Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,558 Comentarii »

 1. Dana B says:

  Buna ziua, domnule doctor! Sora mea are tiroidita autoimuna si intreaba daca se poate duce la mare. Doctorul curant i-a spus ca da. Eu stiam ca la bolile autoimune marea este contraindicata. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 2. Loredana says:

  Buna ziua, ma numesc Loredana, am 37 de ani si sunt insarcinata in saptamana 38, in urma unei fertilizari fiv. In 2013 sufeream de boala Basedow si am facut tratament cu iod radioactiv in urma caruia am hipotiroidism permanent tratat cu eutirox de 100. In sarcina mi-am monitorizat tiroida permanent ajungand la eutirox de 125, iar valoarea TSH-ului mentinand-o in jur de 1.In saptamana 36 TSH a inceput sa creasca ajungand la 2,5 iar acum la 2 saptamani a ajuns la 9,57 (valorile de referinta fiind de 0,27-4,2)iar FT4 17,38 (10,7-22,6). Ce pot sa fac? iau eutirox de 150 de 3 zile,iar peste 4 zile voi naste prin cezariana.Sunt foarte ingrijorata si vreau sa va adresez urmatoarele intrebari:
  1. Bebelusul poate sa mai fie afectat acum? Ce pot sa mai fac?
  2.Ce se intampla cu acest hormon de nu mai poate fi controlat?
  3.Imediat dupa cezariana revin la doza de 100 de eutirox pe care o luam inainte? Cand trebuie sa repet analizele?
  4.Operatia de cezariana poate fi afectata de aceste valori?
  Va multumesc!

 3. Simiorina says:

  Buna ziua.
  Am 55 de ani si in urma cu 2 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie si boala Hasimoto. Fac tratament cu Eutirox ( 2 zile iau 100 mg iar 5 zile – 75 mg.
  Sapatamana asta (luni, mai precis) mi-am facut analizele (fara sa iau in dimineata respectiva Eutirox) si au iesit astfel
  – TSH – 7,89 (interval biologic de referinta: 0,25 – 5)
  – Free 4 – 13,58 (interval biologic de referinta: 10,6 – 19,4)
  – ATPO – 1758,2 (interval biologic de referinta 0 – 8)
  In cursul sapatamanii (joi, mai precis) am repetat analizele, dupa ce am luat doza de 100 mg de Eutirox si au iesit astfel:
  – TSH – 10,73 (interval biologic de referinta: 0,25 – 5)
  – Free 4 – 16,23 (interval biologic de referinta: 10,6 – 19,4)
  Rugamintea mea este de a afla de ce au crescut valorile celor doua analize, dupa ce am luat Eutirox, in comparatie cu cele din ziua in care nu am luat deloc.
  Va multumesc

 4. Ramona says:

  Va multumesc mult pentru raspunsul oferit, in discutia redata mai jos.

  Se pare ca indradevar ma gasesc in situatia rara de evolutie a bolii Basedow in tiroidita autoimuna. Repetand anticorpii TRAb in data de 15.02.2018, acestia au o valoare de 0.41 (Negativ: < 1.1 U/L). De asemenea, valoarea TSH a fost intr-o continua crestere, ajungand la valori de 14, iar Ac Anti-Tiroglobulina: 66.23 √ U/mL(Normal – 1000 UI/ml.

  De asemenea, la ecografie a fost sesizat un chist in luna noiembrie 2017, iar la consultul din aprilie 2018 aspectul tiroidei s-a inrautatit, fiind deja polichistica.

  In prezent iau eutirox de 37,5/zi.

  Intrebarea mea este:
  1. Reglarea valorii TSH ar ajuta tesutul tiroidian sa nu mai dezvolte chisturi/noduli, in conditiile in care anticoprii Anti TG si ATPO raman ridicati?
  2. Exista riscul sa redevina activa boala Basedow dupa instalarea tiroiditei?
  3. Cosiderati corect tratamentul prescris?

  Multumesc

  Ramona:

  Buna ziua,

  Sunt o pacienta diagnosticata in 2012 cu boala Basedow, la debutul bolii nivelul anticorpilor antireceptori de TSH (TRAB) fiind de 9,75, valoarea pozitiva incepand de la >1,75. Pe parcursul a 3 ani (pana in 2015) am luat tratament cu Thyrozol in diferite doze, modificate in functie de nivelul TSH, dupa care functia tiroidiana a fost normala.

  In prezent (martie 2018), ma confrunt cu o alta problema: nivelul crescut de anticorpi ATPO de >600, in conditiile in care valoarea normala este de 1,1, iar valoarea TSH este de 6,53 (cu interval de referinta 0,35-4,94, iar FT3 este 1,58 (cu interval de referinta 1,88-3,18), FT4 0,78 (interval normal 0,7-1,48).

  Practic, desi sunt o pacienta diagnosticata cu Basedow, in prezent ma confrunt cu simptome de hipotiroidie. Mi-a fost prescris tratament cu euthyrox 12,5 mg timp de 6 saptamani si Procord T pentru 6 luni.

  Mentionez ca anul trecut mi-a mai fosta dministrat euthirox in doza de 25 mg/zi si am ajuns la un TSH de 0,011, iar dupa intreruperea tratamentului TSH-ul a crescut in 3 saptamani de la 0,11 la 6.

  Doresc sa va intreb:
  1. Hipotiroidia poate fi un efect intarziat al tratamentului indelungat cu antitiroidiene?
  2. Este posibil sa se fi instalat tiroidita autoimuna Hashimoto? Pot coexista Basedow si tiroidita autoimuna Hashimoto la acelasi pacient si cum se manifesta avanad in vedere simptomele diferite specifice fiecarei afectiuni?
  3. Iodul trebuie evitat din aliemntatie?

  Va multumesc mult

  Raspuns:

  nu; hipotiroidia poate aparea ca urmare a tratamentului cu doze prea mari de antitiroidian de sinteza, dar in timpul acestuia, NU la ani distanta;
  boala Basedow-Graves si tiroidita autoimuna (Hashimoto) sunt boli autoimune inrudite, care rareori pot evolua una din alta; acesta pare sa fie si cazul la dvs, cu o tirodita autoimuna aparuta dupa o boala Basedow initiala; ar trebui masurat din noul nivelul TRAb, ca un indicator al activitatii/prezentei bolii Basedow;
  nu; sare iodata nu contine iod in cantitati suficient de mari pentru a influenta cursul acestor boli; pe de alta parte, sunt de evitat suplimentele alimentare cu iod in cantitate mare (peste 200 micrograme/zi);

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu