Răspunsuri la întrebări (54)

Beatris:

Buna ziua!
Sunt Beatris am 34 ani.
In anul 2006 am facut primele analize pt tiroida
2006 10 feruarie:

Anticorpi anti TPO:53,10 VN:0,0-35,0
TSH:1,52 VN:0,49-4,67
FT3:2,62 VN:1,68-3,54
FT4:0,70 VN:0,71-1,85

Eco Tiroidian:
lob drept 12,6-22,6-52 vol 7,8cm3
lob stang 13-14-44 vol 4,1 cm3
latero cervical fara adenopatii, istm cu diametru antero-posterior 4mm
ambii lobi cu textura omogena

Acum recen am mai facut niste analize:
7 octombrie 2009

TSH:0,373 VN:0,4-4
FT4:1,10 VN:0,8-1,9
Anticorpi anti TPO:<10 VN:<35
Tyroglobulina:38,60 VN:0,83-68

Eco Tiroidian 19 octombrie 2009
lob drept dimensiuni normale AP 1,5cm transvers 1,3 longitudinal 3,3 ,
structura difuz omogena
lob sting dimensiuni normale ,diametru AP 1,4cm, transvers 1,4cm, longitudinal 3,3cm ,structura omogena,fara leziuni focale.
Istm dimensiuni si structura normala.

RIC -29 octombrie2009
la 2 ore 9% VN:8-12%
la 24ore 11% VN:36-43%
Scintigrafia tiroidiana cu I131 : evidentiaza lobii tiroidieni moderat mariti, mai ales lobul sting cu captare difuz neomogena a I131 ( interpretare dificila datorita ? foarte scazut)

In familie nimeni nu are probleme cu tiroida dar tata are Schelodermie,PoliArtrita.
Acum 2 an in 3 luni m-am ingrasat 15 kg, care am mentinut cam un an ( in perioada asta urmamun tratament cu Medrol 16 mg/1 sapt 8mg/1 sapt 4mg/4 luni) dupa care anul trcut in 6 luni am reusit sa slabesc 15kg,pe care anul acesta in interval de 3 luni februarie-aprilie le-am pus napoi.
Am durei articulare ,musculare;

– din 2005 iunie sunt cu diagnostic cu :
Spondiloartropatie seronegativa.Artite reactive
Polimiozita in observatie
?PR
? Sclerodermita sistemica
cu un HLA B27 POzitiv
Sacroileita stadiul II cu displazie de sold
Sindrom Raynaud

Nu am primit inca nici un fel de tratament petru Tiroida
V-as ruga mult sa imi spuneti ce tratament indicati; daca starea mea permita sa am o sarcina
Pina acum nu am ramas insarcinata,probleme ginecologice:chis ovarian sting 14-29mm ,ovar drept micropolichistic; ciclu regulat la 28 zile
La medicul meu endocrinolog numai saptamana urmatoare ajung
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra
Va multumesc

Raspuns:

– testele de functie tiroidiana arata ca singura modificare doar o scadere nesemnificativa a nivelului TSH; in conditiile in care ecografia tiroidiana nu a aratat modificari (structura omogena, asa cum ati precizat), iar nivelul ATPO este normal, nu cred ca este nevoie de niciun tratament; TSH si freeT4 ar trebui repetate in 2 luni la un laborator care lucreaza bine analizele hormonale; la aceasta reevaluare ar trebui masurat si nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina (Ac anti-TG), un alt indicator al autoimunitatii tiroidiene; daca si acesta este normal, o afectiune de acest tip a tirodei este foarte putin probabila; nu imi este foarte clar pentru ce s-a recomandat scintigrafia cu iod; capatarea normala la 2 ore si apoi scazuta la 24 de ore nu ajuta cu nimic la clarificarea diagnosticului;

– istoricul dvs este relevant pentru afectiuni autoimune, lucru care creste riscul si pentru o boala autoimuna a tiroidei: tiroidita cronica (Hashimoto) sau boala Basedow-Graves; deocamdata, conform cu datele pe care le-ati prezentat, nu sunt motive sa fie suspectata nicuna dintre acestea; evaluarea periodica a tiroidei este recomandata, dar cred ca ca accentul trebuie pus pe tratamentul celorlalte afectiuni prezente;

– functionarea tiroidei nu este un impediment la acest moment pentru a ramane insarcinata; daca apare o sarcina, testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4) trebuie repetate periodic incepand cu momentul confirmarii sarcinii si continuand pe tot parcursul acesteia;

– nu ma pot pronunta daca o sarcina este indicata in prezenta celorlalte probleme de sanatate; legat de acestea trebuie urmate indicatiile reumatologului;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (54)”

  1. Buna,
    Ma numesc Ovidiu am 18 ani si sper sa ma ajutati daca se poate. Ieri am fost sa-mi fac analizele la glanda tiroida deoarece am multe din simptomele care le-am vazut. Totul a inceput acum 3 ani cand dintr-o data (noaptea) am simtit ca nu mai pot respira.. de atunci s-au oprit iar acum de 2 luni au revenit iar. Nimeni din familie nu a avut probleme cu tiroida. Am fost la medici analize la inima plamani sange (toate bune). Au ajuns la concluzia ca sufar de atacuri de panica (aveam si crize de spasmofilie uneori) si ca e din cauza mea. O perioada, aproximativ 3 saptamani in care am umblat la reflexoterapie si psihoterapeut am fost bine dar aseara a inceput iarasi. Simt ca o „sete” de aer, casc tot timpu pt ca nu-mi ajunge aerul, ma gandesc la ce-i mai rau, pulsul imi creste cateodata, simt intepaturi la inima si in plex. Ce analize sa fac in plus daca imi puteti recomanda? Sunt disperat! Cand vor veni analizele ca voi arata rezultatele. Multumesc frumos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.