„9 Plante care tratează TIROIDA. Cu ce plante învinge natura, HIPOTIROIDIA sau HIPERTIROIDIA „

Link găsit pe facebook, cu 2300 like-uri și 2200 share-uri. Deci cu un impact semnificativ, dacă a reușit să convingă atât de mulți oameni.

Site-ul (http://viatasisanatate.com/) conține o tocană de informații dubioase, de la Atlantida și personaje din Biblie, până la extratereștri , astronauți antici (?!?) și „terapii naturiste”.

Articolul în cauză enumeră, fără vreo urmă de dubiu, mai multe „rețete”, bazate pe câteva plante, pentru diverse afecțiuni tiroidiene.

Și care e problema?

Păi ar fi câteva:

  1. Nu există autor. Nici măcar un nume inventat. Nemaivorbind de calificări care să-ți dea dreptul de a face astfel de recomandări.
  2. Nu există niciun fel de link sau altă dovadă care să susțină cele afirmate. Cel mai probabil, sunt informații inventate sau copiate din surse la fel de puțin credibile. Evident, din punct de vedere medical relevanța lor este zero.
  3. Cu toate astea, tonul este autoritar și sigur. Totul e simplu și clar: „talpa gâștei iți este de ajutor când ai hipertiroidie”. Sau: ” iarba de ghimpe este un bun reglator tiroidian”. Pentru impresia artistică se aruncă și un „cercetări clinice recente au arătat că…”. Sau un „specialiștii recomandă …”. Desigur, nu primim detalii despre aceste cercetări de ultimă ora, iar specialiștii în cauză sunt la fel de celebri ca autorul.
  4. La final există totuși un link către sursa acestor informații neprețuite. În mod cu totul neașteptat duce către un site dubios de întâlniri și nu către un portal medical serios, așa cum mă așteptam.

Concluzia nu e, însă, amuzantă. Este de fapt trist ca 2300 de oameni au apreciat genul ăsta de gunoi virtual și 2200 l-au dat mai departe, fără niciun fel de privire critică, deși semnele de întrebare sunt evidente, chiar dacă nu ai niciun fel de pregătire medicală.

Cred că trebuie să luăm mai în serios responsabilitatea acțiunilor noastre online, MAI ALES când ieșim din zona de divertisment și intrăm în teritorii foarte sensibile, cum e sănătatea.

Dr. Cristian-Claudiu Țupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.