Răspunsuri la întrebări (135)

cristina i:

buna ziua
am fost diagnosticata cu hiperparatiroidism primar probabil prin adenom paratiroidian stg inf (paratraheal si paraesofagian stg )mediastin mediu.Am si o hipovitaminoza D si am fost programata pentru operatie dar mi s-a spus ca inaite de a fi operata trebuie sa corectez deficitul de vitamina D si sa iau cate o pastila pe zi de Vigantoletten 1000UL.Alte rezultate la analize sunt:Ca=10,88mg/dl,P=2,24mg/dl,ALKP=182u/l,calciurie=0,27g/24h,PTH=279,6pg/ml,TSH=0,5mU/L,

Ft4=1,01ng/dl,ATPO<1Ul/ml.Am 50 de ani si ma dor picioarele foarte tare.Va rog sa-mi spuneti ce inseamna aceste rezultate si daca poate fi vorba de cancer.Va multumesc mult.

Raspuns:

– hiperparatiroidismul primar presupune, in marea majoritate a cazurilor, prezenta unei tumori benigne a uneia din cele 4 glande paratiroide; glandele paratiroide se afla de obicei lipite de capsula tiroidiana, pe fata posterioara a tiroidei; exista si variante anatomice, cum este si cazul dvs, cand una sau mai multe dintre glandele paratiroide se afla in alte zone ale gatului decat cea obisnuita sau la nivelul mediastinului; aceste tumori benigne (adenoame de glande paratiroide) secreta in exces un hormon, numit parathormon (PTH), care determina hipercalcemie;

– analizele prezentate sunt, intr-adevar, sugestive pentru hiperparatiroidism primar; asa cum am mentionat mai sus, aceasta boala presupune prezenta unei tumori benigne de patiroide, si nu a unui cancer; hipercalcemia (nivel anormal crescut al calciului din sange) are efecte nocive asupra organismului pe termen lung, de aceea se indica operatia, care consta in indepartarea paratiroidei anormale; ulterior, cele 3 glande ramase asigura fara probleme o functie normala;

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (135)”

 1. Buna seara,Domnule Doctor!
  Numele meu este Ani, am 37 de ani, un copil de 5 ani si in luna februarie a acestui an am fost operata de tiroida practicandu-se tiroidectomie totala cu limfadenectomie regionala la Institul Parhon.Diagnosticul histopatologic postoperator m-a mahnit foarte, foarte tare cu atat mai mult cu cat imi doream mult un „tovaras de joaca permanent” pentru copilasul meu drag.
  Diagnostic Histopatalogic postoperator (la interventia chirurgicala aveam anticorpii antiperoxidaza de 500)
  1)Carcinom papilar sclerozant multifocal cu arii de tip “Varianta Foliculara” focar LST de aprox. 1,9/1,7 cm cu prezenta de calcosferite si microfocare in parenchimul adiacent si in lobul drept cu dimensiuni subcentimetrice(0,5/0,1 cm); arii de invazie in tesutul fibroconjuctiv peritiroidian la nivel lob stang
  2)Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
  3) Trei(3) limfoganglioni cu metastaze izostructurale , arii de microangioinvazie capsulara si pericapsulara

  Cod Citologic
  ST1/G1/R1/V1
  Cod Stadializare
  PN 1A
  Cod morfologic
  M8350/3
  Stadializare
  PT3MB
  Trebuie sa va mai mentionez ca tatal meu in varsta de 60 de ani in urma cu aprox 1 an a fost diagnostic cu cancer tiroidian folicular cu metastaza osoasa,la osul sacru, dupa ce initial s-a intervenit chirurgical de 2 ori la interval de 3 luni la coloana vertebrala la Spitalul Militar pana ce examenul histopatolgic a identificat prezenta metastazelor de tip osos cu probabilitate de la tiroida.S-a facut tiroidectomie cu limfadenectomie latero-cervicala la Institutul Parhon(a 4-a interventie in decurs de aprox. 1 an)urmand apoi o prima doza de iod radioactiv la Spitalul Fundeni.
  M-a coplesit povara atator probleme si va rog din suflet sa-mi spuneti care sunt sansele de supravietuire pe o asemenea patologie, pe aceasta stadializare ,ca sa stiu cu ce arme psihologice trebuie sa ma inarmez pentru mine si pentru cresterea armonioasa a copilului meu.Prima doza de iod o voi face pe 22 martie la Institutul Fundeni.
  Va multumesc foarte mult!

 2. Am 34 de ani si am fost diagnosticata cu hipertiroidie (tirotoxicoza). chiar in luna cand am ramas insarcinata dupa un an de incercari. Cauza infertilitatii:endometrioza.
  Free t3-6,1
  Free T4-1,7
  Tsh-0,006
  rezultatul de la Anti receptor TSH inca nu l-am primit. Dr mi-a recomandat propiltiouracil. Este ok, Credeti ca pot pastra sarcina?
  Voi fi monitorizata luna de luna.Pt atunci cand am palpitatii, tahicardie, mi s-a recomandat Metropolol, doar atunci cand depasesc 100 de batia pe minut.

 3. 36 ani
  53 kg
  diagnostic: tiroidita autoimuna, ATPO 190, TSH 8, 30 in noiembrie 2009. Tratament euthyrox 0,50. Dupa prima luna TSH ajunge la 3,70, dupa inca o luna la 3,14 si dupa inca o luna, adica azi, 0,024. ( valori de referinta 0,27- 4,2)
  istoric: 2006 salpingectomie partiala bilaterala cu neosalpingostomie,
  2008- FIV reusit, sarcina oprita in evolutie
  2009- sarcina ectopica, s-a practicat salpingectomie totala,
  2009- investigatii pentru FIV 2, descoperit MTHFR, genotip homozigot, homocisteina 14,67 ( valoare normale sub 11), tratament acid folic, B12, B6.
  Intrebari:
  1. valoarea TSH a scazut din cauza tratamentului cu euthyrox? EU trebuie sa ajung la valoarea 1 pentru a putea incepe hiperstimularea pentru FIV2. Sunt ingrijorata si nu stiu la ce riscuri ma supun cu toate celelalte afectiuni.
  2. Ar trebui sa incetez tratamentul sau sa scad la 0,25?
  3. Cum fac sa ajung in limitele normale cu TSH-ul?
  4. Stiu ca nu exista sanse sa revin la normal insa vreau sa stiu la ce riscuri ma supun din punctul de vedere al tiroidei si al celeilalte afectiuni care pune probleme de coagulare.
  Va multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.