidei. Altfel zis, sunt zone cu structură diferită de restul glandei, putând fi diferenţiaţi prin aceasta de restul ţesutului tiroidian.
Aceştia pot fi palpabili (se simt ca umflături pe suprafaţa tiroidei) sau nu. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt palpabili, dar se pot descoperi cu uşurinţă ecografic.
În mod normal tiroida are o structură omogenă, caracteristică. La palpare cei doi lobi au o suprafaţă fără denivelări, iar consistenţa este elastică. Ecografic, tiroida prezintă o structură omogenă, fără neregularităţi.
Aspect ecografic normal
Nodul tiroidian. Se observă diferenţa clară dintre acesta şi restul lobului.
Cat de frecvent apar?
Aproximativ 5% dintre femei si 1% dintre barbati prezinta noduli tiroidieni palpabili. Ecografia tiroidiana descopera noduli la aproximativ 50% (!) din populatia generala, acest procent fiind mai ridicat in cazul femeilor de varstele a doua si a treia si mai scazut la persoanele tinere de sex masculin.
Cum se clasifică?
După structură pot fi solizi, chistici (conţin lichid în interior) sau cu structură mixtă (zone cu lichid şi zone solide).
După număr:
– nodul unic tiroidian;
– noduli multipli – guşă polinodulară;
Dupa tipul de celule din care sunt formaţi:
– 90-95% – benigni, alcatuiţi din celule normale;
– 5-10% – maligni, alcătuiţi din celule neoplazice (canceroase);
După capacitatea de a produce hormoni:
– noduli funcţionali („calzi” pe scintigramă, vezi aici): 99.9% fiind benigni;
– noduli nefuncţionali („reci” pe scintigramă): 80-90% benigni şi 10-20% fiind maligni;
Ce semnifica prezenţa nodulilor tiroidieni?
Majoritatea nu evoluează şi nu asociază disfuncţie tiroidiană. Există, totuşi, situaţii în care prezenţa unor noduli tiroidieni poate fi semnul unei afecţiuni grave, de aceea consultul endocrinologic este indicat odată cu descoperirea acestora. Voi detalia în postările urmatoare cauzele, diagnosticul şi tratamentul (atunci cand este necesar) nodulilor tiroidieni.
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).
Pingback: TIROIDA.ro » Cuprinsul categoriei
Pingback: TIROIDA.ro » Cuprinsul categoriei
Buna ziua,
Am facut de curand o analiza cu ultrasunete a glandei tiroide in Austria, cu urmatoarea interpretare: ambele parti ale tiroidei dimensiuni regulate si ecogenitati. Pe ambele parti – adenoame nodulare hypoechoic, de dimensiune maxima 3 mm, mai mult pe partea dreapta decat pe cea stanga. Sunt extrem de speriata deoarece am citit ca adenomul nodular hypoechoic are risc de malignitate ridicat si ar fi necesare investigatii suplimentare, biopsie cu ac fin, RMN. Va rog sa ma ajutati sa interpretez acest rezultat. Precizez ca TSH realizat in noiembrie era 1,1640 (interval normal 0,35-4,94 micro UI/ml) iar T3 si T4 nu le-am facut.
Multumesc anticipat pentru raspuns