Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1668)

March 26, 2017

Nisotor Mirela:

buna ziua!sunt operata de tiroida acum 6 ani cu diag.carcinom papilar floricular.apoi tratat cu iod radioactiv. in prezent sunt insarcinata in 27 de saptam si am val TSH de 4,42 si stari de oboseala. doza de eutyrox pe care o iau este de 125

cat ar trebui sa fie doza in perioada sarcinii de 27 saptam? multumesc

Raspuns:

– nu exista o doza fixa de Euthyrox in functie de saptamana de sarcina; schema de tratament se stabileste in functie de rezultatul analizelor de laborator;

– in cazul dvs, valoarea TSH trebuie interpreptata in functie de limitele laboratorului pentru trimestrul respectiv (sfarsit de trimestru II); in absenta unor valori clare oferite de laborator, se prefera mentinerea TSH in jumatatea inferioara a limitelor de normal pentru adulti; din acest punct de vedere, rezultatul dvs este putin peste acest interval si probabil ca doza zilnica de Euthyrox ar trebui usor crescuta;

– oboseala nu e, totusi, explicata de nivelul TSH, care e in jurul limitei superioare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1667)

eluta:

Am primit un rezultat,astfel:ATPO 243,68 T3,Free 4,TSH -toate normale.Cum se interpreteaza si cauza?Cu multumiri!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; in cazul dvs, tiroida functioneaza inca normal, deci tratamentul nu este deocamdata necesar;

– totusi, boala este cronica, deci va fi prezenta toata viata, iar tratamentul este necesar mai devreme sau mai tarziu in marea majoritate a cazurilor; de aceea, monitorizarea la endocrinolog este obligatorie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1666)

Violeta Manolescu:

Buna seara,in urma operatiei totale de tiroida am primit urmatorul diagnostic de la laboratorul anatomo pathologic: Gusa nodulara ce asociaza aspecte coloido chistice,nodul adenomatoid LS,, as dori sa stiu daca este vorba de cancer sau nu….medicul mi a transmission ca nu este dar pentru linistea mea va cer si dumneavoastra o parere. Va multumesc

Raspuns:

– rezultatul descrie o gusa nodulara benigna, deci NU e vorba de cancer;

– desigur, medicul dvs a avut dreptate, nimeni nu trateaza astfel de informatii in mod aproximativ;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1665)

Ana:

Buna ziua.
Am 28 de ani. Am facut cateva analize, de control si ca urmare a sindromului ovarului polichistic de care sufar (pentru care iau contraceptive orale).
TSH a iesit marit, o valoare de 6.17 in limitele laboratorului de 0.35-6.00. Am observat la analize si o valoare la limita maxima a VSH/1h – 10 mm, limitele fiind 0-10 mm. Medicul de familie mi-a spus ca este posibila existenta unei hipotiroidii, si mi-a dat sa refac TSH si sa fac si FT4 si ATPO.
Mentionez ca in ultima perioada am luat in greutate, insa apreciez ca acest lucru se datoreaza faptului ca am marit aportul caloric din alimente si am un stil sedentar de viata. Mai mentionez ca in ultima perioada sufar de oboseala accentuata, dar eu am atribuit asta faptului ca lucrez in ture de noapte.
As aprecia parerea si recomandarile dvs. fata de cele prezentate mai sus.
Va multumesc.

Raspuns:

– recomandarile medicului dvs de familie sunt corecte;

– chiar daca se confirma o valoare putin peste limita a TSH, adica o forma foarte usoara de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), aceasta este complet lipsita de manifestari in acest stadiu; deci, nici oboseala, nici cresterea in greuatate nu au legatura cu tiroida; tratamentul este optional la o valoare a TSH pana la 8-10 μUI/ml, cu exceptia cazului in care va pregatiti de o sarcina sau sunteti deja insarcinata, caz in care trebuie inceput obligatoriu;

– este, totusi, important un diagnostic  corect si complet deoarece tiroidita autoimuna (cea mai frecventa cauza) este o boala cronica care, in marea majoritate a cazurilor, necesita mai devreme sau mai tarziu tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1664)

March 19, 2017

Mariana:

Bună ziua! Sunt operată de tiroidă, de 4 luni si de aproximativ o luna m-am angajat la o firma de mase plastice, m-am interesa sa stiu daca mi-ar afecta toxicitatea? Va mulțumesc din suflet

Raspuns:

– din punct de vedere al operatiei de tiroida si al tratamentului de substitutie NU exista niciun risc suplimentar privind expunerea la toxice;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1663)

Viktoria:

Am 48 de ani si am fost operata de Tireydektomie in 2011 iau Tablete L-Tirox 125mg zilnic .Avem o situatie mai delicta, fica mea nu poate duce o sarcina. Intrebarea mea este ,,As putea sa-i port eu sarcina?

Raspuns:

– da, din punct de vedere al faptului ca sunteti operata de tiroida, este posibil; conditia este ca monitorizarea tratamentului cu levotiroxina (L-Thyroxin) sa se faca exact ca in orice alt caz de sarcina la o pacienta cu tiroidectomie; asta inseamna ca, de regula, doza trebuie crescuta pe timpul sarcinii, iar analizele repetate frecvent (la 4-6-8 saptamani, in functie de rezultate);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1662)

Simona:

Buna ziua .
Ma numesc Simona am 31 de ani , in anul 2013 in urma unei operatii totale de tiroida rezultatul histopatologic a fost carcinom papilar tiroidian .Analize hormonale normale , doar Tg 5 ( valori de referinta 0.2- 0.4).Am primit tratament cu iod radioactiv dupa care la o jumate de an Tg 20 , a urmat o internentie la gat , rezultatul fiind metastaze ganglionare .Dupa interventie analiza era Tg 40.A urmat din nou trarament cu iod radioctiv .Apoi analiza la o jumatate de an fiindTg 160 .Mentionez ca timp de2 ani nu s.a mai administrat iod .acum in prezent analiza a scazut un pic 116 dar s.a administrat iar iod radioctiv pentru a vedea daca capteaza un nodul mediastinal brahio-cefalic depistat acum 2 ani . As dorii un sfat .De ce creste Tg ?
Multumesc frumos

Raspuns:

– valoarea crescuta a tiroglobulinei arata persistenta bolii; in masura in care sursa (de obicei e vorba ganglioni limfatici invadati) se poate identifica (la ecografie, computer tomograf, RMN, etc) si este accesibila chirugical, trebuie luata in considerare operatia;

– daca scintigrafia arata ca exista arii captante care nu se preteaza la interventie chirugicala, tratamentul iod radioactiv ar trebui repetat atat timp cat tesutul respectiv isi mentine capacitatea de a capta si concentra iodul;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1661)

Stoichita Corina:

Buna seara,

Am 54 de ani, iar in anul 2013 am facut histerectomie totala bilaterala din cauza unei endometrioze. Mentionez ca in familie doar sora mea a avut ceva probleme cu tiroida, dar nu mai face nici in tratament de f mult timp.
Acum un an, mi-am facut niste analize de sange inclusiv pt tiroida si mi-au iesit aceste valori:
TSH: 4,28 Valori de referinta: 0.25-5
FT4: 20.37 Valori de referinta: 10.6-19.4
D-na doctor nu mi-a dat nici in tratament pt ca aconsiderat ca n-ar fi necesar intrucat, eram la limita superioara. Mentionez ca nu am facut ecografie.
Anul acesta, acum o saptamana, mi-am facut din nou analizele si mi-au iesit asa :
TSH: 7.486 Valori de referinta:0.40-4.50
FT4: 19.047 Valori de referinta:7:20-17.20
D-na dr. endocrinolog, mi-a spus sa repet analizele intrucat crede ca ar fi gresita una dintre valori, pt ca nu pot fi ambele marite. Daca ma uit bine, pe analiza de anul trecut, vad cam aceeasi situatie. Si medicul de familie a fost putin contrariata cand am intrebat-o daca am hipo sau hiper tiroidie si mi-a spus ca mici una nici alta , in raspuns similar cu al dr endocrinolog.
Mentionez ca nu am simptome, nici nu ma ingras, nici nu slabesc, am unele transpiratii cand ma enervez putin, care dispar imediat, nu le-as pune pe seama tiroidei ci mai degraba pe menopauza, nu am nici o senzatie de nod in gat, nici dificultati la inghitire, nu stiu ce altceva sa va spun, am usoare ameteli dar cred ca sunt de la ochi..
Imi voi reface analizele dar nu pot mai repede de 2-3 sapatamani. Ecografia o vai face cand voi repeta analizele.
Ma aflu intr-o dilemma si sunt cam ingrijorata.
Va rog sa-mi spuneti ceva legat de aceste analize ale mele…
Sunt ciudate?? Conteaza mult pt mine parerea d-voastra in aceasta situatie.

Multumesc anticipat
Corina

Raspuns:

– intr-adevar, cel mai probabil este vorba de o eroare de laborator; aceasta combinatie de rezultate (TSH şi FT4 peste limita superioara) nu apare in niciuna dintre afectiunile tiroidiene comune si de obicei explicatia este o problema a laboratorului;

– daca totusi analizele sunt corect lucrate, se ridica posibilitate unor afectiuni foarte rare: rezistenta la hormoni tiroidieni (boala cu cauza genetica) si tirotropinomul (tumora benigna hipofizara secretanta de TSH); diagnosticul diferential intre cele doua nu este simplu si necesita mai multe teste speciale, de aceea trebuie facut intr-un centru cu experienta;

– testele de laborator (TSH, FT4, T3, ATPO, TRAb) ar trebui repetate la cel mai bun laborator disponibil; daca rezultatele initiale se confirma, ar trebui sa fiti indrumata catre un centru de referinta (cum este Institutul Parhon) pentru completarea investigatiilor; in aceasta situatie, daca doriti, ma pot ocupa eu de cazul dvs, trebuie doar sa ma contactati direct pe email (ctupea [@] gmail.com);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1660)

Victor:

Buna seara. Va multumesc pentru raspuns.
As vrea sa va spun ca pe data de 14 februarie tsh-ul era 2,12 la doza de 100 eutirox 5 zile pe saptamana + 2 zile de 125 eutirox.
De pe 15, am crescut doza la 125, zilnic, iar tsh-ul pe 11 martie a iesit 1,65 (interval referinta 0,27-4.2).
Lipsesc din tara 3 luni de zile (voi calatori in zone cu temperaturi variabile, in doua zone vor fi temperaturi de 26 de grade, iar in altele temperaturi pana in 15 grade).
Ce doza ar fi recomandata sa iau, avand in vedere valoarea tsh-ului actual pe concentratia de 125? Sa revin la 100 5 zile + 2 zile pe 125? Sau cum o fi mai bine?
Nu am posibilitatea sa imi repet analiza, decat cand voi reveni in tara, in iunie.
Va multumesc pentru amabilitate.

Raspuns:

– rezultatele din Februarie erau bune si nu era nevoie de modificarea dozei de Euthyrox; cu toate astea, probabil ca si sub o doza zilnica de 125 micrograme/zi testele (TSH si FT4) vor ramane in limite normale pe termen lung; din acest motiv si ca sa nu faceti prea multe schimbari ale schemei de tratament, cred ca puteti ramane pana in Iunie cu 125 micrograme/zi;

– nu este necesara ajustarea dozelor in functie de temperatura;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1659)

March 12, 2017

GLAVAN MARIA-SORINA:

Am făcut operația de tiroida acum o luna și sunt ragusita și nu pot vorbi bine . Am vorbit cu multe persoane care s-au operat și nu a persistat atât de mult raguseala la ele . Ce trebuie sa fac pentru a scăpa de acesta raguseala?

Raspuns:

– ar trebui facut un consult ORL pentru a verifica laringele si corzile vocale;

– de obicei aceste modificari sunt tranzitorii, dar poate dura si cateva luni pana la ameliorarea/disparitia a raguselii;

– cauza este lezarea in timpul operatiei a nervilor care controleaza corzile vocale; in mare majoritate a cazurilor aceasta este usoara si reversibila, dar rareori este permanenta;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1658)

Liliana:

Buna ziua,
Am varsta de 48 de ani,femeie, din Judetul Alba, in anul 2013 am fost operata de gusa nodulara , Tiroidectomie totala . Urmez tratament cu Euthyrox de 100 yg si Calciu efervescent de 1200 mg+D3(15 zile/luna si/sau la nevoie cand scade).
Acum in luna Martie 2017 mi-am facut analizele cu urmatoarele rezultate: Imunologie/metoda Elisa/proba;ser ; TSH rezultat 1.42 mIU/L interval Biologic de referinta 0,39-6,16 ;
FT4 rezultat 2,16 ng/dl cu Interval biologic de referinta Adulti 0,8-2,0 .
Biochimie /spectrofotometrie/proba;ser : Calciu total ;Rezultat 9,07 mg/dl, interval Biologic de referinta Adulti 8,5-10,5 . Magneziemie 2,0 mg/dl Interval biologic de referinta 1,6-2,5 .

Raspuns:

– desi nu e formulata nicio intrebare, presupun ca doriti un comentariu asupra acestor rezultate;

– testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) arata ca doza de Euthyrox este adecvata si ar trebui continuata pana la urmatorul control;

– de asemenea tratamentul cu calciu si vitamina D este util, iar nivelul calciului din sange este normal;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1657)

Victor:

Buna ziua.
Am tiroidita autoimuna cu hipotiroidie descoperita in 2011. Am 30 de ani.
In 2012 anticorpii ATPO erau 800, iar in urma cu o luna au iesit 8682 UI/ml, intervalul de referinta fiind mai mic de 5,61.
Tsh este 2,12 ( valoare laborator 0,35-4,94) si Ft4 este 1,15 (valoare laborator 0,70-1,48).
Am crescut doza de la 100 la 125 euthirox zilnic, de o luna de zile.
Mentionez ca am 95 de kg si 178 cm. Precizez ca am luat 2 luni, din luna septembrie pana in noiembrie o capsula de procor T, la recomandarea endocrinologului.
As vrea sa stiu, va rog, de ce acesti anticorpi sunt atat de credcuti, comparativ cu anii trecuti cand valoarea nu depasea 1000. Faptul ca sunt aproape 9000 poate semnifica un risc crescut in aceasta afectiune sau pentru organism in general?
Se poate face ceva ca acesti anticorpi sa scada? Am citit ca seleniul ar ajuta la diminuarea anticorpilor.
Va multumesc.

Raspuns:

– masurarea auto-anticorpilor tiroidieni (ATPO si anti-tiro-globulina) este utila DOAR la momentul stabilirii diagnsoticului; boala NU se monitorizeaza prin aceste teste de laborator; deci, in cazul dvs, este irelevant ca nivelul acestora a crescut in timp;

– tiroidita autoimuna se controleaza periodic prin masurarea TSH si FT4; daca aceste teste (in special TSH) sunt in limite normale, tratamentul este adecvat; in sine, acesti anticorpi in titru crescut NU au vreun efect advers suplimentar asupra organismului, dincolo de afectarea tiroidei;

– este o greseala modificarea dozei de Euthyrox in functie de valoarea ATPO, tratamentul neavand niciun efect asupra nivelului anticorpilor;

– sunt studii care arata o influenta a tratamentului cu seleniu asupra nivelului auto-anticorpilor tiroidieni, dar nu exista deocamdata nicio dovada ca acest tratament modifica in vreun fel evolutia bolii; deci, utilitatea seleniului este discutabila;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1656)

March 5, 2017

ileana roxana:

Buna seara.Sunt operata de 3ani. Diacnosticul s fost de tireotoxicoza cu gusa multinodulara toxica.Dupa 6luni de la operatie raman fara voce si ma sufoc.Puteti sa-mi dati un sfat ce sa fac

Raspuns:

– daca aceste probleme nu au existat in primele 6 luni dupa operatie si au aparut ulterior, nu au legatura cu interventia chirugicala;

– pentru pierderea vocii ar trebui facut un consult ORL, care sa includa si verificarea corzilor vocale (laringelui);

– investigatiile pentru senzatie de sufocare depind de mai multe aspecte: varsta dvs, momentul in care apar (de exemplu, la efort), alte probleme medicale cunoscute; un consult la medicul de familie este primul pas recomandat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1655)

Flavia Began:

Buna ziua. Am 41 ani, 58 kg la o inaltine de 1, 60 kg si cu usoare tendinte de ingrasare. Am hopotiroidie diagnosticata dupa nastere la 4 luni de la acest moment. In acest moment iau eutytox 100. Val tsh este 0,42 cu val de referinta normal 0, 25-5. Ar fi cazul sa iau mai putin hormon artificial ca sa fie valiarea tsh ka jumatatea intervalului sau e bine asa?

Raspuns:

– obiectivul tratamentului este mentinerea TSH in limite normale; daca nu exista motive medicale clare, cum ar fi afectiuni cadiovasculare serioase, o valoare spre limita inferioara a normalului NU impune scaderea dozei de levotiroxina (Euthyrox);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1654)

Ioana:

Buna seara , va rog frumos sa ma ajutati cu interpretarea unor analize hormonale. De 2 ani am inceput sa am stari de anxietate , ameteli …. am slabit 5 kg si nu ma pot ingrasa oricat as incerca. Am 24 de ani si sunt diabetica insulino dependent .
ATPO: 8.526 au/ml
Limite : Normal 20 AU/ml
Estradiol: 48.057 pg/mL
Limite: 50 ani:0-37.9 pg/ml
FSH: 12.612 mlU/mL
Limite: faza foliculara : 2.0 – 10.0 mUl/mL
ovulatie: 7.0 – 20.0 mUl/mL
fata luteala : 20.0 – 10.0 mUl/mL
post menopauza : 20.0 – 100.0 mUl/mL
FT4 : 2.035 ng/dL
Limite: 0.8 – 2.0 ng/dL
LH: 20.578 mUl/ml
Limite: faza foliculara si luteala : 20 mUl/ml
faza ovulatorie : 20 – 200 mUl/ml
post-menopauza : 20 – 100 mUl/ml
Prolactina : 14.815 ng/ml
Limite: 2.39 – 25.15 ng/ml
TSH : 2.140 mU/L
Limite: 0.3 – 4.0 mU/L
Testosteron : 1.183 ng/ml
Limite:0.26 – 1.22 ng/ml
Multumesc frumos!

Raspuns:

– testele pentru tiroida arata ca aceasta functioneaza la acest moment normal, deci cauza starilor dvs este alta; totusi, pacientii cu diabet zaharat tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta o boala tiroidiana autoimuna (tiroidita Hashimoto sau boala Basedow-Graves), de aceea starea tiroidei ar trebui verificata periodic;

– o parte din celelalte analize mentionate in postarea dvs (FSH, LH, estradiol) au intervale de normal diferite, in functie de faza ciculului menstrual in care au fost recoltate; ele trebuie interpretate in acest context; oricum, aceste rezultate NU schimba concluzia legata de tiroida;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii