Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (630)

December 18, 2011

Mina:

Buna ziua.
In urma cu 4 luni,m-am confruntat cu o hipertiroidita acuta in urma unei infectii in sfera ORL.Am urmat un tratament cu prednison si problemele au disparut.Dupa trei luni de la terminarea tratamentului am din nou o ecografie,iar rezultatele sunt urmatoarele:
LTD 1.30×3.97×1.28cm(vol=3.30)
LTS 1.68×4.31×1.58cm(vol=5.72)
La LTS zona hipoecogena fara delimitare neta,neomogena,posttiroidita
1.02×2.02×1.47(vol=1.51)
lobul inferior si partea externa a LTS.
Leziunea are vascularizare intrinseca intensa spre deosebire de restul tesutului care este mai putin vascularizat.
In cadranul 2 stg. leziune hipoecogena cu aspect de ganglioncu hilul conservat,1.24×0.67(=0.83).
Am facut si o elastografie ,in urma careia s-au vazut 3noduli si anume :in LTD unul de 0.93 si unul de 1.25,iar in LTS unul de 0.96.Mi s-a spus ca sunt mici si nu implica probleme deosebite.
Am facut si la Synevo urmatoarele analize:
Anti TPO =10,FT4=13.7,TSH=0.34,Calcitonina=2.95
In urma tuturor investigatiilor mi s-a spus ca trebuie neaparat sa fac si o scentigrama si punctie pentru a vedea exact de ce natura este nodulul.
Va rog din suflet sa-mi explicati de ce trebuie sa mai fac si punctie atata timp cat toate analizele sunt foarte bune,si elastografia la fel.prin aceste analize nu asta se determina ? Va mai rog frumos sa-mi spuneti daca aceasta punctie nu nu implica anumite riscuri,daca nu este periculoasa ?
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat,si astept cu nerabdare raspunsul.
Va doresc o zi buna !

Raspuns:

– din datele prezentate inteleg ca a fost vorba de o tiroidita subacuta, nu acuta;

– apoi, este neclar de ce nodulii au fost descoperiti doar elastografic, nu si la ecografia simpla;

– in al treilea rand, care nodul trebuie punctionat?

– cel mai probabil, zona hipoecogena din LTS este un focar de tiroidita (inflamatie), care, daca nu asociaza durere sau disnconfort si nivelul VSH este normal, se poate doar urmari in speranta ca se va remite spontan;

– punctia in sine nu este o manevra periculoasa, dar nu sunt convins ca este necesara in cazul dvs; cel mai bine este sa mai faceti un consult endocrinologic la alt medic pentru o a doua opinie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (629)

Alina Rusu:

Buna dimineata! La inceputul acestui an am fost diagnosticata cu hipotiroidism autoimun Hashimoto, descoperit cu ocazia efectuatii de analize pentru infertilitate. Respectiv, dupa 4 ani de incercari si nenumarate analize (toate cu rezultat bun: histerosalpingografie, ecografii, analize de sange FSH, LH, AMH, estradiol, progesteron, testosteron, prolactina, big prolactina, teste de ovulatie, analize secretii col, spermograme, spermoculturi etc.), un doctor mi-a recomandat sa fac si analizele pentru tiroida, care au relevat acest hipotiroidism autoimun. Am inceput tratament cu Eutyrox si acum TSH este in parametri normali, de cateva luni.
Mentionez ca am 28 de ani, ciclu regulat la 29 de zile de f multi ani si nu am alte probleme de sanatate, nici cei din familia mea nu au probleme cu tiroida.
Intrebarea mea este daca aceasta problema a tiroidei explica faptul ca nu am ramas insarcinata in mai mult de 4 ani, in conditiile in care celelalte teste au avut rezultate bune (inclusiv la ecografii s-a confirmat ovulatia). Va multumesc!

Raspuns:

– in lipsa altor cauze obiectivate se poate considera ca macar a contribuit la infertilitate; statistic vorbind, hipotiroidia nu este una din cazele principale de infertilitate;

– exista si asa-numita infertilitate idiopatica, adica ambii parteneri au toate testele normale si cu toate astea nu se poate obtine o sarcina; ceea ce vreau sa spun e ca NU avem teste pentru toatele etapele gametogenezei si fertlizarii, deci sunt lucruri (din ce in ce mai putine) care pot scapa acestei evaluari;

– oricum, este important ca hipotiroidia a fost descoperita si ca e tratata; se va lamuri in viitor daca aceasta a fost sau nu cauza principala;

– atentie, este indicat ca nivelul TSH sa fie mentinut in jumatatea inferioara a intervalului de normal atat in perioada de obtinere a sarcinii cat si pe tot parcursul acesteia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (628)

elena:

buna seara!in 2009 la cateva luni dupa sarcina mi-a aparut un chist tiroidian ,in urma unei ecografii am aflat ca erau 2,la incept era vizibl si se putea simti la palpare apoi nu se mai simteau la palpare mi sa spus ca sunt benigni.am 31 de ani ,nu am rude cu boli de tiroda.am 2 operatii apendicita si cezariana si cam atat.am luat cateva kg. in timpul sarcini dar le-am dat jos.ma simt bine si nu am nici un fel de simptome.in 2009 analizele au iesit bune.ce ar trebi sa fac?va multumesc

Raspuns:

– chistele tiroidiene simple (doar cu lichid in interior, fara septuri sau alte parti solide) sunt 99% benigne; daca dimensiunile se mentin constante, simpla urmarire ecografica periodica este suficienta;

– punctia de golire sau operatia se recomanda atunci cand au dimensiuni mari (peste 2-3 cm), cresc sau se refac foarte repede dupa golire sau au alte elemente de suspiciune;

– nu exista in postarea dvs nicio precizare privind dimensiunile acestor chiste, deci informatiile pe care vi le pot oferi sunt doar generale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (627)

ONICA RODICA:

Buna dimineata!! Mama mea are 50 de ani si acum 3 ani a fost operata fiindu-i extirpata glanda toroida total. De atunci ia tratament. Euthyrox 100 mg. Nu a luat luna trecuta 3 saptamani pt ca a lipsit din farmacii. De 2 sapt a reluat tratamentul insa are niste dureri de maini foarte puternice, noaptea nu poate misca mainile, nu poate deschide usa, abia se poate imbraca. Are legatura cu faptul ca nu a luat tratamentul 3 saptamani???

Mentionez ca a fost operata la iasi(noi suntem din galati) si de acolo a primit si tratamentul. Acum 3 luni a refacut toate analizele si sunt in limite normale toate.Ce efecte are neadministrarea tratamentului? Va multumesc anticipat!!

Raspuns:

– mi se pare putin probabil ca la 2 saptamani de la reluarea tratamentului sa apara astfel de manifestari ca urmare a pauzei de 3 saptamani; daca aceste manifestari persista inca 7-10 zile, in ciuda administrarii zilnice a Euthyrox-ului, trebuie cautata o alta cauza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (626)

Grigore Andreea:

Buna ziua!
Am 33 de ani si in urma cu o luna am fost diagnosticata cu gusa nodulara LTD.In urma ecografiei mi s-a descoperit un nodul pe lobul drept(26,8/15,4/4mm),care incepuse sa ma deranjeze destul de mult,mai ales in stari de oboseala si suparare.Alte simptome:crestere in greutate(cam 5 kg in ultimii 2 ani)in situatia in care nu fac excese,caderea accentuata a parului,transpiratie mai abundenta,nervozitate,umflarea mainilor si a picioarelor,somn din ce in ce mai superficial(ma trezesc la orice zgomot).In urma analizelor,rezultatele au fost:

ATPO: 300ng/ml (1.6-60/ng/ml)

Mi s-a prescris:Euthyrox de 50(1 cps./zi),Magne B6(2 cps./zi 20 zile /luna) si Vagostabyl(1 cps./seara pe care nu l-am luat)timp de 3 luni.Nu mai sunt asa de obosita,insa am mai pus 1 kg si pe langa celelalte simptome,am observat ca mi se ingrasa parul mai repede.Mentionez ca am 1.63m si 69 kg.Nu am in familie pe nimeni cu probleme de tiroida.Am nascut acum 5 ani si 8 luni si aceste probleme le resimt cam de 3 ani.
As dori,daca se poate,parerea dvs.asupra tratamentului si a diagnosticului si in special as vrea sa stiu daca pot trai cu acest nodul fara sa fie nevoie de operatie,asa cum mi s-a dat de inteles.Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox NU se recomanda doar dupa masurarea nivelului ATPO; acesta medicament contine levotiroxina, care este principalul hormon tiroidian (T4); se administreaza in hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), disfunctie care se documenteaza masurand TSH si FreeT4; doar in conditiile unui TSH peste limita superioara (cu sau fara FreeT4 scazut) se pune problema acestui tratament;

– nivelul crescut al ATPO arata prezenta unei tiroidite autoimune, afectiune care poate determina hipotiroidie, dar care de asemenea, in fazele incipiente, poate asocia nivele normale ale hormonilor tiroidieni;

– la aceste dimensiuni nodulul ar trebuie cel putin punctionat pentru a-i stabili natura (benign/malign); atentie, totusi, tiroidita cronica poate determina aparitia unor pseudonoduli care nu sunt noduli adevarati si nu au vreo semnificatie; un ecografist cu experienta poate face de obicei diferenta intre un nodul tiroidian real si un pseudonodul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (625)

Ioana:

Buna seara,am 44 de ani si am fost diagnosticata acum 3 ani cu hipotiroidism si gusa multimodulara si as vrea sa stiu daca menstruataia neregulata si abundenta si de lunga durata(21 zile) poate fi cauzata de tiroida.Mentionez ca fac tratament cu Eutyrox 100mg/zi,sunt supraponerala(120kg) si nu am rude bolnave de tiroida.Valori analize(2011) : TSH 2.24(0.4-4.31),FT4 18.03(10.3-25.7),FSH 10.8 (3.5fol-12.5fol, 4.7ovul-21.5ovul, 1.7lut-7.7lut, 25.8climax-135climax), LH 4.5 (2.4fol-12.6fol, 14ovul-95.6ovul, 1lut-11.4lut, 7.7climax-58.5climax) PROLACTINA 12.5 (0-23) ESTRADIOL 54 (13f.fol-120f.fol, 90ovul-500ovul,45f.lut-250f.lut,11climax-65climax) PROGESTERON 0.43 (0.1fol-0.7fol, 2lut-25lut, 0climax-1climax).Rezultat ecografie(2011) : Lob drept tiroidian 19/19,4/49 mm Ecostructura neomogena,contur neregulat; posterior in 1/3 superioara prezinta imagine nodulara 16/9,7/14,8 mm,slab vascularizata-predominant periferic la examenul Doppler color; restul parenchimului neomogen,prezinta cateva mici imagini hipoecogene de cca 2-3 mm Schita de nodul hipoecogen 7 mm posterior in 1/3 medie Vascularizare in limite normale. Lop stang tiroidian 16,5/16,6/50 mm Ecosructura difuz neomogena;schita de nodul hipoecogen in 1/3 posterioara de cca 7 mm Vascularizatie discret crescuta a LS. ISTM 2 mm Ecostructura omogena. Diagnostic citologic al punctiei cu ac fin(2009) : Epitelii foliculare tipice predominant,atrofice,arii de izolate de colesteatom,moderat si parcelar marcat infiltrat inflamator cronic,coloid abundent. Nodul adenomatos folicular foarte bine diferentiat cu fond hemoragic vechi si inflamator cronic sclerocicatricial(posibil fond de tiroida cronica).Nota laboratorului: risc discret de recidiva hemoragica. A doua intrebare este daca, din aceste analize, reiese ca problemele mele sunt sau nu de natura cancerigena, si daca este necesara interventia chirurgicala? In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!

Raspuns:

– atat timp cat, sub tratament, TSH si FreeT4 sunt in limite normale NU exista o cauza tiroidiana a problemei cu menstruatia; mai mult, celelalte analize facute (FSH, LH) nu arata o sacadere semnificativa a rezervei ovariene (perimenopauza/menopauza); altfel zis, nu pare sa fie vorba de o tulburare hormonala in general; ; in aceste conditii se pune probleme unor cauza locale (uter, col uterin, vagin), aspect care reclama investigatii ginecologice (de exemplu histeroscopie);

– rezultatul punctiei arata prezenta unui nodul foarte probabil benign; daca nu a crescut in dimensiuni din 2009 se poate considera ca nu exista niciun motiv de ingrijorare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (624)

December 11, 2011

Angela:

Se poate sa fi uitat sa-mi raspundeti, de aceea revin cu aceeasi intrebare.
Domnule doctor, va rog sa-mi dati un sfat. Sunt operata de tiroidectomie totala de un an jumatate, am tumoare maligna, am facut substanta cu iod radioactiv in luna iunie a.c. Dupa aceasta am primt rezultat favorabil in sensul ca acei noduli existenti s-au aplatizat si unii chiar au disparut. Acum, au aparut din nou cei care erau si chiar cativa in plus. In februarie ar trebui sa fac iar aceasta substanta.
Din experienta dumneavoastra, ce credeti despre acest prognostic si care sunt posibilitatile de vindecare.
Diagnosticul la iesirea din spital, cel initial, a fost de carcinom papilar ocult, bine diferentiat. Multumesc anticipat si va urez sanatate.

Raspuns:

– nu am uitat de intreabarea dvs, doar ca in ziua de 3 decembrie nu a fost prima postata; aici este intrebarea postata la ora 7:29PM, care a primit raspuns in ziua respectiva, iar aici intrebarea dvs, postata la ora 9:08PM;

– presupun ca “acei noduli existenti” sunt ganglioni limfatici laterocervicali la nivelul carora s-a extins tumora, din moment de tiroida a fost indepartatat complet (tiroidectomie totala);

– daca acesti ganglioni limfatici sunt palpabili sau ecografic au dimensiuni peste 10 mm poate fi indicata reoperatia pentru indepartarea lor, iodul radoactiv fiind ceva mai putin eficient decat in cazul celor mai mici;

– atentie totusi: la nivelul gatului sunt adeseori detectati ganglioni limafatici mariti care sunt benigni si apar in urma unor infectii/inflamatii ale cailor respiratorii superioare; ei nu trebuie confundati cu ganglionii afectati de malignitatea tirodiana;

– exista in continuare sanse mari de vindecare, dar trebuie luate in considerare mai multe elemente pe care dvs nu le-ati precizat: varsta, rezultatul exact la examenul anatomopatologic, rezultatul la scintigrafia post-tratament cu radioiod, nivelul tiroglobulinei pe si in absenta tratamentului de substitutie; in plus, nu ati clarificat in ce sens nodulii “au aparut din nou”: clinic, ecografic, etc; din pacate, fara aceste informatii detaliate nu va pot oferi un raspuns mai exact;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (623)

stoica cerasela:

domnule doctor va multumesc ptr, raspunsurile promte si adevarate pe care mi le-ati dat si-mi pare rau ca nu am tinut cont de ceea ce ni-ati indicat sa fac dar …ce puteam face eu mi-ati scris sa fac punctie inainte de operatie si acum sant de acord cu dvs. dar dl dr. care m-a operat mi-a facut lobectomie totala apoi biopsia .acum asta este multumesc la dumnezeu ca nu a fost mai rau imi scrie doar fara celulu maligne . alta este problema acum am 1 luna si 1 saptamana de la operatie ma simt f. slabita se apropie timpul sa merg la seviciu si sant constienta ca nu o sa fac fata nu pot ridica nici un kg si vorbesc rsgusit obosesc f.tare iau eutyrox 1 pastila si jumatate acum de 50mg si nu stiu ce este cu starea asta de oboseala si cat timp va mai dura nici un dr. nu mi-a explicat cat de putn despre starea postoperatorie sau daca am voie sa vb sau nu sau cat timp .azi am fost la o.r.l. este o problema coarda vocala stanga a fost putin atinsa sant ragusita nu am putere sa vb mai tare dr.spune ca s-ar putea sa imi revin in 6 luni s-ar putea sa raman cu vocea asa ragusita sau mai grav in urma unei raceli sau alceva s-ar putea sa-mi paralizeze coarda vocala si sa nu mai pot vb am innebunit cand am auzit nu mai stiu ce sa fac sant disperata va rog sa-mi spuneti ce sa fac mi-a dat tratament 30 pastile milgama 10 zile imi mai spune ca nu crede ca chirurgia imi va mai da medical pana la 90 zile si nici comisia nu ma va pensiona pe caz de boala .nu sant adepta pensionarii pe caz de boala dar in coditiile acestea sant vanzator trebuie sa vb cu clientii ridic marfa efort ce pot sa fac cine ma mai ia la serviciu asa?macar pe o perioada sa ma pensioneze daca se poate 6 luni sau 1 an pana ma fac bine daca o sa-mi mai revin vreodata se poate ?am nevoie de sfaturile dvs. va rog ajutati-ma va multumesc

Raspuns:

– nu se poate sti la acest moment daca problema cu vocea se va rezolva; oricum nu sunt multe lucruri de facut in afara de asteptare; daca nervul nu a suferit o leziune severa se va reface intr-o perioada care poate merge pana la 1 an;

– daca TSH si FreeT4 sunt mentinute sub tratament in limite normale, oboseala nu are legatura cu absenta tiroidei;

– din pacate, nu cunosc detalii privind modalitatile de pensionare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (622)

December 10, 2011

adrian:

Buna ziua domnule doctor.
Am 44 de ani si dupa o fractura la picior, in luna august a acestui an mi s-a declansat hipertiroidia/Boala Basedow cu tot “tacamul” de simptome, insa fara exoftalmie. Dupa efectuarea unor analize mi-a fost prescris Tyrozol, dar la scurt timp am facut alergie. Dupa ce mi s-a schimbat tratamentul, de asemenea am constatat ca sunt alergic si la Carbimazole si la Propycil, acesta din urma dandu-mi stari de ameteala si dureri in gat, senzatie de gat uscat. Din pacate aceasta situatie reprezinta o mare problema ptr. mine, astfel ca am recurs la tratament naturist, care mi-a atenuat o parte din simptome, inclusiv mi-a oprit scaderea in greutate. In ultima instanta mi s-a propus tratament cu iod radioactiv, la Cluj.
Analizele sunt urmatoarele:
– Examen Doppler / Eco., VLTD= 10,13ml , VLTS= 8,17ml, aspect marcat hipoecogen, marcat neomogen, intens vascularizat, suflu tiroidian prezent, FC 97b/min, ritm sinusal.
– TSH = 0,0 mUI/l ->(0,3-6,2mUI/l) ; FT4 = 2,1ng/dl ->(0,8-2ng/dl) ; FT3 = 23,53pg/ml -> (1,5-4,2pg/ml) ; T3 >10 ->(1,3-3,1) si antireceptor TSH(Trab) >40 ->(limita de decizie clinica: 1,75UI/L) ; TGP si TGO putin mariti.

Dupa toate acestea sunt un pic nelamurit cu privire la tratamentul cu iod radioactiv deoarece din cate am inteles exista riscul de a dezvolta hipotiroidie dupa acest tratament, ceea ce ar insemna ca toata viata ar trebui sa iau hormoni de sinteza.
Intrebarea si nelamurirea mea este, daca exista vreo analiza sau test care sa arate daca as fi alergic la un astfel de medicament gen Euthyrox, pentru a nu avea surprize neplacute odata facut tratamentul cu iod radioactiv. Deasemenea, ma intreb cum mi se va putea administra medicamentul ce contine hormoni sintetici in eventuala situatie cand nu voi putea fi capabil de asa ceva(accident, boala, semiconstient, etc.)
Eu si partenera mea ne dorim sa avem un copil, intrebarea ar fi, dupa cat timp de la administrarea iodului radioactiv exista deplina siguranta din partea mea pentru a procrea un copil sanatos?

Raspuns:

– conform investigatiilor prezentate aveti (in continuare) o forma severa de hipertiroidie; deci beneficiile tratamentului naturist, desi poate resimtite subiectiv, nu sunt obiectivate de aceste teste;  asta inseamna, in primul rand, ca riscurile asociate acestei conditii (de exemplu riscul unei aritmii cardiace grave) sunt foarte mari;

– levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este identica cu hormonul uman, iar alergia la excipienti este foarte rara; deci nu cred ca teama dvs este fundamentata;

– exista si forme injectabile de levotiroxina, dar oricum, pentru un pacient care a urmat anterior tratamentul zilnic, cateva zile fara acesta nu implica riscuri importante pentru sanatate;

– probabil ca o perioada de 6 luni intre administrarea iodului si obtinerea sarcinii inlatura orice risc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (621)

December 9, 2011

stoica cerasela:

buna ziua acum o luna m-am operat de gusa nodulara pana acum cateva zile am stat in pat nu am facut efort dar azi am fost la magazin si nu am fost in stare sa car 2 kg de cartofi pana acasa am simtit ca tot efortul il fac de la gatde atunci ma tot inteapa la gat nu stiu daca este bine,sau nu si cat mai dureaza aceasta recuperare ca eu ma simt f. slabita obosesc si cand vorbesc si daca fac cel mai mic efort va multumesc mult

Raspuns:

– diferite senzatii (intepaturi, disconfort, senzatia “ca tine”, chiar durere) pot persista pana la 1 an dupa operatie; regula este totusi ca dispar in cele din urma;

– o luna de repaus la pat este in sine suficienta sa slabeasca sistemul muscular si sa reduca rezistenta la efort, indiferent de motiv; oricum, dupa operatia de tiroida NU este necesar un repaus la pat atat de lung daca nu au fost prezente niste complicatii postoperatorii serioase;

– este foarte important ca tratamentul de substitutie cu levotiroxina sa fie corect administrat deoarece deficitul de hormoni tiroidieni poate cauza oboseala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (620)

livia:

Buna ziua!
Va multumesc din toat inima pt . raspunsul la intrebarea anterioara, m-ati lamurit!Va retin atentia cu doua intrebari scurte:
1. se ia sau nu doza de eutyrox in ziua efectuarii analizelor de tiroida?influenteaza sau nu , medicamentul luat dimineata , rezultatul analizelor?
2. dupa operatia de extirpare a glandei tiroide sunt restrictii in ceeace priveste expunerea la soare, la mare?Daca da , puteti detalia ac. subiect?(la cat timp de la operatie se recomanda expunerea la soare, care este timpul maxim , conteaza locul expunerii, mare sau munte,etc.)
Multumesc mult.

Raspuns:

  1. Euthyroxul se absoarbe lent din tubul digestiv; de asemenea, dupa mai multe saptamani de tratament, se atinge un nivel stabil al medicamentului in sange; de aceea, NU conteaza daca in dimineata recoltarii analizelor se administreaza sau nu medicamentul; cel mai bine, pentru rutina, este totusi sa se administreze;
  2. stiu ca exista medici care stabilesc astfel de restrictii pentru pacientii operati de tiroida; acestea NU se regasesc nicaieri in literatura medicala de specialitate sau in ghidurile internationale; de aceea eu le consider inutile si nu le recomand; odata incizia vindecata nu exista nicio restrictie speciala legata de expunerea la soare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (619)

mihaela:

D-le doctor,dupa 4 luni dupa e am nascut am observat la gat o mica unflatura am facut analizele tsh 87.19 t4 2.98 si t3 0.400 am fost cu analize la medic am facut si ecografie tot si m-a diagnosticat cu tiroida postpartum si acum eu urmez tratament cu eutyrox 100 timp de o luna dupa 1 luna trebuie sa fac iar analizele aat-tpo .dar intrebarea mea este ca eu alaptez si poate face ceva rau pt bebelus daca urmez tretament cu rutyrox? va multumesc

Raspuns:

– cred ca mai degraba e vorba de o tiroidita autoimuna (Hashimoto) agravata dupa nastere, nu de o tiroidita post-partum; diferenta este ca tiroidita postpartum este tranzitorie , pe cand tiroidita Hashimoto este permanenta;

– tratamentul cu Euthyrox NU va avea niciun efect negativ asupra copilului si trebuie urmat conform recomandarilor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (618)

popa mela:

buna ziua ,am 34 de ani si in luna aprilie a acestui an am fost diagnosticata cu gusa hipertiroidiana si am inceput tratament cu tyrozol de 10,la inceput si 5 pastile pe zi.in ultimele 3 luni doza a ajuns la 1,1/2 pastile pe zi.in ultimele 2 saptamani nu m-am simtit bine si am intrerupt tratamentul desi la ultimul control analizele erau FT4 15.4,TSH<0,OO5(VALOAREA ACEASTA NU SA MODIFICAT DELOC IN TIMPUL INTREGULUI TRATAMENT).acum 3 zile am aflat ca sunt insarcinata desi aveam sterilet.sunt foarte stresata si dezorientata in legatura cu sarcina .am sunat pe doamna doctor care ma tratat de hipertiroidism ,care mi-a specificat clar sa nu ramai insarcinata,si a sus ca sunt sanse mari ca sarcina sa nu decurga bine si sa apara probleme la fat.va rog ajutati-ma cu un sfat(nu este prima sarcina mai am o fetita de 5 ani)

Raspuns:

– TSH-ul are o latenta in normalizare care poate ajunge si la 6 luni; altfel zis, desi nivelul homonilor tiroidieni (T3 si T4) se normalizeaza in cursul tratamentului pentru hipertiroidie, valoarea TSH poate ramane subnormala mai multe luni;

– este dificil pentru mine sa va spun daca exista vreun risc semnificativ pentru sarcina doar pe baza datelor din postarea dvs; este nevoie de teste suplimentare si de un consult propriu-zis; pot sa va spun totusi ca cel mai mare risc pentru sarcina este ca tiroida sa fi fost excesiv inhibata sub tratament, adica hipotiroidism;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (617)

December 1, 2011

popa mihaela antoaneta:

buna ziua am 34 de ani si va rog frumos sa imi spuneti daca l-tyroxin 100 pot sa o inlocuiesc cu euthyrox de 50 deoarece tyroxin 100 nu se gaseste deocamdata in farmacii va multumesc

Raspuns:

– puteti inlocui tratamentul cu L-Thyroxin, 100 micrograme, 1 comprimat/zi cu Euthyrox, 50 micrograme, 2 comprimate/zi; doza totala trebuie sa ramana aceeasi, cele doua medicamente fiind echivalente; intreaga doza (chiar daca sunt mai multe comprimate) se va lua dimineata, pe nemancate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (616)

Maria:

Am hipertiroidism , Boala Basedow,si am facut tratament de doua ori cu thyrozol cu doze mai amri la inceput , apoi in doze mai mici combinat cu eutirox. La intervale de un an jumatate in care n-am ami luat nici un tratament tiroida s-a reactivat. Prima data pe un fond de emotii puternice pentru a invata sa conduc masina, iar a doua oara emotii combinata cred si cu expunerea la iod prin folosirea unei vopsele pe baza de iod si mersul pe litoral. As vrea sa-mi spuneti care sunt pericolele cele mai mari in reactivarae tiroidei. La mine valorile revin foarte repede la normal si se instaleaza eutiroidia, insa medicul nu-mi spune clar de ce trebuie sa ma feresc si atunci tirtoida se reactiveaza. Medicul meu vrea catratamentul pentru hipertiroidie sa-l inlocuiasac cu operatie iar eu nu inteleg de ce trebuie masuri radicale. Volumul tiroidian nu este asa mare , incat sa ma deranjeze in vreun fel.Am inteles ca dupa operatrie trebuie substituit hormonul tiroidian cu Eutirox toata viata si nu-mi pare o situatie fericita. Si nu inteleg de ce nu se incearca in cazul meu cu iod radioactiv. Stiu ac este un pericol de a ramane hipotiroidian folosind iodul raioactiv, dar prin opeartie tot la asta ajungi. De ce atunci sa mai faci operatie? Am 38 ani si imi doresc sa am, in viitor ,un copil sanatos.Vreau sa stiu ce trebuie sa fac in situatia mea inainte de a fi insarcinata.

Raspuns:

– se stie ca dupa un stres puternic, dupa o nastere si dupa incarcarea cu iod a organismului, poate aparea recidiva hipertiroidiei la pacientii cu boala Basedow-Graves aflati in remisie; totusi, de multe ori o recidiva apare si fara ca vreunul din acesti factori sa preexiste; in concluzie, nu exista astfel de recomandari “clare” care, odata urmate, sa scada riscul de recidiva la zero;

– nu stiu de ce medicul dvs prefera operatia tratamentului cu iod radioactiv; daca nu exista o forma severa de oftalmopatie si volumul tiroidiei nu este foarte mare nu exista, formal, vreo contraindicatie; trebuie sa stiti totusi ca radioiodul va intarzia o sarcina cu 6-12 luni, ceea ce la 38 de ani poate fi riscant din punct de vedere al fertilitatii;

– hipotiroidia este mai usor de tratat si monitorizat decat hipertiroidia; in plus, levotiroxina (tratamentul de substitutie) este identic cu hormonul uman, pe cand toate antitiroidienele de sinteza (cum e si Thyrozolul) sunt produse de sinteza cu potential toxic mult mai important;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »