Răspunsuri la întrebări (51)

nadia:

am 32 de ani ,si sunt insarcinata in luna a 4 am descoperit ca am probleme cu glanda de curand in timp ce eram insarcinata m-i s-a spus sa i-au propycil , as vrea sa stiu daca nu dauneaza copilului si ce riscuri sunt .

Raspuns:

– acest medicament este un antitiroidian de sinteza si se administreaza in hipertiroidie; actiunea lui este de a scadea productia de hormoni tiroidieni, care este excesiva la hipertiroidieni;

– imi imaginez deci, pentru ca nu ati precizat, ca ati fost diagnosticata cu hipertiroidie; la gravide, cea mai frecventa cauza a unei hipertiroidii care sa necesite tratament este boala Basedow-Graves; aceasta este o boala autoimuna care, de multe ori, se atenueaza in sarcina;

– totusi, daca hipertiroidia este severa poate pune in pericol sarcina si fatul, iar tratamentul este necesar; riscul major legat de folosirea Propycilului in sarcina este ca poate inhiba si tiroida fatului, ducand la un deficit de hormoni tiroidieni la acesta chiar in perioada de dezvoltare a sistemului nervos central; este deci esential ca dozele sa fie adecvate, suficient cat sa scada productia de hormoni tiroidieni la mama, dar nu prea mult, pentru a nu inhiba semnificativ tiroida fatului; tratamentul trebuie facut sub stricta indrumare a unui endocrinolog si numai dupa ce s-a ajuns la concluzia clara ca este necesar;

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (51)”

  1. 2011…in luna februarie, in urma analizelor obligatorii ptr. gravide( eu fiind insarcinata atunci in 11 saptamani)mi s-a descoperit un TSH mic.am repetat analizele de 2 ori, eu neavand nicun simptom a bolii respective…pentru ca exista riscul de a pierde sarcina mi s-a recomandad propycil(200mg/zi)…, dar tin sa va spun ca, daca in primele 11 sapt de sarcina nu luasem niciun gram, acum in 4 saptamani dejea am luat 6 kilograme…si sunt destul de atenta in ceea ce priveste mancarea….imi este foarte frica ca nu voi mai putea da jos aceste kilograme…intrebarea mea este: se poate intrerupe brusc tratamentul cu propycil?mai am 2 saptamani pana trebuie sa merg la control si sincer tare mi e fria ca o sa mai iau in kilograme…

  2. Buna ziua!
    Sunt Beatris am 34 ani.
    In anul 2006 am facut primele analize pt tiroida
    2006 10 feruarie:

    Anticorpi anti TPO:53,10 VN:0,0-35,0
    TSH:1,52 VN:0,49-4,67
    FT3:2,62 VN:1,68-3,54
    FT4:0,70 VN:0,71-1,85

    Eco Tiroidian:
    lob drept 12,6-22,6-52 vol 7,8cm3
    lob stang 13-14-44 vol 4,1 cm3
    latero cervical fara adenopatii, istm cu diametru antero-posterior 4mm
    ambii lobi cu textura omogena

    Acum recen am mai facut niste analize:
    7 octombrie 2009

    TSH:0,373 VN:0,4-4
    FT4:1,10 VN:0,8-1,9
    Anticorpi anti TPO:<10 VN:<35
    Tyroglobulina:38,60 VN:0,83-68

    Eco Tiroidian 19 octombrie 2009
    lob drept dimensiuni normale AP 1,5cm transvers 1,3 longitudinal 3,3 ,
    structura difuz omogena
    lob sting dimensiuni normale ,diametru AP 1,4cm, transvers 1,4cm, longitudinal 3,3cm ,structura omogena,fara leziuni focale.
    Istm dimensiuni si structura normala.

    RIC -29 octombrie2009
    la 2 ore 9% VN:8-12%
    la 24ore 11% VN:36-43%
    Scintigrafia tiroidiana cu I131 : evidentiaza lobii tiroidieni moderat mariti, mai ales lobul sting cu captare difuz neomogena a I131 ( interpretare dificila datorita ? foarte scazut)

    In familie nimeni nu are probleme cu tiroida dar tata are Schelodermie,PoliArtrita.
    Acum 2 an in 3 luni m-am ingrasat 15 kg, care am mentinut cam un an ( in perioada asta urmamun tratament cu Medrol 16 mg/1 sapt 8mg/1 sapt 4mg/4 luni) dupa care anul trcut in 6 luni am reusit sa slabesc 15kg,pe care anul acesta in interval de 3 luni februarie-aprilie le-am pus napoi.
    Am durei articulare ,musculare;

    – din 2005 iunie sunt cu diagnostic cu :
    Spondiloartropatie seronegativa.Artite reactive
    Polimiozita in observatie
    ?PR
    ? Sclerodermita sistemica
    cu un HLA B27 POzitiv
    Sacroileita stadiul II cu displazie de sold
    Sindrom Raynaud

    Nu am primit inca nici un fel de tratament petru Tiroida
    V-as ruga mult sa imi spuneti ce tratament indicati; daca starea mea permita sa am o sarcina
    Pina acum nu am ramas insarcinata,probleme ginecologice:chis ovarian sting 14-29mm ,ovar drept micropolichistic; ciclu regulat la 28 zile
    La medicul meu endocrinolog numai saptamana urmatoare ajung
    Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra
    Va multumesc

Lasă un răspuns la Beatris Cancel Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.