Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.202 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. In urma analizelor, sotul meu, 47 ani a obtinut urmatoarele rezultate:
    TSH – 0,8734 interval de referinta 0,35-4,94
    T3 -1 interval de referinta 0,58-1,59
    Free T3 – 2,97 interval de referinta 1,71-3,71
    T4 – 4,83 interval de referinta 4,87-11,72
    Free T4 – 0,91 interval de referinta 0,70-1,48
    ATPO – 560,71 interval de referinta < 5,61
    A Tiroglobulina – 17,45 interval de referinta <4,11.
    Precizez ca nu are rude cu probleme cu tiroida, nu a suferit nici o interventie chirurgicala. Profil lipidic cu valori peste limita normala (colesterol total 282 fata de limita maxima de 200) netrat pana acum.
    Din analize rezulta ca functia tiroidei este afectata? Trebuie sa faca tratament? Suplimentele cu seleniu pot determina scaderea anticorpilor? Ce trebuie sa facem? Multumesc!

  2. Buna ziua! ma numesc Ileana si am 28 de ani. Imi doresc un copil, motiv pentru care mi-am facut analizele de sange. aici am descoperit urmatoarele:
    – TSH 1,74 (Vval normale 0,27-4,20)
    T4free – 16,99 (12,00 – 22,00)
    ATPO – 231,90 (<34)

    – eco:
    capsula tiroidiana integra
    lob tiroidian drept: dimensiuni – 1,68cm(DA-P)/1,95 cm(DT)/4,76cm(DL)
    ecostructura: intens hipoecogena, neomogena difuz cu plaje hipoecogene alternand cu zone hiperecogene, aspect caracteristic pt tiroidita cronic autoimuna
    circulatie: discret accecntuata la examenul CFD

    istm
    dimensiuni – 0,27 cm
    ecostructura caracteristica pt tiroidita autoimuna

    lob tiroidian stang
    dimensiuni – 1,64cm(DA-P)/1,62 cm(DT)/4,58cm(DL)
    ecostructura: intens hipoecogena, neomogena difuz cu plaje hipoecogene alternand cu zone hiperecogene (septuri fibroase), aspect caracteristic pt tiroidita cronic autoimuna
    circulatie: discret accecntuata la examenul CFD

    fara adenopatii patologice vizibile ecografic

    Mentionez ca in momentul in care mi-am facut analizele de sange aveam zona zoster (varicela zoster Ac IgG – 2051 ) – nu stiu daca prezenta unei astfel de infectii in organism influenteaza sau nu rezultatele pt tiroida.

    Este posibil ca acel ATPO sa fie miscorat cu tratament/ regimAs dori sa stiu daca pot sau nu sa raman insarcinata in aceste conditii si care ar fi riscurile.

  3. Si as mai avea 2 intrebari:
    Tinand cont de cele mentionate anterior, ce analize ar trebui sa imi fac periodic?Am auzit multe persoane ce nu mai au glanda tiroida si iau mereu suplimente de calciu. De ce? Ar trebui sa iau si eu?
    Multumesc.o seara buna!

  4. Buna seara,domnule doctor!revin cu deosebita recunostinta si mii de multumiri pentru raspunsurile ferme pe care mi le-ati oferit! (Raspuns nr. 1180)
    Ma numesc Nicoleta Stan, am 31 ani, 55 kg, h1.67 si am fost operata in 4 iunie a.c.(tiroidectomie totala-nodul adenomatoid lob tiroidian drept). In momentul de fata urmez tratament de substitutie cu Euthyrox 100mg. Astazi am repetat analizele , iar rezultatele sunt: TSH 0.033 (valori de referinta 0.27-4.2),PRL 188.9 (valori de referinta 127-637).
    Am facut si Prolactina deoarece acum cativa ani am fost diagnosticata cu un microadenom hipofizar , pentru care am luat tratament un an – Dostinex-tratament pe care l-am intrerupt
    deoarece la ultimul rmn efectuat nu s-a mai vizualizat nimic. Probabil ca a scazut foarte mult in dimensiune. Mentionez ca tratamentul cu Dostinex nu il mai iau de aproximativ 3 ani.
    Luna trecuta am avut o dereglare a mestruatiei-o intarziere de 10 zile. De 2 saptamani am insomnii, daca le pot numi asa-adica ma trezesc noaptea si nu pot readormi decat dupa vreo 2 ore.nu se intampla in fiecare noapte, dar seintampla destul de des.La sanul stang simt o senzatie de arsura, un discomfort, o presiune…nu pot sa o numesc chiar durere.uneori chiar intepaturi. Ultimul eco la san l-am facut in iunie a.c. si totul a fost in regula.
    Are vreo legatura nivelul scazut al tsh cu ceea ce simt in interiorul sanului?sau poate fi altceva? Aspectul exterior al sanului nu este modificat.
    Va multumesc frumos pentru tot!

    Ce trebuie sa fac pentru ca tsh sa revina in limite normale? Acum 3 luni era in limite normale cu acest Euthyrox 100.acum de ce nu mai e?

  5. Am 31 ani ,am fost operata de tiroida basedow la Iasi in data de 25 septembrie 2014 . Buletin histopatologic : Macroscopie : LTD 9/3,5/3,6CM pe sectiune aspect compact parenchimatos , rosu caramiziu , cu arii albicioase. LTS 7/4/2,5cm cu capsula integra . Pe sectiune aspect parenchimatos rosu caramiziu . MACROSCOPIE :Tiroida Hasimoto cu arii de hiperfunctie . Fragmentul restant extemporaneului si cele prelucrate direct la parafina prezinta aspecte de gusa basedowiata cu sclerohialinoza interstitiala cu focare de metaplazie oncocitara si izolate arii cu inegalitati nucleare . Se mai remarca prezenta a 3 ganglioni limfatici cu aspecte reactionale nespecifice . In cele 3 saptamani pana la aflarea rezultatului histopatologic nu am primit tratament cu euthyrox pe motiv ca trebuie sa asteptam rezultatul . L-am prezentat chirurguluyi si a spus ca nu este necesar iod radioactiv si pot merge la endocrinolog pentru tratamentul cu Euthyrox . Am facut analizele in data de 18 octombrie TSH 19,4uU/ML si FT4 0,358 NG/ML . Am primit tratament euthyrox 12,5 o zi da una pauza timp de o saptamana . Apoi 25ug o zi da una pauza inca o saptamana ( in care am inceput sa nu ma simt prea bine aveam friguri si somnolenta , usoare dureri de cap , dureri de gat in zona operatiei , In saptamana 3 am inceput doza de 50 ug dar durerile de cap sunt mai intense , am ameteli , inghit foarte greu , imi este cumplit de frig , mainile si picioarele sunt vinete si foarte reci , umde , ochii umflati si gandirea incetinita . Am programare pe vineri la endocrinologie sa discut cu doctorita . As mai vrea un sfat , o parere daca se poate . De ce am aceste stari ? Sa fie intoleranta la euthyrox ? Sunt foarte speriata si deprimata psihic , m-am saturat de mine si de atata rau . Nu am alte afectiuni , am facut foarte multe analize si investigatii inainte de operatie eco doppler normal , ekg normal , angio irm normal , ca , mg hemoleucograma in parametri normali si inainte de operatie si dupa . Va rog un sfat , o parere … multumesc

  6. Buna ziua,
    analize 8 aug 2014 :
    FT4=13.7 (interval 10.6-22.7)
    TSH=13.48 (interval 0.27-4.2)
    – cu recomandarea medicului am luat eutirox 0.25/zi incepand cu 6.09.2014 si pana astazi.Am refacut analizele in 6 sept 2014 dar fiind plecata din tara nu am putut avea o corespondenta referitor la noile valori,am continuat pana azi cu eutiroxul.
    Deci dupa o sapatamana de eutirox analizele din 8 sept 2014 erau:
    Anti-tiroglobulina =166 (interval <=155)
    TSH =0.26 (interval 0.27-4.2)
    FT3=16.3 (interval 3.4-6.8)
    Va rog sa imi spuneti parerea Dvs referitor la aceste valori, daca a fost grav ca am continuat eutiroxuldoua luni in timp ce valoarea TSH se normalizase dupa o saptamana de tratament. Ce sfat puteti sa imi dati pentru a avea o idee pentru un tratament in viitor.Multumesc.

  7. Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dumneavoastra la intrebarea 1234. Intre timp, am primit si rezultatul CT. Daca puteti, spuneti-ne, va rog, ce informatii noi aduce acest rezultat in contextul carcinomului medular descoperit tatalui meu in urma cu o luna si jumatate dupa tiroidectomia totala.

    Va multumim foarte mult inca o data, si eu si tatal meu.

    Evaluarea CT cervicalo-toracica si abdominala superioara nativa si dupa administrarea de contrast iv evidentiaza:
    Modificari postop. de tiroidectomie recenta cu usoara infiltrare a grasimii pre si paratraheale drepte in loja tiroidiana si in dreptul pachetului vascular laterocervical drept la baza gatului.
    Nu se vizualizeaza vena jugulara interna dreapta.
    Cateva microadenopatii laterocervicale si mijlocii situate posterior de pachetul vascular laterocervical cu dimensiuni de pana la 8 mm.
    Adenopatie digastrica dreapta de 10 mm.
    Usoara asimetrie a sinusurilor piriforme.
    Glande salivare, parotide si submandibulare cu aspect CT normal.
    Orofaringe, limba si planseu bucal cu aspect CT in limite normale.
    Fara adenopatii mediastinale.
    Parenchimul pulmonar este expansionat pana la nivelul peretilor toracici, cu modificari fibroase subpleurale dorsale lobare inferioare.
    Modificari sechelare pleuro-pulmonare cu aspect fibros la nivelul LSD si ascensionarea hemidiafragmului drept.
    Ficat ascensionat cu mai multe imagini chistice dispersate in ambii lobi, cea mai mare are 15 mm, in rest structura hepatica este omogena si contururile sunt regulate.
    Glanadela suprarenala dreapta cu aspect CT normal.
    Nodulul suprarenalian situat la nivelul corpului glandei suprarenale stangi slab iodofil, usor neomogen, are forma ovalara cu diametre de aproximativ 19/12 mm.
    Rinichii au forma, pozitie si dimensiuni normale, sunt functionali si nu prezinta dilatatii de cai excretorii sau imagini de calculi radioopaci.
    Fara adenopatii sau acumulari fluide subdiafragmatice, pana la bifurcatia marilor vase.

    Concluzii:
    Tiroidectomie totala, Modificari de tiroidectomie recenta in loja tiroidiana di laterocervicale drepte. Ablatia venei jugulare interne drepte. Modificari de fibroza pulmonara. Ascensionarea hemidiafragmului drept. Formatiuni chistice hepatice. Nodul suprarenalian stang.

  8. Buna ziua,va rog mult sa ma ajutati!
    Sufar de tiroidita autoimuna de 4 ani si am ajuns la doza maxima de 100….analizele au iesit ok de-a lungul timpului.Acum sunt insarcinata in 8 saptamani ,am facut analize inainte de sarcina tsh,Ft3 si t4 si au iesit ok,dar,am repetat aceste valori alaltaieri si tsh a ajuns la valoare de 0,67 (valori normale intre 0,2 si 4) de unde pana acum s-a invartit in jurul valori de 1.3.Intrebarea mea este -de ce se intampla asta?nevoia de hormon nu ar trebui sa creasca in timpul sarcinii in loc sa scada?!ar trebui micsorata doza???
    Multumesc si sper din tot sufletul sa primesc raspuns….

  9. Buna ziua. Am 35 de ani si de aproximativ 2 luni am niste simptome deranjante (intoleranta la frig, extremitati reci, stare de agitatie, nervozitate, anxietate, cateodata simt ca am un nod in gat sau ca ma strange ceva de gat, dureri de cap, ameteli, palpitatii, zbateri ale muschilor spatelui, membrelor). Aceste simptome nu apar toate deodata ci se alterneaza.
    In urma unui consult endocrinologic dna. doctor mi-a zis ca sunt suspecta de tiroida Hashimoto. La examenul ecografic au rezultat urmatoarele: „VLD 1.75/1.74/5.2=8.3 VLS 1.6/1.64/5.01=6.83 istm 0.37cmGlanda tiroida cu volum la limita superioara a valorilor normale, cu structura de fond inomogena. La lobul drept exista o zona intens hipoecogena (cred), usor pretenogena? fara perete propriu avand dimensiunea de 8/4.5mm si semnal vascular slab. Vascularizatie accentuata a parenchimului? tidoidian.”
    La analizele de sange a iesit TSH 4.124 microUI/ml (valori normale 0.38-4.31) si FT4(imunofluorescenta) 1.36 ng/dl (valori normale 0.82-1.63). Mentionez ca analiza de ATPO SI ATG nu sunt inca gata.
    Intrucat imi mai doresc un copil dna doctor mi-a prescis Euthyrox de 25 una/zi. Am luat tratamentul 8 zile dar intrucat aveam pulsul marit (95-100 batai pe minut) o alta doamna endocrinolog mi-a zis sa intrerup pentru cateva zile eutyroxul pana am si celelate analize. Intrebarea mea este: cat timp pot sa nu iau euthyrox, daca exista un alt medicament echivalent fara sa mareasca pulsul si daca simptomele pe care le am se datoreaza unei dereglari de tiroida.

  10. Buna ziua, Domnule Doctor,

    Tatal meu are varsta de 66 de ani si a fost diagnosticat in urma analizei anatomopatologice ( a suferit o tiroidectomie si limfadenectomie lateral-cervical dreapta ) cu 1. carcinom medular cu stroma amiloida, focar LDT 3,5/2,1 cm cu fromturi largi de invazie in tesutul fibroconjunctiv si muscular striat peritiroidian 2. blocuri adenopatice LCD cu metastaze izostructurale CMT cu arii de efractie capsulara; un limfoganglion central cu metastaza CMT.
    Calcitonina postoperatorie a rezultat 620 pg/mL. Examenul ORL post-operator arata o paralizie coarda vocala dreapta.
    Citind alte raspunsuri de pe site-ul Dumneavoastra, inteleg ca o reinterventie este necesara. Credeti ca o evidare ganglionara bilaterala este necesara ( chiar daca ea ar fi profilactica pe partea stanga ) ? Sau o disectie radicala bilaterala a gatului este recomandabila ? ( am citit pe internet argumente pro si contra disectiei radicale a gatului ). Bineinteles ca medicul chirurg va avea cuvantul final dar as vrea sa cunosc inca o parere legata de riscuriile / beneficiile evidarii ganglionare bilaterale si a disectiei radicale a gatului. Sunt foarte ingrijorat de riscurile acestei reinterventii si de faptul ca o singura coarda vocala mai este in regula, cealalta fiind paralizata.

    Va multumesc foarte mult in numele meu si al tatalui meu.

  11. Buna ziua ,
    In primul rand vreau sa va multumesc din suflet la raspunsul pe care l-am primit de la dumneavoastra la intrebarea cu nr. 1224.Ce pot sa fac in continuare cu chistul?Exista vreun tratament medicamentos pentru reducerea in dimensiune ? Ar fii indicata o noua punctie de evacuare?Ce parere aveti de excizia chirgicala in cazul meu? Va multumesc

  12. Buna ziua!Am 27 de ani . In familia mea nu exista nimeni cu probleme legate de glanda. Am facut un set de analize in urma carora am descoperit
    Hemoglobina 10.4 (11.7-15.5)
    Hematocrit 31.2 (35.0-45.0)
    Mcv 78.4 (81-102)
    Mch 26.1(27-34)
    Acid uric 2.1 (2.4-5.7)
    TSH LUNA IULIE 6.210 (0.400-4.000).
    Dupa 2 sapt am repetat TSH 7.32 (0.4-4.0)
    Am fost la o consultatie am mai facut un set de analize
    T3 95.2 (76.3-220.8)
    AtG 15 (<115)
    A-TPO 5 (<34)
    TSH 7.97 (0.4-4.0)
    Echo gl tiroida rezultat: tiroida cu diametru transversal 4.2 cm echogenitate usor crescuta,structura usor neomogena. La nivelul ambilor lobi se evidentiaza cateva formatiuni nodulare hipoechogene cu structura mixta, cu diametre cuprinse intre 2.5 mm-3mm. LSTdiam logit 2.8 cm LDT diam longit 2.9 cm .Istm tiroidian diam AG 3mm. fara imagini de adenopatii latero-cervicale.
    Tsh luna August 6.3 (0.4-4.0)
    Tsh luna Octombrie 5.49 (0.4-4.0)
    Singurul tratament pe care l-am urmat a fost Tardyferon pentru anemie pentru ca nu am vrut sa urmez un tratament hormonal. Facand o activitate fizica intensa pe durata unui an si jumatate m-am gandit ca aceasta modificare a fost cauzata de oboseala.
    In acest moment nu ma aflu in tara si as vrea tare mult sa imi spuneti ce parere aveti ,daca ar trebui sa mai iau fier in continuare chiar daca am urmat 3 luni… singurul simptom este ca mai am uneori ameteli….atat… dar mentionez ca am si mentruatii foarte abundente si lungi pe o perioada de 7 zile dar asa a fost intotdeauna.
    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.