Răspunsuri la întrebări (108)

Cristina Lopata:

Buna ziua,

Luna viitoare fac 38 de ani, am 1.58 inaltime si 50 kg, sunt diagnosticata de 1 an cu basedow, dar dupa simptome cerd ca am boala de cel putin 1 an si jumatate.
Am facut tratament initial cu thyrozol (4 luni), iar in urma unei alergii (caderea severa a parului, explozie de cosuri pe fata), am trecut pe Propyl.
In paralel am fost monitorizata lunar de un oftalmolog specializat in basedow, am facut 2 cure a cate 6 perfuzii solumedrol 250 mg, in urma carora diplopia (initial 4 cm pe fiecare ochi la vedere laterala) a disparut, iar exoftalmia (20 – 20.5) s-a mentinut. Diplopia a disparut de fapt dupa prima cura, dar a revenit in urma unei recidive de hipertiroidie cauzata de scaderea foarte mare a dozei de thyrozol de catre medicul endocrinolog.
Ultimele analize recoltate pe 01.02.2010 sunt: FT4 0.72 (interval 0.7-1.48), T3 1.53 (interval 0.58-1.59, TSH sub 0.0025 (interval 0.35-4.94), TRAB 55 (interval sub 1.5).
Practic TSH-ul nu a fost niciodata in interval de cand am inceput tratamentul, iar TRAB-ul initial a fost foarte mare incat nu l-au putut masura, a scazut dupa solumedrol la 29, iar acum este 55.
Cu toate acestea, endocrinologul si oftalmologul au decis sa ma operez total de tiroida, si pt. asta mi-a fost marita doza de Propyl pt. a vira catre hipo inainte de operatie.
Va rog sa-mi spuneti daca din punctul dvs. de vedere operatia este cea mai buna solutia in momentul de fata, si daca nu pot apare complicatii oftalmologice ulterioare.

Va multumesc.

Raspuns:

– conform cu datele prezentate, este vorba de o forma de boala Basedow-Graves foarte activa, inclusiv cu afectare oculara importanta; analizele din februarie 2010 arata, in continuare, prezenta hipertiroidiei (exces de hormoni tiroidieni), iar valoarea foarte crescuta a TRAb indica faptul ca procesul autoimun care determina boala este foarte intens;

– faptul ca nu s-a reusit mentinerea TSH in limite normale de cand s-a declansat boala arata ca tiroida este dificil de echilibrat cu tratamentul medicamentos si sansele unei remisiuni de durata obtinute sub propiltiouracil sunt minime, un argument in plus pentru operatie; tratamentul cu iod radioactiv (cealalta solutie definitiva a hipertiroidiei) este contraindicat din cauza afectarii oculare;

– luand in considerare aceste date, cred ca solutia in cazul dvs este operatia; trebuie retinut ca este obligatoriu, inainte de interventia chirurgicala, ca TSH sa fie in limite normale, pentru a evita complicatiile intra- si postoperatorii;

– oftalmopatia nu este influentata de operatie, dar poate evolua independent si dupa ce hipertiroidia se rezolva;

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (108)”

 1. Buna ziua,

  Am pe fiica mea in varsta de 21 ani care de ceva timp a inceput sa slabeasca destul de mult.i-am facut anliza sangelui si TSH-ul este 0.0025. Sunt ingrijorat si deaceea vreau sa aflu un raspuns de la dumnevoastra.Ce trebuie sa fac, unde sa merg,…
  Astept un raspuns de la dumneavoastra cat mai curand posibil.

 2. Buna ziua,

  Revin la intrebarea de la nr 83, in urma rezultatelor din 12.01.10 medicul mi-a scazut Thyrozolul la 2 X 10 mg, in 08.02.10 am efectuat la Synevo urmatoarele analize :
  Tsh:0,06 uUI/ml valori normale (0,27 -4, 2)
  Ft4: 11,58 pmol/l valori normane(12-22)
  TRab : 0,314 UI/L
  In 09.02.10 medicul mi-a redus Thyrozolul la 1 x 10mg /pe zi.

  Scaderea sub limita a lui FT4 nu v-a determina hipotiroidie?
  Nu am reusit sa interpretez TRab-ul, rezultatul a fost abia azi gata.

  Va multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.