Răspunsuri la întrebări (55)

Filip Ana Mihaela:

Revin, dupa inca un examen ecografic la tiroida, facut recent.
TD – tesut hiperecogen, fara elemente de recidiva morfologica, semnal Doppler vascular normal.(mentionez ca am facut lobectomie dreapta plus istm)
TS – aspect neomogen, prin variatii de ecogenitate;fara leziuni cu caracter nodular(precizez ca dr. a zis ca i se pare a fi un chist foarte mic, dar nu se vede clar(urmarim evolutia).
Moderata ingrosare a capsulei posterioare.
Fara adenopatii.
Un alt consult a fost facut la sani(deoarece acuzam o jena permanenta, aproape zilnic, nu doar in apropierea menstruatiei):
San stang -tesut hiperecogen cu dispozie difuza, rare microchisturi
San drept – ecostructura predominat fibromicrochistica.
Fara leziuni patologice axilar
La ambii sani ectazii microcirculare(scuze daca am scris gresit, dar nu inteleg prea bine din scris-ul de pe buletin de examen ecografic) si rare microchisturi
Diagnostic-mastopatie difuza-
Tratamentul pentru mastopatie fiind cu mastodynon si unguent cu progesteron(menstruatia schimbandu-se radical ca si cantitate si culoare(maroniu spre negru, toata perioada).
Si Euthyrox, cu recomandarea de verificare TSH in luna februarie(iunie fiind ultima luna in care l-am verificat, valorile fiind normale).
V-am scris toate acestea, deoarece doresc sa stiu daca chisturile de la san au legatura cu problema mea cu tiroida, sau au aparut independent(dereglare hormonala, sau alti factori).Mentionez ca manifest nervozitate si tremur al membrelor superioare(in special al mainii stangi), nu permanent, eu punand toate acestea pe seama Eutyrox-ului.
Inca o intrebare(daca nu abuzez prea mult): interactiunea eutyrox-ului cu alte medicamente; am citit ca, trebuie sa treaca cel putin 2 h intre administrarea lui si a altui medicament.Doresc sa stiu daca are vreo importanta acest fapt. Va multumesc!

Raspuns:

– nu este nicio legatura intre afectiunea mamara si problemele tiroidiene; sunt lucruri care s-au dezvoltat independent si care vor evolua, de asemenea, independent;

– daca valoarea TSH este in limite normale nu se poate incrimina tiroida sau tratamentul de substitutie cu Euthyrox pentru starile de care va plangeti;

– Euthyrox-ul trebuie administrat dimineata, pe stomacul gol; 30 de minute dupa ce este inghitit sa nu se mananca nimic, pentru a nu afecta absorbtia; preparatele care contin fier si anumite antiacide (carbonat de calciu) pot scadea absorbtia l-tiroxinei; alte medicamente influenteaza mult mai putin tratamentul cu Euthyrox si nu sunt necesare precautii speciale;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (55)”

  1. Am descoperit cauza starilor mele;sufocarea a fost primul simptom, apoi au urmat si altele, printre care si amorteli ale membrelor. Lipsa de calciu. O lipsa foarte mare, pesemne(nu mi-am masurat valoarea calciului din sange, deoarece, nu intodeauna indica concentratia exacta).
    Am tot citit despre operatia tiroidei si chiar si-n cazul unei lobectomii, in timp, apare acest deficit de calciu in organism.Chiar daca nu au fost afectate paratiroidele.Nu stiu daca este autosugestie, dar de cand iau calciul cu D3, au disparut complet problemele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.