Răspunsuri la întrebări (158)

Teodora:

Buna ziua Domnule Doctor,
am citit cu atentie materialul despre hipotiroidie.
Sunt intr-o mare dilema si va rog daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns. Nu stiu daca acest site este cel corespunzator, daca nu, va rog sa-mi indicati un altul, unde as putea primi raspuns la o intrebare de specialitate.
Ma numesc Teodora si sunt din Hunedoara. Anul trecut la sfarsitul lunii septembrie, mama mea, in varsta de 72 de ani, a facut o operatie de tiroida, in urma careia i-a fost extirpata o mare parte din aceasta. Dupa operatie s-a simtit foarte bine. La o luna de la operatie a mers la control endocrinologic, in urma caruia – ecograf – doctorita i-a spus ca e OK si i-a dat sa faca analizele specifice. Rezultatele au fost:
TSH: 1,34 uUl/ml (valori normale 0,44 – 3 45 uUl/ml)
FT4 Tiroxina libera: 1,49 ng/dl 19,22 (valori normale 0,9 – 1,74 ng/dl 12 – 22 pmol/l)
A primit tratament cu L-Thyroxina de 50 mg, 1 la zi dimineata pe stomacul gol si recomandarea ca dupa 3 luni sa revina la control cu aceste analize repetate.
De data aceasta rezultatele au fost:
TSH: 14,49 uUl/ml (valori normale 0,44 – 3 45 uUl/ml)
FT4 Tiroxina libera: 0,89ng/dl 11,48(valori normale 0,9 – 1,74 ng/dl 12 – 22 pmol/l)
Doctorita i-a spus ca s-a intamplat ceva de au iesit asa de proaste, i-a facut ecograf si i-a spus ca are tiroidita acuta. A intrebat-o daca este cumva depresiva? I-a marit doza de L-Thyroxina la 100 mg/zi si i-a dat sa faca analiza ATPO. Deasemenea, ne-a recomandat ca la 2 luni de tratament cu doza marita de L-Thyroxina sa repetam analiza TSH.
Va rog sa-mi spuneti daca este normal ca dupa o operatie de tiroida, cand tocmai de aceea se face operatia, sa scapi de probleme, analizele sa iasa mai prost ca imediat dupa operatie. Mentionez ca mama mea face si tratament cu Tritace – 1/zi, Concor – 2/zi si Tertensiv – 1/zi.
Va rog sa ma scuzati ca am scris asa de mult, insa am nevoie de sfatul Dumneavoastra.
Va multumesc.
Cu stima,
Teodora

Raspuns:

– presupun, pentru ca nu ati precizat clar, ca mama dvs a suferit o hemitiroidectomie – indepartarea unui lob tiroidan; de aceea endocrinologul i-a recomandat tratamentul cu Euthyrox in doza de 50 micrograme/zi, ceea ce reprezinta aproximativ o jumatate din sinteza zilnica de hormoni tiroidieni; la controlul de peste 3 luni s-a evidentiat o hipotiroidie, iar medicul, in mod logic, a crescut doza de Euthyrox; probabil ca diagnosticul suspectat a fost de tiroidita cronica (Hashimoto), nu acuta; pentru a confirma acest diagnostic s-a recomandat masurarea nivelului ATPO, anticorpi care cresc specific in boli tiroidiene autoimune;

– interventia chirurgicala, prin faptul ca anumite componente ale tesutului tiroidan sunt expuse celulelor imunitare din sange, poate duce la declansarea unei tiroidite autoimune; in cadrul acestei afectiuni, partea  din tiroida ramasa este atacat de sistemul imun, cu scaderea capacitatii de a produce hormoni;

– tiroidita autoimuna (cronica/Hashimoto) nu este o boala grava si nu este necesara reinterventia chirurgicala; trebuie monitorizata functia tiroidiana (prin masurarea TSH si freeT4), cu ajustarea dozei de Euthyrox in functie de rezultatele analizelor si starea pacientei, cu obiectivul de a mentine valoarea TSH in limite normale;

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (158)”

  1. Regret greselile de continut stiintific, nu cunosc termenii specifici terminologiei medicale aferente acestei afectiuni. Ce ar mai fi de spus este ca, din datele mele, nu am rude care sa sufere de afectiuni ale glandei tiroide, iar ca istoric medical in ceea ce ma priveste, pot adauga o hipoglicemie functionala si trei pareze faciale cu cauza necunoscuta, pe care le-am suferit intre 19 si 25 de ani: prima pareza la 19 ani, a durat un an si opt luni, ultima la 25 de ani a durat 8 luni, pentru toate trei parezele am luat ca tratament de lunga durata diclofenac, indometacin, stricnina, dexametazona,si altele, pe care nu mi le mai amintesc…Inaintea primei pareze, insa, aveam acceleasi simptome ca acum, dar la Galati, unde locuiam atunci, medicii nu au considerat necesara o astfel de interpretare medicala.
    Astazi, la Buzau, mi s-a pus acest diagnostic.
    Desi recunoscatoare, cel mai teama imi este de un diagnostic gresit si un tratament la fel. Nu pot sa uit cand, in perioada parezelor, tremurul mainilor imi era tratat inutil cu Rivotril.
    Cu speranta unui raspuns, va multumesc pentru aceasta sansa.

  2. Am 56 de ani si am fost diagnosticata, in urma unui examen medical, a unei ecografii si a unei scintigrame, cu macro nodul istmic necaptant, dimensiuni 2,3/1,7 cm, cu microcalcificari grosiere la int. lob stg. hipoecogen, neomogen, cu tendinta la organizare macronoduloasa. Nu cunosc cazuri de probleme cu glanda tiroida in familie. Mi s-a recomandat efectuarea unei punctii cu ac fin. As dori sa stiu care este parerea dumneavoastra in legatura cu punctia, deoarece sunt foarte, foarte speriata!
    Va multumesc

  3. Chiar astazi, 7 aprilie 2010, mi s-a pus diagnosticul de gusa hipertiroidizata si am pornit in cautare de informatii, fiind o afectiune necunoscuta mie. Am 33 de ani ,1.53m, 41 kg, mama unui baietel de 8 ani si am ajuns la medicul de familie care, ulterior, m-a indrumat catre medicul endocrinolog din cauza faptului ca am slabit foarte mult intr-un timp relativ scurt (nu demult aveam 49 de kg, deci 8 kg pierdute in ultimul timp, nu stiu cat,am observat mai ales la haine) desi mananc la fel, iar in mediul meu de viata familiala si sociala nu s-a produs nicio schimbare generatoare de stress.
    Intrebarea mea de abia acum urmeaza, caci medicul endocrinolog, in urma palparii gatului meu, mi-a prescris THYROZOL 5MG 3XZI, METROPROL 1/2 TBX3 ZI, pe care mi-a recomandat sa le incep imediat, iar analizele (BTSH, FT3) sa le fac oricand in decurs de trei saptamani, cand ma asteapta la control. E firesc sa incep tratamentul inainte de analize? Nu vor influenta medicamentele rezultatul analizelor? Voi reusi sa ma ingras in urma acestui tratament? (sunt ingrozitor de slaba, obosita,agitata, nervoasa, iar senzatia de sufocare e teribil de suparatoare). Vor inceta aceste simptome? In afara senzatiei de sufocare, de presiune in zona gatului, ragusesc usor. E din aceeasi cauza, sau e boala profesionala? (sunt profesor, vorbesc mult, iar praful de creta e o constatnta in viata mea).
    Va multumesc pentru rabdare,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.