Răspunsuri la întrebări (56)

webovi:

Buna,
Ma numesc Ovidiu am 18 ani si sper sa ma ajutati daca se poate. Ieri am fost sa-mi fac analizele la glanda tiroida deoarece am multe din simptomele care le-am vazut. Totul a inceput acum 3 ani cand dintr-o data (noaptea) am simtit ca nu mai pot respira.. de atunci s-au oprit iar acum de 2 luni au revenit iar. Nimeni din familie nu a avut probleme cu tiroida. Am fost la medici analize la inima plamani sange (toate bune). Au ajuns la concluzia ca sufar de atacuri de panica (aveam si crize de spasmofilie uneori) si ca e din cauza mea. O perioada, aproximativ 3 saptamani in care am umblat la reflexoterapie si psihoterapeut am fost bine dar aseara a inceput iarasi. Simt ca o “sete” de aer, casc tot timpu pt ca nu-mi ajunge aerul, ma gandesc la ce-i mai rau, pulsul imi creste cateodata, simt intepaturi la inima si in plex. Ce analize sa fac in plus daca imi puteti recomanda? Sunt disperat! Cand vor veni analizele ca voi arata rezultatele. Multumesc frumos.

Raspuns:

– nu ati mentionat ce analize pentru tiroida au fost recoltate, astfel incat nu pot recomanda altele „in plus”;

– avand in vedere varsta si istoricul prezentat consider ca masurarea nivelurilor TSH si freeT4 este suficienta; daca rezultatele sunt in limite normale se exclude o legatura intre tiroida si starile descrise; voi putea comenta mai multe dupa ce veti posta rezultatele;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (56)”

  1. Buna ziua,

    Numele meu este Bogdan si am 40 ani (si 2 copii). Nu am cunostinta despre existenta in familie a unor probleme legate de tiroida (nimeni nu a fost diagnosticat cu acest gen de probleme)

    In luna august a acestui an am fost depistat cu hipertiroidie (valori TSH 70, valori normale 9-20). Atunci am facut si o multime de alte analize generale de sange (formula leucocitara, glicemie, transaminaze, colesterol, etc precum si electrocardiograma si toate au iesit normale). Manifestari clinice: tremur usor al mainilor, scadere exagerata in greutate, tranzit intestinal rapid, senzatie de amorteala in picioare. Pana in luna iunie cand au inceput sa apara aceste probleme nu am avut probleme cu scaderea in greutate, ba din contra aveam probleme cu ingrasarea. Am fost la endocrinolog, care mi-a dat tratament cu thyrozol si metoprolol. Dupa 6 saptamani de tratament ma simt mult mai bine, am inceput sa iau ceva in greutate, mainile nu mai tremura vizibil si in general ma simt mult mai bine. Am repetat analizele: TSH este in continuare sub limita de detectie a chemiluminescentei, VN: 0,34 – 5, 60), FT4 este 0,61 , VN: 0,61 – 1,12. Am facut si analiza ATPO : valoare mea 17,11, valori normale <5,61. La eco: lobul drept este cu dimensiuni moderat crescute (diametru antero posterior 2,5 cm, transversal 3cm, cranio caudal 5,8cm, regiune istmica grosime normala, contur usor neregulat, lob stang, dimensiuni usor crescute (diametru antero posterior 2,2 cm, transversal 2,1cm, cranio caudal 5cm), contur neregulat. Ecostructura globala neomogena difuz dar si localizat prin evidentierea de multipli noduli hipoecogeni, diseminati in intreaga glanda, vascularizati predominant periferic, de maxim 5,5 mm diamentru. Capsula tiroidiana intacta, accentuarea difuza a vascularizatiei intraparenchimatoase. Adenopatii laterocervicale bilaterale de max 1,2 cm la nivelul grpului jugulo digastric pe stanga. In concluzie glanda tiroida cu dimensiuni moderat crecute pe seama lobului drept cu strucutura polinodulara, in observatie tiroida subacuta autoimuna. Dna dr endocrinolog mi-a spus ca e cazul sa fac operatie (chirugicala) pentru ca hipertiroidismul , datorita componentei autoimune (valoare ATPO), e sigura ca va reaparea dupa ce voi intrerupe tratamentul. M-a linistit spunandu-mi ca acei noduli nu se vor maligniza, deci sa-mi scot din cap alte ganduri urate…Diagnosticul e ceva de genul tiroidita cronica(parca Hashimoto??). Acum continui tratamentul cu thirozol inca 2 luni si dupa stabilizarea TSH ma va programa pentru operatie. Sunt un pic in ceata, mai ales ca valoarea ATPO nu mi se pare atat de mare, cum am mai citit in alte cazuri…speram ca hipertiroidia sa fi aparut ca urmare a vietii stresante si sa se rezolve medicamentos. Imi facusem sperante si ptr. ca dna dr de la ecografie mi-a zis ca nu crede ca e cazul de operatie pentru nodulii astia micuti. Ce parere aveti: sa mai repet ATPO si la alt laborator, sa-i propun dr. endocrinolog, dupa stabilizarea TSH, sa mai astept cu operatia sa vad daca hipertiroidismul reapare. Sau credeti ca ma imbat cu apa rece si oricum voi ajunge la operatie? Va multumesc mult pentru timpul acordat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.