Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.202 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua! Sunt din R.M or. Chisinau Urmaresc raspunsurile D-stre la antrebarile noastre dar nu gasesc raspuns la antrebarea mea Va rog mult sa gasiti un minut pentru mine si sa-mi raspundeti la antrebarea mea Am 30 ani An 2008 am fost operata la SCR de gusa gr4 De atunci an fiecare an am facut control era totul bine An timpul sarcinii mi sa depistat un nodul mic iar analizele erau marite de 2,5 ori Mi sa spus ca an timpul gravitatii asa tre bue sa fie .Pana an prezent m-am simtit foarte bine Am nascut acum5 luni o fetita, totul a fost normal , acuma am simtit o mica anflatura asupra istmului , la palpatie moale nedureroasaSpuneti-mi Va rog ce trebue sa fac an prim plan Va multumesc anticipat si sper ca o sa primesc raspunsul D-stre

  2. Buna ziua,ma numesc Andreea si am 18 ani jumate.Din iunie anul trecut pana in aprilie anul acesta am tinut o dieta drastica,mancam de 2 ori pe zi sau o data si foarte putin deoarece nu reuseam sa slabesc.Cand am inceput aceasta “dieta” aveam 65-62 kg la 1.57.Am slabit cam mult am ajuns la 43kg,iar din momentul acela nu mi-a mai venit menstruatia (mai exact din ianuarie pana in prezent).Am fost la ginecolog,ma consultat,am facut radiografie si totul a iesit bine.Nu am chisturi si nici nu am vreo raceala.Mi-a dat sa iau 5 pastilute care contineau progesteron,nici de la aceastea nu mi-a venit si ma trimis la un medic endocrinolog.Am fost si mi dat sa fac analize pentru tiroida dar si saua turceasca.
    Amalizele au iesit asa:
    Tiroglobulina-57.125
    ATPO-13.81
    Cortisol seric-18.78
    Estradiol-22.01
    Free T4-0.997
    FSH-6.13
    LH-9.21
    Progesteron-0.568
    TSH-2.67
    Saua turceasca:
    Rg sa turceasca-cu forma,dimensiuni,contur in limite normale.Hipertrofie apofize clinoide-tendinta la sinostoza
    Am inceput sa mananc “normal”,adica 3 mese principale si 2 gustari.Fara prajeli,grasime,dulciuri,portile sunt moderate,nu beau sucuri din comert sau alte “prosti” care se gasesc pe piata,nu mamanc mezeluri,paine deloc sau foarte rar,paste\orez deloc,toate fierte,fructe si legume de sezon,carne doar de pui(de la mamaie de la tara-lafel si branza,oua)mai exact mi-am scos din alimentatie multe deoarece ma ingras din orice,metabolismul meu este lent…..mai fac si sport anumite exercitii , cat pot deoarece mai am si un suflu sistolic,apa beau 1l-1.5l cateodata ajung si la 2l,dar cu toate astea nici nu ma mentin dar nici nu slabesc,dincontra ma ingras.In momentul de fata am in jur de 51 kg. Am stari depresive,im vine sa plang din orice,ma enervez foarte repede,nu ma pot concentra,ma simt obosita chiar daca nu fac cine stie ce munca\treaba,am stari de somnolenta,cateodata dureri de cap dar, sunt dureri suportabile,transpir foarte mult,parul imi pica mai mult decat de obicei.Doamna doctor a spus ca in functie de cum ies analizele o sa-mi dea hormoni pentru am veni menstruatia dar sa ma si reglez.Im este frica sa iau acei hormoni deoarece am inteles ca te ingrasi foarte foarte mult de la ei,iar eu nu vreau sa mai trec inca o data acea “faza” deoarece am suferit mult din cauza kg in plus.
    Vreau sa mentionez ca si tata,cand era mai mic a avut probleme cu greutataea.II “placea sa manance”.A fost la medic si a luat un timp niste pastile care nu mai avea pofta de mancare.Mult timp a fost slab(o greutate normala),iar apoi o perioada sa mai ingrasat.In momentul de fata are o greutate aproximativ normala pentru varsta lui.
    Va rog din suflet sa-mi raspundeti.Nu stiu ce sa mai fac sunt disperata,va rog mult!

  3. Buna ziua,
    Am 34 de ani si avand in vedere ca doresc sa raman insarcinata mi-am facut analizele, inclusiv cele pt tiroida, cu urmatoarele rezultate:

    – anti TPO 15,4 IU/ml (Valori biologice de referinta: < 35 IU/ml )
    – FT4-TIROXINA SERICA LIBERA 1,18 n g / d L (0,89 – 1,76)
    – TSH 1,7800 μU/ml (0,40-4,00)
    As dori sa va intreb ce parere aveti despre rezultate, necesita acestea o vizita la endocrinolog?

  4. Bună seara domnule doctor !!
    Am 41 de ani , am început să intru la menopauză şi îm urma unui control la endocrinologie am fost diagnosticată cu tiroidită cronică autoimună cu normatiroidie , preclimax cu tulburări neurovegetative , hipocalcemie . Mi s-a recomandat tratament cu procor timp de 3 luni , cicloproginova şi osteogem complex timp de 2 luni . La ecografia tiroidiană am avut următoarele rezultate :
    LTD = 12/28/10 mm VLTD = 1.68 ml VT = 10.23 ml
    LTS = 19/50/18 mm VLTS = 8.55 ml VN = 10-18 ml

    Rezultatul analizelor de sânge este :
    – Calciu seric total 8,4 interval de referinţă 9-11 mg/dl
    – Calciu ionic seric 4,42 interval de referinţă 4,5 – 5,5 mg/dl
    – ATPO 134 interval de referinţă 0-35/Ul/mL , faza foliculară 2,8-11,3 mlU/mL , faza ovulatorie 5,8-21,0 mlU/mL
    – FSH 43,0 , faza luteală 1,2-9,0 mlU/mL , posmenopauza 21,7-153,0 mlU/mL
    – FT4 0,92 intervl de referinţă 0,65-2,3/ng/dl
    – TSh 2,28 int de ref 0,4-4,5/uUl/mL

    Nu sunt antecedente în familie cu boli de tiroidă.
    Aş vrea să îmi daţi mai multe detalii în ceea ce priveşte aceastş boală , ce consecinţe are pe termen lung şi dacă se vindecă total cu tratamentul pe care îl am sau trebuie operată , ce riscuri sunt să îmi apară noduli şi să se ajungă la cancer tiroidian .
    Vă mulţumesc . Aştept răspunsul dumneavoastră !!!

  5. Am uitat sa precizez in comentariul anterior ca am 37 ani, nu am in familie istoric de probleme de tiroida, greutatea mea actuala e de 70-71kg. Pana acum nu am fost la alte consultatii la endocrinologie, nu m-am confruntat cu probleme de sanatate.

    Va multumesc!

  6. Buna seara!

    Numele meu este Marius Buzea, am facut recent analize la sange printre care si analiza TSH, rezultatul ei e 0.006, limitele normale fiind intre 0.27-4. Restul analizelor la sange sunt bune, nici hepatita, nici probleme de ficat, nici anemie.

    Ca si simptome, am slabit 6kg in ultimele 6-7 luni, transpir mai mult , obosesc repede, nu mai am forta in maini, imi tremura cateodata mainile, si de multe ori ma innec cu mancare, in special painea, dar s-a intamplat sa ma innec si cu apa. Ingrijorarea mea e in principal scaderea in greutate, fara sa fi tinut un regim anume, dieta, starea de sfarseala si oboseala, uneori insomnii. Tot in ultimul an am inceput sa sufar si din cauza stomacului, dureri crunte, crampe, diaree, am asociat slabitul si cu perioadele de dureri de stomac, diagnosticat fiind si cu giardia la un moment dat.

    As vrea sa stiu ce relevanta are TSH asta scazut, valoarea 0.006, e cumva tiroida cauza slabitului meu, a dificultatilor in inghitire, caci ma duce gandul sa nu fie o problema la esofag, sa fie necesara o alta investigatie gen endoscopie.
    Am o programare catre specialist endocrinolog dar abia in septembrie am gasit loc, intre timp v-as multumi daca ati putea sa ma lamuriti cat e de grav sau mai putin relevanta analiza TSH-ului, e necesar sa investighez mai departe tiroida sau sa caut cauzele catre esofag/stomac deci gastroenterologie.

    Multumesc frumos!
    Cu respect

    Marius Buzea

  7. Buna ziua stimate domn,
    Am 40 ani , o constitutie fragila ( 49 kg/1.67 m ) si am fost diagnosticata la inceputul acestui an cu feocromocitom suprarenala dreapta si nodul tiroidian lob stang de aprox. 12.08/6.62/12.29 mm, vol. 0.51 cmc, vascularizat la ex. Doppler.

    In 22.04.2013 am suferit suprarenalectomia dreapta executata cu asistenta robotica si la examenul histopatologic s-au confirmat caracterele de feocromoctitom ale formatiunii, cu caracter benign, de dimensiuni 68/60/40 mm , cu o tumora nodulara de 54 mm diametru maxim.

    Intrebarile care urmeaza sunt legate de acest nodul tiroidian in contextul amintit mai sus.
    Pentru nodulul tiroidian am efectuat aceste analize, la finele lunii ianuarie 2013 , cu urmatoarele rezultate:
    – VSH =8 mm/h ( valoare normala ) 2-15mm/h;
    – calciu seric total= 9.8 mg/dl ( valoare normala )8.4-10.2mg/dl;
    – fosfor seric =3.7 mg/dl ( valoare normala )2.6-4.5mg/dl;
    – TSH = 1.509 UI/ml ( valoare normala )0.35-4.94;
    – T3 = 1,45 ng/ml ( valoare normala )0.58-1.59ng/ml;
    – Free T4 = 1.24 ng/dl ( valoare normala )0.7-1.48;
    – calcitonina 2.51 ng/dl ( valoare normala ) <13pg/ml;
    – 25-OH VitaminaD 11.9 ng/ml ( valoare mica ), intervalul de referinta fiind 30-100 ng/ml, pentru care a luat Vigantoletten 1000, timp de 1 luna;
    – iPTH 69.1 pg.ml ( valoare mare ) , intervalul de referinta fiind 15-65pg/ml;
    – Ac Anti-Tiroglobulina 0.69 U/ml ( valoare normala )<4.11.
    – glicemie – care este variabila ( la 3 masuratori , o valoare a fost marita 134,valoare de referinta 70-105mg/dl)

    Pentru suprarenala am facut urmatoarele analize:
    – clor seric =106 mmol/l (valoare normala )98-107 mmol/l;
    – potasiu seric =4 mmol/l ( valoare normala)3.6-5.4 mmol/l;
    – sodiu seric =139 mmol/l ( valoare normala )132-146 mmol/l;
    – cortisol seric= 35.4 ug/dl ( valoare normala)4.2-38.4ug/dl;
    – cortisol urinar= 58.05 ug/24h (valoare normala)32-243;
    – free methoxyamines -normetanephrine= 6.06 nmol/l ( valoare mare )valoare de referinta <0.93;
    – metanephrine= 6.54 nmol/l ( valoare mare ) N <0.37;
    – Chromogranina A = 287ng/ml ( valoare mare ) referinta < 85ng/ml.

    Ecografiile tiroidiene, efectuate la finele lunii ianuarie, au urmatoarele rezultate:

    MEDIC 1:
    – lob drept 17/16.19/42.43 mm vol 6.39 cmc;
    – istm 3.77;
    – lob stang 19.72/17.03/44.98 mm vol 7.91 cmc
    formatiune de ecogenitate mixta cu contur boselat de 12.08/6.62/12.29 mm vol 0.51 cmc, cascularizata la ex.Doppler.
    obs:
    ecostructura relativ neomogena;
    vascularizatie moderat accentuata in lobul tiroidian drept si mai accentuata in lobul tiroidian stang ;
    latero-cervical stanga formatiune hiperecogena ovalara de 6.3 mm

    MEDIC 2 :
    LTD 17/14/45 mm , VLTD 5.3 ml ;
    LTS 15/14/48 mm, VLTS 5.04ml;
    aspect izoecogen, cu o formatune nodulara la nivelul LTS cu structuri neomogene, cu zone hiperecogene cu co de umbra posterior in ionterior ( macrocalcificari ) ,mai imprecis delimitate, cu vascularizatii peri si intranodulara prezenta de 11/5/11.5mm;
    In rest nu se vizualizeaza alte formatiuni nodulare.Vascularizatie in rest normala.
    Micropoliadenopatie laterocervicala bilaterala cu caracter inflamator.

    In prezent ,la 3 luni de la interventia pe suprarenala , am reluat investigatiile pentu tiroida si am urmatoarele rezultate ( pana acum toate in parametrii de referinta ):
    Glucoza serica 93 ( valoare ref. 70-105 mg/dl);
    Calciu seric total 9.2 ( val. ref 8.4-10.2 mg/dl);
    TSH 2.047 ( val ref 0.47-4.64 );
    Free T4 0.97 ( val. ref 0.70- 1.48 ng/dl);
    Cortisol seric 22.2 ( val ref 0.70-1.48 ng/dl);
    Clor seric 106 ( val ref 98-107 nmol/L);
    Sodiu Seric 140 ( val ref 132-107 nmol/L)

    Sunt in curs de realizare : metanefrinele serice si iPTH.

    La examenul ecografic efectuat acum , la finele lunii iulie, dimensiunile nodulului erau nemodificate. ( aceleasi cu cele din ianuarie -feb.)

    In contextul de mai sus, va rog sa-mi spuneti daca:
    – recomandati eliminarea totala a tiroidei sau doar a lobului stang unde exista acest nodul?;
    – recomandati efectuarea unei punctii inaintea interventiei?;
    – in contextul acesta in care a existat si un feocromocitom exista riscul ca acest nodul sa fie malign?;
    – trebuie repetata si analiza calcitonina ( eventual si cu stimulare cu pentagastrina )daca valoarea ei in ianuarie ( fara stimulare ) a fost buna?
    – valoarea buna a calcitoninei exclude existenta unui cancer medular tiroidian?;
    – recomandati si alte analize?;
    – ce riscuri exista ca aceste defecte sa se fi transmis fetitei mele si daca trebuie investigata acum , in acest sens ( varsta 1 an si 3 luni )

    Multumesc foarte mult pentu raspunsuri.
    Cu respect,
    Loredana.

  8. Buna ziua. Am 45 ani si in urma cu 6 luni am suferit o operatie de tiroida, practicandu-se tiroidectomie totala la Institutul National
    „C.I.Parhon”. Iau Euthyrox 100ug-1tb/zi. Rezultatele analizelor de laborator arata astfel”: TSH <0.004, FT3 2.61. Mentonez ca nu am inca, un medic endocrinolog in teritoriu si lociuesc la distanta mare de Bucuresti. Simptome ce-mi atrag atentia: paloarea pielii, unghii fragile.
    va rog sa-mi spuneti daca trebuie schimbat tratamentul.
    Va multumesc.
    Cu profund respect, Violeta Rosu, Tg. Neamt

  9. buna ziua

    ce ma sfatuiti sa fac in urma acestor analize? de 2 ani de zile umblu prin spitale…
    simptomele mele le gasiti dupa analize…

    nume: Silviu
    varsta: 35 ani

    FT3 – ser
    – Chemiluminescenta kit A 1 cant 2.92 pg/ml 1,71 – 3,71

    FT4 (Tiroxina libera) – ser
    – Chemiluminescenta kit A 1 cant 1.3 ng/dL 0,70 – 1,48

    TSH (Hormon de stimulare tiroidiana)- ser
    – Chemiluminescenta kit A 1 cant 1.60 μUI/mL 0,35 – 4,94

    Anti TPO – ser
    – Chemiluminescenta kit A 1 cant 14.44 UI/ml < 5,61

    Anti tiroglobulina – ser
    – Comentarii
    La determinarea Anti tiroglobulina s-a obtinut o valoare care este sub limita de detectie a tehnicii chemiluminescenta: 20 UI/mL
    (valori normale <=40 UI/mL).

    Anti receptor TSH (TRAB ) – ser
    – Comentarii
    La determinarea Anti receptor T SH (T RAB) s-a obtinut o valoare care este
    sub limita de detectie a tehnicii ELISA: 0,21 U/l (valori normale < 1 U/l).

    Anti Borrelia burgdorferi IgG -ser
    – ELISA Kit 1 (cantitativ) 12.52 U/ml negativ 11
    Anti Borrelia burgdorferi IgM -ser
    – ELISA Kit 1 (cantitativ) 5.21 u/ml negativ 11

    Anti receptor acetilcolina* ser
    – RIA-F(cant)*kit 2 bis < 0,04 nmol/l

    Cortisol – ser
    – Chemiluminescenta cant kit I1 18.6 μg/dL orele 6 – 10: 5,0 – 25,0

    ACTH – plasma EDTA
    – Chemiluminescenta cant kit I1 19.5 pg/ml =< 46

    simptome:
    • sindromul de tunel carpian
    • dificultate la urcatul scarilor, de a tine sau a prinde obiecte cu mainile sau de a-si atinge palmele deasupra capului.
    • rigiditate
    • fasciculatii/tremur general
    • crampe musculare/carcei
    • oboseala generala
    • slabiciune musculara
    • greutate in vorbire si la inghitire
    • am slabit 25kg
    • nervozitate
    • iritabilitate
    • cantitate crescuta de transpiratie
    • intoleranţă la caldură
    • subtierea pielii
    • par friabil
    • fotofobie
    • privire fixa, figura speriata
    • tranzit intestinal rapid
    • hipoacuzie pe stanga
    • scaderea libidoului

    Multumesc

  10. Buna ziua,la sfarsitul lunii mai am fost diagnosticata cu:Agenezie lobara stg,Nodul tiroidian drept,Eutiroidie,mentionez ca nu am fost niciodata cu tratament cu hormoni nici chiar preoperator,in 26 iunie s-a practicat lobectomie tiroidiana dr totala,ulterior interventiei timp de cinci saptamani nu am luat tratament de substitutie deoarece asa prevedea protocolul clinicii unde a fost facuta interventia.Am omis sa mentionez rezultatul histopatologic a fost benign,concluzia find:gusa-multi-hetero-nodulara.Dupa cele cinci saptamani mi s-a administrat tratament cu Euthyrox primele trei zile de 50 dupa care de 100,in urma administrarii au aparut ca efecte adverse palpitatiile si transpiratii mai putin abundente,am luat legatura cu medicul endocrinolog care mi-a spus ca asa se intampla pana se absoarbe tratamentul si mi-a spus sa iau extraveral sau distonocalm si sa merg la consultatie dupa 6 saptamani de tratament cu analizele de tsh si ft4 facute,intrebarea mea este:doza stabilita mie mi se pare destul de mare si nu inteleg de ce nu s-a practicat cresterea ei progresiv mai lent,as dori parerea d-voastra sa raman pe doza de 100 zilnic nu este prea mult?
    Va doresc multa sanatate
    Cu mult respect va multumesc !

  11. buna ziua.as vrea sa imi interpretati si mie dak se poate un rezultat.mama mea a fost operata acum o luna jumatate de gusa nodulara tiroidina.la biopsie,rezultatul a fost acesta: carcinom papilar cu dispozitie de tip sclerozal,focar cu dimensiunile de 1,5-1,2 cm cu arii de invazie marginal,capsulara cu extensie pe vase limfatice in parenchimul adiacent si la nivel capsular.Diagnosticul final parenchim tiroidian -tiroida cronica. pT3 pNx ST3 G1 R1 L1. trebuie sa mentionez ca i-a fost extirpata toata glanda.a fost la bucuresti ,la parhon si desi i s-a spus k este urgent sa isi faca tratament cu iod nu au putut sa o programeze mai devreme de februarie 2014.este prea tarziu?ce sanse sunt?mai stiti vreun spital unde ar putea urma tratamentul cu iod?va rog din suflet sa imi raspundeti,cat de grav este si ce sanse sunt.

  12. Buna ziua.Am 45 de ani,si in urma cu 5 luni am fost operata facand tiroidectomie totala.A doua zi dupa operatie am avut caderi mari de calciu cu inclestarea mainilor ,gurii.In spital am urmat trat.cu calciu in perfuzii.In a cincea zi de spitalizare mi s-au luat analize:magneziu-1,41mg/dl(1,58-2,55);ca ionic-3,09mg/dl(3,82-4,82);ca seric-6,6mg/dl(8,6-10,2).Dupa aceste analize am fost trimisa la endocrinolog(cluj)care mi-a stabilit trat.cu calciu efervescent 1000 mg de 2 ori/zi,magneziu cu b6,alpha d3 0,5mg.Am luat acest trat.o luna si jumatate,dupa care analizele de calciu au fost la limitele inferioare.Ptr.ca faceam acid la stomac n-am putut sa mai iau ca eferv.Mi s-a dat ca lactic si rocaltrol,dupa o luna de la acest trat.facand din nou analizele au fost sub limite ca seric-7,9(8,6-10,3);ca ionic-3,58(3,8-4,82);PTH 25,4 pg/ml(11-67).Cam de o saptamana mi s-a terminat rocaltrol,si am luat numai calciu lactic,dar am inceput sa am amorteli mari la maini,picioare si buze.Daca au trecut 5 luni de la operatie,nu trebuia sa-mi treaca aceste stari? Ce trebuie sa mai fac,eu am si pietre la rinichi,si daca iau atita calciu nu-mi afecteaza rinichii,ptr.ca au inceput sa mi se umfle picioarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.