Răspunsuri la întrebări (40)

Bogdan Ana Maria:

Buna ziua!
Ma numesc Bogdan Ana Maria, am 25 de ani si sunt din Sibiu. In urma cu 4 ani, in vara lui 2006 mai exact, in urma unor oscilatii relativ mari de greutate de la o zi la alta (intre 1 si 2 kg in functie de cantitatea de mancare consumata in ziua respectiva), am primit de la medicul de familie o trimitere la un endocrinolog. In urma unei ecografii tiroidiere (nu mai detin rezultatele, dara imi aduc aminte ca d-na care mi-a facut ecografia a mentionat aspect neregulat) am fost diagnosticata cu hipotiroidie si mi s-a prescris IodTyrox ptr 3 luni de zile. Dupa cele 3 luni, la control, s-a observat o crestere a circumferintei gatului in zona tiroidei (de la 32 la 32.5 cm). Mi s-a schimbat tratamentul in Euthyrox de 100, fara a mi se preciza modul de administrare. Eu il luam dimineata cu max 5-10 minute inainte de masa.
In toamna anului 2007 m-am adresat unui medic din Targu Mures, care in urma unor dozari hormonale mi-a recomandat Eutyrox de 25. De atunci am continuat (mai mult sau mai putin consecvent) tratamentul cu Eutyrox 25.
Ieri mia- facut o noua dozare hormonala. rezultatele sunt:
– T4 – 1,02 ng/dl
– TSH – 4.453 uui/ml
– Anticorpi microzomiali tiroidieni TPO – 245.5 U/ml
Din cate am inteles de la laboranta, diagnosticul care se intrevede ar fi tiroidita imuna.
As dori ca anul viitor sa am un copil.
Ce imi recomandati?

In asteptarea unui raspuns cat mai promt,
Ramane,
Cu stima
Ana- Maria Bogdan

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO arata ca exista un proces autoimun care afecteaza tiroida, ceea ce confirma diagnosticul de tiroidita cronica (autoimuna); aceasta boala are de cele mai multe ori o evolutie progresiva, cu distrugerea tesutului tiroidian si instalarea hipotiroidismului; totusi, ritmul de progresie al bolii este foarte variabil de la pacient la pacient, de aceea controalele periodice sunt necesare; asa cum arata valorile TSH si freeT4 (nu cred ca v-ati referit la T4 total) si fara sa am limitele laboratorului, sunt doua concluzii posibile: functia tiroidei este fie echilibrata (daca TSH este in limite), fie sunteti intr-un hipotiroidism subclinic (daca TSH este peste limita superioara a normalului laboratorului respectiv); hipotiroidismul subclinic este forma incipienta, cea mai blanda, a deficitului de hormoni tiroidieni;

– faptul ca tratamentul cu Euthyrox a fost urmat discontinuu face sa nu se poata aprecia corect necesarul de hormonal la acest moment;

– va recomand sa continuati tratamenentul cu Euthyrox (25 micrograme/zi) timp de 6 saptamani; medicamentul trebuie administrat zilnic, dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30-60 minute dupa aceea; dupa 6 saptamani se vor repeta TSH si freeT4; in functie de rezultate se va decide care este tratamentul in perioada urmatoare; cel mai probabil, la acest moment, necesarul de hormoni tiroidieni in cazul dvs este de 25-50 micrograme/zi, dar aceasta ipoteza trebuie confirmata prin analizele mentionate;

– este foarte important ca testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4) sa fie in limite normale atat inaintea cat si pe tot parcursul sarcinii; recomandarea este sa nu ramaneti insarcinata pana cand aceste analize nu raman constant normale sub o anumita doza de Euthyrox; timpul necesar pentru atingerea acestui echilibru este de obicei de la 6 saptamani pana la cateva luni; dupa ce se confirma sarcina se vor repeta TSH si freeT4 si, in urma unui consult la endocrinolog, ar trebui crescuta doza de l-tiroxina cu aprox 50% pentru a acoperi necesarul crescut de hormoni tiroidieni ce apare in aceasta perioada; este recomandat ca pe parcursul sarcinii nivelul TSH sa fie sub 2.5 mcUI/ml;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (40)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.