Răspunsuri la întrebări (60)

Felicia:

Buna ziua, m-am operat vinerea trecuta pentru gusa polinodulara netoxica, examenul anatomopatologic intra operator a aratat ok, astept fireste cu destula emotie rezultatul definitiv de peste o luna.
Intrebarea mea este una legata de evolutia postoperatorie. Iau eutirox 100 in fiecare zi, am scos pansamentul mare (mai am cateva fasii de “lipici” verticale care trebuie pastrate o saptamana) si pun comprese cu musetel in fiecare seara. Vocea are o mica raguseala, care dispare pe parcursul zilei daca vorbesc, am si o mica dificultate la inghitit, dar cel mai rau ma ingrijoreaza faptul ca deasupra taieturii am o galma mare, cam de marimea unui ou. Da niste furnicaturi, pielea acolo e si un pic mai rosie, e ceva obisnuit? Va trece de la sine?
Multumesc!
Felicia

Raspuns:

– complicatiile cele mai serioase (din punctul de vedere al endocrinologului) care apar dupa tiroidectomie sunt:

  1. lezarea permanenta a glandelor paratiroide, cu hipocalcemie cronica;
  2. lezarea permanenta nervilor laringelui, cu raguseala cronica;

– de multe ori, in timpul operatiei, apare o lezare usoara a acestor structuri, cu manifestari tranzitorii care apar pe o anumita perioada (zile-saptamani) postoperator; descrierea dvs este destul de sugestiva pentru acest tip de complicatii, usoare si tranzitorii; cel mai probabil, atat raguseala cat si dificultatea la inghitit vor disparea in perioada urmatoare;

– umflatura aparita deasupra taieturii poate fi o zona de edem aparuta postoperator, desi pare cam mare; riscul major postoperator, din punctul de vedere al chirurgului, este sangerarea in plaga; este rolul medicului care v-a operat sa va explice ce se intampla acum la nivelul operatiei si sa se asigure ca nu este nimic ingrijorator; endocrinologul preia pacientul dupa ce acesta este „vindecat chirurgical”;

Dr. Claudiu Ţupea

6 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (60)”

  1. Buna seara! Am 46 de ani și sunt operata de tiroida de 8 zile. Diagnosticul a fost tireotoxicoza cu gușă difuza. Deasupra operației mi a apărut o umflatura nu foarte mare dar ,mai accentuată pe partea din dreapta a operației și se simte întărită. Mă ține un pic la înghițit ,înainte să apară nu era jena la înghițit. Oare se retrage în timp ? S a mai confruntat cineva cu așa ceva ? Mulțumesc anticipat!

  2. Roman Valerica am fost operata de gușă nodulara și hipotiroidie deci mia fost scoasa toată glanda. Am o luna dar nodul din git nu-mi dispare. Este normal?

  3. Raluca Elena Manea

    Bună seara! Sunt operata de tiroidectomie de 2 săptămâni, am dureri atât în interior cât și la exteriorul bazal al incizie, plaga vizibil arata ok, nu este roșie, inflamata și nu supureaza, atât ma sperie durerea care Persista repet simt durere atâta în interior cât și în exterior la niv plăgii. Va mulțumesc anticipat!

  4. Acelas edem mi-a aparut si mie deasupra taieturi,foarte dureros la atingere,medicul mi-a spus ca s-a inflamat traheea.Poate stie cineva cum rezolv situatia .Multumesc!

  5. Buna ziua, dna FELICIA! V-as ruga, daca cititi acest mesaj, sa imi spuneti daca ati rezolvat problema cu umflatura si cum. Trec printr-o situatie similara, am 12 zile de la operatia de tiroida. Va multumesc!

  6. Buna! Am 20 de ani si acum vreo 3 saptamani am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, in urma unor analize. Tsh-ul era putin peste limita normala,iar ATPO-900 (val. norm <12). Iau in prezent Euthyrox 25. In familie, bunica a fost operata de noduli tiroidieni. Ideea e ca am mai facut analize de tiroida in 2005, dar acestea au iesit normale, inclusiv ecografia. In urma ecografiei d-na doctor mi-a spus ca tesutul tiroidian este in mare parte foarte distrus de acei anticorpi.Este posibil sa fi evoluat asa de repede aceasta boala? Mentionez ca am si slabit foarte mult (aprox 15 kg)in cateva luni.
    De asemenea, in urma unei ecografii la san s-a observat ca am si placard mastozic, iar ca tratament mi s-a prescris Progestogel si Mastodynon. Intrebarea mea este: voi putea lua vreodata anticonceptionale?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.