Boala Basedow-Graves: definiţie, frecvenţă, factori de risc


I. Definitie:

Boala Basedow-Graves este o suferinta autoimuna in care sistemul imunitar produce anticorpi care stimuleaza tiroida sa se mareasca si sa secrete hormoni in exces. In plus, in aceasta afectiune, apar frecvent modificari la nivelul ochilor, cea mai evidenta fiind exoftalmia ( iesirea in afara a globilor oculari).

De obicei, anticorpii care apar in bolile autoimune duc la distructia sau, cel putin, la afectarea organelor impotriva carora sunt indreptate (vezi tiroidita Hashimoto). Particularitatea din boala Basedow este ca anticorpii care apar au un efect similar cu cel al TSH, hormonul hipofizar care stimuleaza tiroida (vezi aici). Prezenta acestori anticorpi in sange, in cantitati crescute, duce la stimularea tiroidei, cu marirea in volum a glandei si secretia in exces de hormoni – hipertiroidie.

II. Frecventa:

Este cauza principala de hipertiroidism la pacienti cu varsta sub 50 de ani. Debuteaza cel mai frecvent in decadele trei si patru de viata (intre 20 si 40 de ani) si afecteaza predominant femeile, raportul femei: barbati fiind de 4-6: 1.

III. Factori de risc:

Nu se cunosc cauzele acestei afectiuni, dar au fost identificati cativa factori care cresc riscul de aparitie. Acestia sunt:

  1. antecedente de boala tiroidiana autoimuna la rude de gradul I; asta inseamna tiroidita Hashimoto, tiroidita postpartum si Boala Basedow;
  2. stresul; s-a observat ca la multi pacienti s-a declansat dupa un episod de stres psihic major (pierderea unei persoane apropiate, o despartire, etc);
  3. perioada postpartum; multe cazuri de Boala Basedow debuteaza in primul an dupa nasterea unui copil deoarece in aceasta perioada apare o exacerbare a imunitatii;
  4. administrarea de iod in cantitati importante la pacienti cu predispozitie; de retinut: iodul va declansa boala doar la cei care au predispozitie, nu la toti pacientii care primesc aceasta substanta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Citiţi şi:

– Boala Basedow-Graves: manifestări, diagnostic;

– Boala Basedow-Graves: tratament, prognostic;


6 thoughts on “Boala Basedow-Graves: definiţie, frecvenţă, factori de risc”

  1. Buna ziua!Ma numesc Platon Constantin sunt operat de boala Basedov de un an si doua luni si nu am mai fost la nici un control dar nu am luat nici un fel de tratament iar acum vad ca iarasi mi sa bulbucat ochii respir mai greu si am devenit foarte nervos .Nu mai iam ideie ce pot sa mai fac daca sa mai merg la doctor daca e vrun tratament sa-mi mai revin desi sunt operat .

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Acest blog a fost creat pentru a-i ajuta cu probleme tiroidiene, NU drept sursa pentru diferite lucrari. TOATE articolele de pe site, inclusiv raspunsurile la intrebari, sunt protejate de copyright si nu pot fi preluate fara acordul meu exprimat in scris.

  2. Am 60 de ani, diagnostic hipertiroidie ,TSH =1000 UI ; tiroida marita de volum, 0mogena,ambii lobi de aspect macronodular,captare crescuta.Pentru T3 T4 nu exista substante deocamdata. Tratamentul recomandat: Thyrozol 20mg 2cp/zi 2 saptamani apoi scade la 1cp./zi;
    Metoprolol 50 mg,1/2 cpx2/zi
    Alprazolam 5 mg 1/2 cp dim. 1 cp.seara
    Daca este indicat acest tip de tratament fara valorile T3 T4 ?
    Astept raspuns si va multumesc anticipat!

  3. Buna ,ziua!
    Am fost diagnosticata in anul 2001 -hipertiroidie, gusa polinodulara, in decurs de doi ani basedow forma severa cu raspunsul unui ,,stimabil coleg”: nu mai am ce sa fac?!
    in conditiile in care am fost trata in hipertiroidie cu eutirox si tyrozl in acelasi timp din considerentele medicale ale respectivului medic. Operata, in anul 2004 a fost extirpata 3/4 din tiroida(lobul drept in intregime si 75% di stangul)si tratament pentru exoftalmie cu antiinflamatoare si raze in spital 10 sedinte in 2003; in prezent tratament cu l-thyroxin in functie de rezultatul analizelor pe care le efectuez la 2-3 luni deoarece nu gasim o formula stabila.Dar marea minune a fost ca in anul 2006 mi-au iesit analizele bune si medicii au spus ca pot incerca sa raman insarcinata, ceea ce s-a intamplat si in 2007 am nascut un copil sanatos, pe timpul sarcinii analizele echilibrate si doar ata. Sunt cumplit de dezamagita pt ca nu mai stiu ce pot face pt sanatatea mea. Daca se poate sa fac o programare pentru un control la dumneavoastra si asa a-ti putea vedea toate analizele si formula medicamentoasa aplicata pe timpul spitalizarii in Parhon cat si in particular.
    Va cer asta pentru ca imi dau seama ca pentru a-mi da un sfat medical trebuie sa le vedti si pentru ca imi este greu si nu pot gasii echilibru tiroidian.
    va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.