Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (333)

November 30, 2010

Elena:

Buna dimineata domnule doctor,
Va felicit pentru blog-ul dvs. foarte interesant si deosebit de util.
Ma numesc Elena, am 38 de ani, 1,60 m si 58 kg. Nu am persoane in familie cu probleme diagnosticate ale glandei tiroide.
Sunt insarcinata in 10 saptamani si in urma analizelor corespunzatoare primului trimestru de sarcina, recomandate de medicul ginecolog (care suspecteaza o tiroida autoimuna), am obtinut urmatoarele rezultate la sectiunea “Hormoni”:
ATG – valoarea obtinuta 41,1 (val. de referinta laborator: 0 – 34),
ATPO – valoarea obtinuta 27,2 (val. de referinta laborator: 0 – 60),
T3 total – valoarea obtinuta 1,88 (val. de referinta laborator: 0,6 – 1,81),
T4 total – valoarea obtinuta 13,8 (val. de referinta laborator: 4,5 – 10,9),
TSH – valoarea obtinuta 0,92 (val. de referinta laborator: 0,35 – 5,5),
Free T4 – valoarea obtinuta 1,13 (val. de referinta laborator: 0,89 – 1,76).
Rugamintea mea este sa-mi interpretati rezultatele obtinute si sa-mi spuneti daca, in aceste conditii, dezvoltarea si starea de sanatate ale bebelusului sunt in pericol.
Deasemenea, astept cu interes orice observatie sau sugestie venita din partea dvs.
Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in ceea ce faceti

Raspuns:

– nivelul minim crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG) este nesemnificativ si nu inseamna ca aveti tiroidita autoimuna; as recomanda totusi repetarea TSH, ATPO si ATG la 3 luni dupa nastere, ca masura de precautie;

– masurarea nivelului total al T3 si T4 a fost nu doar inutila ci si potential generatoare de confuzii, prin nivelurile crescute, care pot sugera hipertiroidie; explicatia este de fapt alta: in timpul sarcinii, din cauza estrogenilor care circula in cantitati crescute, nivelul proteinelor care leaga hormonii tiroidieni creste; asta duce la cresterea nivelului total al hormonilor tiroidieni (T3 si T4); totusi, fractiile libere ale acestor hormoni, care exercita efectul propriu-zis raman in limite normale, asa cum indica nivelul normal al FreeT4 (fractia libera a tiroxinei); detalii privind acest mecanism aici;

– in concluzie, asa cum arata aceste analize, tiroida dvs functioneaza normal si nu este niciun fel de risc asupra sarcinii din acest punct de vedere;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (332)

nica victorita:

buna seara, dle doctor!va multumesc pt promtitudinea si profesionalismul de care dati dovada.ati avut dreptate,efectele nu erau de la trat cu euthyrox 25mg,ci de la o otita seroasa bilaterala,care timp de 6 sapt nu a fost tratata corect(ajunsese sa nu mai auda deloc )…noi am fost internati in spital pana ieri,si nu am avut cum sa ajungem la programarea de la endocrinolog.am sunat-o pe drita si ne -a spus sa ramanem pe acelasi trat inca 6 sapt,apoi sa refacem analizele si sa ne programam iar.intr-adevar in perioada de cand ia trat a facut cateva progrese:e mai atent,mai ager,a mai crescut in inaltime-avea 85.5 cm in sept,acum la 2.5ani are 88.5 cm,i-a mai crescut si perimetrul cranian.vroiam sa va cer si dvs parerea in legatura cu privire la tratament.e corecta doza si perioada de verificare a tsh-ului si ft4?va multumesc din suflet ca mi-ati raspuns mereu!(continuarea de la raspunsul la intrebarea313)

Raspuns:

– indicatiile sunt corecte; daca si la aceasta evaluare de peste 6 saptamani TSH-ul va fi in limite normale, frecventa controalelor poate scadea la 3-4 luni;

– de fapt, repetarea periodica a analizelor de tiroida (TSH si FreeT4) va trebui sa devina obisnuinta; doar asa se va detecta din timp tendinta ca nivelul hormonilor tiroidieni sa scada si se va corecta rapid prin cresterea dozei de Euthyrox; in acest fel nu vor exista efecte nedorite asupra cresterii si dezvoltarii copilului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (331)

November 29, 2010

Maria Sarbu:

Buna ziua domnule doctor.
Ma numesc Maria Sirbu, am 37 de ani, 1.70 m si 75 kg. si nu am persoane in familie cu probleme legate de glanda tiroida.
In primul rand va felicit pentru acest blog care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena. Precizez ca am fost diagnosticata in urma cu o luna cu prolaps de valva mitrala anterioara, ……(aici nu inteleg un cuvant, scuze) central, regurgitare mitrala usoara, halosistolica si tahicardie, iar in urma cu un an am avut o anemie feripriva, dar am tratat-o; alte probleme de sanatate nu am.
Simptomul care ma deranja cel mai tare si care m-a determinat sa merg la doctor este presiunea pe care o simt la nivelul gatului cu senzatia de sufocare(ca si cum ceva ma apasa pe gat si imi obtureaza respiratia). Am inteles si de pe blogul dvs. ca acest simptom nu are legatura cu tiroida.
Va rog sa-mi spuneti daca este cazul sa repet analizele (si care dintre ele) si ce problema as putea avea cu tiroida.
Va multumesc anticipat si va doresc succes in tot ce faceti.

Raspuns:

– dimensiunile tiroidei, asa cum reiese din ecografia prezentata, sunt in limite normale; in concluzie, o glanda tiroida care nu este marita nu poate exercita vreun fel de compresie (apasare) la nivelul gatului;

– aspectul ecografic (hipoecogen, neomogen) si nivelul crescut al ATPO indica prezenta unei tiroidite autoimune; aceasta afectiune este rezultatul intolerantei imunologice fara de tiroida; altfel zis, sistemul dvs imunitar nu mai recunoaste tiroida ca fiind proprie si o ataca; deocamdata boala se afla intr-un stadiu incipient si tiroida functioneaza normal, nefiind necesat niciun tratament;

– evolutia, in multe cazuri, este spre hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), tocmai ca urmare a distrugerii progresive a celuleor care sintetizeaza acesti hormoni; timpul de evolutie este foarte variabil de la pacient la pacient, de aceea se recomanda repetarea TSH si FreeT4 periodic (la 6 luni in cazul dvs), pentru a surprinde si trata precoce hipotiroidismul;

– nu exista nicio legatura intre problema tiroidiana si prolapsul de valva mitrala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (330)

November 28, 2010

Daniela:

Felicitari pentru blog.
Vreau sa va pun si eu o intrebare in legatura cu o problema a mea legata de niste analize.
In primul rind am 46 de ani, 90 kg.
In 2008 mi s-a facut o operatie de tiroidictimie in urma unui ,,basedow grave”,diagnostic dat de domnul Ursu la Institutul Parhon unde am si fost internata.
Ca tratament mi s-a administrat tirozol de 100.
Valorile rezultatelor la TSH si T4 repetate cu ciclicitatea obisnuita in observatie au fost normale incadrindu-se in baremele obisnuite. Saptamina asta am facut analizele TSH si T4[tiroxina totala] si au iesit :
1. TSH 12,100uUi/ml, valori de ref. 0,4-4uUI/ml;
2.T4 [tiroxina totala]*[chemioluminiscenta] 8,59ug/dl, valo. ref 4,5-12,5ug/dl.
In josul buletinului de analize :* reprezinta analize neacredditate RENAR.
As dori parerea dumneavoastra ca specialist vis a vis de aceste analize.
Va multumesc anticipat .

Raspuns:

– tratamentul dupa operatia de indepartare a tiroidei se face cu hormon tiroidian (l-tiroxina – Euthyrox/L-Thyroxin), nu cu antitiroidian de sinteza (Thyrozol); presupun deci, pentru ca postarea nu este clara in aceasta privinta, ca luati tratament cu Euthyrox/L-thyroxin, 100 μg/zi;

– analizele prezentate indica faptul doza respectiva (100 μg/zi) nu mai este suficienta si trebuie crescuta; la acest nivel al TSH, o doza zilnica de l-tiroxina de 135.7-150 μg/zi ar trebui sa fie suficienta; la 6-8 saptamani de la schimbarea tratamentului, TSH ar trebui repetat;

– obiectivul tratamentului este de a mentine/readuce nivelul TSH in limite normale;

– toate recomandarile mele pleaca de la premisa ca tratamentul a fost corect  urmat (administrat dimineata, pe nemancate, fara sociere cu alte medicamente) pana cum, fara pauze si ca analizele au fost corect lucrate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (329)

alina:

buna seara,
mama mea are 48 de ani si in urma cu 8 ani de zile a fost operata de gusa nodulara chistica lob drept, suspect tumoare, diagnosticul histopatologic fiind : adenom folicular, tyroidea-benignoma;in urma acestei interventii chirurgicale mama fiind considerata vindecata nefiind nevoie sa urmeze un tratament ulterior, anul acesta a sesizat o neregula in partea stanga, in urma controlului engocrinologic am primit urmatoarele rezultate :VSH-15 interval de referinta:2-10/mm/h; proteina c reactiva cantitativ-0.97, interval de referinta: 0-0.5/mg/dl;TSH-2.3186, interval de referinta:0.35-4.94uUl/mL; anticorpi anti microzomiali tiroidieni/TPOK/ATPO/AAMI-0.21, interval de referinta:0-5.61/Ul/mL si FT4-0.87 cu interval de referinta 0.70-1.48/ng/dL; in urma ecografiei tiriodiana s-a observat 3 formatiuni nodulare, ceam mai mare dispusa central, paramedian de 11 mm cu calcificari. s-a facut examinare scintografica cu perfuzie de Tc99 rezultatul fiind: gusa mica lobulara stanga,nodulara,normofunctionala,”Noduli reci” lob stanga tiroidian. acest lucru poate sa ii afecteze functionarea normala a inimii? este nevoie de interventie chirurgicala?
va multumesc si astept un raspuns

Raspuns:

– dupa operatie de indepartare a lobului drept tiroidian pacienta ar fi trebuit sa urmeze tratament cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), tocmai pentru a preveni aparitia de noduli in lobul ramas;

– niste noduli tiroidieni cu dimensiuni maxime in jur de 1cm nu sunt neaparat ingrijoratori; managementul lor depinde foarte mult de aspectul ecografic si daca exista o tendinta la crestere; daca sunt stationari, ecografia periodica este suficienta;

– consider totusi ca tratamentul cu l-tiroxin este indicat in continuare, in aceeasi idee de diminua stimulul de crestere asupra nodulilor;

– atat timp cat TSH si FreeT4 sunt in limite normale inseamna ca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt de asemenea normale; deci nu poate exista niciun fel de influenta tiroidiana asupra functiei cardiace;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (328)

Tanase Monica:

Buna seara,
am gasit raspunsul dvs. pentru care va multumesc mult , dupa ce m-am intors acasa de la Bucuresti.
Dl doctor, in urma unui eko, a considerat ca nu este o urgenta si m-a programat pentru punctie in iunie 2011.
Pana atunci mi s-a spus sa monitorizez la 3 luni nodulul. Nu stiu ce sa zic. Am pierdut o zi intreaga la Bucuresti si nu am facut mare lucru. Sunt putin dezamagita, dar nefiind medic nu pot decat sa accept situatia.Daca ajung mai recent in Bucuresti, va contactez , negresit. In Constanta nu ajungeti?
Cum este posibil ca in Constanta la doua investigatii ekograice sa aiba 1,6 cm si in Bucuresti la distanta de cateva zilesa iasa cum ca ar avea doar 1,1 cm?
Ce sa cred?
Care ecografie sa ocred?
Este dimensiunea gasita si in martie, dar oare chiar asunt eronate cele 2 din Constanta, dintre care unul 3D? Dvs. ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Multumesc mult. Cu stima,
Monica

Raspuns:

– mi-e greu sa va spun care rezultat este corect; singura posibilitate de a fi sigur este sa fac eu insumi ecografia;

– fara punctie, la acest moment, monitorizarea ecografica a nodulului este cea mai logica optiune; daca tendinta la crestere se mentine, punctia chiar trebuie facuta sau, daca asta nu este posibil in timp util, poate chiar interventia chirurgicala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (327)

November 26, 2010

Ani:

Buna ziua, Domnule Doctor!
Numele meu este Ani , 38 de ani.
Dupa tiroidectomia totala din februarie 2010 cu diagnosticul pe care vi l-am precizat la intrebarea nr. 138 in data de:
22.03.2010 am efectuat prima cura de iod unde mi s-a administrat 100 mCi I131
Ecografia tiroidiana-mica formatiune transonica cu dimensiuni de 0.59/0.4 cm paratraheal stang
Scintigrafie whole body –doua focare hiperfixatoare in regiunea anterioara a gatului
Tg=2.65
4.10.2010 -a doua cura cu administrarea a inca 100 mCi I131
Ecografia tiroidiana-mic rest tiroidian , cu dimensiuni de 0.54/0.49 cm paratraheal stanga
Scintigrafie whole body-imagine scintigrafica negative dar cu Tg=5.35 (analiza masurata inaintea administrarii iodului )
Revine pentru consolidarea tratamentului cu 50 mCi I131 in data de 4.04.2011
De cateva zile mi s-au inflamat glandele parotide , cu dureri ,lucrul care ma ingrijoreaza pentru ca aceasta reactie inflamatorie am avut-o doar in timpul administrarii radioiodului, eu acum aflandu-ma la o luna de la cura.
Intrebarile mele sunt:
1) Valoarea Tg n-ar fi trebuit sa se remita in cele 6 luni?(analize dozate la Institutul Fundeni unde urmez tratament).
2) Daca aceasta valoare se mentine constanta voi efectua tot atatea cure pana devine nedetectabila chiar daca scintigrama e negativa?
3) Inflamarea glandelor salivare e cauzata de efectele radioiodului chiar la acest interval de timp?Ce pot face?
4) Care este concentratia maxima admisa de I131 astfel incat riscurile sa nu depaseasca ” beneficiile” acestuia?
Va multumesc !

Raspuns:

  1. ideal, nivelul tiroglobulinei ar fi trebuit sa fie nedetectabil; totusi, avand in vedere ca la momentul operatiei boala era prezenta si la nivel ganglionar, era destul de probabil de la inceput ca vor fi necesare mai multe doze de iod radioactiv; dupa 6 luni de la a doua doza de iod ar trebui verificat din nou nivelul tiroglobulinei, in absenta substitutiei; aceasta verificare se va face inainte de administararea iodului radioactiv, in aprilie anul viitor;
  2. nu chiar un numar nelimitat de cure, deoarece exista si o limita  a raspunsului la radioiod; adica este improbabil, teoretic vorbind, ca un pacient la care tiroglobulina ramane crescuta dupa multiple tratamente cu radioiod sa raspunda pe mai departe la repetarea aceluiasi tratament;
  3. nu cred, in acest interval iodul s-a eliminat aproape complet din organismul dvs; poate fi, totusi, o problema a glandelor salivare a carei debut a fost precipitat de radioiod; daca dupa 7 zile de hidratare adecvata (2-3 litri de lichid/zi) si folosire de bomboane cu lamaie (pt stimularea salivatiei) nu se amelioreaza este bine sa va vada un medic ORL-ist;
  4. nu exista un astfel de prag stabilit clar; riscrurile incep sa creasca la o doza totala de peste 500 mCi, asa cum am precizat in raspunsul meu precedent;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (326)

Maria Sarbu:

Buna ziua domnule doctor; in primul rand va felicit pentru acest site care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena.
Va multumesc anticipat si va doresc succes si recunoastere in tara si nu in strainatate!

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO, precum si aspectul ecografic, indica prezenta unei tiroidite autoimune; aceasta afectiune apare ca urmare a faptului ca sistemul imunitar nu mai recunosate glanda tiroida si o ataca ca si cum ar fi o structura straina organismului;

– nivelurile normale ale TSH si FreeT4 arata ca boala este la debut, iar capacitatea tiroidei de a produce hormoni nu este afectata; in consecinta, nici nu este nevoie de vreun tratament la acest moment;

– in multe cazuri, distructia tiroidei prin acest proces autoimun este progresiva, cu instalarea hipotiroidiei, moment in care tratamentul trebuie inceput; timpul in care apare acest fenomen este variabil de la caz la caz si nu se poate cunoaste dinainte; de aceea analizele (TSH si FreeT4, faraATPO) vor trebui repetate periodic (initial la 3-4 luni); in momentul in care TSH depaseste limita superioara a normalului, se poate initia tratamentul de substitutie cu l-tiroxina;

– va multumesc, si eu doresc ca lucrurile sa mearga bine aici, desi inca nu sunt convins ca asa se va intampla;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (325)

November 24, 2010

Marcela Stanila:

Buna ziua d-le Doctor,
Poate ca azi sunt mai norocoasa si pot obtine un raspuns la intrebarea mea legata de rezultatul biopsiei tiroidiene.Acesta este:Citologie redusa cu grupuri celulare si foliculi formati din celule cu nuclei mariti,palizi,toti nucleolati.Trame fibrilare dispersate cu sau fara elemente celulare pe suprafata.Coloid subtire in flocoane dispersate.Hematii abundente.
Concluzie:Leziune cu celule Hurthle.Mentionez ca am 59 ani,nu am in familie persoane care sa aiba afectiuni tiroidiene,iar analizele mele ,pt. functia tiroidiana sunt in limite normale.De 2 ani urmez tratament cu L-tyroxin 50µ/zi si cu Iodid 200µ/zi,dar de 1 luna am intrerupt Iodidul la recomandarea endocrinologului.Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra:se impune sau nu operatia?Multumesc

Raspuns:

– nodulii cu celule Hurthle fac parte din grupul leziunilor foliculare; acestea pot fi adenoame (benigne) sau carcinoame (maligne); problema este ca punctia tiroidiana cu ac fin nu poate face diferenta intre o leziune foliculara maligna si una benigna; doar examenul anatomopatologic din tesutul obtinut in urma operatiei poate lamuri acest aspect;

– carcinoamele tiroidiene cu celule Hurthle sunt forme ceva mai agresive ale carcinomului folicular; ele raspund, in multe cazuri, mai greu la tratamentul cu iod si au tendinta de a metastaza mai rapid;

– avand in vedere ca diagnosticul nu se poate lamuri decat in urma operatiei si ca riscurile asociate cu acest tip de cancer tiroidian lasat netratat sunt semnificative, operatia se impune;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (324)

November 23, 2010


Tanase Monica:

Buna ziua,
ca si istoric as putea sa va precizez ca prima investigatie asupra glandei tiroide este undeva in 09.10.2002.Atunci medicul a scris asa:
-Lob drept Echostructura relativ neomogena subcapsular ant.
mai departe ce scrie, nu mai inteleg.
– Lob stang -nodul degenerat chistic fi 7/7
– volum tiroidian 4 cm3
Ecgostructura neomogena
TSH 1.6; Total T4 5.9; ATPO 1

Urmatoarea investigatie :28.02.2004. Atunci medicul a scris asa:
– lobul drept -echostructura nanogena fara … cu caracter organizat.
– lob stang – subcapsular posterior si lateral , formatiune fi 5/6 (mai scrie ceva dar nu inteleg scrisul)
-volum tiroidian 4.6cm3
-micronodul lob stang

Urmatoarea investigatie 11.03.2010
– Istm diametrul ant post 7.1 echogenitate moderat crescuta , echostructura omogena.
– lob stang 20/51/25 mm ,echostructura omogena ,e chogenitate moderat crescuta, prezinta o formatiune rotund ovalara, cu echostructura omogena, si echogenitate usor scazuta fata de restul glandei avand diametrul de 10.4/10.6 mm , bine delimitat. Fara adenopatii laterocervicale.
– lob drept 16.1/50/14mm echogenitate usor crescuta , echostructura omogena, fara prezenta de formationi nodulare sau chistice , fara ademopatiilaterocervicale

Urmatoarea investigatie 18.10.2010
-lob drept 40/20/20V1 8 m3
-prezinta 3 formatiuni solide de 4 , 5, 6 mm tip I/II
– V1 = 8m3

-lob stang prezinta nodul de 15mm
tip II si III , omogen , solid , intens vascularizat
L 42/20/22
V2 = 8.4m3

Urmatoarea investigatie 02.11.2010
Istm diametrul ant. post 5.6mm, echostructura omogena, echogenitate moderat crescuta.
– lob stang 14.7/52.3/16.5 echostructura moderat neomogena, prezinta o formatiune rotund ovalara bine delimitata cu continut solid cu echogenitate usor mai scazuta decat restul glandei, cu diametrul 11.1/16.5 mm. Echogenitatea lobului stang este moderat crescuta. Fara adenoptii latero-cervicale
– lob drept 15.3/63/14.3mm, echogenitate moderat crescuta, echostructura moderat neomogena cu prezenta unei formatiuni rotund ovale cu continut transsonic cu diametrul de 2.5/2.5mm (chist).Fara formatiuni nodulare constituite , fara adenopatii laterocervicale.

Astept parerea dvs. daca este o crestere semnificativa, ce inseamna aceasta crestere, ce trebuie mai ales sa fac, acum
In toata aceasta perioada m-am confruntat cu semne clare de hipotiroidism, (ingrasare exagerata, nod in gat, sensibilitate si emotivitate crescuta exagerat , tahicardie, stare de lesin si slabiciune in special in preajma menstrei.Nu stiu cum sa descriu mai bine, cred ca e un inceput de lesin cateodata , cu palpitatii si batai diferite ale inimii.
Analizele acum in 22.10.2010 TSH 2.14 si Anti Tg 10 I/ml
Va multumesc mult si astept sfatul dvs.
revin cu o intrebare:
miercuri ajung in Bucuresti, deoarece medicul endocrinolog mi-a prescris trimitere pentru punctie nodulara. Imi este teama sa fac aceasta interventie,dpdv al efectelor ulterioare dar vreau si parerea dvs.
Credeti ca as putea sa va caut miercuri, la clinica sau unde aveti dvs. program?
Mentionez ca sunt din Constanta.

Raspuns:

– se poate considera ca nodulul a crescut semnificativ din martie pana acum; in afara de asta, una dintre ecografiile prezentate de dvs spune ca este si intens vascularizat; aceste doua elemente, (1) cresterea in dimensiuni si (2) vascularizatia la interior, sunt considerate elemente de suspiciune privind o posibila natura maligna;

– punctia tiroidiana cu ac fin poate ajuta la lamurirea acestui aspect, astfel incat sa nu suferiti o eventuala operatie de indepartare a tiroidei fara a fi cu adevarat nevoie; disconfortul asociat acestei manevre este minor, asemanator cu cel produs de o injectie intramusculara; daca aveti o programare pentru punctie va sfatuiesc sa nu o ratati;

– nivelul normal al TSH la ultimele analize arata ca tiroida functioneaza bine; asta insemana ca simptomele dvs nu sunt legate de o problema tiroidiana;

– programul meu de miercuri la Anima este intre orele 8-15, la clinica din Pipera; faceti o programare la numarul (021)/9838 si vom discuta pe larg toate aceste aspecte, precum si ce ar fi de facut in continuare, in cadrul consultului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (323)

Adela:

Buna ziua,

Ma numesc Adela, am 24 de ani, 160 cm inaltime si 70 kg. La indicatiile doamnei doctor de la medicina muncii am fost la un control ecografic tiroidian, care a avut urmatorul rezultat: “aspect de pseudogusa, volum normal, structura moderat neomogena sugestiva pentru o tiroidita cronica autoimuna”.
Domnul doctor m-a trimis la analize, care au rezultat astfel:

TSH: 0,10 uUI/ml (val.normale 0,4 – 4,2 uUI/ml)
Prolactina: 20,70 ng/ml (val.normale femei negravide: 1,2 – 19,5 ng/ml)
Anti TPO: 782,5 UI/ml (val.normale max. 50 UI/ml)
FT4: 1,20 ng/dl (val.normale 0,8 – 2,0 ng/ml)
FreeT3: 4,40 pg/ml (val. normale 1,4 – 4,2 pg/ml)

In aceste conditii, mi s-a pus diagnosticul de “tiroidita cronica autoimuna Hashimoto cu proces autoimun alter.”(ultimul cuvant e prescurtat si asta e ceea ce am putut sa descifrez. Verbal mi-a spus doar primele trei cuvinte din denumire. Se poate sa fie alternant…sau alternativ…?).
Domnul doctor m-a intrebat daca am copii, am raspuns inca nu dar ne dorim in urmatorii ani, mi-a spus ca va trebui sa am mare grija cand voi dori sa am si ca nu imi da tratament hormonal.
Mi-a prescris doar Prementrin – pe baza de plante, pentru ca am o menstruatie neregulata (intarzie destul de mult de obicei, spre exemplu acum sunt in a 70-a zi si inca nimic), mi-a recomandat miscare si mi-a spus sa revin peste o luna (dar fara alte analize).

Intrebarile mele (pe care bineinteles ca atunci am fost prea zapacita sa i le pun):
1. Cum se asociaza aceasta hipertiroidie cu tiroidita cronica autoimuna? (din ce am citit – stiu, toti ne credem doctori citind cateva zile pe internet… – tiroidita cronica se asociaza cu hipo, nu cu hiper…)
2. De ce nu mi-a dat tratament pentru tiroida?
3. Care este parerea dumneavostra despre analize si ce ar trebui sa fac de acum incolo?

Mentionez ca strabunica mea a avut probleme cu tiroida.

Va multumesc mult.

Raspuns:

1. exista doua posibilitati legate de analizele prezentate de dvs:

2. pentru ca nu este inca foarte clar ce se intampla; daca este intr-adevar o tiroidita, nu este indicat tratamentul cu l-tiroxina pana nu apare faza de hipotiroidism; daca este boala Basedow, tratamentul se face cu al tip de medicamente, antitiroidiene de sinteza;

3. reevaluarea la 4 saptamani, cu repetarea TSH, FreeT3 si FreeT4; in functie de evolutia inregistrata de aceste analize se poate vedea in care dintre situatiile enumerate de mine va aflati; mai rapid, dar cu costuri ceva mai mari, se poate masura nivelul anticorpulor anti-receptor de TSH (TRAb), care sunt un marker pentru boala Basedow (nu cresc si in tiroidita); in plus, trebuie evaluate tulburarile de ciclu menstrual, pentru ca este evident anormala o menstruatie care intarzie atat de mult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (322)

DEMARCSEK GETA:

Va multumesc foarte mult de raspunsul oferit – nr. 317.In final, cred ca voi recurge la operatie, caci se pare, este singura metoda certa de a afla raspuns la suspiciunile create de nodulul problema.In luna ianuarie voi merge la inca un control si doamna doctor imi va face trimitere la un chirurg.Un lucru totusi nu-l pot intelege:de ce oare mi-a spus doamna doctor ca nu merita punctionat nodulul-pe considerentul ca este mic si ca nu ofera certitudine nici macar aceasta procedura!

As dori sa va mai intreb daca, trecand inca aproximativ doua luni pana ma voi opera , credeti ca se poate inrautati situatia mai mult decat este?Dupa ce voi trece de aceasta operatie am sa revin cu rezultatul – sper din suflet ca acesta sa fie negativ.

Va multumesc si toata stima pentru interesul acordat fata de pacientii virtuali pe care-i aveti.

Raspuns:

– nu stiu de ce medicul dvs v-a spus asta; pot presupune ca nu este usor disponibil cineva care sa poata face aceasta punctie; oricum, la Institutul Parhon am vazut punctii tiroidiene din noduli de asemenea dimensiuni, cu utilizarea ecografului pentru localizare precisa;

– legat de a doua intrebare: de principiu, nu; formele cele mai frecvente de cancer tiroidian (papilar si folicular) cresc lent, iar o perioada de 2-3 luni nu este in general suficient de lunga pentru a le permite sa evolueze semnificativ; alte cancere tiroidiene (de ex. carcinomul medular) pot creste mai rapid, dar sunt mult mai putin probabile; chiar si asa, eu recomand masurarea calcitoninei, pentru a exclude o astfel un carcinom medular, care ar necesita tratament mai urgent;

– mai sus am analizat posibilitatile cele mai rele legate de acesti noduli tiroidieni; retineti totusi ca sunt sanse mari ca nodulii dvs sa fie benigni;

– as spune ca interesul meu se imparte nediscriminatoriu intre pacientii mei virtuali de pe TIROIDA.ro si cei reali, din spital sau clinica 🙂 ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (321)

November 22, 2010

Stela:

Buna ziua .Am 48 de ani si acum 6 ani am fost operata de tiroida si mi-au fost extirpate sau lezate paratiroidele. Nici astazi nu stiu adevaraul. Cert este ca ele nu mai functioneaza . Nu stiu ce fel de analiza sa fac sa stiu daca ele mai exista sau nu. Urmez tratament cu Eutyrox 100 , 1/zi , Calciu de 500 cu D3 de 200 [de la Ozone ] si Magneziu [ Walmark ] 1/zi . Iau un calciu de dimineata , unul seara si unul in timpul noptii. De cand m-am operat sufar de insomnii, am multe stari de rau motiv pentru care nu mai pot lucra. Am aflat de pe site-ul dv ca se ia Calciu la o distanta de 4 ore de Eutyrox. Nici un medic nu mi-a spus asta. Va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Ce fel de Calciu ar trebui sa urmez ca sa se fixeze mai bine , ce ar trebui sa fac sa scap de insomnii, sa scap de starile de ameteala pe care le am permanent.Am constatat ca lipsa paratiroidelor este mult mai periculoasa decat lipsa tiroidei. Nu stiu ce sanse am sa imi reiau viata .. Va multumesc anticipat si astept raspunzul dumneavoastra .

Raspuns:

– daca paratiroidele au fost afectate definitiv, apare hipocalcemia (scaderea nivelului calciului in sange); aceasta se manifesta tipic prin furnicaturi resimtite la nivelul extremitatilor si in jurul gurii, precum si prin contractii (inclestari) involuntare ale muscularurii (de ex la nivelul mainii);

– simptomatologia dvs nu este sugestiva pentru hipocalcemie, de aceea, inainte de orice tratament, trebuie confirmat un nivel scazut al calciului din sange; odata diagnosticul confirmat, tratamentul cu calciu si vitamina D se stabileste in functie de nivelul calciului din sange, de varsta si de simptomatologia pacientului, neexistand un tratament universal valabil;
– in concluzie, inainte de modificarea tratamentului, dvs aveti nevoie de o reevaluare, inclusiv cu analize de laborator (cel putin calcemie si fosfatemie);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (320)

Dulgheru Mihaela:

Buna ziua. Am descoperit de curand acest site si am si eu niste nelamuriri cu privire la aceasta glanda tiroida.
Anul trecut ( iunie 2009 ) am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna-boala Hashimoto )in urma valorii ATPO-ului 150.80,lim normale 0-34, T3 192, lim nor 81-178, T4 9.07, lim nor 4.5-12.5, TSH 4.84, lim nor 0.4-4.Din aceea zi am inceput tratamentul cu Euthyrox de 25 mg, am repetat frecvent analizele free T4 si TSH si am crescut treptat dozele pana am ajuns la 75 ug. Am refacut analizele sapt trecuta si free T4 mi-a iesit 1.10, lim nor 0.89-1,76 si TSH 3.99, lim nor 0.4-4; am fost la medic cu aceste anlize si mi-a crescut doza la 100 de ug, iar pe langa aceasta doza crescuta mi-a mai dat sa iau Metformin de 500 mg ( desi glicemia o am in lim normale 85.2, lim nor 74-106 si Diane 35 ( mentionez ca am fost diagnostica cu ovare polichistice iar Metformin si Diane 35 mi-au fost date de medicul endocrinolog pt ovarele polichistice si pt reglarea menstruatiei ). Mi s-a spus ca acest Metformin este folosit de vreo 4-5 ani si in acest caz ( ovare polichistice ), nu doar pt diabetici ( reglarea glicemiei ).
Intrebarile mele sunt :
1. este bine sa iau toate aceste medicamente, Euthyrox de 100 mg, Metformin de 500 mg si Diane 35 impreuna?
2. este bine sa fac tratament cu Diane 35 daca iau Euthyrox?
3. in urma acestui tratament cu Metformin o sa mi se deregleze glicemia, sau atunci cand n-o sa-l mai iau, o sa am probleme cu glicemia?
Chiar nu stiu ce sa fac, daca o sa ma afecteze in vreun fel faptul ca iau toate medicamentele astea, daca ii dauneaza ficatului.
Mentionez ca atunci cand am fost la farmacie sa le iau, farmacista s-a uitat urat la mine cand a vazut ca iau Euthyrox impreuna cu Diane 35, ca nu face bine organismului.

Astept cu interes rasp dvs,
Multumesc anticipat
Mihaela

Nu stiu de ce mi-a fost sters comment-ul.

Raspuns:

– nu este niciun fel de problema sa asociati aceste trei medicamente; intr-adevar, metforminul este un medicament eficient in sindromul de ovar polichistic, chiar daca pacientul are glicemia normala;

– tratamentul cu metformin NU VA AVEA NICUN EFECT NOCIV ASUPRA GLICEMIEI nici in timpul tratamentului, nici dupa; de asemenea, nu provoaca hipoglicemii, indiferent de doza;
– exista o toxicitate, ca la orice tratament medicamentos; totusi, la un pacient tanar, fara alte boli asociate, aceasta este bine tolerata;
– au fost sterse comentariile postate repetat in mod inutil, cu acelasi text, ramanand doar mesajul initial;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (319)

Gabriela Moise:

Buna ziua!
Va apreciez profesionalismul care transpare din raspunsurile foarte exacte.
1. Am efectuat in 20 noiembrie 2009 tiroidectomie totala, dupa care am luat 100mg Euthyrox. Astfel, in 27.01.2009, TSH era 3.96 (valori normale 0.27-4.2). Am luat apoi 125 mg Euthyrox, astfel incat in 30.09.2010 TSH=0.492 (valori normale 0.27-4.2), iar T4=132.2 (valori normale 66-181) (Synevo, dupa cum ati recomandat). Mi s-au recomandat tot 125 mg Euthyrox. Considerati aceasta doza optima, sau ar trebui sa iau tot 100 mg Euthyrox?
2. O alta problema se refera la valoarea prolactinei care este de 2152 µUI/mL (1647 dupa PEG) (normal 127-637), in conditiile in care urmez tratament cu un antipsihotic (rispolept consta 25mg care are ca reactii adverse si hiperprolactinemia) de 5 ani, precum si alte astfel de tratamente de circa 20 ani. In conditiile in care acest tratament imi face bine, iar Dostinex sau Bromocriptina sunt contraindicate in cazul meu, considerati ca ar trebui sa incerc alt tratament in locul Rispoleptului din cauza prolactinei marite? Cat de periculoasa este aceasta valoare si ce efecte poate avea?. Mentionez ca am 40 ani, sex feminin.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu mare interes.

Raspusn:

– atat timp cat TSH este in limite normale, obiectivul tratamentului este atins si nivelurile hormonilor tiroidieni sunt optime; este mai indicat , mai ales la o varsta activa, sa fie mai aproape de limita inferioara a normalului decat de cea superioara;

– rispoleptul este unul dintre medicamentele antipsihotice care creste cel mai accentuat prolactina; un nivel anormal crescut al prolactinei poate inhiba functia ovariana, cu dereglarea/oprirea menstrelor si aparitia prematura a osteoporozei; exista si posibilitatea sa coexiste un adenom hipofizar care sa secrete prolactina – un examen RMN poate lamuri situatia; totusi, in cazul dvs si la asemenea valori ale prolactinei, cea mai probabila cauza ramane tratamentul psihiatric;

– exista antipsihotice cu un efect mai redus (de ex. Olanzapina) de crestere a prolactinei;