Răspunsuri la întrebări (1665)

Ana:

Buna ziua.
Am 28 de ani. Am facut cateva analize, de control si ca urmare a sindromului ovarului polichistic de care sufar (pentru care iau contraceptive orale).
TSH a iesit marit, o valoare de 6.17 in limitele laboratorului de 0.35-6.00. Am observat la analize si o valoare la limita maxima a VSH/1h – 10 mm, limitele fiind 0-10 mm. Medicul de familie mi-a spus ca este posibila existenta unei hipotiroidii, si mi-a dat sa refac TSH si sa fac si FT4 si ATPO.
Mentionez ca in ultima perioada am luat in greutate, insa apreciez ca acest lucru se datoreaza faptului ca am marit aportul caloric din alimente si am un stil sedentar de viata. Mai mentionez ca in ultima perioada sufar de oboseala accentuata, dar eu am atribuit asta faptului ca lucrez in ture de noapte.
As aprecia parerea si recomandarile dvs. fata de cele prezentate mai sus.
Va multumesc.

Raspuns:

– recomandarile medicului dvs de familie sunt corecte;

– chiar daca se confirma o valoare putin peste limita a TSH, adica o forma foarte usoara de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), aceasta este complet lipsita de manifestari in acest stadiu; deci, nici oboseala, nici cresterea in greuatate nu au legatura cu tiroida; tratamentul este optional la o valoare a TSH pana la 8-10 μUI/ml, cu exceptia cazului in care va pregatiti de o sarcina sau sunteti deja insarcinata, caz in care trebuie inceput obligatoriu;

– este, totusi, important un diagnostic  corect si complet deoarece tiroidita autoimuna (cea mai frecventa cauza) este o boala cronica care, in marea majoritate a cazurilor, necesita mai devreme sau mai tarziu tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.