Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1425)

November 30, 2015

mihaela:

buna seara! sunt mihaela, 38 ani, 1,65 m, 64 kg, fara rude cu probleme endocrinologice, insarcinata in saptamana 21. va cer ajutorul ca sa inteleg si eu de ce tsh-ul nu scade cu toate ca doza de eutirox a fost crescuta…iata ultimele analize ( care au fost facute tot timpul la acelasi laborator, inainte de a lua eutiroxul):

februarie tsh 1,2 (0,4-4), ft4 1,16 (0,8-1,9), doza 25/zi pe care deja o aveam de vreo 2 ani

mai tsh 4,05, doza: 25 – 4 zile, 50 – 3 zile

iulie tsh 3,6, ft4 1,01, ft3 2,11 (1,8-4,2), doza: 50 – 4 zile, 25 – 3 zile

aug tsh 4,07, doza 50/zi

sept tsh 4,10, ft4 1,03, doza 50 – 5 zile, 75 – 2 zile

oct tsh 3,46, ft4 1,10, doza: 75 – 4 zile, 50 – 3 zile

ultimul tsh de 4.15 a fost facut pe 11 nov si de pe 18 nov sunt pe doza de 82 adica 5 zile 75, 2 zile 100. m-am gandit eu ca ar fi mai bine daca doza zilnica ar fi egala adica in loc sa iau 5 zile 75 si 2 100, acum iau 81 in fiecare zi (1 pastila de 50, una de 25 si un sfert din 25)

in iulie am ramas insarcinata iar doza a fost crescuta putin cate putin din cauza ca din martie am inceput sa am palpitatii din ce in ce mai dese, pe langa alte simptome mai mult sau mai putin suparatoare. in prezent palpitatiile si starea de rau general sunt zilnice. am cautat l-tiroxin dar nu am gasit. endocrinologul care ma urmareste a spus ca aceasta din urma este si ultima incercare de a scadea tsh-ul inainte de a ma trece pe novotiral. mentionez ca de cateva luni incoace mai am si calciul si b12 putin sub limita pt care iau un complex de multivitamine pt sarcina. alte medicamente nu iau, eutiroxul cu o ora inainte de micul dejun, vitamintele la 6 ore dupa.

ar mai fi nevoie de alte analize suplimentare ( pe langa cele uzuale care sunt in limite) pt a intelege de ce eutiroxul nu-si face treaba?
va multumesc anticipat

Raspuns:

– aceste rezultate nu arata ca Euthyrox-ul “nu-si face treaba” ci ca ar fi nevoie de doze mai mari; problema este, din ce am  inteles, ca tolerati destul de greu cresterea dozei; in aceste conditii, cred ca endocrinologul dvs a incercat sa mentina un echilibru intre necesarul de Euthyrox si controlul tulburarilor de ritm cardiac;

– oricum, valorile TSH au fost acceptabile, chiar daca nu optime, ceea ce inseamna ca nu e de asteptat vreun efect negativ pe sarcina;

– in a doua jumatate a sarcinii tiroida fatului incepe sa produca proprii hormoni, deci dependenta de tratamentul cu Euthyrox e mai mica;

– legat de aceste palpitatii, poate fi util un consult cardiologic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1424)

Corina:

Buna seara. Am fost operata in 2002 (Basedow, hipertiroidism). Iau euthyrox de 100.Vreau sa stiu daca salina imi face rau. Trebuie sa merg cu fiul meu care are bronsita asmatiforma si ii merge foarte bine acolo. Va multumesc frumos. Multa sanatate.

Raspuns:

– odata tiroida indepartata chirugical, iodul, chiar si in exces, NU mai poate produce tulburari ale hormonilor tiroidieni; in concluzie, nu veti avea nicio problema daca mergeti la salina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1423)

Bobes Stefania:

In Iulie 2014 mi s-a practicat tiroidectomie totala si nici pana acum nu am reusit sa -mi stabilizez doza de euthyrox.Acum IAU 100 MG dar am momente când mi se creeaza starea de hipertiroidie ( tensiune, nervozitate, mi se umfla mainile , picioarele si ochii, tremor in muschi).In aceste momente iau din proprie initiativa 75 mg timp de doua sau trei zile dupa care imi revin la normal.Ultimele analize arata astfel TSH 11,86 , FT4 1,13 si ATPO 6,76.Este normal ca dupa tiroidectomie totala sa mai existe ATPO?Am varsta de 46 ani.

Raspuns:

– valoarea crescuta a TSH arata ca doza actuala de Euthyrox este prea mica; obiectivul tratamentului este de a normaliza TSH, in primul rand;

– scadarea timp de 2-3 zile a dozei de la 100 la 75 μg/zi, in conditiile in care asta nu se intampla prea des, este putin probabil sa aiba un efect real pe nivelul de hormoni tiroidieni; altfel zis, manifestarile descrise pot avea alta cauza si modificarea 2-3 zile a dozei probabil NU ajuta in mod real;

– masurarea ATPO dupa operatie este inutila; altfel zis, rezultatul nu are nicio semnificatie si in niciun caz nu e obligatoriu ca nivelul acestor anticorpi sa devina nedetectabil dupa interventia chirugicala;

– in cazul dvs, doza de Euthyrox ar trebui crescuta lent, de exemplu cu cate 12.5 micrograme la 2 saptamani, in incercarea de a creste toleranta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1422)

iulia pascu:

Buna ziua.
Recent am fost diagnosticata cu trombocitopenie autoimuna cu 18000 trombocite pentru care am primit tratament cu medrol cu cresterea lor la 23000. in urma cu 7 ani am luat tratament cu Thyrozol pentru 2 ani- tratament intrerupt deoarece nu mai era nevoie de acesta. Acum am un TSH de 0.05 mU/l (0.4-4) si fT4 22.9 pmol/l (9-19). pot sa iau tratament cu thyrozol (daca se dovedeste necesar) chiar daca am 23000 de trombocite?
Va multumesc.

Raspuns:

– in dozele uzuale (sub 40 mg/zi) Thyrozolul nu are un efect semnificativ pe numarul de trombocite; in concluzie, se poate utiliza in cazul dvs, cu monitorizare la 2-4 saptamani a hemoleucogramei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1421)

Ana:

Buna ziua,
ce sanse am sa sa fac un copil sanatos in conditiile in care am ramas insarcinata sub tratament cu Thyrozol 20 g in prima luna,cand am fost depistata cu hipertiroidie,iar de cand am ramas insarcinata am doza de 15 g.Tratamentul l-am luat doar pe o luna de sarcina,apoi a fost oprit.Am pornit cu un TSH de 0.01 din ref 0.44-3.45,cu FT3 si FT4 normale.Dupa o luna am TSH 1.4 iar FT4 -0.80 ref. 0.93-1.7(pe 7.10.2015).Pe 11.11.2015 – FT4 -0.66 din aceiasi referinta,dar un TSH de 10.46 din ref. 0.27-4.2.
Am facut si TRAB 3.01 din ref. ,,<1.75,,
.Mentionez ca un endocrinoloc imi recomanda sa fac avort,iar unul imi spune ca nu sunt chiar asa grav si sa nu fac avort.Un ginecolog imi spune ca nu am de ce sa fac avort.Astept si parerea dvs. intrucat am 6 saptamani de sarcina,din care 4 am luar thyrozol 15 g apoi am oprit.

Raspuns:

– o valoare a TSH de 10.46 μUI/ml nu este un motiv de a intrerupe sarcina; ar trebui imediat instituit tratament cu levotiroxina pentru a normaliza cat mai repede nivelul TSH, cu monitorizare la 2-3 saptamani;

– hormonii tiroidieni incep sa fie implicati in dezvoltarea creierului fetal de la saptamana 5-6, deci pana la acest moment nu ar trebui sa existe efecte negative; conditia e, cum am spus si mai sus, va aceste valori sa fie aduse in limite optime cat mai repede;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1420)

elena:

Va rog sa-mi spuneti care este explicatia stiintifica a faptului ca trebuie sa fie un interval de 30 de minute de la administrarea eutyrox pana la ingerarea de alimente.multumesc.

Imi cer scuze,am uitat sa intreb inca ceva…cu eutyrox 75 mg tsh se mentine in limite normale, dar am valori pentru tensiunea arteariala care de regula sunt 85-88 rar 90 cu 65 rar 70 puls 60 sau chhiar mai putin uneori…e normal? Multumesc…Tiroida este Hashimoto

Raspuns:

– alimentele si multe bauturi impiedica buna absorbtie a medicamentului la nivel intestinal; de aceea trebuie luat pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de micul dejun; in caz contrar, doar o parte din doza zilnica va trece in sange;

– din pacate, a doua parte a intrebarii e neclara; nu se intelege care sunt valorile tensiunii si pulsului cu Euthyrox si care sunt fara; in esenta o doza de Euthyrox care mentine valoarea TSH in limite normale nu ar trebui sa influenteze in rau valorile tensiunii arteriale si pulsului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1419)

anca:

Buna seara si mii de multumiri ptr raspunsul dat!Din nefericite rezultatul examenului histopatologic a iesit nefavorabil,carcinom folicular minim invaziv,fara semne de invazie vasculara,de 1,5 cm.Am facut o noua interventie chirurgicala ptr extirparea lobului drept si acum asteptam rezultatul de la cea de-a doua operatie,la care nu i s-au scos ganglionii limfatici ptr ca nu erau inflamati.La ecografiile si scintigrafia facuta,nu su fost prezente (in lobul drept)formatiuni nodulare.In aceste conditii,considerati ca pot exista metastaze la distanta?Intr-unul din raspunsurile dvs am regasit faptul ca acest tip de cancer se diferentiaza de adenomul folicular prin invazie capsulara,imi puteti explica ce inseamna acest lucru?daca cele mai fregvente metastaze la distanta sunt plamanii si oasele pot sta linistita avand in vedere ca CT-ul facut cu 5 zile inainte de operatie este perfect negativ si calciul dupa operatie si excesul de zel al chirurgilui cate a taiat si din paratiroida a iesit 2,18?CT-ul facut afecteaza administratea de iod rafioactiv?Daca nu au fost extirpati ganglionii limfatici este posibil sa fie nevoie de o a treia operatie?Considerati acest carcinom foliculat mai periculos sau doar mai rar fata de catcinomul papilar?care este diferenta intre cele doua,dupa ce a fost indepartat chirurgical?Imi cer scuze ptr invazia de intrebari,tot incerc sa gasesc raspunsuri insa nu ma lamuresc!Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate!

Raspuns:

– la un carcinom folicular de asemenea dimensiuni, cu minima invazie a capsulei, este foarte putin probabil sa apara metastaze la distanta; de obicei boala este localizata la nivelul tiroidei si se rezolva prin operatie;

– carcinomul tiroidian folicular, spre deosebire de cel papilar, nu se extinde la nivelul gagnglionilor limfatici, deci excizia acestora nu este la fel de utila sau importanta ca in carcinomul papilar;

– substanta de contrast care se utilizeaza la CT contine iod in cantitate mare si de aceea tratamentul cu iod radioctiv, pentru a fi eficient,  trebuie programat la un interval de timp suficienta pentru a permite eliminarea acestuia (iodului din substanta de contrast) din corp; daca CT-ul s-a facut fara substanta de contrast, nu e nicio problema;

– in general, cele doua forme de carcinom tiroidian diferentiat (papilar si folicular) au prognostic si sanse de vindecare similare (foarte bune);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1418)

November 22, 2015

Iordache Laura:

Va rog frumos daca ma puteti lamuri cu aceste analize:anti TPO 10 UI / mL
Estradiol 20.0 pg/ml
FT4 1.15 ng/dL
Progesteron 0.20 ng/ml
TSH 0.829 qUL/ml.Am 24 ani si 30 kg.

Raspuns:

– valorile in limite ale TSH si FT4 arata ca functia tiroidiana este normala, deci deficitul ponderal nu are cauza tiroidiana; nivelul ATPO este normal sau minim crescut (in functie de valorile normale ale laboratorului), dar acest aspect nu schimba in niciun fel concluzia din fraza precedenta;

– valorile progesteronului si estradiolului se interpreteaza in functie de ziua ciclului menstrual in care s-a facut recoltarea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1417)

Georgiana:

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu o recomandare mi-am facut analizele la tiroida FT4, TSH-ul au iesit in limita normala insa ATPO a iesit de 6 ori mai mare decat limita normala -215, este normala aceasta valoare?O sa ajung la un medic endocrinolog peste 2 saptamani insa pana atunci as vrea sa stiu daca sunt motive reale de ingrijorare.
Multumesc anticipat,
O seara frumoasa

Raspuns:

– aceasta combinatie de rezultate (TSH si FT4 in limite normale si ATPO crescut) arata prezenta unei boli numite tiroidita autoimuna (sau Hashimoto); in aceasta afectiune, sistemul imunitar ataca si progresiv distruge tiroida, ducand in timp la deficit de hormoni tirodieni (hipotiroidie); in cazul dvs, boala se afla intr-o faza incipienta, in care productia de hormoni tiroidieni este inca in limite normale; de regula, in aceasta etapa este suficienta monitorizarea fara tratament;

– este utila in aceasta situatie si o ecografie de tiroida, mai ales daca tiroida este marita asimetric la palpare;

– oricum, este obligatoriu consultul si luarea in evidenta la un medic endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1416)

nicoleta:

Buna ziua,
Am fosta operata-tiroidectomie totala-rezultat microscopie:nodul adenomatoid lob tiroidian drept in iunie 2014.Am 32 ani si 55kg.De atunci iau tratament de substitutie cu Euthyrox.Nu am reusit,decat pe perioade scurte sa stabilizez nivelul tsh.De exemplu :din 15 sept a.c. am schimbat doza la 100mg la recomandarea medicului(in anotimpul rece,adica toamna si iarna sa iau 100mg/zi …iar in anotimpul cald,adica primavara si vara sa iau 😮 zi -75mg |o zi 100 mg).Recomandarile au fost facute pe baza rezultatelor analizei tsh.
Dupa modificarea dozei la 100mg/zi am refacut tsh in 15 oct.2015,rezultatul fiind 1,27 (limite 0,27-4,2).Deci…totul pare a fi regula.
Am mai refacut o data tsh in 15 nov. 2015,rezultatul fiind 0,126(limite 0,27 -4,2)…cu specificatia ca nu am luat aceeasi doza de Euthyrox-100mg.
De ce aceste fluctuatii?De ce nu se poate stabiliza acest nivel tsh?
Are importanta ca in lunile oct.,nov.vremea a fost foarte calda?
Cat de des este recomandat sa repet analiza tsh?
In cat timp ,dupa modificarea dozei de medicament se modifica nivelul tsh?
Are importanta ca am avut in 2011 un microadenom hipofizar secretant de prl pe care l-am tratat cu Dostinex,care nu mai apare la rmn.PRL este in limite normale in momentul de fata.
Va multumesc mult!

RECTIFIC FRAZA:
Am mai refacut o data tsh in 15 nov 2015,rezultatul fiind 0,126(limite 0,27 -4,2)…cu specificatia ca AM luat aceeasi doza de Euthyrox-100mg.

Raspuns:

– in primul rand, aceasta schimbare a tratamentului cu Euthyrox in functie de de sezon (cald sau rece) este mai degraba intuitiva si NU este sustinuta de dovezi obiective care sa arate ca este de preferat unei doze stabile;

– faptul ca TSH-ul dvs s-a supresat arata ca doza actuala este usor excesiva; la acest moment fie se va reveni la tratamentul din sezonul cald, fie se va continua cu 100 μg/zi si se vor repeta analizele peste 1 luna, tinand cont ca nivelul TSH nu este periculos de scazut;

– exista, intr-adevar, o intarziere intre modificarea dozei de Euthyrox si cea a nivelulul TSH; aceste interval este variabil, de la zile la luni si depinde atat de nivelul initial al TSH cat si de cat de mare este modificarea dozei;

– atat timp cat nivelul prolactinei este normal si pe RMN nu mai apar modificari hipofizare, este exclusa orice influenta asupra tratamentului cu Euthyrox si analizelor de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1415)

Visinoiu Liliana:

Buna ziua.
Ma numesc Visinoiu Liliana. Am 42 ani.
In luna ianuarie m-am operat si mi-a fost extirpata partea dreapta a tiroidei. Mi s-a spus ca mai am 10-20 la suta din partea stanga.
Am luat Eutirox de 25 cateva luni. Acum sunt sub tratament cu Eutirox de 50 de 5 luni.
In urma cu 3 luni aveam toate analizele in parametri, dar TSH 0,2. .
Acum am TSH 0,1 si ATPO > 320.
Explicatia a fost ca din cauza stresului.
Dar nu stiu ce sa mai fac.
Ma asteptam sa incep sa intru in parametri normali.
Am o serie de modificari pe care nu prea stiu sa le gestionez.
Atacuri de panica puternice, cadere de par, oboseala mare, usoara depresie, am ca o gheara pe inima, in piept.
Va rog sa imi dati un sfat. De ce s-au modificat asa tare analizele?
Multumesc din suflet pentru timpul acordat.

Raspuns:

– in primul rand, daca a mai ramas doar 10-15% din lobul stang inseamna ca a fost extirpat mai mult decat lobul drept tiroidian (“partea dreapta a tiroidei”);

– nivelul subnormal al TSH arata ca doza de Euthyrox este la acest moment prea mare si pasul logic este ca medicul dvs sa reduca doza si sa urmareasca analizele dupa cateva luni; explicatia cea mai probabila este legata de productia de hormoni troidieni de la nivelul tesutului ramas dupa operatie, dar este mai putin importanta decat managementul corect al situatiei;

– in marea majoritate a cazurilor, un nivel al TSH de 0.2 sau 0.1 μUI/ml este asimptomatic; in consecinta, simtpomele dvs cel mai probabil NU sunt explicate de aceste analize;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1414)

Florin Iatan:

Ziua bună! În anul 2009 mi s a făcut tiroidectomie totală și, normal, euthyrox din acel moment, acum întrebându vă, desigur, mulțumindu vă, dacă mi pot administra substitutul seara, nevoit fiind să mi desfășor activitatea n serviciul de noapte!?!!!

Raspuns:

– da, daca in mod curent va incepeti activitatea  seara (noaptea), tratamentul se poate lua imediat dupa ce va treziti din somn (somnul principal al unui interval de 24 de ore);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1413)

November 14, 2015

Maria:

Buna ziua,
Am o fetita de 15 luni si tocmai am descoperit ca TSH ul ei are valoarea de 11.5.
Fata a fost nascuta la 41 de saptamani, 3.100 kg, nastere normala, acum cantareste 10 kg si are cca 84 cm. A fost un copil foarte dificil in primele 6 luni in sensul ca a plans foarte mult si nu dormea cat trebuia sa doarma la varsta ei. A fost granita cu lapte praf, deoarece lapte le l am pierdut inca din prima Luna de cand am nascut o, din cauza stresului. Acum este un copil foarte sociabil si activ. Urmeaza ca peste 4 zile sa mergem la un medic endocrinolog, pana acum am fost la pediatru si mi a spus ca o sa fie nevoita sa ia medicamente toata viata.
Va rog sa mi spuneti Ce sa fac, daca e nevoie sa faca si alte analize ( momentan nu a facut decat analiza TSH ului) ?
Va rog , de asemenea, sa mi spuneti daca aceasta problema poate fi ceva temporar la copii?
Multumesc anticipat

Raspuns:

– in primele zile dupa nastere se face o masurare a TSH pentru depistarea hipotiroidismului congenital la nou-nascuti; presupun ca acest test a fost in limite normale, din moment ce dvs nu ati precizat altceva; in afara acestor forme de hipotiroidie congenitala (adica prezente de la nastere), boala este rar intalnita la copii atat de mici;

– o valoare de 11.5 μUI/ml este intr-adevar peste limita, dar poate fi tranzitorie, adica fara semnificatie patologica;

– este necesar un examen endocrinologic, concentrat in special pe eventuale probleme de crestere, inclusiv viteza de crestere, si greutate; in plus, se mai recomanda ecografia de troida, masurarea auto-anticorpilor specifici (ATPO si anti-tiroglobulina) si eventual varsta osoasa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1412)

SIMONA:

buna ziua. sunt din Constanta. zilele trecute am efectuat cateva analize.
TSH – 1.3
FT4 – 16.60
ATG – 28.50
ATPO – 497.20
Ce pasi ar trebui sa urmez si catre cine ma indrumati ? va multumesc. o zi frumoasa. cu respect, Ion Simona

Raspuns:

– rezultatele arata prezenta unei boli numite tiroidita autoimuna (sau Hashimoto); in aceasta afectiune, sistemul imunitar ataca si progresiv distruge tiroida, ducand in timp la deficit de hormoni tirodieni (hipotiroidie); in cazul dvs, boala se afla intr-o faza (relativ) incipienta, in care productia de hormoni tiroidieni este inca in limite normale;

– aveti nevoie de un medic endocrinolog care sa va preia si sa va urmareasca periodic boala; in afara de un consultul propriu-zis, este bine sa faceti si o ecografie de tiroida;

– in esenta, daca nu apar elemente noi dupa consult si ecografie, la acest moment afectiunea dvs necesita doar monitorizare, fara tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1411)

ASTILEAN LOREDANA:

Buna ziua,
va rog sa imi spuneti ce inseamna rezultatul CT:
Moderata hipertrofiere a lobilor tiroidieni in special al lobului stang ce masoara aprox 6.5cm craniocaudal 2.3 cm anteroposterior al lobului tiroidian drept masoara aprox 5.4 cm craniocaudal si 2.6 cm antero-posterior, cu structura relativ omogena pe exam. nativa fara modificare semnificativa a calibrului traheal.
Tiroida nu plonjeaza la nivel mediastinal superior..
Nu se evidentiaza adenopatii cu dimensiuni patologice latero-cervical.

Raspuns:

– rezultatul CT (tomografie computerizata) arata doar ca glanda tiroida este moderat marita de volum; totusi, CT-ul NU este o metoda foarte precisa de a evalua tiroida din punct de vedere imagistic; avand in vedere rezultatul, este bine sa faceti si o ecografie de tiroida, de preferat efectuata chiar de endocrinolog; in functie de aspectul ecografic, acesta poate recomanda apoi si teste de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »