Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.086 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua, in cazul meu ecografic s-au notat:in lobul drept un nodul solid 10,4/6 mm,izodiscret hipoecogen, bine delimitat, cu semnal vascular intra si perilezional(TIRADS 2), ce asociaza niste chiste dispersate aleator de pana la 2,7 mm si in lobul stang: nodul solid proiectat anterior subcapsular in 1/2 inferioara de 19,5/6,5 mm izohipoecogen,bine delimitat,cu cateva microcalcifieri, cu semnal vascular intra si perilezional TIRADS 3. Nodulii mei arata ca in ecografia pe care ati postat-o, adica par cavaleri albi. I-am identificat de circa 9 ani, nu au crescut decat foarte putin, analizele mele sunt perfecte, si cu toate acestea mi s-au punctionat ambii noduli(unul acum 4 ani si celalalt anul acesta), iar medicul imi tot recomanda sa ma gandesc la tiroidectomie, ca e mai sigur asa(punctia a indicat foarte rare celule cu modificari morfologice cu semnificatie incerta B3). Mi s-au facut analize inclusiv pentru glandele suprarenale si nu sunt probleme .Am 53 de ani, nu am istoric de boli tiroidiene in familie. Am avut o operatie de histerectomie totala acum 4 ani din cauza unui fibrom uterin. As avea nevoie de o opinie legata de indicatia de tiroidectomie in
    cazul meu, multumesc

  2. Buna ziua! Tratamentul cu iod radioactiv influenteaza in vreun fel nivelurile hormonilor sexuali? Exista studii care spun ca AMH (hormonul indicator al rezervei ovariene) este scazut in primul an dupa iod, dar nu gasesc informatii pentru ceilalti hormoni.
    Este relevanta dozarea lor inainte de iod radioactiv pentru inceperea tratamentului de sindrom de ovar polichistic (cu metformin si inozitol) sau este mai bine sa se astepte pana dupa finalizarea iodoterapiei? Nu gasesc daca sunt interactiuni intre tratamente
    Multumesc mult!

  3. Bună ziua de curând mi s a schimbat doza de euthirox adică 75 pe săptămână și 50 sâmbătă și duminică , pb este ca în luna martie nu mi a venit menstruatia este pt prima dată când întâmpin această pb

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Fara a oferi un context (diagnostic, valorile analizelor de laborator, schema anterioara de tratament), NU se poate spune daca aceasta schimbare are vreo legatura cu intarzierea menstruatiei.

  4. Alexandru Mariana

    Bună ziua, sunt Mariana ,am 54 de ani , tiroidectomie totala ( noduli + hipotiroidie )în urma cu 12 ani ,eutirox de 100 mg în fiecare zi.Prolactina în luna martie 757 ( valorile laboratorului pana la 637 ) , valorile au ieșit și mai mari în alți ani ( 2000 acum 8 ani ) am urmat tratament cu dostinex ,( 2 RMN uri făcute fara a se descoperi ceva ). Urmez tratament psihiatric de 12 ani .Tsh ul în luna martie 0.316 ( valorile laboratorului 0,27 – 4,2 ).Este prima data când valorile tsh ului sunt atât de mici. De câteva săptămâni am niște palpitații.Nu stiu dacă trebuie sa ma îndrept către cardiolog ( sunt hipertensiva sub tratament ) sau endocrinolog. Sau și ,și.Imi doresc un sfat ,va rog.

  5. Buna ziua,

    Mă numesc Natalia, am vârstă de 30 de ani, in urma cu 11 ani am fost diagnosticata cu Basedow, a cărei evoluție a fost mai mult stagnanta pentru că după un tratament de 4 luni hormonii tiroidieni au fost mereu in limite normale de fiecare dată când i-am verificat.

    In prezent ne dorim să avem un copil și investigațiile arata așa:
    Anticorpi antitiroglubulina 34 UI/ml, val referință <115
    FT3 4,25 val referință 3.1-6.8
    FT4 16.9 val referință 11.9-21.6
    TSH 1.27 val ref 0.27-4.2
    Anticorpi T RAB 0.8, val ref <1.53
    ATPO 80.7 val ref <34

    Țin să precizez că nu am probleme cu menstruația sau ceva in acest sens, am fost și la un consult ginecologic iar doamna doctor a zis că este ok.
    Având în vedere nivelul crescut al ATPO credeți că voi avea probleme de concepție sau sa duc sarcina la termen? Mi-ar prinde bine o parere

    Mulțumesc .

  6. Buna ziua, sunt Maria 66de ani,diagnosticata cu hipertiroidism post procedural .de 5 ani.Pana acum un an am luat Euthyrox de 25mg dupa care mi l a crescut la50mg.Ultimile analize facute arata urm.valori:TSH 1.120mUI/ml,FT4 1,79ng/dl 23,04pmol/ club.Cealalta afectiune de care sufar este insuficienta cardiaca gradul 2-3,tratament cu: betaloc zok25mg,eliquis5mg,co-prenessa4mg/1,125mg si atoris10mg.In octombrie 2023 am facut sindromul Meniere. La analize mi au iesit si eozinofilele820/mm cub.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Postarea dvs nu contine nicio intrebare, pentru a putea primi un raspuns reveniti va rog cu un mesaj complet.

  7. Bună ziua!
    Am 39 de ani.
    În urma unei ecografii am un nodul hipoecogen sub 1 cm cu schite de microcalcifieri.
    Analizele sunt toate în regula, mai puțin calcitonina.
    Valorează calcitoniei din sânge este 14- unitate maxima de măsurat este 5
    Valoarea calcitoninei din punctie este de 127…aceasta neavând un raport de măsurat.
    În urma punctie a rezultat bethasda este B1.
    Din experienta dvs, valoarea calcitoniei din aspirat fiind crescuta indica un cancer medular?
    Care este conduita ce ar trebui s o urmez?
    Mulțumesc!

  8. Buna ziua, apelez la dvs , pentru a intelege mai bine rezultatul ecografiei tiroidiene si a va cere sfatul in privinta conduitei terapeutice. Diagnostic tiroidita Hashimoto in urma cu 6 ani, femeie, 24 ani. Pana acum, valori normale ptr TSH si free T4, cu o singura exceptie , anul trecut in iarna un TSH de 5. Eco: VT aprox 15, aspect hipoecogen discret, LTD :subcapsular distorsiune arhitectural anafractuoasa, hipoecogena, fin neomogena, avasculara DM 9.6 mm. ES 2, TIRAD S4. Capsula integra, santinele libere. Tiroidita Hashimoto determina astfel de modificari? Suplimentul cu seleniu
    este suficient, in cure de cateva luni? Am primit recomandare ptr repetarea ecografiei peste 1 an.
    Multumesc si va doresc toate cele bune!

  9. Am onoarea să vă salut, domnule doctor!
    Mă numesc Sorin M.
    Am o problemă , zic eu , interesantă și pentru dumneavoastră:
    Fiul meu, în vârstă de 24 de ani, a fost operat în septembrie 2023 . Tiroidectomie totală. Concluzia anatomopatologului a fost gușă dishormonogenetică. Ideea e că deși mare în dimensiuni (volum LTD 45ml, LTS 30ml) și cu multipli noduli, situatia a fost benignă.
    El se afla de la vârsta de 4 ani sub tratament pentru hipotiroidism.
    Înainte de operație lua doza de 150 eutyrox.
    După intervenție, am crescut doza , începând cu 100, până la 150.
    Problema pe care nu o pot lămuri este urmatoarea: deși ia doză de 150 eutyrox în prezent TSH este undeva între 5 și 6 (valori de referință 0.27-4,2) iar FT4 oscilează intre 24 și 26 (val. de ref. 12-22).
    Nu se pune problema nerespectării orei fixe pt tratament, combinații cu alte tratamente, cafea sau alimente mai repede de doua ore după administrarea dozei de eutyrox.
    TG e <0.04, toate celelalte analize sunt în limite perfect normale.
    Ideea e că , în urma tratamentului, pare a fi , în același timp atât în hiper cât și în hipotiroidism.
    Medicul endocrinolog ne-a recomandat să creștem doza la 175. Asta probabil va genera un TSH în jur de 30. Dânsul afirmă că după tiroidectomia totală contează doar TSH. Oare așa să fie? Din moment ce FT4 e mare, e prezent în sânge, e clar un compus care deja a trecut printr-un proces chimic de transformare/absorbție la nivelul organismului.
    Alte simptome nu există. Sau, ma rog, deși n-avem "tradiție de familie" , în ultimii doi ani, fiul meu dezvoltă o alopecie accelerată. Nu sunt sigur dacă are vreo legătură directă cu tiroida.
    Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!

  10. Bună seara!
    Gabriela, 39 de ani.
    Nu am în familie istoric de tiroida.
    Am fost operata în 2016 de fibroadenom mamar drept
    Am fost operata în 2023 aprilie chist mamar benign sânul drept
    1 sarcina cu un bebe de 6 ani acum, sănătos.
    În anul 2012 am efectuat eco la tiroida și a rezultat nodul benign
    În 2019 am efectuat eco tiroida și rezultatul nodul hipoecogen bn delimitat cu vascularizatie perinodulara.
    Im 2024 am efectuat eco tiroida și rezultatul este de nodul hipoecoden cu schite de microcalcificari tirads 4.
    Fără leziuni laterocervicale bilateral
    Diagnostic nodul tiroida și eurotiroidita.
    Analize tiroida toate în limite normale, doar calcitonina este de 13 și intervalul este de < 5, CEA este de 0.7 și intervalul este de <3.
    Am repetat calcitonina la Synevo la 5 zile distanta de cea ușor mărită și a ieșit în limite normale.
    Ma internez joi pt analize și punctie glanda tiroida.
    Dna doctor vrea sa excludă un tip de cancer și o sa mi faca calcitonina din aspirat și calcitonina cu diluție.
    Imi doresc sa fiu bine, sa fie benign.
    Ce părere aveți dvs.?
    Mulțumesc!

  11. Buna ziua, in Noiembrie 2023 am fost operata de tiroidectomie totala, după primele 4 săptămâni valorile tsh erau in limitele normale , după 8 săptămâni tsh-6,77 (0,35-4,78) pth-28,3(6,5-36) ft4-7(8-14) ft3-2,2(1,6-3,9) Menționez ca momentan iau 100g eutirox. Înainte de operație aveam 55 kg iar acum am 58 având mereu același stil de viața.Întrebarea mea este la ce interval se fac analizele și in cât timp se ajunge la un nivel normal al tsh ?.Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.