Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1532)

June 26, 2016

Dendela:

Buna ziua Domnule Doctor,
va rog sa imi spuneti 1 mcg T3 este echivalent a cat T4? Sau 1 pastila Novothyral de 100 (100 T4+20 T3) cat T4 este? Multumesc.

Raspuns:

– triiodotironina (T3) este un hormon de 4-5 ori mai potent decat tiroxina (T4);

– 1 cp de Novothyral este aproximativ echivalent cu 180-200 micrograme de Euthyrox;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1531)

Elisabeta Birsan:

As dori sa știu ce cantitate de Eutirox trebuie sa îmi au zilnic dacă sint operata de glanda tiroida și mai am doar un sfert din lobul sting Vă mulțumesc

Raspuns:

– NU exista o doza fixa care sa se potriveasca tuturor pacientilor operati, chiar daca, teoretic, au aceeasi proportie din tiroida indepartata;

– se incepe in mod empiric cu o anumita doza (de regula 75-100 micrograme/zi), care se ajusteaza apoi in functie de analizele de laborator (TSH, FT4) efectuate la 2-3 luni de la initierea tratamentului;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1530)

Cazacu Lenuta:

Buna ziua,
Am fost operata pe 21 aprilie 2015 la Spitalul Militar de tiroidectomie totala, rezultatul histopatologic a fost:
1. Carcinom papilar”varianta foliculara” focar incapsulat, 1.5 cm LST
2. Paranchim adiacent cu aspect de tiroidita cronica
(M 8340/3 PT1B PNX ST1 G1 RX).
In ianuarie 2016 am facut radioiodoterapie la “C. I. Parhon” unde mi-a fost administrata o doza de 30mCi *131 I.
Ecografia regiunii cervicale anterioare:
Status posttiroidectomie. Loji tiroidiene neomogene cu resturi tiroidiene bilateral (cel mai mare 5.5/4.6/3.9 mm in loja dreapta). Laterocervical bilateral polimicroadenopadie cu aspect nespecific cu diametrul sub 1 cm, fara semnal Doppler in interior.
Scintigrafia regiunii cervicale anterioare (*131 I)- status posttiroidectomie. Mici resturi tiroidiene net iodofixante vizibile la nivelul ambelor loje tiroidiene.
Scintigrafia intregului corp (*131 I) – Status posttiroidectomie. mici resturi tiroidiene net iodofixante vizibile la nivelul ambelor loje tiroidiene. Fara alte imagini iodocaptante cu aspect patologic in restul organismului.
Tratament recomandat: Euthyrox 100
In iunie 2016 am refacut analizele si ecografia.
Rezultat analize *TSH <0.05 microIU/ml, *FT4 24.48 pmol/l.
Rezultatul ecografiei: -Loja tiroidiana dreapta mic rest de tesut tiroidian 0.61/0.69; -loja tiroidiana stanga mic rest de tesut tiroidian 0.69/1.02; -fara adenopatii laterocervicale.
Intrebarile mele sunt: nu mi s-a spus ce sa fac mai departe, ar trebui sa fac din nou terapie cu I 131, au crescut prea mult resturile? Ce analize ar trebui sa mai fac?

Raspuns:

– o modificare ecografica de cativa milimetri poate aparea de la o masuratoare la alta, in plus sau in minus, fara a insemna obligatoriu ca formatiunea respectiva a crescut;

– pe de alta parte, daca aceste resturi chiar cresc dupa tratamentul cu iod radioactiv, o punctie cu ac subtire sau chiar o reinterventie chirugicala intra in discutie; pentru a vedea daca cresterea e reala pot fi necesare 2-3 ecografii la intervale de 3-6 luni;

– indicatia pentru inca o doza de iod radioactiv depinde si de rezultatele testelor de laborator obtinute inainte de tratamentul anterior (TSH, tiroglobulina si anticorpi anti-tiroglobulina); in plus, mai poate fi necesara o intrerupere de cateva saptamani a tratamentului cu levotiroxina, cu repetarea analizelor de sange enumerate anterior si a scintigrafiei; aceasat intrerupere nu se face, totusi, mai devreme de 6-12 luni de la doza de iod radioactiv;

– valoarea TSH este prea supresata, medicul dvs ar trebui, cel mai probabil, sa scada usor doza de Euthyrox in incercarea de a stabiliza nivelul TSH in jur de 0.1 μUI/ml;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1529)

June 16, 2016

Gelu Muresan:

Buna ziua.AM fost operat anul acesta prin tiroidectomie totala, iar la analize mi a ieșit următorul rezultat: 1.Lob de 8,5/6/5 cm , pe suprafața de secțiune cu aspect parenchimatos-coloid cu arii chistice.2.Lob de 5/3,5/1 cm ,pe suprafața de secțiune cu aspect parenchimatos-omogen.Lob drept parenchimatos glandular tiroidieni ce conține mai multe formatiuni modulare delimitate de Septembrie conjunctivita de diferite dimensiuni.Formatiunile modulare sunt alcătuite din normoponderali, macro, si imicrofoliculi tapetată de celule tiroidieni de aspect obișnuit.Interstitial se onserva arii de fibroza cicatriciala, grupuri de cristale de colesterol, depozite de hemosiderins, grupuri de siderofage si redus infiltrat limfocitar dispus Focal.2.LOb stâng:parenchim glandular tiroidieni alcătuit din normofoliculi si rari macrofoliculi de aspect obișnuit.Concluzie:aspectul histopatologic corespunde unei gusi modulare lombarde drepte.”Va rog sa îmi interpretați aceste rezultate.Va Multumesc.

Raspuns:

– rezultatul dvs pare tradus cu un program automat, deoarece sunt mai multe cuvinte care nu au sens; in masura in care doriti un raspuns util, este bine sa faceti efortul unei traduceri mai corecte;

– totusi, atat cat se poate intelege, pare sa fie vorba de o gusa nodulara benigna;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1528)

Maria:

Buna ziua, am 29 de ani si in luna martie am fost diagnosticata cu hipotiroidita nivelul TSH fiind de 8.41, mi-a fost recomandat tratament cu Euthitox 50 mg timp de 2 luni si recontrol. In data de 08.06.2016 TSH este de 9.55 si Anti-TPO >600,FT 4 16.29 va rog sa ma ajutati. Mentionez ca urmam procedura de reproducere asistata in prima faza sotul fiind cel investigat. Va multumesc.

Raspuns:

– daca tratamentul a fost urmat in mod corect (in FIECARE zi, dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea) in acest interval si analizele sunt corect lucrate, doza de Euthyrox ar trebui crescuta de catre medicul dvs;

– nu este neobisnuit ca functia tiroidei sa scada suplimentar, dupa momentul diagnosticului si al initierii tratamentului, astfel ca la control sa se dovedeasca ca doza recomandata nu mai este suficienta si sa fie necesara o ajustare;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1527)

Carmen Drosou:

Buna seara domnule doctor! Eu am fost diagnosticata cu aceasta maladie [ADENOM TOXIC TIROIDIAN] si sunt sub tratament cu Prothuril 50 mg, jumatate de tableta dimineata si seara.
In ultimul timp insa (cam de o luna ) prezint un edem periocular la ochiul drept destul de vizibil.Pleoapa superioara este afectata.La celalalt ochi este mult restrans, aproape normal.
Asta inseamna oare ca voi dezvolta si boala lui Graves?
Va multumesc anticipat

Raspuns:

– adenomul toxic tiroidian si boala Basedow-Graves NU sunt inrudite, deci aparitia uneia dupa cealalta este improbabila, desi nu imposibila;

– in primul rand, este necesar un consult oftalmologic;

– apoi, daca diagnosticul de boala Basedow-Graves intra in discutie, sunt cateva investigatii care pot lamuri situatia:

  1. masurarea TRAb (anticorpi anti-receptor de TSH), care sunt crescuti doar in boala Basedow;
  2. ecografie de tiroida, care poate arata modificari inflamatorii in toata tiroida, sugestiv pentru o afectare autoimuna;
  3. scintigrafie de tiroida, facuta dupa cateva zile de pauza a tratamentului medicamentos;
  4. CT de orbita (la indicatia oftalmologului);

– in functie de aceste investigatii (nu sunt necesare neaparat toate), medicul va sti daca e vorba de o boala Basedow sau de altceva;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1526)

Roxana Maramures:

Buna ziua, am 36 de ani,fara antecedente familiale de boli de tiroida sau alte boli autoimune.Nu am alte boli,operatii. Din 25 mai 2016 iau tratament pentru hipertiroidism in Boala Basedow diagnosticata in aprilie 2016 , valori patologice aveam din decembrie 2015 dar nu se stia clar ce e, se credea ca ar fi hipertiroidism tranzitoriu in Tiroidita HASHIMOTO.Simptomele prezentate erau _intoleranta la caldura artificiala,la soare ma simt bine,transpiratii excesive, usoara tahicardie , senzatia de greata dimineata si cel mai deranjant senzatia de nod in gat si oboseala mai ales dupa amiaza si dupa pranz. Nu am exoftalmie ,doar o usoara miopie la ochiul drept recent diagnosticata.Tiroida ecografic e normal/putin marita cu o usoara hipervascularizatie, fara noduli.Analize 17.12.2015, TSH 0,012 Normal 0.2-0.4,ft4 16.7 Normal 10.0-20.5,fT3 5,8 Normal 3.0-6.5. Analize 22.01.2016 TSH 0,051 ,fT4 11,4 ,FT3 4.4 ,Anti Thyreo pero normal,Anti Thyreoglobulin normal, Anti-TSH-Receptor 6.22 Normal mai mic de 1,75.
Analiye 17.04.2016 TSH 0.002 Normal 0.10-4.00,fT4 27.3 Normal 10.0-28,fT3 11.2 Normal 3.0-9.5,Anti -TSH-Receptor 8,43 Normal mai mic de 1.75 Analize 25.05.2016 TSH mai mic de 0.005 Normal 0.27-4.2,fT4 28.9 Normal 10.6-22.7,fT3 11.7 Normal 3.4-6.8,Anti-TSH-receptor 11.74 Normal mai mic de 1,75, GPT 79 Normal mai mic 33, GOT 34 Normal mai mic de 32. Din 26.05.2016 urmey un Tratament cu Tyrozol 3×10 mg, Prednison 3×10 mg pt 10 zile ,apoi 2×10 mg pt 10 zile , apoi 2×5 mg 10 zile. Propranolol 20 mg , Calcivit 1tbl pe zi,LAGOSA 2 tbl pe zi,
Analize dupa inceperea tratamentului 01.06.2016 TSH mai mic decat 0.005 Normal 0.27-4.2 FT4 36 Normal 10.6-22.7 FT3 7,2 Normal 3.4-6.8 GPT 35 , GOT 13 ,Glucoza 107.
Vreau sa mai adaug ca in 2010 FT4 era 11.3 Normal 12-22, restul analiyelor in limite normale .In 2011 FT4 era 11.6 Normal 12-22,Anti-tiroglobulina 138 Normal mai mic decat 115, Anti-TPO 7 si Anti Receptor TSH 1,62. In 2013 TSH 6.75 Normal 0.27–4.2,celelalte valori si anticorpii in limite normale.in 2014 analiyele de tiroida , precum si toti anticorpii tiroidieni au iesit in limite normale fara niciun fel de medicatie.
1.Cum se explica ca inainte aveam hipotiroidism in tiroidita autoimuna si fara tratament valorile s-au normaliyat si apoi s/au transformat in valori de hipertiroidism in Boala Basedow.
2. As vrea sa fac sport,fitness,aerobic, jogging,o ora pe zi sau de 3 ori o ora pe saptamana, e permis?nu am antecedente cardiace si acum si fara propranolol pulsul meu e 67 si clinic ma simt mai bine, persista doar senzatia de nod in gat,dar nu ma mai simt obosita, am energie
3. ce statiuni balneare pt. boala Basedow sunt in tara ?
4.La mare e contraindicat din cauza curentilor de iod, dar se poate sta in soare in locuri normale, la piscina, la munte? tolerez caldura soarelui, doar caldura artificiala de la
calorifer nu o tolerez
5.este contraindicat laptele,produsele lactate, ouale, carnea, fiind sursa de proteine?
6.sarea nu e deloc recomandata.?mamanc la cantina de la serviciu asadar nu pot controla toata sarea ingerata
7.vitamina A,ssleniul,cmplexul de vitamine B, zincul sunt indicate ?ce preparat, ce doza si pentru cat timp?
8. comprese cu argila aplicate pe gat?ce fel de ceaiuri se recomanda, se poate folosi cicoarea in locul cafelei ?
9. acupunctura, yoga ajuta?
10.contraceptivele sunt contraindicate ?
11. este indicat vreun imunomodulator fiind vorba de o boala autoimuna, e necesara prezentarea la un medic imunolog ?
12. Actual pulsul meu fara propranolol e 67 . Mai este indicat sa/l iau daca nu sunt tahicardica? Are vreo influenta asupra inhibarea hormonilor tiroidieni si protejeaza impotriva retractiei pleoapei?
13. datorita serviciului trebuie sa lucrez cam vreo 5/6 nopti pe luna?ar putea agrava boala Basedow?
Multumesc din suflet.Mii de aprecieri. Mult bine si multa sanatate.

Raspuns:

  1. tiroidita autoimuna si boala Basedow-Graves, desi au efecte opuse pe functionarea tiroidei (hipotiroidie vs. hipertiroidie), sunt afectiuni autoimune inrudite; cel mai probabil, boala de tiroida in cazul dvs a inceput ca o afectare autoimuna nespecifica, de tip tiroidita, evoluand apoi catre boala Basedow-Graves; oricum, NU este ceva inexplicabil sau nemaiintalnit din punct de vedere medical;
  2. pentru un program regulat de exercitii fizice este mai prudent sa astepati cel putin normalizarea FT4 si T3, daca nu si a TSH;
  3. nu am auzit de statiuni balneare pentru boala Basedow si nu vad in ce fel tratamentul balnear ar putea ajuta;
  4. in esenta, daca tolerati fizic bine caldura, nu trebuie sa evitati expunerea la soare; la fel ca la punctul 2, probabil ca e mai prudent sa evitati expunerea prelungita la caldura si soare cel putin pana la normalizarea FT4 si T3;
  5. nu;
  6. NU exista restrictii privind sarea, iodata sau de orice fel, in boala Basedow-Graves;
  7. nu e dovedit clar ca aceste suplimente ajuta;
  8. vezi mai sus;
  9. vezi pct 7;
  10. nu;
  11. cu posbilia exceptie a cazurilor in care se asociaza mai multe boli autoimune, in cadrul vreunui sindrom multisistemic, nu;
  12. pulsul la un anumit moment poate sa nu fie relevant; propranololul atenueaza efectele cardiace si vegetative ale excesului de hormoni tiroidieni (inclusiv retractia pleoapei, dar nu si pe exoftalmie);
  13. orice fel de stres semnificativ poate influenta imunitatea, deci si bolile autoimune; este totusi mai putin probabil sa se intample daca boala este urmarita si tratata indeaproape;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1525)

June 5, 2016

Adrian Iacoban:

In data de 22.03.2016 am fost la o consultație la CLinica de endocrinologie din CLuj , unde mi s-a pus diagnosticul de :”GLanda tiroida cu volum mult crescut pe seama lobului drept hipertrofiat cu structura izoecogena, omogena LTD, este ocupat aproape in totalitate de o formațiune hipoecogenă, imunogena de 5/4,78/3,88 cm cu arii intens hipoecogenă chiar Transonice si Septe fibroase hipoecogene cu semnal vascular prezent.Traheea este deviata mult către stânga.GUsa lombara dreapta, compresiva grad III, Recomandări -STrumectomie totala.”Am fost operat in data de 30.03.2016 la SPitalul CFR din Cluj prin tiroidectomie totala unde mi s-a spus ca nu sunt elemente de malignitate.In data de 12.05.2016 mi s-a pus diagnosticul de mixedem postiridectomie, hipocalcemia,hipoaparatiroidism postoperator, si adenopatie lateral-jugular dreapta cu aspect inflamator.MEntionez ca mi s-a recomandat tratament cu eutyrox de 125 mg, calciu de 1000 mg si alfa D3 de 0,5 mg.Mentionez ca sufăr de insomnii si de oboseala accentuată , lipsa poftei la mâncare , dificultati la înghițire.Ce îmi recomandați sa fac in continuare

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox trebuie ajustat in timp astfel incata sa mentina TSH si FT4 in limite normale; asta inseamna ca necesarul de hormoni tiroidieni este corect acoperit; daca nu s-au masura deja de la operatie pana acum, aceste analize ar trebui facute;

– multe cazuri de hipoparatiroidism postoperator sunt tranzitorii, adica se amelioreza in primele 3-6 luni dupa interventie; totusi, o parte raman permanente si necesita tratament permanent cu calciu si vitamina D; e greu de stiut dinainte cum vor evalua lucrurile;

– dupa dozele mici de calciu si AlphaD3 presupun ca e vorba de o hipocalcemie usoara; si in acest caz, dozele de calciu si vitamina D (AlphaD3) trebuie ajustate pentru a mentine calcemia in valori normale, spre limita inferoara a normalului;

– dificultatile la inghitire ar trebui discutate cu chirugul care v-a operat si, eventual cu un medic ORL-ist;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1524)

alina:

Buna ziua! ma puteti ajuta cu interpretarea unor analize ATPO 405.2(INTERVAL DE REFERINTA 0.0-34.0), FT4 1.17 (0.93-1.7), TSH 1.85 (0.27-4.2) T3 1.5( 1.27-3.07)

Raspuns:

– prima fraza din raspunsul numarul 1522 se aplica perfect si in cazul dvs:

“valoarea crescuta a ATPO arata, de principiu, prezenta unei tiroidite autoimune; in acelasi timp, nivelul normal al TSH indica o functionare tiroidiana (inca) normala; asta inseamna ca boala NU are manifestari si consecinte la acest moment, deci nu e nevoie decat de monitorizare;”

– altfel zis, aveti o boala cronica de tiroida ce necesita monitorizare de-a lungul intregii vieti si, foarte probabil, de la un moment dat si tratament de inlocuire cu hormon tiroidian (levotiroxina);

– este utila si o ecografie de tiroida, daca nu s-a facut deja;

– daca boala este corect urmarita si tratata (cand va fi cazul), NU vor exista niciun fel de probleme sau consecinte negative asupra sanatatii;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1523)

Gheorghe Madalina:

La ce interval se ia orezul după eutirox? Pana acum l_am luat la 30-60 de minute.
Multumesc.

Raspuns:

– este permis mancatul (inclusiv orez) la cel putin 30 de minute dupa Euthyrox; exceptie fac produsele cu soia, care pot incetini absorbtia intestinala a medicamentului; in cazul acestora este mai bine sa treaca macar 3-4 ore de la administrare;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1522)

Ana Ciobotaru:

Buna seara, am 31 ani si de curand am facut o ecografie a glandei, mentionez ca am cazuri in familie cu glanda hashimoto, respectiv mama si sora mea. La ecografie dr a zis, ca glanda nu este inca atacata si ca se vad doar niste “umbre”.la indicatiile ei am facut si analize tsh- 1.9156 si tpo 207.88.considerati necesar urmarea vreunui tratament? In cazul unei sarcini aceasta va fi cu risc? Cu riscul ca nu voi reusi sa transpun exact niste simptome bizare pe care le am cam odata pe luna as vreaa sa stiu parerea dvs daca are vreo legtura cu aceasta boala autoimuna, deaorece la analize uzuale totul iese in limite normale. Sunt momente cand imi vine o stare de lesin, simt nevoia sa ma intind si imi paralizeaza tot corpul, nu mai pot sa misc maini, picioare nimic timp de cateva secunde poate chiar minut, ma sperii ff tare si simt cum imi curg lacrimile pe obraji. Nu dureaza mult si totul vine cu o ameteala din cap.sunt cazuri cand pot sa evit aceasta stare de lesin fortandu ma sa nu ma intind sau trag aer in piept, beau apa. Mentionez ca sunt si destul de slaba. Ma scuzati ca v am scris un roman dar poate ma indrumati macar spre ce doctor saa merg.sanatate

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO arata, de principiu, prezenta unei tiroidite autoimune; in acelasi timp, nivelul normal al TSH indica o functionare tiroidiana (inca) normala; asta inseamna ca boala NU are manifestari si consecinte la acest moment, deci nu e nevoie decat de monitorizare;

– in contextul celor de mai sus, este clar ca nici starile descrise de dvs nu au cauza tiroidiana; este prudent sa faceti un consult la neurolog, iar daca acesta nu identifica nicio problema, urmatorul pas ar trebui sa fie un consult psihiatric pentru ca pot fi niste atacuri de panica;

– in caz de sarcina, functionarea tiroidei trebuie urmarita mai frecvent (la 4-6-8 saptamani), cu recomandarea tratamentului de substitutie, daca va fi cazul, in functie de rezultatul analizelor; daca aceste conditii sunt indeplinite, totul va merge bine pe timpul sarcinii;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii