Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Regulamentul secţiunii de răspunsuri la întrebări

January 24, 2010


Regula generală este următoarea: voi răspunde zilnic unei întrebări legate de patologia tiroidiană.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1,502 Comentarii »

  1. Mariana says:

    Bună seara Numele meu este Mariana și am 32 de ani.
    În 2013am fost operata de carcinom tiroidian, ulterior am făcut iod, apoi în. 2014 am fost repetata din cauza nivelului mare de Tg 20.In februarie 2017 am luat iar o cura de iod.
    As dorii sa știu pt a avea un copil trebuie sa treacă 2 ani de la ultima cura de iod? Dacă este mai puțin, afectează copilului?

  2. Mares Geta says:

    Buna seara,
    In martie 2017 am fost suferit o interventie chirurgicala de tiroidectomie totala si paratiroidectomie dreapta inferioara.
    Diagnosticul anatomo-patologic este urmatorul:
    Carcinom papilar incapsulat lob stang tiroidian, diametru de 4 cm, cu invazia focala a capsulelor, extensie in tesut tiroidian adiacent; prezenta de emboli tumorali intravasculari limfatici capsulati.
    Stadializare: pTN: pT2Nx
    Cod OMS: 8260/3
    Paratiroida inferioara dreapta cu lipodistrofie de involutie corespunzatoare varstei (63 ani).
    In prezent iau tratament cu euthyrox 125ug/zi. Va rog sa imi spuneti daca este vorba de un cancer si daca este nevoie de tratament cu iod?
    Va multumesc din suflet!
    O seara buna!

  3. Sefora Licsandru says:

    Buna ziua,domnule doctor!va rog frumos,imi puteti spune daca exista vreo contraindicatie pentru epilarea cu ipl(lumina intens pulsata),in cazul meu,operatie carcinom papilar plus o doza de 25 de iod.operatia a fost acum 4ani si ma simt bine.va multumesc foarte mult!

  4. Olivia says:

    Buna ziua,
    Va multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
    Revin, spunandu-va ca am urmat sfatul dvs si la 3 luni de la operatie, calcitonina a scazut de la valoarea de 125, la valoarea de 44,08.
    Insa, aceeasi calcitonina, la o luna de la operatie a fost de 44,08. Observ ca acum, dupa trei luni a mai crescut un pic, de la 44,08 la 44.86.
    Ne putem gandi sau spera, ca totul este ok, ca s-a eliminat boala (diagnosticul fiind de carcinom medular tiroidian)? Sau rezultatul acela de 44,86 inseamna ca a mai ramas ceva… La cat ar trebui să scadă calcitonina ca sa fie totul ok?
    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
    Multumesc.

  5. Panaite Anastasia says:

    Buna ziua domnule doctor ! Am 25 de ani, 1,72 m si 53 de kg . Am fost diagnisticata in 2016 cu hipotiroidism si am urmat tratament cu euthyrox 100 mcg timp de 8 luni . Am repetat analizele in iulie 2017 si am avut tsh 0.004 (valoare de referinta 0,4-4mcg/ UI/ ml ft 4 in conditii normalea fel si ft3 . Am urmat tratament cu thyrozol 10 mg timp de 4 luni scazand doza de la 20 mg la 5 mg . Mi s.a recomandat sa fac si atpo si am repetat analiza.. atpo a iesit 109UI/ ml( val de ref <35UI/ml) si tsh 20.00( val de referinta 0,04-4mcg/ ui/ml). E posibil sa fiu diagnosticata cu tiroida autoimuna ? care sunt sansele unei sarcini ? Si ce tratament mi se poate recomanda ?

  6. Panaite Anastasia says:

    Buna ziua domnule doctor ! Am 25 de ani, 1,72 m si 53 de kg . Am fost diagnisticata in 2016 cu hipotiroidism si am urmat tratament cu euthyrox 100 mcg timp de 8 luni . Am repnetat analizele in iulie 2017 si am avut tsh 0.004 (valoare de referinta 0,4-4

  7. Ramona says:

    Bună dimineata Dnule Doctor,numele meu este Ramona, am 30 ani,în 2013 am fost diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian,am făcut terapie cu iod,acum mi-am făcut HCG prima valoare fiind de 63 (4 săptămâni ),iar după 48 ore am repetat analiza și HCG este 78 ( inteles ca valoarea trebuia sa fie dubla),medicul ginecolog mi-a zis ca e posibil din cauza tratamentului de subtitrări cu Euthyrox 125 mg/zi,sau e o sarcina cu probleme/extrauterina.Are vreo legătură? Ati mai întâlnit asemenea cazuri?Vă rog din suflet sa mă ajutați cu un rapsuns

  8. Apostol Alexandru says:

    Buna ziua,
    Numele meu este Apostol Alexandru București
    Vârsta 40 ani
    Am fost diagnosticat cu cancer tiroidian papilar cu metastaze ganglionare operat si am luat si o doza de iod. Alte probleme medicale nu am.
    Problema mea este ca nu am înțeles prea bine cum se determina TSH ul . Înțeleg ca acest TSH trebuie sa fie cât mai aproape de 0 dar nu 0. Eu trebuie sa iau Novothyral de 100 , câte o pastila pe zi , iar peste o luna trebuie sa fac acesta analiza.
    Am doua întrebări punctuale:
    1. Iau pastila de Novothyral in ziua in care fac analiza? . Daca iau pastila , dupa cât timp de la luarea pastilei fac analiza ? Pot sa mănânc in acest timp?
    2. Care este valoarea optima a TSH in acest caz?
    Mulțumesc frumos,

  9. Mihai says:

    Buna ziua,

    Mamei mele i-au fost gasiti doi noduli tiroidieni in urma unei ecografii, dupa cum urmeaza:
    Varsta: 58 de ani

    Lob drept tiroidian: diam. A-P = 22.1 mm, diam. transv = 19.6 mm, diam. cranio-caudal = 57.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, discret mai hiperecogen, se discern 2 imagini nodulare cu morfologie difuza, una cu diam. de 7.6 mm, mai hiperecogena, cu halou periferic, iar cealalta cu diam. de 5.8 mm, cu centru hiperecogen, aspectul fiind de “nodul la tinta”, fara form. chistice.
    Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

    Lob stanga tiroidian: diam. A-P = 22 mm, diam. transversal = 20 mm, diam. cranio-caudal = 54.3 mm, marit de volum, cu aspect neomogen, mai hiperecogen, cu zone hiperecogene, fara noduli, fara form. chistice. Se vizualizeaza pediculul jugulo-carotidian fara imagini de adenopatii.

    Istm: dimensiuni: 5 mm, ingrosat, cu ecostructura omogena, normecogena, fara noduli, fara form. chistice.

    Concluzii: Gusa Tiroidiana, Noduli tiroidieni lob drept

    In urma acestora si-a facut si urmatoarele analize:
    – Colesterol HDL = 44 mg/dL (scazut = 60)
    – Colesterol total = 266 mg/dL (optim > 200, borderline crescut: 200-240, crescut > 240)
    – Trigliceride = 246 mg/dL (borderline crescut: 150-199, crescut: 200-499, foarte crescut >=500)
    – Colesterol VDL = 49 mg/dL (<30)
    – Colesterol LDL = 183 mg/dL (optim = 190)
    – Lipide totale = 934 mg/dL (400-700)
    – Formula leucocitara a iesit in parametri normali
    – VSH = 16 mm/h (<30)
    – Anti-TPO = 385 UI/ml (<34)
    – T3 = 2 nmol/L (1.27-3.07)
    – T4 = 85.6 nmol/L (66-181)
    – TSH = 4.34 uU/ml (0.27 – 4.2)

    Imi puteti spune ce ar putea cauza acesti noduli? Mentionez ca are tendinte de ingrasare, hipertensiune arteriala (foarte des tensiune de peste 17 cu 11) si uneori spune ca simte incetiniri ale gandirii.

    Va multumesc!

  10. Nicoleta says:

    Buna ziua,
    apelez din nou la ajutorul dvs.Nu mai locuiesc in Ro.Am 34 ani,53kg,167 cm inaltime.Am tratat cu Dostinex un microadenom hipofizar secretant de PRL aprox.1an si cateva luni.La ultimul RMN in 2013 nu s-a mai vizualizat.Apoi in 2013 am facut tiroidectomie totala-nodul adenomatoid lob drept.Nu am reusit inca sa stabilizez nivelul tsh.Am inceput cu Euthyrox 100, apoi 75, apoi o zi 100,o zi 75 , apoi doar 50.Acum am refacut Tsh,iar rezultatul a fost 42,8(valori normale 0,3-4).Medicul de fam. din Germania spune ca momentan nu am nevoie de endocrinolog,astfel ca mi-a schimbat tratamentul de la Euthyrox 50 la L-Thyroxin – o zi 75,o zi 50 si m-a chemat sa refac analizele in ianuarie 2018.Am facut si analiza PRL(la recomandarea dvs), rezultatul fiind ingrijorator.(21,2mIU/l, iar val. normale sunt:60-390 follikelphase,93-620 lutealphase,40-430 menopause).Pt. acest deficit de prl mi-a recomandat ginecologia.
    Imi puteti spune va rog incotro sa ma indrept?Ce investigatii sa mai fac?De ce nivelul PRL este atat de mic?Menstruatiile sunt regulate,dureri de cap nu am, doar un disconfort la san , pt care am facut ecografie si mi s-a spus ca totul este in regula.
    In cat timp de la operatia de tiroida se stabilizeaza in mod normal acest TSH?
    Va multumesc din suflet!
    Nicoleta T.

  11. Nicoleta says:

    Buna ziua,
    apelez din nou la ajutorul dvs.Nu mai locuiesc in Ro.Am 34 ani,53kg,167 cm inaltime.Am tratat cu Dostinex un microadenom hipofizar secretant de PRL aprox.1an si cateva luni.La ultimul RMN in 2013 nu s-a mai vizualizat.Apoi in 2013 am facut tiroidectomie totala-nodul adenomatoid lob drept.Nu am reusit inca sa stabilizez nivelul tsh.Am inceput cu Euthyrox 100, apoi 75, apoi o zi 100,o zi 75 , apoi doar 50.Acum am refacut Tsh,iar rezultatul a fost 42, 8(valori normale 0,3-4).Medicul de fam. din Germania spune ca momentan nu am nevoie de endocrinolog,astfel ca mi-a schimbat tratamentul de la Euthyrox 50 la L-Thyroxin – o zi 75,o zi 50 si m-a chemat sa refac analizele in ianuarie 2018.Am facut si analiza PRL(la recomandarea dvs), rezultatul fiind ingrijorator.(21,2mIU/l, iar val. normale sunt:60-390 follikelphase,93-620 lutealphase,40-430 menopause).Pt. acest deficit de prl mi-a recomandat ginecologia.
    Imi puteti spune va rog incotro sa ma indrept?Ce investigatii sa mai fac?De ce nivelul PRL este atat de mic?Menstruatiile sunt regulate,dureri de cap nu am, doar un disconfort la san , pt care am facut un eco si mi s-a spus ca totul este in regula.
    In cat timp de la operatia de tiroida se stabilizeaza in mod normal acest TSH?
    Va multumesc din suflet!
    Nicoleta T.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu