Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.134 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Bună mi-am făcut recent analizele acestea la recomandarea unui endocrinolog care suspectează că aș avea tiroidă cronică autoimuna!Îmi puteți spune câte ceva legat de analize?
    Anti TPO-200,08
    Cortizol-18,12
    FT4-0.95
    TSH-4,309

      1. Sunt operata parțial de 10 luni din cauza unui nodul ,am luat eurotirox, de 2 luni ma confrunt cu palpitații, doctorul a zis sa renunț la eurotirox și mia zis sa fac o analiza de cortizon. Oare de ce sunt suspecta? Mulțumesc

  2. Buna ziua , am hipotiroidism autoimun fara modificari ale hormonilor si am o intrebare…ganglionii la gat se pot inflama de la tiroida ? Ma cam deranjeaza de ceva timp si tiroida o simt ca ma strange de gat si inflamata. Multumesc !

  3. Buna ziua. Sunt Corina, 43 ani, iar analizele de tiroida au valorile:
    TSH- 0,55 microUI/ml, interval CLIA (0,5-7,3)
    FT4 – 1,12 interval CLIA (0,5-1,4) ng/dl.

    Am fost operata de carcinom tiroidian in urma cu aprox 10 ani, de atunci toate bune..
    Doza zilnica este 100 um Euthyrox.
    Considerati ca este suficienta dozarea cu euthyrox, avand in vedere ca analizele sunt la marginea intervalului de referinta? Daca nu, cat ar trebui sa iau?
    Simt o puternica senzatie de oboseala, Ca si Mg sunt si ele la limita intervalului de jos.

    Multumesc anticipat

  4. Buna ziua! Cum s-ar putea explica modul in care diferiti pacienti (cu carcinom diferentiat, operat) reactioneaza atat de diferit la perioada fara Euthyrox de dinainte de iodoterapie? Ce anume face diferenta intre 2 pacienti de aceeasi varsta, cu acelasi TSH foarte crescut in urma privarii de hormoni tiroidieni, din care unul se simte foarte obosit, slabit, cu stari de frig si letargie si celalalt se simte cat se poate de normal, energic si fara stari de frig?
    Mentionez ca eu am fost unul din acei pacienti cu un TSH foarte crescut dar total asimptomatic. Nu ma plang, sunt foarte recunoscatoare, insa m-am tot intrebat cum este posibil si nu am gasit nicaieri un raspuns.
    De asemenea, as vrea sa mai intreb daca la o a doua perioada pre-iodoterapie fara Euthyrox exista sanse mari sa ma simt la fel de normal sau daca e probabil sa acuz si eu simptome de hipotiroidism, coincide cu o perioada foarte importanta profesional si am foarte mari emotii si stres in aceasta privinta, imi doresc sa fiu capabila sa duc la capat tot.
    Va multumesc foarte mult!

  5. Buna seara!
    Mă numesc Madalina am 35 ani și am fost operata in martie 2020 de tiroida, cu următorul diagnostic in urma biopsiei:
    Carcinom tiroidian papilar cu metastaze ganglionare, limfadenectomie selectivă sector IV-VI drept și VI stâng.
    Am urmat 3 cure cu iod radioactiv la Cluj, pornind de la un TG de 40. Ultima cura cu iod fiind în luna mai 2022.
    Pe 1 august 2023 am fost la control la medicina nucleara la Cluj cu pauza de euthyrox, rezultand un Tg de 13.3 și anti tiroglobulina 14.1 cu mențiunea următoare: Adenopatie latero- cervicala dreapta segment III – IV nevascularizata cu diametrul de 6.9/5.3 mm.
    Țin să menționez că aceste adenopatii le aveam de prima dată când am fost la Cluj, imediat după operație, nu sunt recidiva.
    Având în vedere că aceste adenopatii încă sunt prezente in ciuda a 3 cure cu iod doamna doctor m-a trimis la operație din nou.
    Chirurgul nu a vrut să mă opereze până când nu mi-a făcut cu Pet Ct cu următorul rezultat: Adenopatii latero-cervical bilateral cu activitate metabolica redusă, suspecte în context.
    Chirurgul mi-a recomandat pauza de euthyrox de 3 sapt. in luna decembrie 2023 pt a măsura din nou TG înaintea operației din ianuarie 2024.
    Surpriza a fost că din August 2023 la un TG de 13.3 am ajuns in decembrie la un TG. 6.33. și anti tiroglobulina 14 astfel spus medicul endocrinolog cu medicul chirurg au luat decizia de a amâna din nou operația.☺️
    Eu îmi doresc in lunile următoare să rămân însărcinată, dvs. Credeți că e o decizie buna, având în vedere că Tg ul nu este 0.04 cat se dorește, dar totuși este in scădere?
    Urmează să împlinesc 36 ani, mă gândesc că o sarcina la o vârstă mai înaintată generează anumite riscuri, am fost la un control ginecologic sunt ok, însă doamna doctor m-a întrebat dacă medicul endocrinolog este de acord sa îmi administreze Acid folic preconcepție și în sarcina având în vedere diagnosticul meu de carcinom tiroidian?

  6. Bună ziua,
    Am vârsta de 30 de ani, 52 kg.

    De 11 ani am un nodul pe glanda tiroida apăruta cred că pe fond de tiroida autoimuna Basedow pentru că atunci mi se declanșase și boala. Antecedente de alte boli sau tratamente nu am.
    Nodulul avea sub 10mm atunci și are și acum sub 10 mm.
    Ultima investigație a fost zilele trecute și m-a îngrijorat rău de tot.

    Glanda tiroida palpabilă, cu consistenta elastica, mobila cu deglutiție fara sensibilitate la palpare, fără adenopatii latero-cervicale, cu volum normal, cu structura de fond izoecogena.
    In lobul tiroidian stâng se deceleaza o formațiune nodulara izocogena cu delimitare ușor imprecisă cu semnal vascular prezent însă predominant periferic măsurând 0.99/0.83/0.95 cm. Vascularizația de fond a parenchimului este accentuată.

    Am făcut analize de calcitonina și au ieșit normale, i-am dus medicului și ultima investigație și ecografie și a zis că nu s-a schimbat ecografic mare lucru de 8 ani și că se recomanda doar monitorizare la 6 luni, fără alte investigații.

    Este posibil că un nodul care e de atâta timp la dimensiunea respectiva sa puna probleme? Mi-ar prinde bine părerea dvs.

    Mulțumesc,

  7. Buna ziua,
    Ma puteti ajuta cu o interpretare a analizei HP de mai jos, va rog?
    Rezultatul m-a destabilizat putin, intrucat dupa operatia de tiroidectomie totala dr. chirurg era foarte optimist, din experienta a spus ca nu arata ca o tiroida tumorala si a scos un singur ganglion care i s-a parut putin inflamat fata de restul, deci asteptam un rezulat mai bland.
    Va multumesc.

    Pacient: eu, barbat, 44 ani, fara antecedente medicale. Vaccinat in 2021 cu 2 doze de vaccin anti-Covid Pfizer (in prezent, regret ca am facut acest vaccin).
    Examinare macroscopica:
    PP1. Piesă de tiroidectomie cu greutate de 17,9 grame, ce a fost marcată cu tuș portocaliu anterior si albastru psoterior ce include :
    – lob drept cu dimensiuni de 4,7/3/1,5 cm cu aspect brun gălbui, ce include un nodul albicios cu
    dimensiuni de 2/1/1 cm, in contact cu fata posterioara, marcata cu tus albastru (incluzionat in blocurile 177628/2-4). Sectiuni reprezentative din lobul drept au fost incluzionate în blocurile 177628/1-6.
    – istm cu dimensiuni de 1,1/0,4/0,3 cm cu aspect brun gălbui, incluzionat în totalitate în blocul
    177628/7.
    – lob stâng cu dimensiuni de 4,5/2,5/2,5 cm, ce prezintă pe suprafața de secțiune, spre polul inferior o arie albicioasă, imprecis delimitata, cu dimensiuni de 0,7/0,6 cm, ce retracta capsula tiroidiana.
    Parenchimul adicent prezintă aspect brun gălbui. Lobul stâng a fost esantionat în blocurile
    177628/8-13.
    PP2. Intr-un recipient cu formol 10% a fost identificat un ganglion cu dimensiuni de 1,2/0,5/0,5 cm, ce a fost sectionat in doua transe, incluzionate in totalitate in blocul de parafina nr. 177628/14.

    Examinare microscopica:
    PP1. Piesa de tiroidectomie ce prezintă multipe focare tumorale localizate la nivelul lobilor tiroidieni drept si stâng o proliferare neoplazică epitelială, cu arhitectură papilară, cu caractere histopatologice de carcinom papilar tiroidian, cu dimensiuni maxime de 2/1/1 cm (focar principal- lob drept), ce prezintă arii de scleroză și care infiltrează, focal, țesutul adipos și muscular striat peritiroidian. Indice mitotic de 1 M/10 HPF. Sunt prezenti rari corpi psammomatoși intra- si peritumorali (LVI1), fără a se observa aspecte de infiltrare perineurală. Proliferarea neoplazică localizata la nivelul lobului drept are caracter marginal și intereseaza marginile anterioara si posterioara marcate cu tus ale lobului drept, .
    La nivelul lobului stang sunt prezente multiple focare tumorale intraparenchimatoase cu aspect de
    carcinom papilar cu arhitectura predominant foliculara, precum si un focar cu caracter marginal,
    infiltrativ in tesutul fibro-conjunctiv peritiroidian.
    Parenchim adiacent și de fond cu aspect discret anizofolicular, cu foliculi tapetati de epitelii cubice/
    aplatizate.
    Adiacent lobului stâng se identifică paratiroidă cu structura histologica conservata. La nivelul lobului drept, se observa mic fragment de tesut paratiroidian intratiroidian, alcatuit din celule principale, fara modificari histopatologice.
    In tesutul adipos peritiroidian se identifică 4 limfoganglioni (doi adacenti lobului drept, doi adiacenti lobului stang), dintre care trei prezinta aspecte histopatologice sugestive pentru prezenta de metastaze tumorale cu aspect de carcinom papilar tiroidian. Cel mai mare focar metastatic cu
    dimensiuni de 3/3/ mm. Nu se observa aspecte de efractie a capsulei limfoganglionilor (ENE-).

    PP2. Limfoganglion cu marcata histiocitoza sinusala ce prezinta, focal, subcapsular metastaza
    tumorala cu aspect histopatologic de carcinom papilar tiroidian, cu dimensiuni de aproximativ 3/0,5 mm.

    Concluzii:
    1. Carcinom papilar tiroidian, subtipul difuz-sclerozant, multifocal, cu focar dominant marginal,
    localizat la nivelul lobului tiroidian drept
    pT(m)3b, pN1b, L1, V0, PNI0, STI, R1
    Cod ICD-O: 8260/3
    2. Doua paratiroide cu structura histologica conservata
    3. Patru limfoganglioni cu metastaze de carcinom papilar tiroidian (trei localizati peritiroidian, iar unul jugulo-carotidian).

  8. Bună ziua,
    Am vârsta de 30 de ani și de 11 ani am un nodul pe glanda tiroida apăruta cred că pe fond de tiroida autoimuna Basedow pentru că atunci mi se declanșase și boala.
    Nodulul avea sub 10mm atunci și are și acum sub 10 mm.
    Ultima investigație a fost zilele trecute și m-a îngrijorat rău de tot.

    Glanda tiroida cu volum normal, cu structura de fond izoecogena.
    In lobul tiroidian stâng se deceleaza o formațiune nodulara izocogena cu delimitare ușor imprecisă cu semnal vascular prezent însă predominant periferic măsurând 0.99/0.83/0.95 cm. Vascularizația de fond a parenchimului este accentuată.

    Am făcut analize de calcitonina și au ieșit normale, i-am dus medicului și ultima investigație și ecografie și a zis că nu s-a schimbat ecografic mare lucru de 8 ani și că se recomanda doar monitorizare la 6 luni, fără alte investigații.

    Este posibil că un nodul care e de atâta timp la dimensiunea respectiva sa puna probleme? Mi-ar prinde bine părerea dvs.

    Mulțumesc,

  9. Bună seara, mă numesc Suhan Nadejda, am 33 de ani. Recent la un examen de rutină la ultrasunet și am aflat ca am un nodul de 1,9 cm în glanda tiroidă.
    TSH ( 0,0083 )
    fT4 ( 1,57 )
    Tg ( 78,76)
    În baza acestor analize am făcut și puncția biopsia a nodulului tiroidian din lobul drept. Diagnosticul citologic : Neoplasm folicular
    Categoria IV sistemului de clasificarea Bethesda.
    Mă puteți vă rog ajuta cu un răspuns, e nevoie de intervenție chirurgicală? Sau aș putea urma un tratament?
    Sper să primesc un răspuns. Va mulțumesc anticipat.

  10. Buna ziua! Exista vreo restrictie cu privire la epilarea definitiva cu lumina intens pulsata (IPL, aparat care se foloseste acasa – Philips Lumea mai exact) dupa operatia de tiroidectomie efectuata din cauza unui carcinom papilar? Multumesc!

    1. Buna seara. Ma numesc Rata Lacrimioara operat de cancinom , iradiat (o cură in 2014) tratament cu eudhyrox 100 mcg/zi (l-J) si 50 mcg/zi (V-D).
      În februarie 2023 TSH o,358 mUL/ml Ft4 19,40 pmol/l, Anti-TPO 8,79 UI/mL
      În august 2023 cu acelasi tratament : TSH 0,944 mUL/mL, FT4 16,81 pmol/L, Anti-Top 14,09 Ul/mL,
      În februarie 2024 cu acelasi tratament :TSH 14,77 mUL/mL, FT4 13,12 pmol/L, Anti-TPO9,42 Ul/mL.
      Va rog sa-mi explicați aceasta Valoare mare a TSH avand in vedere ca merg cu acelasi tratament din octombrie 2022.
      Mentionez ca din februarie 2020-februarie 2022 am luat OSSSICA 150 MG/ luna din febr. 2022 iau Fosamax 70 mg/ saptamana pentru tratarea osteoporozei. Mai am ca tratament calcivid detrical .Un alt diagnostic este de hipercolesterolemie fara tratament.
      Tratamentul cu euthrox il iau în fiecare zi pe nemancate .

  11. Bună ziua, am 44 ani. Am următoarele rezultate la analizele de laborator:
    TSH 5.035 (0.55-4.78 interval referință)
    FT4 1.02 ( 0.89-1.76)
    AntiTPO 2841 (<60)

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Comentariul dvs nu contine nicio intrebare. In aceste conditii, nu poate exista nici raspuns.
      Reveniti va rog cu o postare completa.

      1. Bună ziua,
        Lavinia Buzatu 44 ani
        In urma analizelor medicale am următoarele rezultate:
        TSH. 5.035
        Ft4. . 1.02
        AntiTPO 2841
        Am inceput un tratament cu Seleniu ( pro selenium) pentru anticorpi mariti. Mentionez că nu consum carne de 10 ani, doar peste. Mama a avut boala Basedow (tiriotoxicoza)
        La cat timp pot repeta analizele?
        Anticorpi mariti reprezintă un pericol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.