Răspunsuri la întrebări (131)

Mihaela Popa:

Buna ziua,

Am 27 de ani, si o sarcina de 11 saptamani. In august 2009 am fost diagnosticata cu Tiroida autoimuna, fara alte implicatii, avand ATPO 182, Antitiroglobulina 760, FT4 12.4 si TSH 2.7.
In primele 5 saptamani de sarcina am refacut analizele si valorile erau:
FT4 15.2 (VN 12-22)
TSH 4.07 (0.27 – 4.2)
ATPO 266 (max 26)
Anti Tiroglobulina 707 (max 115)

In urma acestor analize Dr endocrinolog mi-a prescris Seleniu (200), Iodid (100) si Calciu (100) , Euthyrox 25.
Dupa 9 zile de euthyrox mi-am refacut analizele si TSH-ul era de 3.36 si FT4 de 14.4 , in saptamana a 9 de sarcina. Pentru a imi acorda suplimentul necesar in sarcina mi-a marit doza de euthyrox la 50 (6 zile cu o zi pauza). Nu am refacut inca analizele dupa aceste valori.

As vrea sa va intreb daca acest tratament integrat, cu Seleniu, calciu, iod si euthyrox este bun pentru tiroida autoimuna in sarcina, este tipic pentru aceasta boala, deoarece citesc lucruri contradictorii despre fiecare dintre aceste suplimente in perioada sarcinii. Iodul se administreaza in caz de autoimuna?

Multumesc,
Mihaela

Raspuns:

– singurul tratament „tipic” pentru tiroidita cronica este cel de substitutie, cu l-tiroxina (Euthyrox); in afara de acesta, in anumite cazuri, se mai foloseste un tratament cu ambii hormoni tiroidieni, T4 (l-tiroxina) si T3 (tri-iodotironina); restul (seleniu, iod, calciu) sunt doar niste produse adjuvante, fara vreun rol dovedit in tratamentul tiroiditei; iodul nu este tratament pentru tiroidita autoimuna nici in sarcina, nici in afara acesteia; totusi, daca nu este administrat in doze excesive, nu cred ca va avea vreun efect advers;

– in opinia mea, tratamentul cu Euthyrox in doza de 50 μg ar trebui administrat zilnic, fara nicio pauza; TSH si freeT4 ar trebui remasurate la 4 saptamani pentru a evalua tratamentul, nu mai devreme;

Dr. Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.