Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.202 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. drumus adriana luminita

    Buna seara, am 45 ani, sunt operata de tiroidectomie totala, tratament cu euthyrox 100, la ultimile analize mi-au iesit TSH 2.90(Interval de referinta 0.4-4.0), FT4 1.5(Interval de referinta 0.8-1.9) dar T3 71.8(interval 82-179).Tratamentul este in regula sau ar trebui sa iau legatura cu dr.endocrinolog?Multumesc anticipat!

  2. Va multumesc din suflet pentru raspunsul 996. M am linistit in ceea ce priveste diagnosticul!

    O zi frumoasa va doresc si felicitari pentru timpul pe care ni l acordati!!!

  3. Buna ziua,
    Am 52 de ani,am intrat la menopauza de 3 luni si in urma analizelor, am primit urmatoarele rezultate: TSH=1,08 (referinta:0,27-4,2); FT4=1,23 (referinta:1-1,6); FT3=3,26 (referinta:2-4,4); ATPO=7,77 (referinta:5-34); Anti-tiroglobulina=<10 (referinta:10-115); FSF=76,9 (referinta:25,8-134,8); Insulina=3,19 (referinta:6-27). Pana la aceasta varsta singurele probleme de sanatate au fost cele legate de deficit de calciu (dupa nastere) si inflamatii frecvente ale sinusurilor (sinuzita cronica), iar de cateva luni mi-au aparut varice pe piciorul drept. In prezent iau un tratament cu 4Bones, Detralex, Dona (pulbere) si Cartilaj de rechin (recomandat de medicul de familie).
    Avand in vedere rezultatele analizelor, va rog sa-mi spuneti cat este de grav si daca trebuie sa urmez un tratament hormonal de substitutie.
    Va multumesc mult.

  4. Stimate domnule doctor,

    Vin cu rugamintea sa evaluati si urmatorul caz:

    In urma cu ceva timp am mai apelat la ajutorul dumneavoastra care sa ma faca sa inteleg mai bine in ce constau problemele tiroidiene. Am sa incerc sa fac pe scurt un istoric: la sfarsitul anului 2010 am facut histerosalpingografie, analiza in urma careia au inceput problemele mele tiroidiene. La debutul bolii Basedow Graves am luat tyrozol, medicament la care am facut o alergie urata cu endem Q al fetei, dupa acest incident am trecut pe propiltiouracil, medicament ce l am luat in mod constant pana in aprilie 2012, cand l am intrerupt din proprie initiativa, pentru ca analizele erau ok , analize ce le am repetat aproximativ la 3 luni. La sfarsitul anului 2012 desi analizele erau in limite, TSH ul era mai mic undeva la 0.7 ui/ml si pentru ca imi pregateam dosarul pentru fertilizare in vitro Program National, am decis sa reincep din nou cu propiltiouracil la ultima doza pe care o luam, 100 mg pe zi. Dupa aproximativ o luna de tratament la nivelul pielii am facut pruit , semn ca corpul meu nu mai accepta nici acest medicament. Nivelul Tsh ului meu ajunsese undeva in jude 1.04 ui/ml si am intrerupt medicamentul. Anul acesta si mai exact in iunie 2013 am primit aprobarea pentru FIV lucru ce m-a debusolat total. La ultimul control ce l am facut am primit clar indicatii ca daca imi doresc o sarcina fara probleme, fara riscuri asupra fatului , solutia este tiroidectomie totala, tinand cont de faptul ca si la propiltiouracil fac alergie. Gandurile mele sunt multiple: am tot studiat caracterisiticle bolii Basedow Graves, iar eu nu am gusa, nu am ochii iesiti din orbite, nu am scazut brusc din greutate cu multe kg si ma tot intreb daca diagnosticul a fost corect pus… la data respectiva (dupa efectuarea HSG ului la sfarsitului anului 2010) prezentam ca rezultate ale anlizelor urmatoarele: – TPO (AC anti tireoperoxidaza) 573 interval de referinta <5.51; – 2,63 interval de referinta 0,58 – 1,59 ngml;; Free T4 – 2,94 interval de referinta 0,70 – 1,48; ; TSH 0.0098 – interval de referinta 0,35 – 4, 94 microUl/ml, la ecograf Am facut TRAB – ul in 2011 cand rezultatul a fost echivoc, si in martie 2013 cand am avut acelasi rezultat echivoc….. si eu inca ma intreb daca am avut pus corect acest diagnostic…?!?

    Ultilmele analize efectuate sunt in data de 06.10.2013 au urmatorul rezultat: TSH = 0.7326 Ui/ml ; T3 = 1.18 ng/ml; Free T4 = 1.22 ng/dl ; tiroida e ok,curata, nu prezinta nici o problema, ecografie factuta in martie 2013.

    Am primit schema de tratament pentru FIV iar procedura de tratament urmeaza sa inceapa undeva la sfarsitului lunii septembrie 2013. Pentru ca, complicatiile sa fie evitate trebuie sa fac tiroidectomie totala? .. tinand cont de faptul ca eu prezint aceste tipuri la alergii la medicamente, la tyrozol si la propiltiouracil … La ce riscuri ma supun in cazul in care nu fac aceasta interventie? La ce riscuri supun fatul? In urma tiroidectomiei totale care este riscul asupra masei corporale? Poate o pastila sa inlocuiasca total sau doar numai partial o asa uzina complexa cum este glanda tiroida? Recunosc ma tem sa nu ma ingras excesiv, eu avand o structura miniona (1.48 cm si 39 kg); Exista riscul sa intru in hipotiroidie, hipoparatiroidie? Ce se va intampla cu glandele paratiroide? Stiu ca au si ele rolul lor important in organism. La cat timp dupa interventie pot incepe procedura de FIV? (am timp pana la sfarsitul luni septembrie sa ma echilibrez hormonal?) Banuiesc ca in urma tiroidectomiei totale, valorile markerilor tiroidieni o vor lua razna si ca va necesita timp pentru a fi adusi in limitele normale. Am citit si din cate am inteles nivelul TSH ului optim pentru realizarea FIV ului este undeva in jurul valorii de 1 ui/ml , optim sub 2 ui/ml.

    Nu stiu care este solutia corecta, nu stiu daca diagnosticul de boala Basedow Graves a fost pus corect, ma tem sa nu mi se schimbe viata in mai rau dupa aceasta interventie chirugicala, sa nu inlocuiesc problemele prezente cu altele, cum ar fi oscilatia masei corporale, variatia intre hipo si hipertiroidei… sau alte probleme ce pot sa apara in lipsa acestei glande. Este foarte usor sa o scot, dar un lucru e sigur, o alta tiroida nu imi va mai creste in cazul in care ma voi confrunta cu alte probleme dupa aceasta interventie, caci am citit cazuri si cazuri… Este drept ca decizia imi apartine mie in totalitate, insa cred ca am nevoie sa fiu linistita intr-o anumita masura….ca problemele nu pot fi mai mari dupa realizarea tiroidectomie totale. Stiu ca nu pot fi eliminate riscurile sub nici o forma si ca fiecare corp e diferit si reactioneaza diferit, insa eu as vrea sa stiu concret conform studiilor care sunt riscurile la care ma supun atat eu cat si un viitor copil in cazul in care nu ma operez si care sunt riscurile ce pot aparea in urma interventiei si ma refer la modul de viata. Oooof tiroida este atat de complexa….

    In asteptarea raspunsului dumeavoastra va multumesc anticipat!

    Va doresc numai bine si multumim pentru ajutor!

  5. Buna ziua,

    Am 46 ani din 2006 am probleme cu tiroida.Din 2009 am stabilizat o pana in mai 2013 .TSH <0,004 uUI/ml.Iau 10 mg Tyrozol pe zi .Am dureri de cap ,dorm foarte putin dupa ora 2,imi lacrimeaza ochii foarte tare ,mai tare dimineata .Nu am alte boli.
    E suficient 10 mg Thyrozol pt a reveni cu TSH?
    Pe langa TSHce alta analiza sa fac pt tiroida?

    Multumesc mult

  6. Buna seara domnule doctor,

    Am 34 de ani si am fost diagnosticata cu Hashimoto pe locul drept şi nodul tiroidian pe lobul stang. Doza actuala de euthyrox este de 75 micrograme.
    As dori sa va intreb daca intr-o eventuala sarcina as putea lua vitamine care contin si iod?

    Va multumesc pentru amabilitate si va doresc multa sanatate!

  7. Buna ziua,

    Am 46 ani din 2006 am probleme cu tiroida.Din 2009 am stabilizat o pana in mai 2013 .TSH <0,004 uUI/ml.Iau 10 mg Tyrozol
    Multumesc

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Postarea dvs nu contine nicio intrebare. In plus, dincolo de cateva date minimale, este lipsita de orice detalii. Va rog sa reveniti, respectand intocmail recomandarile sectiunii, asa cum sunt ele publicate pe site.

  8. Aurelia Diaconu

    Buna ziua!

    Ma numesc Aurelia Diaconu, am 52 de ani iar in octombrie 2011 am suferit o operatie de tiroidectomie totala. In urma opratiei am fost diagonisticata cu microcarcinom papilar iar pe 16 iulie sunt programata la o terapie cu iod. Intrebarea mea este daca dupa terapia cu iod pot pleca in concediu la mare si daca exista contraindicatii.
    Multumesc in avans,

  9. buna seara dl doctor boala pe care o am e de tiroida cronica autoimuna hasimoto de care nici nu am stiut.Nu am ramas insarcinata si imi doresc mult un copil.intrebarea e ce analize sa fac pt a ramane insarcinata.Va multumesc

  10. buna ziua am fost operata pe data 11.06.2013 de tiroidectomie totala de dr val munteanu din cluj .analiza arata microcalcinom papilar al lobului tirodian drept pT1aNxMxL0VO. Am fost trimisa la medicina nucleara .Varog sa imi spuneti daca sunt grav si ce va urma

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Intrebarea dvs contine informatii insuficiente pentru o interpretarea cat de cat utila. Trebuie precizate dimensiunea focarului/focarelor, localizarea, raportul cu capsula, etc.

  11. Stimate domnule doctor,

    Am rugamintea sa evaluati urmatoarea situatie: am 40 de ani si nu am avut afectiuni tiroidiene pana acum nici eu, nici in familie. Singura problema de sanatate cu care ma confrunt este aparitia si recidivarea unor calculi renali.

    In urma cu o luna mi s-a descoperit intamplator un nodul tiroidian care a fost investigat ecografic si prin punctie cu ac fin. Valorile de TSH, FT4, anti TPO, anti tiroglobulina, calcitonina si prolactina sunt, toate, in limite normale.

    Descrierea ecografica a fost urmatoarea: in polul inferior al lobului drept un conglomerat nodular de 24/19/18 mm, cu zona chistica in interior, ecostructura conglomeratului – zone izoecogene alternand cu zone hipoecogene, formatiunea prezinta semnal periferic si mai redus intranodular. (La examenul Doppler color, vascularizatie normala in parenchim bilateral. Latero-cervical bilateral fara adenopatii.)

    Raportul punctiei: Epitelii micromezofoliculare cu dispozitie compacta, trabeculara, cu moderata discoezivitate, pluristratificare centrofoliculara, arii celulare cu aspect marcat hiperplazic, clearing nuclear izolat, anizocitoza si anizocarioza discreta, hipercromie nucleara moderata, nucleoli mici vizibili, coloid densificat centrofolicular asociat si cu microcalcificari izolate prezent si in rest: nodul cu risc proliferativ (aspect dens celular folicular bine diferentiat).

    V-as ramane recunoscatoare daca v-ati putea exprima opinia in legatura cu oportunitatea/necesitatea/urgenta unei tiroidectomii. De asemenea, as dori sa stiu daca aveti cunostinta de eventuale succese ale medicinii naturiste in astfel de cazuri.

    Va multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.