
Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.
Modul de desfăşurare:
- Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
- Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
- Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
- Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
- Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
- Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:
- vârsta;
- sexul;
- dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
- istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
- descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
- eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
- consulturi endocrinologice anterioare;
- ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
- orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
Buna ziua,
Am 34 ani si in Octombrie 2013,am facut analizele tiroidiene. Acestea sunt T3:100ng/dl, T4:4.97microg/dl, TSH:0.641 microUI/mL, prolactina :12.11ng/ml, calcitonina:2.16.
Ecografia :LD 5/2.4/1.2cm, ecostructura moderat hipoecogena, neomogena, prezinta in1/3 o formatiune hipoecogena, neomogena de 2.6/1.6 cm cu mici zone transomice la interior. Aceasta formatiune tinde conflueze cu nodul istimic, hipoecogen, neomogen, cu zoa transomica la interior cu dimensiuni de 3/2.1 cm discret vascularizat.
LS:4.7/4/3.9 CMocupat cu 2/3 inferioare de o formatiune hipoecogena, neomogena cu zona transonica la inerior de 3.9/2.8 cm discret vascularizat. Fara adenopatii suspecte.
Mi s-a recomandat operatie, pe care mi-a programat-o tocmai in 2015
Daca ati putea sa-mi interpretati rezultatul v-as fi tare recunoscatoare.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Am 34 ani si in Octombrie 2013, Analizele sunt T3:100ng/dl, T4:4.97microg/dl, TSH:0.641 microUI/mL, prolactina :12.11ng/ml, calcitonina:2.16.
Ecografia :LD 5/2.4/1.2cm, ecostructura moderat hipoecogena, neomogena, prezinta in1/3 o formatiune hipoecogena, neomogena de 2.6/1.6 cm cu mici zone transomice la interior. Aceasta formatiune tinde conflueze cu nodul istimic, hipoecogen, neomogen, cu zoa transomica la interior cu dimensiuni de 3/2.1 cm discret vascularizat.
LS:4.7/4/3.9 CMocupat cu 2/3 inferioare de o formatiune hipoecogena, neomogena cu zona transonica la inerior de 3.9/2.8 cm discret vascularizat. Fara adenopatii suspecte.
Mi s-a recomandat operatie, pe care mi-a programat-o tocmai in 2015
Daca ati putea sa-mi interpretati rezultatul v-as fi tare recunoscatoare.
Multumesc anticipat.
La postarea anterioara am uitat sa mentionez ca sunt in tratament cu eutyrox de 50mg fiind diagnosticata cu tiroidita autoimuna- si in familie doar sora mamei are probleme cu tiroida.
Am 37 ani si de 4 ani stiu ca am un nodul pe lobul drept de aproximativ 7.7 mm, care a crescut in acesti ani cam 1 mm. Am schimbat medicul endocrinolog iar in urma ecografiei mi s-a spus ca as fi suspecta de cancer tiroidian, ca prezinta forma neregulata si usoara vascularizatie periferica. Mi s-a facut analiza -calcitonina- rezultatul e ok, a incercat sa-mi faca punctie dar din cauza dimensiunilor reduse ale nodulului n-a reusit, desi m-a intepat de mai multe ori.
Intrebarea mea este: se poate ca un cancer tiroidian sa evolueze 1 mm in patru ani -in ultimele 8 luni dimensiunile au ramas aceleasi?
Ce alte investigatii as putea face pentru a ma linisti?
Cat timp ar trebui sa stagneze nodulul ca sa fiu sigura ca n-am o problema?
Mentionez ca-n acesti 4 ani de cand stiu ca am nodulul am trecut printr-o sarcina-am un copil de trei ani si unul de 6 ani.
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru raspunsul la o intrebare adresata acum 2 saptamani.
Ma numesc Nicoleta Stan, am 30 ani , 50 kg , 1.67 h, iar in data de 4 iulie am fost operata la Institutul Oncologic Cluj.(tiroidectomie totala, fiind suspecta de neoplasm folicular). Acum am primit rezultatul histopatologic:
MACRO: Lob tiroidian drept de 5,2/2,8/2,2 cm. Pe sectiune in contact cu capsula tiroidiana este prezenta o formatiune nodulara de 2,4/1,7 cm de culoare galbuie cu arii de hemoragie in portiunea centrala.
Lob tiroidian stg. De 4/ 2,8 /1,8 cm cu aspect parenchimatos pe sectiune.
MICRO: 1 si 2 :lob tiroidian drept si stg : pe sectiunile examinate de la nivelul formatiunii nodulare descrise la macroscopie se evidentiaza un aspect micro si normo folicular, cu arii de edem si hemoragie. Nu s-au evidentiat semne histologice de depasire a capsulei sau de invazie vasculara. Parenchimul tiroidian adiacent si al lobului stg este alcatuit din foliculi de dimensiuni variabile , benzi fine de fibroza , redus, infiltrat, inflamator cronic, difuz, staza vasculara si hemoragii focale.
CONCLUZIE : NODUL ADENOMATOID LOB TIROIDIAN DREPT.
intrebarile mele :
1.Puteti sa imi interpretati va rog acest rezultat?
2. Afecteaza acel hormon de substitutie pe care am inteles ca il voi lua alte organe ale corpului? Adica pot dezvolta tumori la alte organe din pricina efectului acestor hormoni sintetici ? Daca da …cam catre ce organe s imi indrept atentia pe viitor? A refer la controalemedicale .
3. Cam cat poate trai un om fara glanda tiroida, doar cu aceste pastile?
4. Ma voi ingrasa? Va multumesc frumos!
Buna ziua. Ma numesc Carina Zachia, am 27 de ani si 8 luni si in octombrie 2012 am facut operatia de tiroidoctomie totala (din cauza unei guse polinudulare foarte mari, aveam cam in jur de 20 de noduli dintre care cei mai mari, 4 la numar, aveau intre 4,5 cm – 4, 9 cm). Dupa operatie nu am inceput tratamentul cu euthyrox deoarece la biopsie mi-a iesit ca un nodul era malign asa ca pe 6 dec 2012 am facut tratamentul cu iod radioactiv (doza de 30, la Parhon). Dupa tratament aveam TSH +99,9 si FT4 0. Am inceput cu o doza de Euthyrox de 100, oar in prezent am o doza de Euthyrox de 125 joi si duminica iar in restul zilelelor din saptamana am 150.
In familie, doar mama are istoric cu probleme de tiroida (a avut hipotiroida).
In momentul de fata, de vreo 2 luni, de cand am doza de Euthyrox de 125 joi si duminica iar in restul zilelor am 150 (pana atunci aveam doza de 150 si eram foarte bine), am inceput sa am palpitatii foarte puternice (fara motiv, toate analizele pe cardiologie mi-au iesit cum tb., in od normal aveam pulsul in jur de 70 iar la crizele respective de palpitatii am in jur de 93-98, luat cu aparatul special), respiratie greoaie, nod in gat puternic, senzatie de sufocare permanenta. Analizele din 11 iun 2014 arata ca am un TSH de 0,46 si un FT4 de 23,4. Inainte de aceasta schimbare a dozei aveam un TSH DE 0,16 si FT4 de 25,01. Mi s-a schimbat doza deoarece endocrinologul a vrut sa micsoram FT4.
In ultimile 2 luni am luat 3 kilograme, in rest nu am probleme cu greutatea.
Tind sa cred ca schimbarea dozei mi-a cauzat toate aceste simptome. Este posibil sa am sidromul de rezistenta la hormonii tidoidieni? cum se pot combate toate starile descries mai sus?
Ce parere aveti dumenavostra?
Va multumesc antiicpat pentru raspuns!
Buna ziua,
Am 62ani,fara antecedente de tiroida in familie, si as dori sa aflu parea dv.in urma rezultatului ecografiei.
lob drept:-dimensiuni -antero-posterior=15,5mm
-transversal=17,5mm
-longitudinal=48mm
-volum calculat(mL)6,8
-ecostuctura:micronodulara
-detalii:volum normal,contur regulat,fond cvasiomogen si de ecogenitate normala,nesugestiv pt.tiroidita darcu hipervascularizatie difuza.Citeva formatiuni nodulare(aprox.4-5)cele mai mari situateastfel:
-in treimea superioara,catre planulsuperficial,masurind apriox.2/5/4,5mm,relativ prost delimitat,continut solid izoecogen discrethipoecogen,cu o densificare,cu o circulatie accentuatain special perinodular la examinare Power-Doppler.
-in treimea inferioara,practic in jumatatea dreapta a istmului,masurind aprox.3,5/7/6mm,prost delimitat fara evaluare Doppler datorita continutului izoecogen,cu posibile microcalcificari si hipervascularizat.
Lob sting:-dimensiuni:-antero-posterior=20mm
-transversal=22,5mm
-longitudinal=61mm
-volum calculat(mL)=14,4
-ecostructura:nodulara
-detalii:volum crescut,cu grosime mai mare inferior,aspect de fond similar celui descris mai sus.
-in treimea superioara citeva formatiuni micronodulare sub 3mm(nesemnificative)
-in treimea medie se vizualizeaza un macronodul de aprox.8/11,5/12mm,relativ bine delimitat prin halou vascular,continut mixt,izoecogen periferic si partial anecogen central(degenerescenta intranodulara cu microhemoragii si necroza),cu circulatie accentuata perinodular si prezenta in portiunea solida la examinare Power-Doppler.
-inferior de aceasta pe o lungime de aprox.3cm(18/24/31mm)se remarca modificarea structurii tisulare tiroidiene sub forma unui conglomerat nodulau cu limite imprecise,toata aria fiind si hipervascularizata.L exam.Doppler se reliefeaza principala componenta,situata superior,masurind aprox.14,5/21/22mm,hipervascularizat inclusiv intranodular,cu densificari suspecte pt.microcalcificari.
ISTM AP=5,5mm Laterocervical bilateral: fara adenopatie suspecta decelabila ecografic.
Nivelele de TSH la limita inferioara in 2013(TSH=0,25->0,53)
Va multumesc foarte mult pentru intelegere si va doresc multa sanatate
Bună ziua. Mă numesc Georgiana și am 36 ani.
În data de 29 aprilie 2014 am fost operată de tiroidectomie totală.
Diagnosticul histopatologic fiind: tiroidită cronică limfocitară. Microcarcinom papilar diferențiat, intratiroidian al LTS
Stadiu: pT1a, cod 8260/3
Paratiroidă dreaptă inferioară cu structură histopatologică normală.
Descriere macroscopică: LTD și istm marcat la polul superior cu fir simplu, 6 grame, cu dimensiunile de 38x28x15 mm, pe secțiunde țesutul tiroidian comoplet albicios în care se schițează și un nodul în treimea superioară și medie de 6mm, albicios.
LTS-marcat la polul superior cu fir dublu, 5 grame, cu dimensiunile de 3x22x13 mm, pe secțiune cu același aspect macroscopic ca în LTD, dar în treimea inferioară se identifică o zonă mai compactă albicioasă de 7mm.
Descriere microscopică: Parenchimul tiroidian de la nivelul celor 2 lobi tioridieni prezintă infiltrat inflamator limfo-plasmocitar abundent, dispus difuz și cu formare de centrii germinali ce disociază foliculii tioridieni, acești foliculi prezintă modificări reactive accentuate.
În treimea inferioară peritiroidian al LTD se observă țesut paratiroidian cu aspect histologic normal.
În treimea inferioară al LTS se identifică o zonă slab delimitată de 7 mm, cu arhitectură predominant papilară dar și foliculară, aceste structuri sunt tapetate de un epiteliu ce prezintă modificări specifice carcinomului papilar: nuclei măriți în volum, înghesuiți, clarificați, cu cromatina dispersată și marginalizată, nucleol evident alipit membranei nucleare. Leziunea este intratiroidiană.
Întrucât doar în luna iulie sunt programată la endocrinolog, aș dori să știu dacă va fi nevoie să fac iod radioactiv, sau se va merge pe tratament de substituție în continuare?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
buna ziua,femeie 55ani,fara rude de gr.1 cu probleme tiroidiene,analize la tiroida in limite normale,tiroida la ecografie hipervascularizata,fara noduli,usor ,hipoecogena,dimensiuni LD 54/13/15,ls 54/15/16,istm 4/20,analiza la cortizol 29,90,valoarea de referinta 5-25 ug/dl,as vrea sa mi spuneti ce inseamna toate astea,poate sa dea dureri de cap,stari de oboseala,somn de calitate slaba,am slabit 9kg in 5 luni.multumesc mult
Buna ziua,
Am 30 de ani,in familie nu sunt persoane care sa aiba probleme tiroidiene.
In urma cu o luna am fost diagnosticata cu mixedem autoinum in urma analizelor si a unei ecografii tiroidiene.Tsh la momentul respectiv era de 187 (0,30-4.94).Am facut tratament cu euthirox-10 zile in doza de 50 ug,10 zile -100 ug si urm 10 zile-150 ug.Am repetat analizele si rezutatele au fost:TSH-0,53(limite 0,4-4),ft3-4,45(limite 1,5-4,1)si ft4-2,33(limite 0,89-1,76).
Initial am mers la medic in urma unor dureri de cap puternice,ameteli,oboseala,luasem in greutate aprox 4 kg in 2 luni.La inceputul tratamentului cu Euthyrox aceste simptome nu mai erau asa evidente dar de cateva zile durerile de cap au revenit.
Programarea la endocrinolog o am peste o saptamana si sincer as dori si parerea altui medic in legatura cu diagnosticul care mi s-a pus.Sunt speriata ca au revenit aceste dureri de cap si as dori sa stiu daca ar trebui sa fac si alte analize.Va multumesc!
bună ziua. Mă numesc Georgiana și am 36 ani.
în data de 29 aprilie 2014 am fost operată de tiroidectomie totală.
diagnosticul histopatologic fiind: tiroidită cronică limfocitară. Microcarcinom papilar diferențiat, intratiroidian al LTS
Stadiu: pT1a, cod 8260/3
Paratiroidă dreaptă inferioară cu structură histopatologică normală.
Aș dori să știu dacă este nevoie să fac iod radioactiv, sau se merge doar pe tratament de substituție în continuare?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua,
Am 40 ani,femeie,fara rude cu probleme la tiroida, si am lucrat 10 ani asistent radiologie. In ultimele 6 luni m-am ingrasat cu 8 kg, in present am 107kg.
In urma cu 2 luni am descoperit ecografic un nodul LTS d 2.99cm cu ecogenitate mixta; semnal Dopler prezent peri si intranodular TSH-1.28(N – 0.25-5.00), FT4-14.79 (N – 10.6-19.4).Calcitonina 0.791 (N <9.82). Dupa o luna nodulul avea 3.3cm diametru, medicul endocrinolog mi-a recomandat tiroidectomia. Pe 19 mai am fost operata – tiroidectomie totala.
Examenul anatomo-patopologic este:
* Macroscopic
– LDT de 5/2.5/1.8cm pe sectiune aspect parenchimatos cu numerosi noduli cu degenerare chistico-hemoragica cel mai mare de 1 cm cu axul mare situate in polul inferior
– LTS de 5/3.5/2.5cm pe sectiune conglomerat nodular de 3.5/3cm ce cuprinde etajul mijlociu si polul inferior aspect lucios de culoare roz-pal + istm de 2.5/1cm
*Microscopic
1.LDT pol superior: gusa coloida cu focare de tiroidita cronica limfocitara
2. LDT etaj mijlociu: gusa coloida cu zone adenomatoase si focare de tiroidita cr. limfocitara
3. LDT pol inf: gusa nodulara cu multipli noduli adenomatosi macrofoliculari, unii cu degenerari chistice hipofunctionale, altii cu sclerohialinoza la nivelul capsule.
4. LTS pol sup: gusa coloida cu focare de tiroidita cronica limfocitara cu arii adnomatoase
5. LTS etaj mijlociu: Gusa multinodulara cu noduli adenomatosi macrofoliculari si focare de tiroidita cr asociata. Unii noduli prezinta arii cu arhitectura microfoliculara sau trabeculara in care producerea de colid este minima, iar celulele prezinta nuclei veziculosi. Pentru ariile suspecte se realizeaza teste imunohistochimice.
6.LTS pol inf: IDEM 5. Se mai remarca prezenta unei glande paratiroide cu infiltratie adipoasa
7. ISTM: Gusa coloida. 4 microganglioni limfatici cu aspecte reactionale nespecifice
Va rog sa-mi spuneti si mie daca rezultatul est ok – caci medicul meu endocrinolog este in CO iar asteptarea chinuie rau. Eu inteleg ca ar fi ceva suspiciuni – insa de la spital mis-a zis ca e ok nu mi-au spus cand sunt gata testele imunohistochimice.
Va multumesc!