Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.202 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua. Am 42 de ani si si a recidivat boala Graves (cu anticorpi LATS) la aproximativ 7 luni de la sarcina. Am facut inainte de sarcina tratament 22 de luni si la 3 luni de la intreruperea tratamentului am ramas insarcinata. Deoarece fetita este alergica la proteina din lapte de vaca, am hotarat sa nu regurg la tratament medicamentos si sa continui alaptarea. TSH-ul era 0.001 cand m-au luat prin surprindere simptomele, iar pulsul era 130 de batai pe minut si era si foarte cald. Acum trei-patru luni, in urma unui scurt (ca sa nu blochez si tiroida fetitei) tratament cu varza, alune crude, soia, ridiche neagra, pulsul a scazut dramatic, la o medie de 80 de batai pe minut, dar apoi am continuat cu o dieta cu alimente care nu contin tirozina (verificate pe http://www.tititudorancea.ro/z/produse_alimentare_continut_tirozina.htm). Ziua, din cauza oboselii excesive, am pulsul in medie 90, dar noaptea scade chiar si sub 80. Intrebarea mea este daca anticorpii (care stau la baza tiroiditelor autoimune), care au penetrat teoretic placenta si sunt prezenti mai mult ca sigur si la fetita, trec si in laptele matern? Nivelul lor trebuie sa fi fost extrem de mic in timpul sarcinii pentru ca aveam o stare excelenta. Fetita se dezvolta normal. Si celelate simptome ale hipertiroidismului s-au diminuat dramatic (nu mai slabesc, desi si alaptatul joaca un rol in pierderea in greutate, nu mai am tremuraturi ale extremitatilor, nu mai simt senzatii de jena la nivel ocular, si, daca m-as odihni, cred ca as avea o stare chiar excelenta). Evident, voi relua analizele. Din cauza alergiilor fetitei tin si post total tot cam de patru luni. Carne nu mancam nici inainte, peste foarte rar.

  2. Bună ziua.
    În urma unui nou control endocrinologic mi s-a recomandat să fac puncție, rezultatul fiind următorul: DiGNOSTIC CITOLOGIC FROTIU BENIGN (gușă polinodulară și tiroidită cronică LTD) suspiciune de carcinom papilar LTS
    Ex. citologic LTD-fond coloid și inflamator, foliculi normali citologic, macrofage
    LTS celuritate abundentă, formată din placarde neregulate de celule cu nucleii măriți de volum, discret încălecați, se mai observă numeroase macrofage, infiltrat inflamator discret și celule gigante multinucleate. Se recomandă control chirurgical.
    Aș dori să-mi spuneți dacă este grav acest diagnostic și ce ar trebui să fac în continuare?
    Vă mulțumesc.

  3. Buna ziua,
    Am 34 de ani si am facut in martie 2013, deoarece nu am ramas pana atunci insarcinata(3 ani de cand incerc sa raman insarcinata) urmatoarele analize pentru tiroida la Parhon: TSH= 2 si ATPO=100,78. Nu mi s-a prescris nici un tratament pentru tiroida. Apoi, in urma unui tratament de o luna cu duphaston am ramas insarcinata in luna mai 2013 si am pierdut-o in luna iunie(o luna) in mod natural fara chiuretaj. Va rog daca se poate sa-mi spuneti ce pot face in continuare? Va multumesc anticipat.

  4. Bună seara.
    În urma unui nou control endocrinologic mi s-a indicat să fac puncție, rezultatul fiind următorul: DiGNOSTIC CITOLOGIC FROTIU BENIGN (gușă polinodulară și tiroidită cronică LTD) suspiciune de carcinom papilar LTS
    Ex. citologic LTD-fond coloid și inflamator, foliculi normali citologic, macrofage
    LTS celuritate abundentă, formată din placarde neregulate de celule cu nucleii măriți de volum, discret încălecați, se mai observă numeroase macrofage, infiltrat inflamator discret și celule gigante multinucleate. Se recomandă control chirurgical.
    Aș dori să-mi spuneți dacă este grav acest diagnostic și ce ar trebui să fac în continuare?
    Vă mulțumesc.

  5. Buna ziua domnule doctor!
    Va rog o parere/indrumare
    Am 39 de ani, 170 inaltime,72 Kg.consult de rutina eco san in iulie 2012.
    Rezultate: san stang fara formatiuni patologice; san drept: nodul hypoecogen, cu contur net, regulat, far semnal vascular, de 10,9 mm L, elastografie. Nu se vizualizeaza adenopatii axilare.
    Tiroida- reyultat eco: dimensiuni normale, structura neomogena difuz, contur neregulat, vascularizatie crescuta. LD – nodul hipoecogen, neomogen, vascularizat, de 9,7 mm. Diagnostic: tiroidita cronica autoimuna.
    Istoric: ciclu regulat la 28 de zile, iar de aprox 1 an oscileaza intre 23-28 de zile, fara afectiuni tiroidiene in familie, o stare generala buna, fizic si psihic, in ultimele luni cu tendinta de ingrasare desi sunt foarte atenta cu alimentatia.
    Analize :august 2012 Anti-tiroglobulina 364,3 Ul/mL (valori ref < 115,Anti TPO 146,9 Ul/mL(val ref <34), TSH 1,39 uUI/mL (valori ref 0,27-4,2), FT4 15,8 pmol/L (val ref 12-22).
    Tratament recomandat: LThyroxina de 25 (dimineata luni, miercuri vineri); progestogel dimineata si seara in perioada 16-25 a ciclului menstual; Vitamina E forte 1 tb/zi; Femicur, 1tb/zi. Consultatie si eco peste 6 luni. Nu au urmat tratamentul, am cerut o alta parere.

    A doua parere endocrinolog: medicul endocrinolog nu a prescris tratament specific cata vreme TSH si FT4 sunt in limite normale, doar analiza TSH la 3 luni si ecografie. Mi a fost prescris o luna magne B6
    Septembrie 2012 : ecografie tiroida discret marita, structura neomogena, la niv. CD se evidentiaza o formatiune de 7 mm. Ambii sani cu discreta fibroza in cadranale superioare si SE.
    Reyultat analize: prolactina – 268 uUl/mL (referinta 102-496), TSH 1,28 (0,27-4,20), calcitonina- 2,3 pg/ml (< 11,5); hemoleucograma completa, colesterol seric total, GOT, GPT, examen complet urina, magneyiu seric, calciu seric total , proteine totale serice, calciu ionic, glicemie , VSH – toate acestea in limite normale.
    Decembrie 2012: Proteina C reactiva- 0,1mg/dL (< 0,5), fibrinogen-332 mg/dL(200-400), VSH si urocultura – normale.
    Martie 2013: TSH 2.10 uUI/mL
    Iunie 2013; TSH -1,71
    A treia parere endocrinolog, septembrie 2013: Diagnostic- Gusa polinodulara . Tetanie manifesta.
    Analize: vsh 20/40 (referinta 7;20), hemoleucograma completa: aici doar neutrofile segmentate sunt modificate 48(ref 50-70) si mch-MCH 26,36 pg (ref 27-31), trigliceride, magneziu seric, LDL, HDL, GPT, GPO, glucoza serica, colesterol total,lipide totale- toate intre valori normale; calciu total 8,4 mg/dl (8,6-10,3), calciu ionic 3,36 mg la 100 (ref 4,2; 5,2); TSH 1,352 uUl/ml (0,500-4,670), FT4 0,97 ng/ml (0,71-1,85)
    Tratament prescris: euthyrox de 25 o tb/zi, seleniu 100mg o tb/zi, osteogen complex 1 tb/zi – cura de 10 zile timp de 3 luni. Mi a fost recomandat un RMN la san si analize de CA 15-3, calcitonina.

    Cu aceasta descriere, domnule dr. va rog sa-mi spuneti daca:
    1. Tyroxina este indicata avand in vedere ca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale? Si daca da, doza ar fi corecta?Trebuie sa spun ca mi e foarte teama de efectele tratamentului mai ales ca-mi doresc si un copil. 2. Diagnosticele unt corecte? Tiroidita autoimuna, apoi gusa polinodulara
    3. Exista suspiciune de cancer la san?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns,. Succes si realizari in ceea ce intreprindeti!
    Marinela,

  6. Buna ziua.am 32 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida cronica autoimuna.In familie nu avem rudeni cu aceasta boala.in urma analizelor pe care li-am facut in 15.03.2013 valorile: FT3:3,03pg/ml;FT4:0,73ng/dl;TSH;5.12Am facut si ecografie in care rezulta ca am nodulii de dimensiuni normale.Analizele li-am repetat in9.07.2013 in care mi-au iesit uramatoarele valori:FT3:2,50;FT4:0,79 iar Tsh:8,80.tot in acest timp eu nu am luat nici un tratament.IN 18.07.2013 medicul mia cerut sami refac din nou analizele cand miau iesit urmatoarele valori:TSH:11,2.In baza ultimului control medicul mia prescris tirosint 50mg din care am baut ptr. 15 zile doar o jumatate de pastila dupa care am luat 1 intreaga pe zi.acest medicament il biau regulat in fiecare zi conform instructiunilor medicului,dar eu ma simnt la fel de obosita,am pielea uscata si cu o senzatie mare de frig la main si la picioare.Foarte des simnt in gat ceva ce ma apasa si ma doare chiar si cand vorbesc si cand manac .in familie nu am pe nimeni cu tiroida.Este normal sa am aceste senzati ?dar mai ales ma preocupa nodul sau presiunea din gat .

  7. badescu mihaela simona

    una ziua,
    Am 44 ani si pana la aceasta varsta nu am facut nici o ecografie de tiroida.In 2007 am fost operata la san de unde s-a extirpat un fibroadenom de 2.5cm, un papilom ductal si mai multe microchisturi.(benignitate),Mi s-a recomandaet mai putin stress. O perioada am luat dufaston -9 luni, orgamentil 3 luni, cu efecte groaznice, utrogestan 3 luni. Nu aveam ovare polichistice, decat uter fibroademos.
    Intrucat am avut un an foarte greu (sotul a fost operat de cancer de prostate, am dat concurs pe post) am facut analizele hormonale (ma simteam obosita si nu puteam dormi). Endocrinologul nu a depistat la palparea tiroidei nimic.
    In urma ecografiei de tiroida s-a depistat in ½ inferioara a lobului dreot anterior o formatiune chistica cu contururi nete regulate de 1,6/0.8 cm ce prezinta vegetatie intrachistica izoecogena cu parenchimul tiroidian, relative omogena, de 0,9/0,6 cm, moderat vascularizata. La sonoelastografie vegetatia intrachistica a avut scor 4.La nivelul tiroidei s-a identificat vascularizatie discret crescuta , difuza, fara adenopatii latero- cervicale bilateral cu character oncologic sau reactive.
    Rezultat analize (a 18,19 a zi de la menstratie):
    TSH 0,814 ( intre 0,27-4,2)
    FT4 13,24 (intre 12,8-20.4)
    Estradiol 204 (intre 43,8-211 in faza luteala)
    FSH 8,76 ( intre 1,7-7.7 in faza luteala)
    LH 33.32 (intre 1-11.4 in faza luteala)
    Progesteron 0.948 (intre 1.7-27 in faza luteala)
    Prolactina 507 (intre 127-637)
    Medicul radiolog mi-a recomandat imediat punctie, dar endocrinologul mi-a spus ca trebuie sa-l verific peste 3 luni si ca analizele sunt bune.
    Care ete Solutia cea mai buna?
    M-am decis sa-l extirp.
    Cu stima,
    S. B.

  8. Buna ziua,
    Am 34 de ani si in urma unui consult endocrinologic am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie subclinica si hiperandrogenism.
    Rezultatele analizelor au fost urmatoarele:
    ANTI-TPO = 137.3 Ul/mL (interv de ref <34)
    ANTI-TIROGLOBULINA = 1255 Ul/ml (<= 115)
    FT4 = 17.11 pmol/L (12-22)
    TSH = 5.33 qUL/mL (0.270-4.20)
    FT3 = 5.44 pmol/L (3.1-638)
    T4 = 122.4 nmol/L (66-181)
    DHEA-S = 571 qg/dL (60.9-337)
    FSH = 5.8 Mul/ML (1.2-9)
    TESTOSTERON = 2.3 nmol/L (<1.67)

    METANEFRINE LIBERE PLASMATICE
    METANEFRINE = 28 pg/ml (<90)
    NORMETANEFRINE = 32 (<180)

    Metanefrinele au fost facute pt a exclude varianta unei tumori pe suprarenale.In urma unei ecografii, s-a confirmat faptul ca nu este nimic in neregula cu suprarenalele, insa valoarea DHEA-S este mare.

    S-a recomandat tratament cu Euthyrox de 25 mg pentru doua saptamani, iar dupa cele doua sapatamani sa se mareasca doza la 37.5mg.
    De la inceputul tratamentului,am avut urmatoarele stari: palpitatii pe tot parcursul zilei, tiuit in urechi, cresterea tensiuni, nod in gat.Dupa o luna de tratament, starea se mentine, in special palpitatiile (mai mult seara acum) si nodul in gat.
    Mentionez ca, dupa starile pe care le-am avut,mi-a fost teama sa cresc doza…sunt in continuare pe 25mg/zi.

    Este normal sa am aceste stari, in urma tratamentului cu Euthyrox si daca vor trece?
    De ce creste valoarea DHEAS daca nu am nimic pe suprarenale?
    Hirsutismul(parul din barba) se poate trata intern?

    Ceea ce am uitat sa mentionez este ca mama are vitiligo, iar sora mea a fost operata acum 10 ani si este sub tratament cu euthyrox 100mg
    Va multumesc foarte mult pt rabdare si astept raspunsul dvs!
    Raluca T

  9. Buna ziua,
    Am 34 de ani si in urma unui consult endocrinologic am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie subclinica si hiperandrogenism.
    Rezultatele analizelor au fost urmatoarele:
    ANTI-TPO = 137.3 Ul/mL (interv de ref <34)
    ANTI-TIROGLOBULINA = 1255 Ul/ml (<= 115)
    FT4 = 17.11 pmol/L (12-22)
    TSH = 5.33 qUL/mL (0.270-4.20)
    FT3 = 5.44 pmol/L (3.1-638)
    T4 = 122.4 nmol/L (66-181)
    DHEA-S = 571 qg/dL (60.9-337)
    FSH = 5.8 Mul/ML (1.2-9)
    TESTOSTERON = 2.3 nmol/L (<1.67)

    METANEFRINE LIBERE PLASMATICE
    METANEFRINE = 28 pg/ml (<90)
    NORMETANEFRINE = 32 (<180)

    Metanefrinele au fost facute pt a exclude varianta unei tumori pe suprarenale.In urma unei ecografii, s-a confirmat faptul ca nu este nimic in neregula cu suprarenalele, insa valoarea DHEA-S este mare.

    S-a recomandat tratament cu Euthyrox de 25 mg pentru doua saptamani, iar dupa cele doua sapatamani sa se mareasca doza la 37.5mg.
    De la inceputul tratamentului,am avut urmatoarele stari: palpitatii pe tot parcursul zilei, tiuit in urechi, cresterea tensiuni, nod in gat.Dupa o luna de tratament, starea se mentine, in special palpitatiile (mai mult seara acum) si nodul in gat.
    Mentionez ca, dupa starile pe care le-am avut,mi-a fost teama sa cresc doza…sunt in continuare pe 25mg/zi.

    Este normal sa am aceste stari, in urma tratamentului cu Euthyrox si daca vor trece?
    De ce creste valoarea DHEAS daca nu am nimic pe suprarenale?
    Hirsutismul(parul din barba) se poate trata intern?
    Va multumesc foarte mult pt rabdare si astept raspunsul dvs!
    Raluca T

  10. buna ziua va scriu acest comentariu din spania sa ma lamuriti un pic in privinta glandei tiroide.acum un an sotia mea s-a operat aici in spania de tiroida carinoma papilar t2 n1.in urma operatie a urmat un tratament cu iod dosis de120mCI . la doua luni dupa operatie si tratamentul cu iod la controlu care la facut sa descoperit micro noduli pulmonari pt tac.acum patru zile a fost din nou internata in spital cu diagnosticul carinoma papilar clasic bine diferentiada unifocal in polu inferior de LTI partial incapsulat cu invasiune 5 ganglioni negativos.doza de iod a fost de 131i. la insirea din spital analizele au fost urmatoarele.’TSH 40.9 T4 LIBER 014 TRIGLOBULINA32,6 ANTITRIOGOBULINA19,0 ANTI TOP 11,0. VA INCEPE TRATAMENTUL CU EUTIROX 150 DACA este vre-o greseala este pt ca am tradus din foaia de observatie care est in spaniola va rog sa-mi comunicati cum arata situatia in momentul de fata si dac este grava va multumesc

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Nu este clar daca dupa operatia de acum 2 ani a aparut o recidiva anul acesta. Va rog sa reveniti cu o postare in care sa fie mai clara succesiunea interventiilor medicale si concluziile acestora.

  11. buna ziua, momentan nu locuiesc in romania si as dori o verificare a analizelor de sange pentru glanda tiroida facute fiicei mele de 3 ani (in qatar)
    rezultatele sunt:
    FT3 4,13 (0,4 – 4,2 normal)
    FT4 0,76 (0,8 – 2)
    TSH 4,87 (0,4 – 4)
    TPO 19,58 (SUB 80)
    TG 5,20 (SUB 80).
    i s-a prescris eutyrox 25, 1/2 pasila pe zi timp de o luna.
    azi, 2.10 i-am dat prima doza. nu am vazut vreo manifestare adversa.
    analizele le-am facut l-a recomandarea celor de la gradinita carora i s-a parut ca este mai putin activa, apatica, somnolenta, palida, fara apetit, cearcane. celelalte analize de sange au iesit in parametri normali. in plus, trebuie sa investigam cauza unor infectii urinare recurente, posibil o malformatie congenitala, si o eventuala prezenta a parazitilor in scaun.
    nu am facut inca o ecografie tiroidiana, dar o vom efectua in cel mai scurt timp posibil.

    va multumesc,
    raluca baziotis

  12. buna ziua,
    Am 27 de ani si am hipertensiune oscilanta de cativa ani. In urma unor numeroase investigatii cardiologice nu mi s a descoperit nici o boala de inima si ca drept urmare medicul cardiolog m a indrumat sa merg la un endocrinolog, avand in vedere ca in 2008 am fost diagnosticata cu gusa enedemica grad 1 OMS. Am facut analize la tiroida si rezultatele analizelor sunt urmatoare:
    FT3 2,95 (valori 1,71_ 3,71) T4 7,23 (valori 4,87/11,72) Anti TPO 0,21 (0,0-5,61) FT4 1,28 (0,89-1,76) T3 1,05 (0,58-1,59) TG 18,3 (0-55) TSH 1,19 (0,35-4,94) ATGL 4,42 in crestere(0-4,11)

    iar la ecografia tiroidei rezultatul a fost urmatorul:
    LOB DREPT: diametrul longitudinal 4,25 cm, diametrul antero-posterior 1,91cm, diametrul transversal 1,70 cm cu structura hipodensa, neomogena, nodularizata
    LOB STANG: diametrul longitudinal 4,59cm, diametrul antero-posterior 1,68, diamentrul transversal 1,48 cm, structura hipodensa, cu arii hipoechogene, nodularizata, circulatie crescuta moderat bilaterla
    ISTM 0,35cm cu structura hipodensa
    latero-cervical bilateral fara adenopatie semnificativa

    Dioagnosticul unui medic endocrinolog a fost, in urma tuturor acestoir analize, gusa endemica multinodulara cu functie tiroidiana normala.
    As dori sa cunosc si parerea dumneavoastra!

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.