Răspunsuri la întrebări (1818)

Ramona:

Buna ziua,

Sunt o pacienta diagnosticata in 2012 cu boala Basedow, la debutul bolii nivelul anticorpilor antireceptori de TSH (TRAB) fiind de 9,75, valoarea pozitiva incepand de la >1,75. Pe parcursul a 3 ani (pana in 2015) am luat tratament cu Thyrozol in diferite doze, modificate in functie de nivelul TSH, dupa care functia tiroidiana a fost normala.

In prezent (martie 2018), ma confrunt cu o alta problema: nivelul crescut de anticorpi ATPO de >600, in conditiile in care valoarea normala este de 1,1, iar valoarea TSH este de 6,53 (cu interval de referinta 0,35-4,94, iar FT3 este 1,58 (cu interval de referinta 1,88-3,18), FT4 0,78 (interval normal 0,7-1,48).

Practic, desi sunt o pacienta diagnosticata cu Basedow, in prezent ma confrunt cu simptome de hipotiroidie. Mi-a fost prescris tratament cu euthyrox 12,5 mg timp de 6 saptamani si Procord T pentru 6 luni.

Mentionez ca anul trecut mi-a mai fosta dministrat euthirox in doza de 25 mg/zi si am ajuns la un TSH de 0,011, iar dupa intreruperea tratamentului TSH-ul a crescut in 3 saptamani de la 0,11 la 6.

Doresc sa va intreb:
1. Hipotiroidia poate fi un efect intarziat al tratamentului indelungat cu antitiroidiene?
2. Este posibil sa se fi instalat tiroidita autoimuna Hashimoto? Pot coexista Basedow si tiroidita autoimuna Hashimoto la acelasi pacient si cum se manifesta avanad in vedere simptomele diferite specifice fiecarei afectiuni?
3. Iodul trebuie evitat din aliemntatie?

Va multumesc mult

Raspuns:

  1. nu; hipotiroidia poate aparea ca urmare a tratamentului cu doze prea mari de antitiroidian de sinteza, dar in timpul acestuia, NU la ani distanta;
  2. boala Basedow-Graves si tiroidita autoimuna (Hashimoto) sunt boli autoimune inrudite, care rareori pot evolua una din alta; acesta pare sa fie si cazul la dvs, cu o tirodita autoimuna aparuta dupa o boala Basedow initiala; ar trebui masurat din noul nivelul TRAb, ca un indicator al activitatii/prezentei bolii Basedow;
  3. nu; sare iodata nu contine iod in cantitati suficient de mari pentru a influenta cursul acestor boli; pe de alta parte, sunt de evitat suplimentele alimentare cu iod in cantitate mare (peste 200 micrograme/zi);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1818)”

  1. Pingback: TIROIDA.ro » Răspunsuri la întrebări (1850)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.