Văzute pe internet

Despre pseudo-informația medicală online

Articol scris la sfârșit de săptămână, când merge și puțin divertisment.

Pentru că, dacă-i urmăriți pe Dr. Cezar, pe Adina Alberts și alții ca ei, așa trebuie văzut conținutul lor.

NU vă lăsați păcăliți de titlul de doctor din nume, ei sunt influenceri, creatori de conținut online, „vedete” mondene, antreprenori, indivizi cu aspirații politice. Mai puțin medici, dacă prin asta înțelegeți, ca și mine, contactul direct cu bolnavul, recomandarea de investigații și tratament, urmărire, rezolvarea complicațiilor, colaborarea cu alți specialiști, etc.

Producțiile lor NU sunt făcute cu scopul principal de a ajuta sau de a informa corect medical, ci pentru a atrage un public cât mai larg, chiar dacă asta înseamnă povești precum cea din imaginea de mai jos, „tiroida exprimă comunicare”.

Înțeleg că asta sună mai interesant decât să vorbești despre hipotalamus, hipofiză, TSH, tiroglobulină, tiroxină, efecte metabolice ale hormonilor tiroidieni, samd.

Mai interesant, doar că nu și adevărat.

Pledoaria mea este pentru o judecată corectă: să nu ne bazăm deciziile în privința sănătății pe informații luate din surse de divertisment!

Toate cele bune,

Dr. C. Țupea

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Despre pseudo-informația medicală online Read More »

Este posibilă recuperarea funcției și structurii tiroidiene în tiroidita autoimună (Hashimoto)?

Din păcate, asta se întâmplă atat de rar încât putem răspunde, fără teama de a greși, aproape niciodată.

Eu m-am ocupat și mă ocup în continuare de foarte mulți pacienți cu tiroidită autoimună, foarte probabil câteva mii consultați de-a lungul anilor.

Dintre aceștia, cred că doar o dată sau de două ori am întâlnit situații de posibilă remisie ecografică și funcțională (adică TSH și FT4 normale fără Euthyrox la pacienți care anterior avuseseră nevoie). Vorbesc de cazuri documentate adecvat, cu analize și ecografii mai vechi pe care le-am putut vedea direct, nu de informații neverificabile.

Chiar și în aceste situații EXTREM de rare și improbabile, nu putem spune că avem de-a face cu mai mult de o remisie. Adică, o „pauză” pe care o ia boala, cu posibilitatea reapariției (recidivei).

De aceea vă sfătuiesc să fiți foarte atenți când citiți povești ca cea din imaginea de mai jos, pe facebook sau în alte părți!

Sigur, „Secretul Tiroidei” este necunoscut endocrinologilor și cercetătorilor din marile centre și universități ale lumii, nu-l găsim în tratate și articole de specialitate, dar, ce minune, vi-l poate dezvălui contra cost cineva de pe internet, care nu e cercetător în domeniu, endocrinolog sau medic cu orice altă specializare!

Astfel de persoane știu cât de frecventă e tiroidita Hashimoto, știu că mulți pacienți sunt refractari la ideea de tratament permanent și încearcă să profite promițând alternative care de fapt nu există.

Mai mult, cum am scris în această postare (https://rb.gy/0ad2p), depresia și tulburarea anxioasă se asociază cu tiroidita autoimună printr-un mecanism comun inflamator, FĂRĂ a însemna ca tiroidita e cauza acestora.

Mulți pacienți se întreabă „de ce nu mă simt bine dacă analizele mele (TSH și FT4) sunt în limite normale?”, iar răspunsul este că problemele nu sunt cauzate direct de boala de tiroidă, deci nu vor răspunde la tratamentul acestia, dar e posibilă o „rădăcină comună”.

Susținând că aceste manifestări sunt cauzate de tratamentul incomplet sau chiar greșit al tiroiditei, acești oameni nu fac decât să întârzie diagnosticul și tratamentul corect, care NU e la endocrinolog și în mod cert nici la „experții” de pe facebook!

LE: Am acoperit numele, nu aș vrea să contribui la promovare.

LIKE & SHARE pentru a fi de ajutor și altora!

🟧

Toate cele bune,

Dr. C. Țupea

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Este posibilă recuperarea funcției și structurii tiroidiene în tiroidita autoimună (Hashimoto)? Read More »

IMAGINEA TRISTĂ A CONFUZIEI (CULTIVATE ȘI ÎNTREȚINUTE)

Părțile problemei, plecând de la clipul de mai jos:

I.

– dr Adina Alberts (nu sunt sigur se mai ocupă de pacienți, dar a practicat cel puțin o perioadă medicina), un medic care ascultă cu aerul unui student aflat în fața unui mare profesor cum un actor îi explică, in termeni aproape mistici, cum e treaba cu tiroida; mă mir doar că nu ia conștiincios și notițe;

– doamna doctor nu doar că nu-și respectă profesia (fosta profesie?), într-o astfel de întâlnire, ca medic, trebuie să fii vocea rațiunii medicale și a adevărului științific (vedeți drept exemplu excelent în acest sens întâlnirea într-un studio TV între doctorul Mihai Craiu și Olivia Steer), dar chiar dânsa a organizat „interviul”;

II.

– dl Dorel Vișan, un actor cunoscut pentru multe roluri excelente, dar care la 85 de ani vrea aparent să devina endocrinolog (dar și psiholog, neurolog și, în general, înțelept de serviciu); exemplul luminos de îmbătrânire cu grație al lui Victor Rebengiuc pare că nu a iradiat cât ar fi trebuit;

– domnia sa exprimă cu maximă siguranță tot felul de idei: de la banalități absolute („tiroida este o glandă foarte importantă), la prostii certe („niciodata nu se îmbolnăvește tiroida, ci se îmbolnăvește sistemul endocrin”), mergând până la susține ca medicamentele sunt ceva așa, mai mult să fie, dar adevăratul tratament PENTRU TOATE „NECAZURILE” CU TIROIDA este o plantă;

– poate un pacient vârstnic, inspirat de învățăturile dlui Vișan, decide să-si oprească tratamentul cu Thyrozol și să treacă pe Brânca Ursului; într-o astfel de situație nu e deloc greu de imaginat cum o hipertiroidie necontrolată, în prezența unor probleme cardiace preexistente, poate duce la complicații grave: aritmii, decompensarea unei insuficiențe cardiace, poate chiar deces; și aceasta e doar una din multele situații pe deplin plauzibile care pot apărea când astfel de sfaturi sunt urmate!

III.

– audiența clipului respectiv: 303 000 vizualizări și 11 000 de like-uri!

– oameni care nu trec de aparențe (un domn distins și în vârstă, cunoscut, care explică cu voce și gestică sigură) și nu ajung să se întrebe ce studii și experiență profesională în domeniul medical îl îndreptățesc pe acest om să-i învețe pe alții care sunt cauzele bolilor și cum să-și trateze problemele de sănătate!

Confuzie, cum ziceam, la adăpostul căreia mulți profită pentru a obține tot felul de câștiguri nemeritate: de imagine, financiare, politice, etc.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

IMAGINEA TRISTĂ A CONFUZIEI (CULTIVATE ȘI ÎNTREȚINUTE) Read More »

Dr. Cezar despre investigarea tiroidei

Nu faceți investigațiile recomandate de endocrinologul dvs, care chiar se ocupă de pacienți cu boli tiroidiene, dar nu e vedetă pe net și la TV.

Ascultați-l în schimb pe Dr. Cezar, care vă învață ce analize trebuie recoltate „pentru o imagine mai de ansamblu, fără să bați prea multe drumuri”. Clipul este aici: https://fb.watch/inQmoYYmmn/

Păi și care ar fi problema?

1. Cele mai multe din analizele înșiruite NU SUNT NECESARE în vasta majoritate a cazurilor; mai mult, NU există nicio boală endocrină (nu doar tiroidiană!) în care această combinație de teste de laborator să aibă sens;

2. Dacă totuși ne-am apucat de enumerat ca la școală, vreo câteva frecvent utilizate lipsesc (TRAb, calcitonina, tiroglobulina), ridicând suspiciuni privind calitatea sursei acestor informații;

3. Părerea mea este ca Dr. Cezar încearcă să-și impresioneze publicul aruncând informații fara prea mult sens medical, în detrimentul corectei informări; astfel, dânsul va părea competent și informat (uite câte analize știe!), iar endocrinologul, în cabinet, va trebui să-și convingă pacientul ca nu are nevoie să-si măsoare zincul, cuprul si RT3 pentru a-și monitoriza tiroidita autoimună sau nodulii tiroidieni;

4 . Nu în ultimul rând, COSTUL;

Eu am avut curiozitatea să calculez cât v-ar costa „imaginea mai de ansamblu”:

DOAR 2058 lei!

Și asta fara Revers T3, pe care Synevo nu o oferă. La un laborator care lucrează și acestă analiză (Bioclinica), costă 234 lei.

Deci, dacă te bănuiești de probleme tiroidiene și te decizi să-l asculți pe dr. Cezar în loc să faci un consult endocrinologic sau măcar sa vorbești medicul de familie, vei plăti aproape 2400 lei doar pe analize.

Apoi, cu răbdare, vei aștepta următoarea producție, în care dânsul va explica și ce înseamnă rezultatele, pentru că asta te îndeamnă la șfârșitul clipului său, NU să te vada un specialist.

Dar măcar nu bați prea multe drumuri (să vorbești cu doctori care chiar știu de ce investigații ai nevoie).

PS: Faceți diferența între medicii care se ocupă ÎN PRIMUL RÂND de pacienți, încercând în același timp să aibă și o prezență utilă online, și cei care utilzează în mod profitabil titlul de doctor, ei fiind deja altceva (antreprenor, vedetă mondenă, prezentator, etc).

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Dr. Cezar despre investigarea tiroidei Read More »

„9 Plante care tratează TIROIDA. Cu ce plante învinge natura, HIPOTIROIDIA sau HIPERTIROIDIA „

Link găsit pe facebook, cu 2300 like-uri și 2200 share-uri. Deci cu un impact semnificativ, dacă a reușit să convingă atât de mulți oameni.

Site-ul (http://viatasisanatate.com/) conține o tocană de informații dubioase, de la Atlantida și personaje din Biblie, până la extratereștri , astronauți antici (?!?) și „terapii naturiste”.

Articolul în cauză enumeră, fără vreo urmă de dubiu, mai multe „rețete”, bazate pe câteva plante, pentru diverse afecțiuni tiroidiene.

Și care e problema?

Păi ar fi câteva:

  1. Nu există autor. Nici măcar un nume inventat. Nemaivorbind de calificări care să-ți dea dreptul de a face astfel de recomandări.
  2. Nu există niciun fel de link sau altă dovadă care să susțină cele afirmate. Cel mai probabil, sunt informații inventate sau copiate din surse la fel de puțin credibile. Evident, din punct de vedere medical relevanța lor este zero.
  3. Cu toate astea, tonul este autoritar și sigur. Totul e simplu și clar: „talpa gâștei iți este de ajutor când ai hipertiroidie”. Sau: ” iarba de ghimpe este un bun reglator tiroidian”. Pentru impresia artistică se aruncă și un „cercetări clinice recente au arătat că…”. Sau un „specialiștii recomandă …”. Desigur, nu primim detalii despre aceste cercetări de ultimă ora, iar specialiștii în cauză sunt la fel de celebri ca autorul.
  4. La final există totuși un link către sursa acestor informații neprețuite. În mod cu totul neașteptat duce către un site dubios de întâlniri și nu către un portal medical serios, așa cum mă așteptam.

Concluzia nu e, însă, amuzantă. Este de fapt trist ca 2300 de oameni au apreciat genul ăsta de gunoi virtual și 2200 l-au dat mai departe, fără niciun fel de privire critică, deși semnele de întrebare sunt evidente, chiar dacă nu ai niciun fel de pregătire medicală.

Cred că trebuie să luăm mai în serios responsabilitatea acțiunilor noastre online, MAI ALES când ieșim din zona de divertisment și intrăm în teritorii foarte sensibile, cum e sănătatea.

Dr. Cristian-Claudiu Țupea

„9 Plante care tratează TIROIDA. Cu ce plante învinge natura, HIPOTIROIDIA sau HIPERTIROIDIA „ Read More »

solutiahipotiroidei.info


Later-edit: Site-ul (solutiahipotiroidei.info) despre care este vorba in acest articol nu mai apare online. Dar, pentru ca site-uri asemanatoare, care dezinformeaza grav pacientii in scopul obtinerii de bani, inca exista, aceasta postare ramane  pe blogul meu.

Site-fantoma, fara niciun fel de informatii reale (un simplu prenume este complet irelevant) despre autori, in special calitatea in care fac afirmatiile respective. Beneficiaza de link platit, ceea ce-l face sa iasa primul la diverse cautari a unor termeni (de ex. tiroida) specifici pe Google. Informatiile pseudo-medicale vehiculate sunt false la modul grosolan, slujind unui scop pur comercial: vanzarea unei asa-zise solutii minune impotriva hipotiroidiei. Cel mai important aspect este ca prezentarea cu buna-stiinta, sunt convins, a unor astfel de date poate induce pacientii in eroare, cu intarzierea diagnosticului si a tratamentului corect si complicatii potential grave asupra sanatatii. Nu este de ignorat nici achitarea (pierderea – n.m.) unei sume de bani pentru o „carte” nu doar inutila ci si periculoasa.

Pentru exemplificare voi comenta pe scurt cateva citate luate de pe respectivul site:

1. “Descopera Adevarul Despre Hipotiroida, Pe Care Medicii Si Farmacistii Se Roaga Sa Nu-l Aflii Niciodată!”

Medicii si farmacistii, oameni cu studii superioare de specialiate de mai multi ani (minimum 5 ani pentru farmacisti, 6 pentru medici), care isi asuma deschis identitatea in exercitarea profesiei, ascund de publicul larg solutia miraculoasa pentru hipotiroidie. In schimb, un site obscur de pe internet, unde nimeni nu spune cine este in mod clar, va vrea binele si se da peste cap sa va scoata din conspiratia celor de mai sus.

2. “Fara tratamente dure, fara exercitii extenuante, fara fizioterapie, fara toxicitate, fara chimicale, 100% natural si sigur!”

Tratamentul hipotiroidiei consta, in aproape toate cazurile, in administrarea zilnica a unui singur comprimat de l-tiroxina, dimineata, pe nemancate. L-tiroxina este identica cu hormonul uman, este bine tolerata si efectele secundare, atunci cand se foloseste doza corecta, sunt rare. Nu exista „tratamente dure”, „exercitii extenuante”, fizioterapie in tratamentul hipotiroidismului.

3. In acest caz, probabil te confrunti cu urmatoarele simptome acum…

Oboseala cronica• Castigare in greutate

Fata umflata

• Depresie

Reflexe incetinite

• Dureri de muschi, crampe sau slabire fizica

Apetit sexual in scadere

• Menstruatie abundentaTensiune premenstruala

• Absenta perioadelor

Pierderea apetitului

• Constipare

Pierdere de memorie

• Dificultate de concentrare

Piele uscata, care te ustura

• Si multe altele…”

Toate cele enumerate mai sus sunt semne si smptome nespecifice, nu arata prezenta unui deficit de hormoni tiroidieni, cel mult unele dintre ele pot sugera o asemenea afectiune. De fapt, aceste probleme sunt foarte frecvente in populatia generala si in cele mai multe cazuri nu sunte determinate de hipotiroidie.

4. Sunt sigur ca medicul d-voastra face ce poate sa va vindece. Cei mai multi doctori asta fac.
Dar ei sunt pregatiti sa controleze boala..nu sanatatea.”

Cum ramane cu doctorii si farmacistii care se roaga sa nu afli secretul? S-au razgandit deja?

5. „Medicamentele cele mai intalnite, si care sunt prescrise pentru hipotiroida sunt thyrozol si eutirox.”

Cum poate avea cineva o opinie ferma impotriva unor medicamente in conditiile in care nu le poate scrie numele corect? Fiind denumiri comerciale, se scriu cu majuscula, iar „eutirox” este de fapt Euthyrox. „Hipotiroida” nu este un termen medical, corect este hipotiroidie sau hipotiroidism. Nu acceptati sfaturi medicale de la indivizi care sunt vehementi impotriva medicamentelor dar nu stiu formula apei, cate valente are carbonul sau, mai rau, sa scrie pur si simplu corect.

6. „Sigur, aceste medicamente pot ajuta corpul sa inlocuiasca hormonii care nu mai sunt produsi, dar chiar si asa nu are eficienta in 100% din cazuri. In plus nu este o solutie pe termen lung, care sa-ti vindece tiroida si o sa-ti redea sanatatea perfecta de dinainte.”

Nimic nu are eficienta in 100% din cazuri, intotdeauna vor exista si exceptii, complicatii, etc. Nu exista remediu, cel putin pana in prezent, care sa refaca o tiroida distrusa de un proces autoimun. Celulele care produc hormoni au fost inlocuite de un tesut cicatriceal, fibros. Daca, vorbind strict teoretic, s-ar gasi o cale de regenerare, acelasi proces le-ar distruge din nou.

7. „Numele meu este Dan si practic naturopatia, continuand „afacerea familiei”, cum imi place mie sa o numesc. Am crescut invatand remediile naturale de la o varsta frageda.”

Deci Dan-si-atat, care este naturopat (?), ne indeamna sa nu punem mare pret pe ce spun medicii si sa avem incredere in el, care a invatat „remediile naturale de la o varsta frageda”. Nu ca medicii si farmacistii care au inceput sa invete despre boli si medicamente abia de la 18-19 ani.

8.Hipotiroida si problemele asociate tiroidei va fura viata pe care o meritati. Va suge viata si vitalitatea si va tine departe de viata pe care o vreti.”

Ca sa sintetizez eu intr-o fraza: hipotiroidia si problemele asociate tiroidei va fura viata si va suge vitalitatea. Acesta este nivelul argumentatiei unei persoane care da cu generozitate sfaturi medicale.

9. „Ce sa ceri la un test de sange pentru a determina daca ai hipotiroidism. (important: multi medici vor testa doar o substanta numita TSH, insa aceasta nu da un rezultat concret. Mai sunt doua teste specifice hormonale pe care trebuie sa le soliciti.)

Un tabel in care poti interpreta rezultatele testului. Vei sti cu siguranta daca ai hipotiroidism si cat de sever este.

Inca 4 teste esentiale despre care medicul nu stie, insa vor determina exact ce cauzeaza hipotiroidismul (astfel incat sa-l inversam cum trebuie).”

Pentru a verifica functia tiroidei sunt suficiente doua analize: TSH si FT4 (fractia libera a tiroxinei); masurarea nivelului T3 sau FT3 (fractia libera a triiodotironinei) nu este necesara in marea majoritate a cazurilor la evaluarea initiala. Pentru a determina prezenta unui raspuns autoimun orientat impotriva tiroidei (tiroidita cronica/autoimuna/Hashimoto) se masoara nivelul ATPO si, optional, al anticorpilor anti-tiroglobulina. Important: pentru interpretare se vor utiliza limitele normale ale laboratorului respectiv, deoarece diversele kituri de laborator utilizate pot avea scale ale normalului diferite si acestea sunt comunicate laboratorului odata cu cumpararea kiturilor. Nu interpretati rezulatele conform unui tabel oarecare, care nu poate tine seama de aceste elemente.

Fiind medic, nici eu nu cunosc cele 4 teste esentiale, dar ma indoiesc profund ca exista. Va recomand sa fiti extrem de circumspecti cand cineva arunca cu lejeritate asemena enormitati: „4 teste de care medicul nu stie”. Se merge pe pricipiul ca o gogomanie cu cat e mai mare,cu atat are mai multe sanse sa fie crezuta. Daca medicii nu cunosc aceste teste de unde le stie „Dan”? Invatarea remediilor naturale „de la varsta frageda” presupune si studiul metodelor de laborator, al fiziologiei si fiziopatologiei? Afirmatia dintre paranteze este cea mai amuzanta. Citind-o, am senzatia ca hipotiroidia poate fi inversata nu doar „cum trebuie” ci si intr-un mod complet gresit. Este, fara indoiala, o gandire sanatoasa in domeniul mecanicii, dar fara mare aplicabilitate in probleme medicale.

Exista, pe ici, pe colo si franturi de informatii care pot fi considerate corecte. Nivelul acestora este al unui manual de anatomie de liceu, de altfel sursa cea mai probabila si accesibila.

Va recomand sa nu acceptati astfel de sfaturi medicale, neasumate deschis, fara garantia ca vin de la cineva cu pregatire medicala, care in loc de logica si acuratete medicala vantura principii vagi de genul „intoarcerea la Mama Natura”.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

solutiahipotiroidei.info Read More »