Răspunsuri la întrebări (121)

Grigore Nicoleta:

Buna seara,

Am 55,7 kg si 1,62, nu am nici o ruda de grad I cu probleme de tiroida.

In luna noiembrie 2008 am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto).

TSH=3,2 (0,27-4,21)
T3=1,19 (0,85-2,02)
T4=13,07 (5,163-14,06)
ATPO= 800 (N600
Am redus Eutyrox-ul la 50 µg.

In aprilie 2009, ca urmare a rezultatului de mai jos am oprit Eutyrox-ul.

TSH=0,021
T3=1,67
ATPO>600

Iunie 2009:

TSH=2,32 (0,5-4,5 µ UI/ml)
T3=70 (80-200ng/dl)
ATPO=370
Trab=0,67
Am reluat tratamentul cu Eutyrox (25 µg primele 2 sapt, apoi 50µg si am ramas la aceasta doza) asociat cu Seleniu tip de 3 luni.

Octombrie 2009:

TSH=0,832 (0,27-4,2)
T3=1,6
ATPO=600
Am ramas pe Eutyrox 50 µg, iar in perioada de iarna cand temperatura in cursul zilei scadea sub 4-5 grade Celsius am crescut doza la 75 µg.
Februarie 2010 am repetat ecografia tiroidiana si setul de analize.

TSH=0,137 (0,27-4,2)
T3=1,89
ATPO>600

Ecografie tiroidiana :

Lob drept tiroidian: diametrul longitudinal=34mm; diametrul transversal=17mm;volum 4,54cc; ecostructura intens neomogena, pseudonodulara, prin prezenta a numeroase imagini hipoecogene milimetrice alternand cu arii cu ecogenitate normala, aspect foarte sugestiv pentru un proces inflamator cronic

ISTM tiroidian cu grosime=3mm

Lob stang tiroidian: : diametrul longitudinal=35mm; diametrul transversal=17mm;diametrul antero-posterior =16mm;volum =4,99cc; aceeasi ecostructura difuz neomogena , foarte sugestiva pentru un proces inflamator cronic.

La examenul Doppler color, vascularizatie prezenta bilateral, nesistematizata.
Latero-cervical stanga: 2-3 ganglioni, cel mai mare de 11,5 mm.
Latero-cervical dreapta: de asemenea 2-3 ganglioni cu diametrul maxim 8mm.

Acum ma simt destul de rau, sunt mai tot timpul obosita, nervoasa, in plus m-am ingrasat 3 kg in ultimele 2 luni, desi nu mananc mai mult decat de obicei. Niciodata nu am facut excese si am incercat pe cat posibil sa mananc sanatos. Fac sport in medie de 2-3 ori pe saptamana. Imi fac griji in ceea ce priveste greautatea. Cum poate fi controlat acest aspect?
Ce parere aveti despre tratamentul ce mi-a fost prescris?
Precizez ca doresc sa am un copil cat mai curand posibil. Exista riscul unei sarcini premature sau avort chiar si in cazul unei tiroidite Hashimoto tratate?

Va multumesc anticipat.

Cu respect,

Nicoleta Grigore

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox si modalitatea de urmarire a eficientei acestuia mi se par destul de haotice, dupa cum voi incerca sa explic in continuare; in primul rand, nu ati precizat care a fost valoarea TSH la momentul diagnosticului, inainte de a incepe tratamentul; doar un nivel peste limita superioara a normalului ar fi indreptatit inceperea terapiei cu Euthyrox; apoi, urmarirea se face, in principal, tot in functie de nivelul acestui hormon (TSH), nu de nivelul T3; avand acest lucru in vedere, nu inteleg de ce in iunie 2009, cand nivelul TSH era normal s-a reinceput Euthyrox-ul; modificarea dozei zilnice in functie de temperatura este o prostie; in anumite cazuri, la pacientii cu TSH aproape de limita superioara a normalului, se poate creste doza de l-tiroxina in cursul sezonului rece, dar in niciun caz in functie de temperatura zilnica;

– aspectul ecografic precum si nivelul ATPO arata, intr-adevar, prezenta unei tiroidite autoimune; totusi, asa cum am descris pe larg aici si aici, nu toti pacienti cu aceasta boala necesita tratament;

– reactia autoimuna poate avea un efect negativ asupra fertilitatii, chiar daca tiroidita este corect tratata; acest efect este minor si nu impiedica sarcina normala in marea majoritate a cazurilor; cel mai important aspect legat de sarcina este ca nivelul TSH nu trebuie sa creasca peste limita superioara, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea sistemului nervos central la fat;

– afectarea starii generale poate fi, cel putin in parte, cauzata de aceste oscilatii ale functiei tiroidiene; cresterea in greutate nu cred ca are legatura cu tiroida deoarece analizele au aratat mai degraba exces de hormoni tiroidieni, nu deficit;

– iata opinia mea (pur informativa) in ceea ce priveste o strategie de urmat:

  1. nu veti ramane insarcinata pana la stabilirea conduitei teraputice clare;
  2. se opreste complet tratamentul cu Euthyrox;
  3. se va masura nivelul TSH si freeT4 la 6 saptamani de la oprirea tratamentului;
  4. daca TSH este normal, boala se va monitoriza periodic, fara tratament;
  5. daca nivelul TSH este anormal crescut (cu sau fara scaderea freeT4) se va initia terapia cu Euthyrox in doza proportionala cu aceasta crestere si in functie de nivelul freeT4;
  6. eficienta tratamentului se va controla periodic, repetand testele de functie tiroidiana (TSH, freeT4);

Dr. Claudiu Ţupea

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (121)”

  1. BUNA ZIUA! AS DORI SA RAMAN INSARCINATA, SI VREAU SA STIU DACA GLANDA TIROIDA OPRESTE ACEST LUCRU, AM AUZIT DE LA DIVERSE PERSOANE CA DIN CAUZA TIROIDEI SE RAMANE GREU INSARCINATA, EU NU AM MOTIVE SA NU RAMAN. NU AM NICI O PROBLEMA IN ALTA PARTE. ORICUM TREBUIE SA MA DUC SI LA MEDIC SA-MI FAC ANALIZELE.MULTUMESC.

  2. Buna ziua!Ma numesc Alina am 29 de ani,1.75 inaltime si 58 de kg.V-am mai scris cred ca in urma cu trei luni cind va spuneam de niste rezultate alor unor analize.Aveam pe atunci TSH-ul 7.95;FT4 1.1;AATPO-260.Rezultatul de la ecografia de atunci suna cam asa:LTD 23.2/17.1/50.1mm;LTS 17.2/11.9/31.4mm,usor neomogena extrem de vascularizata si sincer nu mai inteleg ce mi sa scris pe biletul de la doamna mea doctor.Mi sa dat Eutyrox 50 mg pe zi si mi sa spus ca as avea o tirodita.Atunci ati fost si dumneavoastra de acord cu diagnosticul in schimb mi-ati scris ca dumneavoastra mi-ati fi dat numai 25 mg de eutyrox.Ok!Unde voiam sa ajung de fapt era ca acum am repetat analizele si voiam sa stiu din nou ce parere aveti si dumneavoastra!Acum TSH_UL este de 5.689 mlU/l;Anti-TPO 163.10 lU/ml si FREE-T4 este 1.359 ng/dl.Ecografie in schimb nu am mai facut.In urma acestor rezultate mi sa marit doza de eutyrox de la 50 mg la 75 de mg/zi.Va rog din suflet sa va spuneti parerea despre rezultate daca sunt mai bune ca si primele(dupa parerea mea este ca sunt)si ce parere aveti despre marirea dozei de Eutyrox.Va multumesc din tot sufletul si sper sa ma deslusiti si pe mine pt ca eu nu mai inteleg nimic(analizele mai bune dar pacientul mort),avind in vedere ca mi sa marit doza de eutyrox.Si mai voiam sa va intreb daca ramineti la acelasi diagnostic(tiroidita).Va multumesc anticipat pentru intelegere!!

  3. Stimate dle. doctor,

    Sunt operata recent de glanda tiroida – gusa polinodulara hipertiroidizata si am primit urmatorul rezultat histopatologic:
    1)microcarcinom papilar varianta foliculara, focar incapsulat 0,6/0,3cm intraparenchimatos LDT;
    2)Parenchim de fond cu aspect de adenomatoza polinodulara cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctiona.
    3}cod citologic: ST1/G1/RX;
    4)cod stadializare:PNX
    5)Cod morfologic: M8340/3
    6)Stadializare:PT1A

    Va rog sa aveti amabilitatea de a interpreta rezultatul. Inteleg ca este vorba de o tumora maligna dar as vrea sa inteleg exact despre ce anume este vorba si care sunt sansele de vindecare. Precizez ca medicul chirurg m-a trimis la medicina nucleara unde pentru moment nu voi fi supusa terapiei cu iod. Voi face analize: TSH pentru stabilirea corecta a dozei de Eutyrox si mai tarziu markerii tumorali. Precizez ca am 43 de ani, am urmat tratament pentru hipertiroidie timp de 5 ani si am o fetita de 2 ani. Dupa nastere s-a constata o crestere a nodulului existent pe lobul drept motiv pentru care am fost programata la interventia chirurgicala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.